Yıllardır gitarlarımın ayarlarını kendim yapıyorum, sap ayarını, entonasyonu, köprü ayarını (köprünün yüksekliği ve saddleların yüksekliğini). Bir kaç sorum var, cevaplandırabilirseniz sevinirim. (yıllardır göz kararı, rahat ettiğim bir şekilde, bendlerde zorlanmadan, sweeplerde sorun yaşamadan ayarlayabiliyorum, biraz daha low action ayarlayıp, sıkıntı çekmemek amacıyla soruyorum aşağıdaki soruları)
Gitarlarımdan birisi standard strat, 9.5 radius olması lazım tam emin değilim.
Diğeri compound radius 14-16 ve sap kalınlığı da 0.82-0.87 inch.
1-Ayarları kendi başıma optimum seviyede yapmak için hangi ekipmanlara ihtiyacım var?
2-Sapın konveksliği ne kadar olmalı (açı-belirli bir perdeden yükseklik?)
3-Saddle yüksekliklerini neye göre ayarlamalıyım?
4-Belirli bir süre sonra köprünün yükselmesini nasıl giderebilirim, tel değiştirene kadar gidermemeli miyim yoksa?(teller sertleştiğinden dolayı köprünün kalkması hadisesi)
5-Köprü yaylarının bağlandığı noktadan mesefesi ne kadar olmalı?
6- Siz gitarlarınızda 0.10 tel kullanırken köprüye kaç yay, yayları nasıl bağlıyorsunuz?
7- Entonasyon ayarını en son yaparken, teller gergin mi olmalı yoksa gevşek mi? Entonasyon ayarlarına pek bulaşamıyorum genelde, elimdeki tuner yeterli hassasiyet sahip değil ama yine de merak ettiğim bir konu.
(Başka soru gelirse aklıma ekleyeceğim)
Luthiere vermeyi biliyorum, 1.5 ay içinde vermeseler sorun etmem tabiki, 1.5 ay süre uzun bir süre bana göre 🙂
Gitarlarımdan birisi standard strat, 9.5 radius olması lazım tam emin değilim.
Diğeri compound radius 14-16 ve sap kalınlığı da 0.82-0.87 inch.
1-Ayarları kendi başıma optimum seviyede yapmak için hangi ekipmanlara ihtiyacım var?
2-Sapın konveksliği ne kadar olmalı (açı-belirli bir perdeden yükseklik?)
3-Saddle yüksekliklerini neye göre ayarlamalıyım?
4-Belirli bir süre sonra köprünün yükselmesini nasıl giderebilirim, tel değiştirene kadar gidermemeli miyim yoksa?(teller sertleştiğinden dolayı köprünün kalkması hadisesi)
5-Köprü yaylarının bağlandığı noktadan mesefesi ne kadar olmalı?
6- Siz gitarlarınızda 0.10 tel kullanırken köprüye kaç yay, yayları nasıl bağlıyorsunuz?
7- Entonasyon ayarını en son yaparken, teller gergin mi olmalı yoksa gevşek mi? Entonasyon ayarlarına pek bulaşamıyorum genelde, elimdeki tuner yeterli hassasiyet sahip değil ama yine de merak ettiğim bir konu.
(Başka soru gelirse aklıma ekleyeceğim)
Luthiere vermeyi biliyorum, 1.5 ay içinde vermeseler sorun etmem tabiki, 1.5 ay süre uzun bir süre bana göre 🙂