Sahibinden.com Ile Yapmış Olduğum Alışverişte Dolandırıldım Yardımlarınıza Ihtiyacım Var!!!

  • Konuyu açan Konuyu açan adalet
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

arkadaşlar sahibinden.com ile yaptığım görüşmede hergün böyle vakalarla karşılaştıkalrını itiraf ettiler peki bukadar olay ve şikayet karşısında neden hala getsiz ilanları yayınlamaları düşündürücü değilmi onlar sadece komisyonlarını düşünüyor ve ben bizzat arayıp durumu anlattım başkalarınıda dolandırmasın diye ilanı kaldırmalarını istedim sizce kaldırıldımı hayır 1,5 gün daha kaldı ve tekrar arayıp durumu ısrarla bildirdikten sonra durumu savcılığa taşıyacağımı belirttikten sonra kaldırdılar bu süre zarfında piyasanın 800 tl altında olan bir telefon için kaç kişinin bu ilan ile ilgelenmiş olabileceğini düşünüyomusunuz sahibinden.com un düşünmediği ortada zaten öyle bişey olsaydı yorum ve müşteriye puan kısmı oluştururdu getsiz satıcılar içinde bakın ben baktığım forumlarda 2009 2010 yıllarından beri bu şekilde vakalar ve şikayetlerin sayısız olduğunu gördüm sizce birilerinin bunlara dur deyip haksız kazanç kapılarını kapamaları gerekmiyor mu
 
Komisyon almadığı şeye kimse güvence vermez. Bu, malesef ki dünyanın her yerinde böyle. Sitenin altında yazan budur:

" sahibinden.com'da yer alan kullanıcıların oluşturduğu tüm içerik, görüş ve bilgilerin doğruluğu, eksiksiz ve değişmez olduğu, yayınlanması ile ilgili yasal yükümlülükler içeriği oluşturan kullanıcıya aittir. Bu içeriğin, görüş ve bilgilerin yanlışlık, eksiklik veya yasalarla düzenlenmiş kurallara aykırılığından sahibinden.com hiçbir şekilde sorumlu değildir. Sorularınız için ilan sahibi ile irtibata geçebilirsiniz. Yer Sağlayıcı Belge No : 581 "

Size, lütfedip cevap vermeleri bile mücize.

GET ile almadığınıza rağmen savcılık bunu internet satışı olarak değerlendiriyorsa bu sizin için oldukça güzel bir gelişmedir. Bunun apaçık internet ilanı ve satışı olduğu halde savcılık "somut" delil ve sorumlu istediği için acaba GET dışı alışverişleri de internet satışı olarak kabul ediyor mu emin olmadığım için bu konuyu özellikle vurguladım.
 
Son düzenleme:
Bunları yapan insanlar, gümrük yerine kayıt parası ödüyor işte. Devlet telefon için kaçakcılık vs ile uğraşmak istemediği ya da çok zaman-para-insan emeği kaybı olacağını düşündüğü için bu yönteme başvurdu anlaşılan. Yani, telefon kayıtlı olduktan sonra yasaldır. Kimse gelip elinizdeki telefona el koyamaz. Ama kaçakcılık yoluyla elde edilen ürünlere el koyma hakkı vardır. Bir de daha önceden söylediğim gibi, 3. kişilerin pasaportuna bilgisi dahili dışında kayıt ettirdiyse onun da ayrı olarak suçu-cezası vs vardır.
Yanlışsın, telefonlar ülkeye TİCARET AMACI güdülerek vergi ödemeden kaçak sokulduğu için bu açıkça kaçakçılıktır. Bu kaçakçılığın önüne geçmek için her pasaporta 2 yıl boyunca yalnızca tek bir telefon kaydedebiliyorsun. Ticaret amacı ile ülkeye yasal olmayan yollardan sokulan telefonlarda genelde imei kopyalama yöntemiyle kullanıma açılıyor, zira son bir ayda yurtdışına çıkmış o kadar fazla pasaport sayıda pasaport bulmak olanaksız. Diğer bir yöntem ise bir pasaport üzerine telefon kaydedip sattıktan sonra diğer telefon aynı pasaporta kaydediliyor, eski telefon pasaport üzerinden düşüyor, yani telefonu alıyorsun 4-5 ay sonra telefon kapanıyor. Bunları tamamı kaçakçılık, tekrar söylüyorum devlet yanında yalnızca bir telefon getirmene izin veriyor. Şöyle düşün bir valiz dolusu telefon ile havalanında yakalansan kaçakçılıktan içeri alınırsın ve ben bunları kaydettirecem diyip kurtulamazsın.
Diğer bir örnek yurtdışı alışveriş. Devlet sana ticari mahiyet taşımayan paketlerde %18 vergisini ödeyerek alışveriş yapmana izin veriyor ama sen aynı üründen onlarca alırsan %18 vergi odesen bile kaçakçısın ki zaten fark edilirse o paket gümrükten geçmez. Aynı şekilde 10 tane telefon ile gümrükte yakalanirsan yine geçemezsin.
 
Tamam işte adam o kaydetme hakkını kullanıyor zaten getirtiyor. Herşey yasal yani ama 1 adet. Bundan 1-2 yıl önce telefon için TR fiyatları ile yurtdışı fiyatları oldukça farklı olduğu için millet bu kayıtlı telefon hakkını kullanıp getirip satıyordu ki forumda iphone 5-5c ilk çıktıklarında çok fazla böyle ilan vardı. Artık aradaki fiyat farkı azaldığı için millet böyle satmaktan vazgeçti. Şimdi yok öyle ilanlar zaten 100-200 lira filan oynar abd fiyatı+kayıt fiyatı+komisyon olunca, kimse 100-200 lira için bu işe girmediği için iphone 6 için böyle ilanlar yok ya da çok azaldı. Hala, bu şekilde getirttirilen telefonları bir miktar ucuz diye alan var mı o alıcının taktirine kalmış bir şey.

O hakkı olan 1 telefonu kendi malım diye beyan edip satabilir, sonra başka birisinin telefonunu satarken aracılık yapabilir yine komisyonunu alır. Bu telefonları, dükkanında satarsa iş başka tabi ki. Burada detayına değinmemiş. 2. el telefoncular bu işi gayet kılıfına-kanuna uydurur ve satarlar yani işin özeti bu. Bu işe "Cem Uzan'a hapis şoku" tadında yaklaşmamak gerek zaten olağan bir durum. Bunu yapmayan da yoktur yani 2. el telefoncu olup da..

Öte taraftan başkasının passaportuna kayıt ettirip yaptıkları iş zaten yasal değil. Bir bavul getirdiğini söylemedim ki zaten bırak telefonu bir bavul gitar knob'u bile getirsen geçmezsin havalimanında. Buna kimse izin vermez. Ayrıca dediğin gibi telefon için gümrükten geçme ve gümrük vergisi gibi bir olgu baştan yok zaten.
 
Son düzenleme:
Susayım diyorumda gönül razı gelmiyor. Üşenmedim geçen sene sahibinden.com da aynı olayı yaşamış arkadaşımı aradım. İlk olarak polise gittiğini, polisin savcılığa yönlendirdiğini, savcılığa suç duyurusunda bulunması ile savcılığın dava açtığını söyledi. Yani sen dava açmıyorsun, avukat tutmuyorsun, savcılık kamu davası açıyor. Merak bu ya avukat arkadaşımı arayıp ona da sorayım dedim. Yukarıda anlatılan zırvaların olma ihtimali varmı diye sorunca, güldü adam 😀 Bu bilgiler başlığı arkadaş için, git kardeşim savcılığa suç duyurusunda bulun, kati suretle para falan ödemeyeceksin, şüphen olmasın.

Mahalle ağızlı, az medeni arkadaşa ise tek lafım bırak muhattap olmayı senin gibi insanları görünce yolumu değiştiriyorum. Hatta sizin gibi sivillesememiş, medeniyet sürecini tamamlayamamış sağa sola saldıran insanlar yüzünden bu ülkeden gittim.
Kardeş selamlar nasılsın,
Bildiğimden değil öğrenmek istediğimden birşey sormak istiyorum. Şimdi sahibinden.com demişsin burada bir ilan sözkonusu anladığım kadarıyla, yani ortada dolandırmak amaçlı bir kayıt var. Bunun dolandırma amaçlı olduğunu ispatlarsan sonuç alırsın, buraya kadar herşey tamam. Ama arkadaşımızın yaşadığı sorunda ortada kayıt kuyut yok, sadece bir telefon görüşmesine istinaden kendi rızasıyla para göndermiş, karşı taraf bu para için bin tane bahane uydurabilir. Bana borcu vardı diyebilir, hastam var para yardımı yaptı diyebilir, diyebilirde diyebilir. Böyle bir durumda hukukun işleme şekli nasıl oluyor ?
 
Kardeş selamlar nasılsın,
Bildiğimden değil öğrenmek istediğimden birşey sormak istiyorum. Şimdi sahibinden.com demişsin burada bir ilan sözkonusu anladığım kadarıyla, yani ortada dolandırmak amaçlı bir kayıt var. Bunun dolandırma amaçlı olduğunu ispatlarsan sonuç alırsın, buraya kadar herşey tamam. Ama arkadaşımızın yaşadığı sorunda ortada kayıt kuyut yok, sadece bir telefon görüşmesine istinaden kendi rızasıyla para göndermiş, karşı taraf bu para için bin tane bahane uydurabilir. Bana borcu vardı diyebilir, hastam var para yardımı yaptı diyebilir, diyebilirde diyebilir. Böyle bir durumda hukukun işleme şekli nasıl oluyor ?

Selamlar abi, dediğin gibi sahibinden.com üzerinden mesajlaşılmadı ise, alışverişe dair herhangi bir kayıt yoksa, takipsizlik kararı çıkabilir. Bundan sonra davayı devam ettirmek istersen işte o zaman avukat tutup dava açman gerekir. Yani ilk etapta dolandırıcılık şüphesi olduğu için savcılık tarafından otomatikmen kamu davası açılıyor ama yeterli kanıt yoksa bu şüpheye dair dava durduruluyor.
 

Geri
Üst