Bu sizin görüşünüz, birçok kere acil durumda ve uygun fiyatta olan ekipmanları alıp birkaç defa denedikten sonra normal fiyattan satışa ya da takasa koydum. Bunu hem ekipman deneyimimi arttırmak hem de kar etmek amaçlı yaptım ve burada "uyanıklık"tan ziyade gayet doğal bir şey görüyorum ben.
Şimdi hükümet devrilse, ötv-kdv-gümrük vergisi yeni hükümet hepsini kaldırdık dese ve bir anda bütün fiyatlar %70 düşse siz ne yapacaksınız? Yine aynı fiyattan satmaya devam mı edeceksiniz yoksa düşen fiyata göre fiyatları düşürecek misiniz ya da üstün müzisyen kişiliğinizle benim zararımı karşılayacak mısınız? Amacı kazıklamak olmadığı sürece bence o kadar da abartmaya gerek yok bu 2. el olayını, uyanık vb. laflara da gerek yok, benim elimdeki mal değer kazanıyorsa bu benim şansımadır tıpkı değer kaybettiğinde olduğu gibi.
Aslında sorun gereksiz ve saçma oranlardaki ÖTV ve Gümrük vergilerinden kaynaklanıyor. Sonuçta arz - talep eğrisine devlet vergi bindiriyor, bunun üzerine kur farkları ve aracı kar marjları eklenince, Amerika fiyatının 2 katı bir fiyat çıkıyor ortaya. Sonuçta serbest piyasa kendi kurallarını koyar.
Aslında şöyle birşey olabilir, satıcı gitarını do-re müzikten aldığını fatura ile ibraz edebiliyorsa satsın yüksek fiyattan. Sonuçta adamın verdiği para belli. Ama Amerika 'dan 650 USD ye aldığı gitarı kimse 800 euro ya satmaya çalışmasın. Bence etik değil.
Tabi herhangi bir yaptırımı da yok. Sadece şikayet edilirseniz ve bir kaç kere gitar sattığınız belirlenirse, vergi dairesi sizi adresinize yapılacak bir tebligatla görüşmeye çağıracaktır. (!) Hiç hoş bir tecrübe olmaz.
Çin yapımı gitarlar burada bir kaçış noktası oluşturuyor. Fakat bir arkadaşın değindiği gibi aslında bu da etik değil. İnsani olmayan şartlarda çalıştırılan işçilerin ürettiği gitarlar bunlar. Her alışverişte kölelik düzenine katkıda bulunmuş oluyorsunuz. (bir nevi pişmanım gitar sipariş ettiğim için)
Ama seçeneklere bakalım.
1 - Türkiye 'den "0" gitar almak: Gitara değerinden fazla para vereceksiniz, paranızın yarısı gitarla alakasız ÖTV ' ye kur farklarına ve zilyon tane aracıya gidecek.
2 - Türkiye ' den ikinci el gitar almak, satıcının insafına kalıyorsunuz. Ama Türkiye ' de ikinci el çok pahalı, gitarın Amerika satış fiyatının biraz üzerinde fiyat çekiyorlar genelde. (Bkz turkrock forumda satılan gibson marka gitarlar)
3 - Yabancı ülkeye gidip oradan alacaksınız, vize, uçak bileti, bagaj sınırlamaları vs...
4 - Yabancı ülkeye giden tanıdık eş dost varsa şanslısınız, en ucuz yol bu.
5 - Çin 'den taklit gitar alacaksınız, ucuz ama, gitar geldikten sonra (gelirse!) bir sürü masraf yapmak gerekiyor, manyetikler kore malı ve oldukça kötü oluyor, elektrik aksamını yenilemek akıllıca olur. Ayrıca vahşi kapitalizm satılan her gitarda, Çin 'li işçilerin üzerine biraz daha biniyor.
Ben maalesef 5 numarayı tercih ettim. Sonuçlarını 2-3 hafta içinde göreceğiz. Umarım. (Özür dilerim Çin'li işçi kardeşler
🙁