Tamamen kendi çabaları ve araştırmaları ile kendini geliştiren biri olarak kişisel deneyimlerimi paylaşmak istedim (tabii ki hatalarım olabilir). Söylenenler elbette doğru ama şu var. Daha önce de bu örneği vermiştim. La minör üzerinde çalarken la sesini değil re sesini vurgulamaya başlarsanız fark etmeden re minöre geçebilirsiniz. Siz bunun arızalı sesler bakımından tamamen kalıp içersinde kalabileceğini sormuşsunuz ama daha da ötesinde baskın ses konusu var. Arızalı sesler elbette belirleyici ama bu baskın ses ile şarkı içinde geçiş yapmak mümkün. Yani la baskın bir melodide önce re vurgulayıp sonra la yerine la diyez kullanmaya başlayabilirsiniz.
Diğer konularda da şöyle bir durum var. Özellikle modal müzik araştırmalarına bakınca akor yapısı olsun, sonuç melodiler olsun bir müzik türüne dönüşüyor, jazz ya da blues gibi bir hava geliyor ki zaten esas bu müzik türlerinde kullanılıyor. Yani tabii ki istisnalar olabilir ama burada da önemli olan ne tür bir sonuç beklediğinize göre araştırmaları derinleştirmek gerekiyor. Örneğin D dorian sesleri D notasına göre tam simetrik. Simetriği bozmadan çalınca vay ne güzel diyorsunuz ama bunu besteleme olarak bir şeye çevirince tam olarak istediğiniz gibi olmuyor. Tabii ki dediğim gibi araştırılıp geliştirilmesi gereken konular, ne kadar araştırsanız o derece ilginç detaylara ulaşıyorsunuz. Bir de araştırılanı sesler üzerinde denemeye girince arada kaybolup kalıyorsunuz ki bu güzel bir şey bence, sonuçta insan denediği yolu bilip tavsiye ediyor, ben de bunu tavsiye ederim. Alakasız bile olsa seslere basın, arada rastgele bile basabilirsiniz. Mevcut kalıplar ve teoriler hepsi bir yere kadar. Geriye kalan hep melodilerdir.