Roland Duo-capture Ve Sonar X1 Le

Merhaba, elektro gitar ile kayıt yapmak için ve bu işlerden pek anlamadığım için en basitinden bi ses kartı alayım dedim. Başlıktaki kartı ve yazılımı kullanıyorum. Yazılımı biraz kurcaladım fakat sadece delay, compressor, phaser, reverb gibi efektler ekleyebildim gitar kaydıma. Acaba herhangi bir drive efekti yada amfi modellemesi kullanmak için ne yapmam gerekir? Ayrıca bu efektleri kaydı yapmadan önce çalarak duymak için ne yapmam gerekir?

Son olarak, elimde analog olarak 1 preamp ve 3 tane efekt pedalım var. Acaba bunları bir amfiye bağlayıp, önüne mikrofon koyup kayıt almak daha mı iyi olur? Olabilecek en ekonomik çözümü istiyorum sizlerden. Alacağım kayıtlar öğrenme amaçlı olacak hep.
 
Bahsettiğiniz kart, di box olarak görev yapar, yani gitarı direkt sisteme girebilmenize yarar. Zaten ses kartının görevi distortion sağlamak değil. Ses kartı gecikmeyi önler ve analog-dijital dönüşümü en iyi şekilde yapar. Overdrive/distortion için amfiyi mikrofonlamalı ya da ek bir prosesör kullanmalısınız. Örneğin pod olabilir. Bahsettiğiniz efektler de fx efekti, o efektler vokale, gitara veya bağlanan herhangi bir şey için kullanılabilir.

Preamp derken elinizde ne var? Direkt çıkış alabiliyorsanız line-out'dan gönderip gürültüsüz ve sessiz kayıtlar alabilirsiniz. Ses kartını kullanırken "inst. on pad"ini açmayı unutmayın, yoksa kayıtlarınız rezalet olur.
 
2si de olur, AMT için out-cab.emu. çıkış alıp ses kartına girersiniz, sorun çözülür. Oldukça iyi kayıtlar alırsınız. Yine Pod XT'de gayet uygun, 2sinde de mikrofonlama yapmadan ses kartına direkt girip kayıt yapabilirsiniz.
 
Şimdi Gitar + Pod XT'nin Left Output çıkışı + Roland'ın tek inputu şeklinde bağlantı yaptım. Roland'ın kulaklık çıkışından da sesi dinliyorum. Ses inanılmaz derecede düşük. Pod'un ve Roland'ın ses seviyesini sonuna kadar açınca anca duyuyorum. Normalde Pod'u aynı ses seviyesine getirince sağır edecek kadar yüksek bi ses veriyor.
Cihazın arkasında şu düğmeler var: http://www.mydukkan.com/media/UA11_back17424.jpg

Acaba bunlarla mı ilgili, yoksa Pod'dan mı bi ayar yapmalıyım bilemedim. Belki Pod'un 2 tane outputu olması ve Roland'ın 1 tane inputu olmasından dolayıdır. Y şeklinde stereo/mono dönüştürücüsü gibi bi kablo mu almam lazım yoksa?
 
Bir hata yapıyorsunuz. Input'un sayısıyla filan alakalı değil. Gitar-in girişine takıp Hi-Z aktif etmelisiniz, eğer line-in'den girdiyseniz dediğiniz gibi bir sonuç ortaya çıkabilir.
 
Yanlış anlattım galiba 🙂 gitardan gelen kabloyu Pod XT'nin input girişine taktım. Sonra ordan left output çıkışı ile Roland'ın mic/guitar girişine girdim. Roland'ın arkasındaki 3 tuşa da basılı durumda. Yani
Input Monitor: On
Hi-Z: On
Input Gain: Lo
 
Ses kartı sesi analogtan dijitale çevirir ve bilgisayara aktarır. Üstünde dahili bir efekt olmadığı sürece bilgisayar yazılımı olmadan efekt veremezsiniz. Ses hem dijitale çevrilip, efekten geçtiktikten sonra dışarı verilmesi harici ses kartlarında sıfıra yakın gecikmeyle yapılır. Bu sayede prosesör olmadan da doğrudan ses kartıyla performans ya da kayıt yapabilirsiniz. Yapmanız gereken harici bir "plug-in" yüklemek. Kayıt sırasında seçtiğiniz kanala bu plugini ekleyerek kanalı monitör olarak açmanız gerekiyor. Plug-in olarak Guitar Rig'i deneyebilirsiniz. Eğer kayıt dışında da kullanacaksanız Guitar Rig'in kendi arayüzü kayıt programları olmadan da çalışabiliyor.

Prosesörden ses kartına çıkış verdiğinizde hem elinizdeki ürünün sesleriyle kısıtlı kalırsınız hem de ses 2 kere dijitale çevrilmiş olur. Sonuçta ses kartı da sesi dijitale çevirip işleyip analog olarak çıkışa veriyor. Sizin ses kartınız bu çevirmeyi yaptıktan sonra sesi işleyip gecikmesiz çıkışa verebilir. Hem internetten farklı programlar deneme fırsatınız da olur. Kaydettiğiniz kanal gitardan çıkan ham ses olarak programda saklanır. Kaydı bitirdikten sonra bu ham seste istediğiniz değişikliği de yapabilirsiniz (amfi modellemisini değiştirmek, reverb eklemek/çıkarmak...).

Ses kartınızın "MIC/GUITAR" girişinden doğrudan gitardan çıkan kablonuzu sokabilirsiniz. DIBOX'a ihtiyacınız yok.
 
Peki Guitar Rig ücretsiz midir, yoksa deneme sürümü müdür ücretsiz olan? 1 ay sonra bitecekse ya şimdiden satın alayım yada başka bir program bulayım. Çünkü bu işin temellerini öğrenene kadar aylar geçer gibi geliyor. En ekonomik çözümü bulmaya çalışıyorum. Ayrıca daha kayıt yazılımındaki 6432761367 seçenekten 100 tanesini biliyorumdur herhalde 🙂 önceliğim bu yazılımları öğrenmek.
 
Bu doğru bir bilgi değil, elinizde iyi bir pre-amp veya POD XT gibi kaliteli bir simülatör varken, plug-in ile software kullanmanız hele ki guitar-rig kullanmanız çok saçma olur. Software'in modellemeleri asla hardware ile kıyaslanamaz bile. Guitar Rig eskiden kullanıyordum, arabirim olarak pre-amp'e geçtikten sonra sadece komik geldi diyebilirim. Zaten guitar rig de kullansanız, gitarı guitar-in'den girince yine kayıp oluyor.

Bir de profesyonel ses kartının, DAC'ların amacı zaten az kayıpla analogdan dijitale çeviri yapmaktır, sizde de böyle bir kart var. Birçok kayıt bu dönüşüme sebep olur, mikrofonlama da yapsanız yine dönüşüm olacaktır, hatta araya bir kompresör, bir eq koysanız yine olacaktır. Az da olsa kayıp kaçınılmazdır, bunun yanısıra software kullanmak daha büyük bir kalite kaybına sebep olur, çünkü simülasyonları çok daha kötüdür ve inanın DAC kayıbı bile olsa hardware kalitesi her durumda, plug-in'in kat kat önündedir. Zaten aksi durum olsaydı, hiç kimse prof. ses kartı kullanmaz, herşey software ile yapılırdı.

Ayrıca yaşadığınız sorunun sebebi anlayamadım, aynı sistemi ben de kullanıyorum, line out'dan direkt Hi-Z guitar-in'e giriyorum, elimde POD var ve o şekilde dünya kadar kayıt yaptık, müzisyen birçok arkadaşımız studyo da kayıt aldığımızı sandı. Pre-ampleri yarıdan fazla açmamıza gerek kalmıyor genelde, POD'un volume'u da yarıda, hatta bazen daha düşük oluyor. Bir yerde hata yapıyorsunuz, bence bağlantılarınızı ve ayarlanızı bir kontrol edin.
 
Hardware dediğiniz ne tam olarak? Sesin dijital olarak işlenmesi ise hangi cihaz olursa olsun 2x2=4 çıktısını verir. Bunun ancak süresi değişir. Pod ile guitar rig algoritma farklılıkları ve cihazın işlem kapasitesi farklılığı vardır. (Kişisel olarak da Pod'un similasyonunu pek sevemem) Prosesörlerin bazılarının avantajları üzerinde iyi DSP'ler olması ya da yapacağı işlemde ön programlanmış FPGA bulundurmaları. Bilgisayarda VST ve Plugin hesaplamak için harici birimler de edinilebilir. Podun seslerini çok seviyorsanız http://line6.com/podfarm/pluginine bakabilirsiniz.

İyi bir mikrofon ve iyi bir amfi tabii olarak bütün modellemelerden iyidir. Sesi paylaşmak istiyorsanız dijitale çevirmek dışında bir alternatif yok. Kaydettiğin müzik iyi bir mastering stüdyosuna gittiğinde bile analoga çevrilip tekrar dijitale çevrilecek. Ama bu çevirme podların ki kadar sesi çamurlaştırmaz. İsterseniz elinizdeki 2 tane pod prosesörü seri olarak bağlayın ve ses ne hale gelecek görün.

Bahsettiğiniz durum için ben, prosesörden çıkıp ses kartıyla kayıt yapmazdım. En sevdiğim amfiyle kayıt yaparken bile ham sinyali de mutlaka kaydedip korurum. Daha iyi bir alternatif ise basit bir analog drive pedalı ve bir kabin simülatörü plug-in'i kullanmak. Eğer durum karışık geldiyse elinizdeki podun çıkışını ses kartına girerek kullanın. Alışık olduğunuz ayarlar ve çıkışla kayıt yapmış olursunuz.
 
Java Environment sürümünde bi hata varmış galiba. Ses sorununu bi şekilde çözdüm. Teşekkür ederim. Şimdi şöyle bi sorun var. Drive/distortion tonlarında baya çatlamalar ve kalitesizlik/sunilik var 🙂 Ses kartının üzerinde input volume veya pod'un üzerindeki output ve chan. vol. ayarlarıyla bi ilgisi var mı? Yada cihazın arkasındaki input gain tuşunu Lo'dan Hi'ya mı getirmem lazım? Gerçi onu mikrofon ve gitar için ayırmışlar ama belki ilgisi vardır.
Bi de cihazın altında Sample Rate düğmesi (44.1k ve 48k) ve Ext switch (* ve ** seçenekleri var.) var. Ext switchi "feature-expansion switch. Normally this switch should be set to "*"." diyor ve zaten * seçeneğinde.
 
can_gny Size de teşekkür ederim ama elimdekilerle yetinmek istiyorum şu anda. Normalde Pod XT'nin modellemelerini beğeniyorum. Benim gibi amatör biri için yetiyor.
 
Bu doğru bir bilgi değil, elinizde iyi bir pre-amp veya POD XT gibi kaliteli bir simülatör varken, plug-in ile software kullanmanız hele ki guitar-rig kullanmanız çok saçma olur. Software'in modellemeleri asla hardware ile kıyaslanamaz bile. Guitar Rig eskiden kullanıyordum, arabirim olarak pre-amp'e geçtikten sonra sadece komik geldi diyebilirim. Zaten guitar rig de kullansanız, gitarı guitar-in'den girince yine kayıp oluyor.

Bu kadar peşin fikirli olmayın. Sadece yazılım kullanarak POD XT'den çok daha iyi tonlar alan bir çok insan var. guitarampmodeling.com adresine bakmanızı öneririm.
 
Peşin fikirli değilim, kendim kullandım. Ayrıca POD XT bir aletin modellemesiyle, Guitar Rig'i karşılaştırmak çok doğru değil. Aradaki teknolojide belirgin kalite farkı mevcut. Tabii elde yoksa guitar rig en iyi çözüm olur.

Bu arada;
Hardware: Kendi baskılı devresi olan alettir, POD hardware bir cihazdır ve kendi algoritmasını kendine uygun devre yapısıyla işler. Örneğin VOX simülasyonu diyelim, distortion oluştururken, bunu 3 ohmluk transistörden geçir, üstüne buradan al, buradan şu devreye gönder, en son dönüştür gibi bir komut verir. Oysa ki software'de bunlar zaten önceden hazırdır. Bu sebeple POD PC'deki softwarelerden çok daha başarılıdır.

Zaten deneyenler bilir, softwarede distortion tonu bile tutmaz, yapay bir havadadır ama POD'un en basit modellemesinde sadece ince ayar yaparsınız ve ton direkt çat diye oturur. bu demek değil ki POD süper, değil tabiki de. Diğer 2x2 dönüşümü gibi dijital dönüşüm konularının konuyla alakası yok, FPGA işlem hızında da çok değişim olmaz, i5 işlemcili sistemlerde guitar-rig gayet hızlı işer. Yani kullanıcı çok hisettmez. Bütün dönüşümler de dijitaldir zaten. İyi ses kartlarında dönüşümden dolayı oluşan ses kayıpları da çok hissedilmez. Ben de POD'a bayılmıyorum ama kendi sınıfında başarılı, yoksa çok daha başarılı modelleme yapan üst düzey aletler de mevcut. Yalnız guitar rig'i beğenip POD modellemesini beğenmemeniz de ilginç bir durum.

"Pod ile guitar rig algoritma farklılıkları ve cihazın işlem kapasitesi farklılığı vardır."
Bu tam doğru bir yorum değil, çünkü birinde algoritmayı kendi hardware'i işler, içindeki tek transistörün değişmesi tonun değişmesine sebep olur. Sizin iddianıza göre hiç dışardan bir alete gerek yok, guitar rig'in algoritmasyıla hepsini yakalarsınız gibi birşey ama bu yanlış bir yönlendirme. Hele ki arkadaşta 400 dolarlık "lambalı bir preamp" varken, gelip guitar rig'i öneriyorsunuz.
 
Lütfen daha formal yazın. Burada bilim yapmıyoruz muhabbet ediyoruz ama "FPGA işlem hızında da çok değişim olmaz" gibi dayanaksız cümlelere karşı argüman vermem gerekmesin. 20 dolarlık bir FPGA'de bir işlemi donanımsal olarak programlanırsa genel amaçlı pahalı bir CPU'dan daha hızlı sonuç ürettir. FPGA'in açılımı zaten bunu anlatıyor: Field-programmable gate array. Yani kapıları sen oluşturursun, kendi işlemcini gerçeklersin. Lütfen dayanaksız bilgiler vermeyin.

Dijital devrelerde hesaplamalar aynı algoritma için aynı sonucu vermekle yükümlü. Bendeki hesap makinasının transistörleri çok güzel 2'yle 2'yi çarptım 5 buldum gibi bir durum yok. Dijital aletlerde yine bazı analog birleşenler de var eğer kastettiğiniz buysa. Sinyal, analogtan dijitale dönüştürülmeden önce tabii olarak analog devreden geçer ve bu sinyali değiştirir. Benim bahsettiğim konu dijital veri üzerinde hesaplama yapılması. Guitar Rig iyi bir amfim olduğunda da çeşni olarak kullandığım bir şey. Elde imkan varken denemesini tavsiye ettim, podun kapasitesiyle kendini kısıtlamasın diye.(Amaç dijital modelleme kullanmaksa)

Preampının sesini seviyorsan, onu da kullanabilirsin. Benim bahsettiğim konu pod ile plugin karşılaştırmasıyla alakalı. Özetle anlatmak istediğim sesi dijital işleyen iki cihaz, aynı dijital veri üzerinde aynı algoritmayla aynı sonucu verir. Bunun dışında podu beğenip kullanmanız kendi zevkiniz.

Grugum ben de teşekkür ederim. Amacım sizi bilgilendirmekti ama konu açılmışken bazı detay şeyler de yazmak zorunda kaldım, lütfen ukalalık olarak algılamayın.
 
can_gny yok ben dinliyorum ikinizi de. Anlattıklarınızın hepsini anlayamıyorum ama sonuçta az da olsa bişey öğrenmiş oluyorum. Şu anki kararım, bu yazılımları korsan olarak, trial olarak yada başka bi şekilde indirmek için uğraşmak istemiyorum. Eğer ki elimdeki ekipmanları ses kartı ile kullanamazsam, bu tarz yazılımlara başvurmayı düşünüyorum. O yüzden son bi sorum var. Daha önce de yazmıştım. Normalde amfiden yada kulaklık çıkışından kulaklık ile dinlediğimde düzgün çıkan tonlar, neden ses kartına bağlayınca bozuk, doğallıktan yoksun, yapay çıkıyor? Bu yazılımsal bi sorun mudur? Yoksa ses kartının yada pod'un input/output vol ayarlarıyla mı bi ilgisi vardır? Neden böyle oluyor?
 

Geri
Üst