Ufukgüler, şöyle açıklamaya çalışayım, gamdan çıkan akorlardan bahsetmişsin. Bunlar şöyle çıkarılır, önce ön bilgi vereyim.
Akor denilen şey 3 veya daha fazla sesin bir arada tınlatılmalısıdır. yani iki ses akor değildir, en az üç olacak. En temel halleriyle iki tip akor söyleyebiliriz. Major ve minör. Bunlar şöyle çıkartılır:
Do re mi fa sol la si do
Bu do major gamıdır(ayrıntıya girmiyeceğim, ihtiyacın olanı kafa karıştırmadan vermeye çalışıyorum)
Her major gamın bir ilgili minörü vardır, bunlar kardeştir. Bu da O major gamın 6. sesidir. Yani, Do major için La minör. La minör de doğal olarak şudur:
La si do re mi fa sol la
Buraya kadar anlaşıldıysa akorların nasıl çıkartılacağını söyleyeceğim. İki tip akor var demiştim temeld, major ve minör. Do major dizisini vermiştim, bu notalara sırayla 1 2 3 4 5 6 7 8 sayılarını ver(do=1 re=2 vs...)
Major: 1 3 5
Minör: 1 b3 5
(b3 dediğim, üçüncü sesi yarım ses geri kaydırıyorsun)
Şimdi Major gamdan çıkan akorları bulmak için birer birer atlayarak 3lüler elde ediyorsun.(1 3 5, 2 4 6, 3 5 8.. gibi...)
çıkan akorlar:
Do mi sol
Re fa la
Mi sol si
Fa la do
Sol si re
La do mi
Si re fa
Bunlar sırasıyla şunlardır:
1: Major
2: Minör
3: Minör
4: Major
5: Major
6: Minör
7: Minör eksik 5li(m(b5))
Majorda sıra budur. Minör ise majorun 6dan başlatılmış halidir. Yani aynı şeyi 6 7 1 2 3 4 5 diye al, akorları da böyle sırala.
Bu bilgilere göre tipik bir do major parçada:
C, Dm, Em, F, G, Am, Bm(b5)
akorları bulunabilir. La minör bir parçada ise:
Am, Bm(b5), C, Dm, Em, F, G, Am
akorları bulunabilir. Ama unutma, içinde farklı tonlardan harmonik ve melodik minörden çıkartılmış ve burada göstermediğim akorlardan da bulunması tamamen normaldir. Ama klasik birpop parçasında bu metod ile akorları bulabilirsin. Biraz pratik yapmak gerek.
Kesinlikle yetenekle falan alakalı bir şey değildir. Bilgi meselesi sadece. Haşır neşir oldukça daha rahat anlayacaksın.
Kolay gelsin.