Yani dediyse ne oluyor? Copy demişse sıkıntı yok mu?
Bırak. Elli defa tartışıldı bu konu, cidden yorulduğuna değmez emin ol.
Yani dediyse ne oluyor? Copy demişse sıkıntı yok mu?
Bırak. Elli defa tartışıldı bu konu, cidden yorulduğuna değmez emin ol.
Aslında bence tam olarak replika = sahte diyemeyiz. Sahte kelimesi TDK'ya göre "gerçek olmayan, kopya" anlamını barındırıyor ama bunun yanı sıra "yalancı, düzmece" anlamını da barındırıyor (kelimeleri aynen TDK'dan aldım). Yani bir gitarın bence sahte olması için ortada düzmece bir durumun olması ve bir kandırmaya teşebbüs olması bence şart.
Örnek: Ben evde bir gitar yaptım. kirk hammet signature'u birebir kopyaladım ve size dedim ki "beyler bir gitar yaptım, çok uğraştım, hayranı olduğum kirk hammet'ın signature gitarının aynısı oldu, sap kısmına da kendi ismimi yazdım. isteyene de bu gitarı maliyeti karşılığında verebilirim". Bence burada bahsi geçen gitar sadece aslının replikasıdır, çünkü bu gitar bence sadece aslının bir kopyasıdır, ve "düzmece" değildir.
Bu noktadan hareketle aşağıdaki tanımlara geliyorum,
- Bir gitar, bir başka markaya ait gitarın tüm özelliklerini no-name olarak birebir kopyalamışsa o gitar sadece replikadır.
benim yorumum budur, ama mantıklı bir açıklama olursa ikna olmaya da hazırım dostlar 🙂
- Ancak aynı gitar, başka markaya ait bir gitarın tüm özelliklerini birebir kopyalayıp, bir de üzerinde "ben gibson'um, fender'im" diyorsa o gitar hem replikadır, hem de sahtedir.
Sownroth, bir gitarın aynısını üretip kişisel kullanımınız için üzerine isminizi yazabilirsiniz, bu kanunlara aykırı bir durum değil, bu gitarı sadece replika yapar. piyasada bu şekilde üretilen binlerce gitar var zaten. üzerine "gibson" yazmadığınız sürece burada herhangi bir sahtecilik olmaz, böyle bir yasal düzenleme de yok. patenti korunan bir ürünün seri üretimini yaparsanız, ve üzerine başka bir markanın ismini yazarsanız, veya fake bir gibson yaparsanız, buradan rant elde edilmeye çalışırsanız bu sahtecilik olur.
senin için benim için böylesi yok demişsiniz. bu tartışmayı tümden geçiyorum. - en belirgin yasalar bile hakimler tarafından farklı yorumlanıyor, bir mahkemenin kararını üst mahkeme bozuyor yeri geldiğinde. neye dayanarak söylediğiniz şeyin mutlak doğru olduğunu iddia ediyorsunuz, bu konuda sizi kim bilir kişi yapıyor, o da benim garibime gitti diyelim. benden de hürmetler
http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-muzik-muzik-aletleri-esp-kh-3-replika-114632252/detay/
Bu da ses kaydı.https://soundcloud.com/kadir-ahin-3/metal-kay-t-esp-kh-3-copy
Bu gitar evet benim gitarım.Tabiri yerinde ise alelade yorumlar yapılmış.Benim kimseyi dolandırmak veya kandırmak gibi bir amacım yok.Öyle bir amacım olsa idi gider gibson replika sı alırdım.Bilmiyorum ama içinizde ses ten anlayan arkadaşlar vardır.Bu kayıtta ki sesi diyer lespaullarla karşılaştırın ve bir fiyat biçin.Ben bu fiyatı özellikle koydum ki gerçekten isteyen birisine gitsin diye.Ve kesinlikle memnuniyetsizlik olmasın diye.Ben gitarı epiphone standarlar ile karşılaştırdım.Onlardan kat kat daha parlak ve tok bir sese sahip.Bunların hepsinden geçtik.Bu sahte /replica gitarlara çok çok karşı çikan arkadaşların karşı çıkmasının sebebi belkide hayallerinde o gitarlar vardı ve kopyası çıkınca bir nebze hayal kırıklığına uğradılar.Hatırlarsanız epiphone ların ilk çıkış sebebi gibson kopyası olmak idi.Tabi bunu bir çok kişi bilmez.O zaman epiphone da almayın o da sahte gitar?O zaman tüm epiphone gitarları kopyalayın,buraya yapıştırın siz bi espri yapı karınızdaki bi espri yapsın bitsin.Şimdi bir kaç kişi çıkar olurmu o gibson un alt ürünü der.🙂.Ben ilk defa bir sahte gitar aldım o da bu gitar.Aldığım için de hiç pişman değilim.Bu gitarın orjinalini de denedim ve sadece orada kırk hammet in imazası var diye 7.000.00 tl verilecek bir gitar değil dedim.Gibson un o 4.500.00 - 5.000.00 liralık standartları esp kh3 ten kat kat daha iyi.Ayrıca bu forumda neyin iyi neyi kötü olduğunu bilecek çok az sayıda insan var.Bir gitarın fiyatı oooooo 10.000.00 dolar o o süperdir.Diyen adam çok.Şunu bilmelisiniz ki her pahalı gitar iyi değildir.Ben bu Esp Kh 3 replikası gitarı 500 tlye satışa koydum.Basit bir 20 dk da oluşturduğum ses örneğinide ekledim.Teklifte bulunan herkese de ses örneğini gönderiyorum.Gitar bu istersen alırsın istersen almazsın.Seni mutlu edecekse al.
Evet piyasada bu gitarları kullanıp dolandırıcılık yapmak isteyen çok kişi var. Bu sahte gitarlar başlığının açılma sebebi de bu.Dolandırıcılık yapmak isteyen kişiler bu gitarları kullanıyorsa bu gitarların suçu ne? madem o Gibson customları hak edecek kadar çalıyorsunuz neyin sahte neyin orjinal olduğunu ayırt etmeniz lazım.''Benim param var kardeşim sana ne istediğimi hak ederim istediğimi etmem'' diyen arkadaşlarda çıkacaktır mutlaka.Sana da yüzüne sen süpersin abi derler ,arkandan keriz derler işte.Bu biraz ağır bir tabir oldu fakat hayat bu!!Dolandırıcılar da olacak gerçektekten iyi niyetli insanlarda olacak.Dolandırıcılık ta bu replica gitarlar da kullanılmayabilir sayın dolandırıcı arkadaşlara duyrulur.Gidin bi rockson gitar alın, boyasını felan kazıyın, işte relic yapmak için kazıdım aslında orjinaldir felan deyin.Orjinalinden uygun fiyata satmamın sebebi de boyasının kazınması felan deyin.Dolandırılmak isteyen adam o şekilde de dolandırılabilir.Sonra benim bu replica esp yi satarken adım dolandırıcıya çıkıyor.Ben de şu an bi 89 model kafa logosu kazınmış amerikan gibson lespaul var şimdi onu da ilana koysam birileri kopyalayıp buralara yapıştırır.Sahte bu gitar ha sakın almayın der.🙂Oysa bi pislikten anladığı yoktur o elemanın.🙂 Hem olay şu bu kopya gitarlar chına de dükkanlarda çok kolay satılıyor.Fiyatları da belli.Öyle üç bin beş bin dolar felan da değil.Dükkanlarda çok kolay fatura kesilerek salan ürünler.peki Gibson şirketi bu olayın neden önüne geçmiyor.Hiç düşündünüz mü?
---Ne düşeneceğim bee benim param var.....
Alın yorumu size bırakıyorum.Bu yazdıklarıma karşılık '' hala boş konuşuyorsun'' diyen arkadaşlar çıkacak.E sen konuş o zaman peki senin tezin ne?
Bence bu başlığın gerçekten açılma sebebi sahte gitar olup ta orjinali ile aynı fiyata satılan ürünleri uyarmak.Ama öyle bir sey olmuş ki artık.Adamlar benim ilanımı yapıştırıyor üzerinden dalga geçiyorlar.Ben herşeyi ile belirtmeme ragmen.Evet belki de ben uyanık olduğum için sahte gitar aldım.Çünkü ben orada bi adamın imzasına o kadar para veremem.Veya o gitar o parayı hak etmediği için.Ben hiç kimsenin duyguları ile hareket etmedim.Kendim bi gitarın sesini beğenmişsem ve fiyatı da kalite fiyat oranında kafama yatmışsa alırım.Bana şu gün sorsalar orjina Gibson un hangi gitarını alırdın diye benim maksimum alacağım standart serisidir.Hiç iki katı para verip te custom almam mesela.Birilerine sorsan lan aralarında ne fark var ki bu adamlar o gitara 2 katı fiyat veriyor.Bunu hiç kimse yanıtlayamaz.Çünkü işin içerisinde ruh var.Örneğin bana birisi bir gitar alacak ibanez in 20.000.00 liralık gitarı mı yoksa standart mı diye ben direk standart derim.Peki neden ''ben ibanezi çalarken dandik bir gitarı çalıyormuş gibi hissediyorum kendimi.Konunun baya dışına çıktık fakat ''iyi olan ne ?'' bunun yanıtı kesinlikle kendinizde.Adam özetle "Ben uyanık olduğum için sahte gitar alıyorum, sen de keriz olduğun için orijinalini alıyorsun" diyor. Ne diyeyim? Doğrudur belki...