İlk paylaşımlar da benden gelsin🙂
Eski gruplarım da hep geri vokal yaptıysam da, lead vokal yapmayı hiç düşünmedim. Benimki biraz mecburiyetten başladı (yazdığım şarkıları söyleceke vokal bulamayınca yani...)
Bir kaç yıldır rock vokali ile ilgiliyim. Kendimce en çok takıldığım ve çözmeye çalıştığım konular da şunlar:
1)Kişinin kendi sesine yabancılaşması/sesinden rahatsız olması, hatta tahammül edememe (özellikle kayıtlarda...) sorunu: Çok yaygınmış, benim çok başıma bela oluyor.
2)Başlangıçta kafa sesimin çok zayıf olması ve kullanmayı bilmemem nedeniyle sesimi yüksek notalarda fazla zorlama eğilimim: Halen yapıyorum zaman zaman...
3)Tiz notalarımın hacimsiz, zayıf ve tutarsız/kontrolsüz olması: Sinir ediyor !
4)Diyafram egzersizi yapmama rağmen diyafram desteğini kullanmayı çok geç öğrenmem: Yorum yok !
5)Kendi sesime aşırı eleştirel yaklaşmam: Bkz: Motivasyon nasıl sıfırlanır... Vokalden bir yıl uzak kaldım.
Zamanla bunlara çözümler üretmeye başladım, ama kolay olmuyor. Vokal çok sezgisel bir niteliğe sahip, gitar gibi yaklaştığınız zaman hayal kırıklığına uğruyorsunuz.
Sizlerin de deneyimlerini duymak isterim. Gitar üzerine yapılanın onda biri kadar bilgi paylaşımı yapılsa bu bile çok fark yaratır gibi geliyor bana.
Not: Vokale ilk merak sardığımda bir dünya kurs satın aldım internet üzerinden. Bunlara ilişkin paylaşımlarımızı ve eleştirilerimizi de bu başlıkta sürdürelim.
1. Kendi sesine yabancı olmak ta enbaşından normal, herzamanki gibi kişi kendi sesini kendi gövdesinden değil dış kaynaktan duyunca ton değişiyor, konuşma kusurları farkediliyor..
2. Sesin yüksek notalara çıkması değil orta bölgede sağlam basmasına uzun süre önem verilmesi lazım. Zamanla kafa sesine kaymadan sonra yumuşak geçişle ( mix register ) adım adım. Ama önce göğüs tonunun en üst noatalarında akıcı söyleyecek kadar uzun süre çalışma, sadece çıkma olarak düşünmeyelim orada eforsuz ve stabil olmayı kasdediyorum.
3. Yine önceki durum, göğüs tonunda yeterli beceri lazım, diyafram desteği ile.
4. Diyafram şarkı söylerken ya da konuşur veya bağırırken egzersizdeki gibi çalışmaz. Uzun süre yoga çalıştım faydasını gördüm. Şarkıcı olacakların yogaya dalması lazım.
5. Kendine dışardan bakıp kendiyle olan barışını tehdit eden bir süreç şarkı söylemek, bilemiyorum belki kamera da öyledir. Şarkı söylerken meditatif olmanızda yarar var, yoga işe yarar.
Benim yaşadığım birşey mesela; gitar çalmadan söylemek bazen bana çok zor geliyor, gitarla daha rahat ediyorum fakat o zaman da diyaframa yaptığı ( ayaktayken ) baskı sıkıntı yaratıyor.
Ayrıca burun problemi yaşayanlarda da sesin perdesini etkileyen şeyler olabiliyor, iki kez ameliyat olup bir miktar düzeltince burun içini şimdi daha rahat tınlatıyorum. Geniz akıntısı da benzer bir derttir, şarkı söylemeye başlamadan sinüsleri açmak için de uğraşmak gerekiyor. Ayrıca reflü de gizli bir tehdit, gırtlak ve ses teli zımparası, bunlar da çok önemli. Ben hepsine birden sahiptim oradan biliyorum.
Son düzenleme: