Yaklaşık 6 senedir gitar çalıyorum, 4 ay öncesine kadar klasik gitar çalıyordum ve şimdi elektro gitar çalıyorum, kendimi objektif şekilde eleştirebileceğimi düşünmediğimden tam olarak ne düzeyde olduğumu belirtemiyorum, hayatımda hiç müzik konusunda bir sahneye çıkmadım, hep saçma sapan ilk okul ortaokul lise sahnelerine çıktım ve belki yarısından çoğunda sahneden inerken büyük bir pişmanlıkla indim. Kendi ailemin önünde bile gitarı çalarken normal performansımdan kat kat düşük olduğumu hissedebiliyorum ve heycanlanıp terliyorum, maalesefki çok bir vaktim yok, tam tarihi belli olmamakla birlikte belki 1 belki 2 ay içerisinde okulumda sahneye çıkma ihtimalim var, görev çok basit tek bir şarkı çalacağım ve yanımda söyleyecek 2 arkadaşım daha olacak, çalacağımız şarkıyı normal şartlarda kesinlikle rahat bir biçimde ve yüksek performansta çalabileceğimi biliyorum ancak özellikle sahnede yaşadığım en büyük problemlerden biri bildiklerimi unutmak, ve karıştırma unutma ihtimalimde çok yüksek, bunun tek sebebi ise sayısını bilmediğim kadar çok kişinin sessizce ve dikkatle bana kitlenmiş olması, bu kadar süre içerisinde nasıl kendimi buna hazırlayabilirim? tecrübeli yardımcı olacak tüm müzisyenlere şimdiden teşekkür ediyorum
Performans kaygısı, müzisyen ve sahne sanatçıları arasında son derece yaygın bir sorundur. Kimileri için ilk bir kaç notayı çalana kadar devam eder, kimileri için ise bitmeyen bir işkence olabilir ne yazık ki.
Kaygıdaki temel problemlerden biri, sizin "lanet olsun, yine heyecanlandım" şeklindeki tavrınızın kaygıyı büyütecek olmasıdır. Heyecanlanmak doğaldır ve tecrübe kazandıkça da genellikle azalır.
Ancak kimileri açısından durum böyle olmayabilir. Bu da aslında bakış açısı ile ilgili.
Şu ifadenizde farkında olmadan neyi itiraf ettiğinize bir bakın mesela:
"bunun tek sebebi ise sayısını bilmediğim kadar çok kişinin sessizce ve dikkatle bana kitlenmiş olması, bu kadar süre içerisinde nasıl kendimi buna hazırlayabilirim?"
Bu aslında
SAÇMA SAPAN bir şey. Ama elbette bunu söylemem sizin açınızdan hemen bir şeyi değiştirmeyecektir.
O insanların tek veya asıl derdi size "kitlenmek" filan değil. Bu tamamen sizin zihninizin ürettiği bir şey.
Siz o insanların sizin eksiğinizi kollamak ve sizi eleştirmek için oraya geldiğine inanmak isterseniz, elbette her şeyi bu şekilde değerlendirirsiniz.
Eğer oraya eğlenmek ve tecrübe kazanmak için çıkacağınızı, ilk seferde hatanın kaçınılmaz bir şey olduğunu kabul edebilirseniz, kendi kendinize uydurduğunuz bu baskı azalacaktır.
Tabii uzun vadede şunları da düşünmek zorundasınız:
Kendinize çok mu acımasızca eleştiriyorsunuz? Peki ya başkalarını? Bir müzisyeni dinlerken onun hatasına mı odaklanıyorsunuz? O yüzden mi başkalarının da size "kilitlenip" hatanızı kolladıklarını düşünüyorsunuz?
Bunlardan herhangi birine yanıtınız "evet" ise, bu sorunlu bakış açınızı değiştirmeyi öğrenmek için çaba sarf etmeniz gerekiyor.
Ben bunların hepsini yapardım mesela... O zamanlar çok kırılgan bir egom olduğunu kabul etmek zorunda kaldım. Ve artık bugün sahneye çıkmak benim için bu anlamda kaygı yaratan bir şey değil. Çünkü ben ne yapabileceğimi biliyorum ve başkalarının beni nasıl değerlendirdiği beni ilgilendirmiyor. Ben elimden gelenin en iyisini yapmaya odaklanıyorum.
Performans kaygısının özü şudur: Siz, çaldığınız müziğe odaklanmak ve bundan keyif almak yerine, kendi derdinize düşüyorsanız, odağınız müzik yerine başkalarının sizin hakkınızda ne düşündüğü vs... gibi şeyler ise (ve kabul edelim, bunlar basbayağı ego sorunlarıdır...), bu durumda kaygılanmanız kaçınılmazdır.
Kendinize bu kadar yüklenmekten VAZGEÇİN. Hata yaparsanız da yapın gitsin. Yanlış nota bastınız diye kimseye bir şey olmaz, olsa olsa biraz gurunuz incinir belki, ama tecrübe zaten biraz da böyle bir şeydir. Yanlış nota basmanın dünyanın sonu olmadığını anladığınız zaman, üzerinizdeki baskı da azalacaktır.