Rock-metal Vokali Öğrenmek Ve Icra Etmek: Deneyim Ve Bilgilerimizi Paylaşalım

İlk paylaşımlar da benden gelsin🙂
Eski gruplarım da hep geri vokal yaptıysam da, lead vokal yapmayı hiç düşünmedim. Benimki biraz mecburiyetten başladı (yazdığım şarkıları söyleceke vokal bulamayınca yani...)
Bir kaç yıldır rock vokali ile ilgiliyim. Kendimce en çok takıldığım ve çözmeye çalıştığım konular da şunlar:
1)Kişinin kendi sesine yabancılaşması/sesinden rahatsız olması, hatta tahammül edememe (özellikle kayıtlarda...) sorunu: Çok yaygınmış, benim çok başıma bela oluyor.
2)Başlangıçta kafa sesimin çok zayıf olması ve kullanmayı bilmemem nedeniyle sesimi yüksek notalarda fazla zorlama eğilimim: Halen yapıyorum zaman zaman...
3)Tiz notalarımın hacimsiz, zayıf ve tutarsız/kontrolsüz olması: Sinir ediyor !
4)Diyafram egzersizi yapmama rağmen diyafram desteğini kullanmayı çok geç öğrenmem: Yorum yok !
5)Kendi sesime aşırı eleştirel yaklaşmam: Bkz: Motivasyon nasıl sıfırlanır... Vokalden bir yıl uzak kaldım.
Zamanla bunlara çözümler üretmeye başladım, ama kolay olmuyor. Vokal çok sezgisel bir niteliğe sahip, gitar gibi yaklaştığınız zaman hayal kırıklığına uğruyorsunuz.

Sizlerin de deneyimlerini duymak isterim. Gitar üzerine yapılanın onda biri kadar bilgi paylaşımı yapılsa bu bile çok fark yaratır gibi geliyor bana.
Not: Vokale ilk merak sardığımda bir dünya kurs satın aldım internet üzerinden. Bunlara ilişkin paylaşımlarımızı ve eleştirilerimizi de bu başlıkta sürdürelim.

1. Kendi sesine yabancı olmak ta enbaşından normal, herzamanki gibi kişi kendi sesini kendi gövdesinden değil dış kaynaktan duyunca ton değişiyor, konuşma kusurları farkediliyor..
2. Sesin yüksek notalara çıkması değil orta bölgede sağlam basmasına uzun süre önem verilmesi lazım. Zamanla kafa sesine kaymadan sonra yumuşak geçişle ( mix register ) adım adım. Ama önce göğüs tonunun en üst noatalarında akıcı söyleyecek kadar uzun süre çalışma, sadece çıkma olarak düşünmeyelim orada eforsuz ve stabil olmayı kasdediyorum.
3. Yine önceki durum, göğüs tonunda yeterli beceri lazım, diyafram desteği ile.
4. Diyafram şarkı söylerken ya da konuşur veya bağırırken egzersizdeki gibi çalışmaz. Uzun süre yoga çalıştım faydasını gördüm. Şarkıcı olacakların yogaya dalması lazım.
5. Kendine dışardan bakıp kendiyle olan barışını tehdit eden bir süreç şarkı söylemek, bilemiyorum belki kamera da öyledir. Şarkı söylerken meditatif olmanızda yarar var, yoga işe yarar.

Benim yaşadığım birşey mesela; gitar çalmadan söylemek bazen bana çok zor geliyor, gitarla daha rahat ediyorum fakat o zaman da diyaframa yaptığı ( ayaktayken ) baskı sıkıntı yaratıyor.
Ayrıca burun problemi yaşayanlarda da sesin perdesini etkileyen şeyler olabiliyor, iki kez ameliyat olup bir miktar düzeltince burun içini şimdi daha rahat tınlatıyorum. Geniz akıntısı da benzer bir derttir, şarkı söylemeye başlamadan sinüsleri açmak için de uğraşmak gerekiyor. Ayrıca reflü de gizli bir tehdit, gırtlak ve ses teli zımparası, bunlar da çok önemli. Ben hepsine birden sahiptim oradan biliyorum.
 
Son düzenleme:
Türkiye de bunun için bir ilah modunda biri var. 80 kalibre den Hidayet Can Özcan. Kafa , Göğüs , Brutal , Scream vs. her türlü sese çıkabiliyor. Ayrıca İstanbul daki Metropolis di yanlış hatrlamiyorsam kendi müzik stüdyosunda dersler veriyor . Size neden ilah dediğimi hemen kanıtlar nitelikteki linklerimi paylaşayım




 
Türkiye de bunun için bir ilah modunda biri var. 80 kalibre den Hidayet Can Özcan. Kafa , Göğüs , Brutal , Scream vs. her türlü sese çıkabiliyor. Ayrıca İstanbul daki Metropolis di yanlış hatrlamiyorsam kendi müzik stüdyosunda dersler veriyor . Size neden ilah dediğimi hemen kanıtlar nitelikteki linklerimi paylaşayım





Hidayet abiyi bende biliyorum her türlü sesi çok güzel çıkarabiliyor. Müthiş bir vokal. Kendi söylediğine göre 23 yaşında vokal yapmaya başlamış.
 
Hidayet abiyi bende biliyorum her türlü sesi çok güzel çıkarabiliyor. Müthiş bir vokal. Kendi söylediğine göre 23 yaşında vokal yapmaya başlamış.
Hidayet normalde bildiğin lead gitaristti 🙂 vokalistlerin kahrından kaprislerinden bıkıp vokale başladı hatta 🙂 2005-2006'da bir dönem birlikte çalmıştık şahane manowar hail and kill söylüyordu daha o zaman 🙂
 
Konu çok hoşuma gitti bende axl rose tarzı hafif grunge hafif scream tarzı vokal yapmak istiyorum (90s axl rose) nasıl yaparım yapabilen var mı acaba aramızda
 
Düşünüp böyle bir başlık açmanız beni çok memnun etti. Tecrübeli kişilerle konuşmak her zaman iyi olur. Ben hep şarkı söylemek istemişimdir. Çalarken söylemek bana göre çok keyifli. Öyle görünüyor en azından. Sesim berbat ama. Telefonla falan kayıt edip dinlediğimde zaten mutant gibi falan oluyorum o ayrı konu. Ama o kadar da üzülmüyorum çünkü dinlediğim çoğu metal grubunun vokalistleri öyle melek sesli değil. Ama ben nasıl şarkı söyleyeceğimi de bilmiyorum. Böyle kısık sesli soft şarkıları bazen idare edebiliyorum. Ama Thrash metal vokal tarzı şeyleri beceremiyorum. Ben hafif bağırsam bile gırtlağım acıyor. Hiç yol yordam bilmiyorum cidden, iyileştirmek için bir egzersiz bile. Her neyse, bu konu altından birbirimize bolca yardım ederiz. 🙂
 
Bende james hetfield'in 90'lar ve oncesi vokalini cok begeniyorum. Bu aralar ona merak sardim ve birkac video izledim. Butun argumanlar belli basli seyleri bilen ve uygulayabilen insanlara hitap ediyordu, hepsi nasil taklit edilebileceginden bahsedip cokca terim ve teknigi bildigimizi varsayarak isliyordu yani... Daha gitar egitimime bile vakit ve butce ayiramiyorum ve kendim calisiyorum ayni sekilde vokal isinide oyle yapmak durumundayim. Yasim 16 ve ergenlik surecinin sesimi etkiledigini dusunuyorum, bu is icin baslangicta yapilmasi gereken egzersiz veya takip edilmesi kaynaklar neler? Cikarmak istedigim ses haliyle thrash tarzinda... Yardimlariniz icin simdiden tesekkur ederim 🙂
 
Bu konuyla ilgili maceramı ve tecrübelerimi yazmak istedim.

Çok uzun zaman yaklaşık 4 farklı hocadan şan dersi aldım. İlk 3ünün şan hakkında hiçbir şey bilmediğini 4. ile çalışmaya başladığım zaman iyice idrak ettim. 4. ise bir opera şarkıcısı olduğu için ondan sadece temel şan tekniğini kapıp gerisini kendim bozmaya ve bulmaya çalıştım, hala da çalışıyorum. Öğretmenler konusunda söyleyebileceğim en önemli şey, öğretmek başka, yapmak başka diye düşünmeyin, kendisi yapamıyorsa size de öğretemez.

1- Vokal tekniğini geliştirmenin bana göre en önemli adımı geri beslemeler. İyi şarkıcılardan tekniğinizle ilgili yorum almaya çalışabilirsiniz. Ben İzgi ile çalışıyor olduğum için ara sıra ona kayıt gönderiyorum veya akustik gitarla çalıp söylüyorum. Eğer bir şeyleri yanlış yapıyorsanız ve bununla ilgili geri dönüş almıyor, kendiniz de fark etmiyorsanız, sesinize zarar veriyorsunuzdur. Bunu en iyi şarkı söyledikten sonra boğaz kuruluğu ve acısından anlayabilirsiniz.

Ken Tamplin'i duymuş veya YouTube'da görmüşsünüzdür. Çok iyi bir şarkıcı, acaip bir ses aralığı ve kuvveti var. 80lerden kalma bir adam, bir çok şarkıcıyı harika taklit edebiliyor. Onun Vocal Academy isimli bir video seti var. Bu seti alıp uzunca çalıştım fakat neyi doğru, neyi yanlış yaptığımı çözemediğim için bir süre sonra sesim kısılmaya başladı ve bıraktım. Bu yüzden bu tarz çalışmalarda mutlaka geri bildirim almak lazım diye düşünüyorum.

2- Bazı insanlar yapısal olarak çok daha rahat şarkı söyleyebiliyor. Bu kadar sene çalışmama ve sahnede, provalarda, kayıtlarda geri vokal yapmama rağmen istediğim seviyeden çok uzaktayım. Bazıları hiç geri bildirim almadan kendileri dinlediklerini çok güzel taklit edip kendi tekniğini geliştirebiliyor. Ama burada bu soruları sorduğumuza göre hiç birimiz o insanlardan birisi değiliz 🙂. Buna takmayıp, kendi olabileceğimizin en iyisi olmayı hedeflemek ve kendi gücümüz dahilinde en güzelini çıkartmaya çalışmak daha doğru.

3- Şarkıcılık öğrenmesi pahalı bir meziyet, ses telleri müzik enstrumanlarının en değerlisi. Dünyada bu işler buradaki gibi yürümüyor. Her tarza hakim olan vokal öğretmenleri var. İnsanlar şarkı söyleyebilmek için bu insanların olduğu şehre taşınıyor, yaşam tarzlarını değiştiriyor ve ciddi paralar harcıyorlar. Eğer 2. maddede söylediğim gibi bir yapıda değilseniz, ''YouTube'daki videoları izleyip oradaki egzersizleri yapayım'' derseniz çok büyük bir ihtimalle gelişmek yerine sesinize yavaş yavaş zarar veriyor olacaksınız. Türkiye'de bu konuda iyi bir öğretmen bulmak mümkün mü? Söyleyebilen kaç kişi var ki, öğretecek insanlar olsun? Böyle bir durum da var maalesef.

Kendi yaşadığım zorluklara geleyim.

4- Ben yapısal olarak ses aralığıma göre pes ve boğuk konuşuyorum. Sanırım bu da gün içinde sesimin kısılmasına sebep oluyor. Yani normalde insanların gün içinde sesi açılırken, benim sabah açık olup akşama doğru daha zor çıkmaya başlıyor. Eğer gün içinde uyursam bu durum genellikle resetleniyor.

5- Sesi kirleterek çıktığım seslerin hepsine temiz sesle çıkamıyorum. Ki sesleri kirlettiğim zamanda gırtlağa yüklendiğim için bu fazla uzun ömürlü olmuyor. Ancak bu tekniği geri vokal yaparken kullanıyorum. Hem çok aralıklı, dinlenmeli olduğu için sesimi fazla yormamış oluyor hem de bazı geri vokaller için daha güzel duyuluyor.

6- Gitar çalarken diyafram ve şarkı söyleme tekniğinin kalanını, özellikle konser sırasında düşünüp oturtamıyorum. Bunu düşünsem ve denesem bile yapamıyorum. Bu yüzden canlıda normalde yapabildiğimden daha az bir performans gösterebiliyorum.

Son olarak da bugün geldiğim nokta için, son zamanlardan bir video.

 
Doğan duru var redd in vokali. Sesini çok güzel kullanıyor. Müthiş söylüyor , bi dinleyin. 😀
Bazı yerlerde ders veriyor arastirisaniz bulursunuz. Bence ders alınabilecek nadir vokallerden. Ayrıca akademik düzeyde de eğitim almis. İtalyada verdi universitesinde opera eğitimi almış. Sesi tenor du diye hatırlıyorum.
 
Doğan duru var redd in vokali. Sesini çok güzel kullanıyor. Müthiş söylüyor , bi dinleyin. 😀
Bazı yerlerde ders veriyor arastirisaniz bulursunuz. Bence ders alınabilecek nadir vokallerden. Ayrıca akademik düzeyde de eğitim almis. İtalyada verdi universitesinde opera eğitimi almış. Sesi tenor du diye hatırlıyorum.
O adamın gerçekten sağlam bir klasik altyapısı var, ama rock vokali kültürü hiç yok ne yazık ki. Pop, soul, r&b filan gibi tarzlar ile ilgili arkadaşlar için sanki daha uygun bir seçenek.
 
Rock metal için vokal dersi istiyorsanız Yusuf Uğurer i bi araştırın perşembeleri dorock ta çıkıyor grubuyla şimdi metal çok yok playlistinde ama eskiden power metal e kadar çıkardı gitarizma vokalidir aynı zamanda...
 
Bugün Hard 'n Heavy grubu arayışları içindeysem hala sebebi onlardır. Umut, Gökhan vs. hepsi çok iyiydi. Hiç sevmediğim Give Me All Your Love'ı bile seviyordum orada. Gece çok geç saatlerde 25t'yle eve döner, ertesi gün doğru düzgün uyumadan okulumuza (lise) giderdik.
 
Bugün Hard 'n Heavy grubu arayışları içindeysem hala sebebi onlardır. Umut, Gökhan vs. hepsi çok iyiydi. Hiç sevmediğim Give Me All Your Love'ı bile seviyordum orada. Gece çok geç saatlerde 25t'yle eve döner, ertesi gün doğru düzgün uyumadan okulumuza (lise) giderdik.
çok gitmek istiyorum ama 2-3 saatlik uykuya bile vakit yok...ben sabah 6da kalkıyorum yoksa giderim yine ama mümkün değil artık...küçükyalıdan göktürke gidiyorum 🙂
 
Bu konuyla ilgili maceramı ve tecrübelerimi yazmak istedim.

Çok uzun zaman yaklaşık 4 farklı hocadan şan dersi aldım. İlk 3ünün şan hakkında hiçbir şey bilmediğini 4. ile çalışmaya başladığım zaman iyice idrak ettim. 4. ise bir opera şarkıcısı olduğu için ondan sadece temel şan tekniğini kapıp gerisini kendim bozmaya ve bulmaya çalıştım, hala da çalışıyorum. Öğretmenler konusunda söyleyebileceğim en önemli şey, öğretmek başka, yapmak başka diye düşünmeyin, kendisi yapamıyorsa size de öğretemez.

1- Vokal tekniğini geliştirmenin bana göre en önemli adımı geri beslemeler. İyi şarkıcılardan tekniğinizle ilgili yorum almaya çalışabilirsiniz. Ben İzgi ile çalışıyor olduğum için ara sıra ona kayıt gönderiyorum veya akustik gitarla çalıp söylüyorum. Eğer bir şeyleri yanlış yapıyorsanız ve bununla ilgili geri dönüş almıyor, kendiniz de fark etmiyorsanız, sesinize zarar veriyorsunuzdur. Bunu en iyi şarkı söyledikten sonra boğaz kuruluğu ve acısından anlayabilirsiniz.

Ken Tamplin'i duymuş veya YouTube'da görmüşsünüzdür. Çok iyi bir şarkıcı, acaip bir ses aralığı ve kuvveti var. 80lerden kalma bir adam, bir çok şarkıcıyı harika taklit edebiliyor. Onun Vocal Academy isimli bir video seti var. Bu seti alıp uzunca çalıştım fakat neyi doğru, neyi yanlış yaptığımı çözemediğim için bir süre sonra sesim kısılmaya başladı ve bıraktım. Bu yüzden bu tarz çalışmalarda mutlaka geri bildirim almak lazım diye düşünüyorum.

2- Bazı insanlar yapısal olarak çok daha rahat şarkı söyleyebiliyor. Bu kadar sene çalışmama ve sahnede, provalarda, kayıtlarda geri vokal yapmama rağmen istediğim seviyeden çok uzaktayım. Bazıları hiç geri bildirim almadan kendileri dinlediklerini çok güzel taklit edip kendi tekniğini geliştirebiliyor. Ama burada bu soruları sorduğumuza göre hiç birimiz o insanlardan birisi değiliz 🙂. Buna takmayıp, kendi olabileceğimizin en iyisi olmayı hedeflemek ve kendi gücümüz dahilinde en güzelini çıkartmaya çalışmak daha doğru.

3- Şarkıcılık öğrenmesi pahalı bir meziyet, ses telleri müzik enstrumanlarının en değerlisi. Dünyada bu işler buradaki gibi yürümüyor. Her tarza hakim olan vokal öğretmenleri var. İnsanlar şarkı söyleyebilmek için bu insanların olduğu şehre taşınıyor, yaşam tarzlarını değiştiriyor ve ciddi paralar harcıyorlar. Eğer 2. maddede söylediğim gibi bir yapıda değilseniz, ''YouTube'daki videoları izleyip oradaki egzersizleri yapayım'' derseniz çok büyük bir ihtimalle gelişmek yerine sesinize yavaş yavaş zarar veriyor olacaksınız. Türkiye'de bu konuda iyi bir öğretmen bulmak mümkün mü? Söyleyebilen kaç kişi var ki, öğretecek insanlar olsun? Böyle bir durum da var maalesef.

Kendi yaşadığım zorluklara geleyim.

4- Ben yapısal olarak ses aralığıma göre pes ve boğuk konuşuyorum. Sanırım bu da gün içinde sesimin kısılmasına sebep oluyor. Yani normalde insanların gün içinde sesi açılırken, benim sabah açık olup akşama doğru daha zor çıkmaya başlıyor. Eğer gün içinde uyursam bu durum genellikle resetleniyor.

5- Sesi kirleterek çıktığım seslerin hepsine temiz sesle çıkamıyorum. Ki sesleri kirlettiğim zamanda gırtlağa yüklendiğim için bu fazla uzun ömürlü olmuyor. Ancak bu tekniği geri vokal yaparken kullanıyorum. Hem çok aralıklı, dinlenmeli olduğu için sesimi fazla yormamış oluyor hem de bazı geri vokaller için daha güzel duyuluyor.

6- Gitar çalarken diyafram ve şarkı söyleme tekniğinin kalanını, özellikle konser sırasında düşünüp oturtamıyorum. Bunu düşünsem ve denesem bile yapamıyorum. Bu yüzden canlıda normalde yapabildiğimden daha az bir performans gösterebiliyorum.

Son olarak da bugün geldiğim nokta için, son zamanlardan bir video.


Ken Tamplin, "belting" tabir edilen teknikle söylüyor. Dio, Dickinson gibi adamların tekniği olduğu için bu tip vokallere çok gidiyor sesi, ama herkesde iyi sonuç vermiyor. Ben de edinmiştim o dersleri vaktiyle (başka pek çok dersin yanında...) ama düzgün bir vokal koçu ile bir süre çalıştıktan sonra çok daha fazla şey öğrendim. Tamplin dehşet vokalist evet, ama bence dersleri fazla uzun ve biraz takıntılı bir adam.
Ben Kevin Richards ve Jamie Vendera tavsiye ederim, bence Tamplin'den daha kullanışlı ve pratik onların dersleri. Eli Prinzen de çok iyidir, ama tarz olarak o daha power metal işi şeyler söylüyor...
Kendi hesabıma öğrendiğim en önemli şeylerden biri kafa sesini kuvvetlendirmem gerektiği oldu. Bir diğeri de, mutlaka ısınma yapmak ve her gün az miktarda da bile olsa şarkı söylemek gerektiği... Vendera'nın da, Richards'ın da çok iyi ısınma dersleri var.
Güzel bir vibratonuz var vokalinizde ve sesiniz bence gelişmeye müsait. Grubunuzda iyi bir vokalist olması da çok büyük bir artı.
 
Arkadaşlar bir sorum olacak. Bu işte insan kendi kendini eğitebilir mi? Yani geçen çalıp söylemeye çalıştım da rezalet. Bir sürü sorun var. Bir kaçını yazayım izninizle.

1- Normalde söylediğim ve çalabildiğim şarkıyı çalıp söyleyemiyorum. Kabiliyet gerektiriyor elbette ama basit şarkılar bile olmuyor.
2- Yüksek sesle şarkı söyleyemiyorum. Boğazım acımaya başlıyor, tahriş oluyor. Ergenliğimde çok bağırıyordum gırtlaktan, Rammstein söylemeye çalışıyordum. Zarar vermiş muhtemelen, sesli şarkı söyleyemiyorum.
3- Sesim cidden çok kötü. Ama şarkı söylemeyi de beceremiyorum. Gençliğinde sesi kötü olup da ileride kontrollü bir hal alan sanatçılar nasıl yapıyor bu işi?
4- Kendi sesim bana itici geliyor. Söylerken kendi kendimden iğrenip susmak istiyorum. Bunu nasıl aşabilirim?

Bu dört sorunu nasıl çözerim arkadaşlar. Şarkı söylemekle ilgili hiç bir şey bilmiyorum. Önerebileceğiniz her türlü eğitime açığım.

Not: Hocalardan ders alabilecek ne zamanım ne param var. Üstelik çevremde yok zaten.

Teşekkürler.
 
2016 yılında sorduğum dandik sorudan sonra tekrar geldim. 😀 O günden bu güne çok zaman geçmemiş bence, ve ben de bir eğitim almadım zaten. Ama fark ettiğim( Doğru olabileceğini düşündüğüm) bira takım şeyler var.

Öncelikle şarkı söylerken detone olmanın yanında insanları (En azından beni ve çevremdekileri) en çok rahatsız eden şeyler:

Telaffuz: Özellikle yabancı şarkılarda telaffuzunuz iyi değilse çok rahatsız edici olduğunu düşünüyorum.

Sesin kullanıldığı bölge: Şarkı söylerken bazen alışkanlıklarımızdan dolayı, bazen kendimizi kasmamızdan dolayı ses yanlış yerlerde titretebiliyoruz. Mesela sesin nazal bölgede çıkması en çok gördüğüm durumlardan. Sesin güçlü çıkmasını engellediği gibi dinleyiciyi de yorduğunu düşünüyorum. Ayrıca sesi elde ettiğiniz yerin sürekli ön bölge olması da sizi yoracak şeylerden.

Ağız açıklığı: Emre Yücelen izleyenler artık uykusunda sayıklıyordur bunu 😀 Şarkı söylerken ağzınızı açmak yerine sesi ağzınızda tutmak sesin hacimli olmasını engelleyeceği gibi, sözcükleri yanlış telaffuz etmenize neden olur.

Bunların yanında sizi engelleyen ve sesinize zarar veren şeyler de var:

Ses aralığınıza uygun olmayan şarkılar söylemek(SÖYLEMEYE ÇALIŞMAK): Özellikle rock müzik türüyle ilgilenen birçok kişinin yaptığı bir hata sanırım. 2016 yılında sorduğum soru da zaten bununla ilgiliydi. Üzgünüm ama herkes tenor doğamaz. Dinlediğimiz, etkilendiğimiz vokallerin büyük bir kısmı Tenor olduğu için (Veya eğitimli baritonlar olduğu için) Dinlediğiniz şarkıları orijinal tondan söylemeye çalışmayın, sadece sesinize zarar verirsiniz. Ancak henüz ben başaramasam da birçok kaynak ve hoca baritonların çok şanslı olduğunu basları düzgün çıkarabildikleri gibi bir tenor ayarında tizlere çıkabildiklerini söylüyor.

Yalancı ses teli (False chord) kullanımı: Birçok genç arkadaşımızın haberdar olmadığı veya ne olduğunu anlayamadığı organımız. Özellikle fry scream brutal tarzı vokallerde dinlediğiniz muazzam seslerin kaynağı bu oraganımızdır. Bu tarz vokallere yeni başlayanlar genellikle gırtlaklarını olabildiğince sıkıp, önce balgam atmaya 🙂 , sonra can çekişmeye ve öksürmeye başlarlar. İnternette false cord kullanımı ile onlarca video ve tutorial olsa da, boğazıma verdiğim onca zarardan sonra, false cord kullanmayı öğrenmenin en iyi yolunun aslında sesli bir şekilde fısıldamak olduğunu düşünüyorum. Yani normalde boğazınızı acıtırken ne yapıyorsanız yapmaya devam edin. Sadece fısıldayın ve sesi arayın.

Anında yapılmak istenen distortion (Grunge dediğimiz) vokaller: Growl, fry gibi vokallerin yanında akranlarımın en çok yapmak istediği vokal türü distortion/rasp vokaller. Ben de birçoğumuzun yaptığı gibi bir anda dinlediğim şarkıcıları taklit etmeye çalıştım, bu sizi başarıya ulaştırabilir ama sesinize zarar vermesi muhtemel bir yöntemdir. Böyle çalışmak yerine önce clean vokallere çalışıp daha sonra yavaş yavaş distortion eklemek daha mantıklıdır. Ayrıca boğazınız ağrıdığı anda bırakmanız her yerde yazıldığı gibi tek mantıklı çözüm.

Tizlere çıkamama korkusu: Bu korku bir çoğumuzda mevcut, ve haliyle tiz parçalarda kendimizi psikolojik olarak yetersiz görmemizi ve o notaya çıkabilmek için daha çok kendimizi kasmamıza efor sarf etmemize neden oluyor. Bu da aslında aralığınızda olan tizleri söyleyememenize neden oluyor. Tizlere çıkarken rahat olun va ses tellerinizin x ekseninde( Yani kollarınızın olduğu eksende) birbirine yakın tutmaya çalışın. Tizlere kafa sesinizi düşük nefeste kullanarak çıkarsanız ne dediğimi iyi anlayacaksınız.

Her şeyin ötesinde sesinizin güzel olmasını sağlayan aralığı, rengi, tonu değil; kullanım şeklinizdir.

Temiz vokale önem verin. Sesinizi kullanmayı en iyi temiz vokallerle anlayacağınızı düşünüyorum.

@alpus 'un da dediği gibi iyi vokalistler iyi çalgıcıdır. Sesinizi iyi kullanmanız için illaki bir enstrüman öğrenmenize gerek yok ancak bir enstrümanı anlamanız kesinlikle gerekli. Ses aralığınız ne olursa olsun nağmeler sesinizin güzel duyulmasını sağlar. Kendinizi klarnet, belki sax, belki de bir zurna çalıyormuş gibi düşünün. En çok beğendiğiniz sanatçıların yaptığı nağmeler aslında bu enstrümanların ezgileridir.

İyi bir gözlemci olun. Kesinlikle çalışırken gırtlağınızın hangi pozisyonda olduğuna, ses tellerinizi nasıl kullandığınıza ve bunun gibi şeylere dikkat edin. Böylece kendinizi keşfedebilir, başka şarkıcıların ne yaptığını kolayca anlayabilirsiniz.

Şimdilik aklıma gelenler bu kadar. Elbette ki yanlışlarım vardır, bilenlerin düzeltmesini umuyorum. Eğer ilgi görürse aklıma gelen diğer şeyleri de yazarım.
 
En yukarıda yazdıklarımdan bu yana üç sene geçmiş bazı güncellemeler yapayım.

O günden beri haftada en az üç saat vokal çalıştım, epeyce ilerleme kaydettim. Sık sık kayıtları dinleyip not aldım, nefes yeterliliği, ton, vurgu gibi yerlere baktım.

Bu iş de her iş gibi sabır istiyor, düzenli bilerek çalışmalısınız. Kafayı yüksek perdelerde gezinmeye takmayın herkesin ses rengi belli bölgelerde kendini belli ediyor.

Sesi önce temiz çıkarmak sonra rock tonlarına geçmek lazım aslında yani kirletmeyi kastediyorum. Gerçi böyle yazarak olacak bir iş değil ama..
 
Son düzenleme:

Geri
Üst