Sanatçı kavramı

anarchist demiş ki:
Yapılan bir şeyin bakiliğidir sanatın ölçütü. Daimi olan eserler sunmak ve ilk ortaya çıktığında verdiği hazzı nesiller sonrasında da yaşatmaktır sanatçı olmak.

Antik Yunan'da yaşayan bir Phidas olmak, Giotto olmak, Donatello olmak, Mozart olmak, Rodin olmak, Van Gogh olmak, Bethoven olmak Balzac olmaktır sanatçı olmak.

Eserin insanda bıraktığı izleri kaybetmeden ileriye yönelmesini sağlamaktır sanatçı olmak.

Kendini ifade etmektir sanatçı olmak. Olduğu gibi hislerini açığa vurmaktır sanatçı olmak.

Sinema oyuncusu olmak değildir sanatçılık. Oyuncu değildir 7. sanatın sanatçısı. Yapımcıdır, yönetendir.

Popüler müzik yapmak değildir sanat. Albüm çıkarıp, milyonlar satmak değildir sanatçı olmak.

Pisuvarı söküp altına imza atmak değildir sanatçı olmak. Ses getirmek değildir sanat.

Ressam, heykeltraş, mimar, yazar, yapımcı, bestekardır sanatçı.

Hacettepe Üniversitesi Sanat Tarihi bölümünde hala lisans eğitimi alan bir eleştirmen adayının ufak anektotlarıdır bunlar. Kendine has üslübudur, kendi yorumudur. Kimseler alınmasın ama sanatçı budur.

ege ünv. sanat tarihi öğrenciside katılıyır sana🙂 doğrudur diyorum... sanatçı olmak ....ilk başta bu kavramın geldiği yeri iyi bilmektir...
 
Sanat, yeni bir şeyler üretmek, olmayanı ortaya çıkartmak, yani güzelliği keşfetmek değil midir? O zaman sanatçı yaratıcı insandır, bunu ne anlamda kullandığımı anlıyorsunuz. Ama ülkemizde herkes birbirini taklit ediyor. Özellikle müziğin altyapısı hep aynı. Bu durumda da bu tür faydasız, tek düze işler yapanlara sanatçı diyemeyiz.
Popüler olabilmelinin de şartları bunlar, yani takip edilmek istiyorsan, para kazanmak, şan şöhret sahibi olmak istiyorsan gerekenleri yapacaksın. Aslında bu insanın kendisini büyük görme isteğiyle, para kazanma hırsıyla alakalı. Ama bilmiyorlar ki, bugün nice "sanatçı" popüler olmadan -harika işlerle- hayranlar edinmiştir, unutulmayacaktır.

Müzik çok yozlaştı ve sadece ülkenin ekonomisine zarar veriliyor, başka hiç bir iş yok ortada.
 
bana göre sanat, üretmektir, yaratmaktır. resim bi sanat dalıdır ama bütün ressamlar sanatçı değildir. trt2 de resim yapan adam sanatçı mı?? bence değil ,adam dağ tepe yapıyo..sadece güzel yapıyo..ama bize kendi içinden çıkan bişeyler sunmuyo..birşeyler yaratmıyo.
 
endoplazmikretikulum demiş ki:
bana göre sanat, üretmektir, yaratmaktır. resim bi sanat dalıdır ama bütün ressamlar sanatçı değildir. trt2 de resim yapan adam sanatçı mı?? bence değil ,adam dağ tepe yapıyo..sadece güzel yapıyo..ama bize kendi içinden çıkan bişeyler sunmuyo..birşeyler yaratmıyo.

Katılıyorum 🙂
 
yalnız gözardı ettiğiniz bir husus varki oradaki amaç sanat icra etmek değildir. Sadece resimin herkes tarafından yapılabileceğini göstermek, resim konusunda zleyicileri cesaretlendirmektir.
 
ben sanatçı kavramının anlamsız olduğunu düşünüyorum nasıl tiyatroda; senarist yönetmen oyuncu sporda; hakem futbolcu voleybolcu vs. kavramları varsa sanattada; heykeltraş müzisyen ressam kavramları var yani birisine sanatçı demek maşşallah illah anlamına gelmekte diye düşünüyorum sizce yanlış mı?
 
Bence TRT2 deki o adam sanat icra ediyor.Sonuçta resim de güzel sanatlardan birisidir ve bu rahmetli amcamız çok da güzel yapıyor bu işi.Endoplazmikredikulum sanki biraz acımasızca eleştiri yapmadın mı?
 
kahverengi_adam demiş ki:
Bence TRT2 deki o adam sanat icra ediyor.Sonuçta resim de güzel sanatlardan birisidir ve bu rahmetli amcamız çok da güzel yapıyor bu işi.Endoplazmikredikulum sanki biraz acımasızca eleştiri yapmadın mı?


insan beyni geçmişnde yeri olamış hiç bi cismi hayal edemez, resmedemez (nerden öğrendiysem...). eline kalemi alan hiç kimse daha önce hiç görmediği, hiç bi tarafı gördüğümüz bildiğimiz hiçbi şeye benzemeyen bi yaratık çizemez. bu demek oluyo ki zaten her ressamın üretirken esinlendiği hatta kopyaladığı bi belleği var.
ağaç çiçek resmine şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da bi portreye duyduğum saygıyı gösteremicem sanırım, büyük bi el becerisi göremiyorum manzara resimlerinde; ama ortada hayal ürünü olan bi görüntü var. yani Bob Ross dalgaların köpüğünü, çalıların sudaki yansımasını ezbere çalışıyo olabilir; ama manzara onun eseri, o çamın kardeşini (kendi tabiriyle 😉) oraya yerleştiren onun düş gücü. imgesel çalışmanın değerini fark etmek lazım bence 😉

sanatçı mı: (yine bence) ressam...
 
Sanother demiş ki:
rugg6d_doLL demiş ki:
insan beyni geçmişnde yeri olamış hiç bi cismi hayal edemez, resmedemez (nerden öğrendiysem...)
Salvador Dali'yi ve sürrealizm konusunu biraz incele sonra tartışalım bunu istersen, hayal gücü gerçeklerle sınırlı değildir...

Evet haklı tabi , ben okumamıştım "insan beyni geçmişnde yeri olamış hiç bi cismi hayal edemez, resmedemez (nerden öğrendiysem...)" bu yazıyı...

zaten yaratıcılık kelimesi bu cümleye tek başına karşı...yaratmak , sıfırdan , yoktan...Sürrealizmi incelemesi gerek kesinlikle : )=
 
dali,nin ilk tanıdığım ressam ve favorim olduğunu söylemeliyim o zaman.. ama çalışmalarının tamamında bize de tanıdık gelen bi şeyler mutlaka yok mu? bu herhangi bir figür de olabilir, basit bi geomettrik şekil de... bunu inkar etmek bi insanın yoktan var ettiğini düşünmek gibi geliyo bana...

ifade edebildim mi bilemiyorum, bi de şöyle deniyim: FORMun kesinlikle ressamın belleğinde bi yerde gizli olduğunu anlatmak istiyorum. sizin savunduğunuz, ele alınan KONULARIN kaynağının hayal gücü olduğu ki o zaten şüphe götürmez 😉
 
türkiye'de sanatçı kavramı çok gelişmiştir..bakacak olursak ismail yk , gülşen , ajdar , bayhan hepsi sanatçı oluvermişlerdir bir anda..türkiye'de şarkıcı olmak ile sanatçı olmak aynı kefeye konulduğu için , eh şarkıcı olanları da görüyoruz ne kadar iyiler..türkiye'de sanatçı kavramı yok , en azından bizim insanlarımız bilmiyor.
 
Ali: olm bak buraya kim geliyor
veli: kim lan çabuk söyle?
a: ismail yk
v: vallah mı doğru söyle
a: hem vallah hem billah
v: abi ben çok seviyorum o adamı ya süper
a: adam süper sanatçı... yetenekli de...
v: bilet bulalım hemen ya kaçırmayalım konseri
a: hadi hadi çabuk....

yurdum insanı işte... bu konuşmalar birebir geçmiştir
 

Geri
Üst