- Konu Sahibi Konu Sahibi
Penalama esasında her iki elin senkronize edilmesini gerektiriyor. Yani tek bir el ile ilgili gibi gözükse de, aslında iki eli de çalıştırmak gerekiyor. Pek çok gitaristin sorunu senkronizasyonda aslında. Özellikle tek telde iki elin senkronizasyonu çok ihmal ediliyor bence. Tek bir nota veya boş tel ile picking çalışarak kazanılan hızın hiç bir anlamı yok pratikte, çünkü sol elde parmaklar pena vuruşu ile senkronize olamıyorsa istediği kadar hızlansın kişi, bir işe yaramaz. Tel telde senkronizasyon oturduğunda da tel geçerek yapmak lazım aynı şeyleri, aksi takdirde yine çok anlamlı değil.
Tek telde 200 bpmde alterne vuruş ile 16'lık benim sınırım mesela; sağ elde tremolo çalmaya kafayı takan kişiler arasında bunu rahatlıkla aşanlar görebiliyorum. Ama ben dizilerle tel geçmeye başladığım zaman da bu hızı koruyabiliyorum.
Hocam aslında picking çalışılmalı derken boş tele vurun anlamında demedim. Yanlış anlaşılmasın. Hani insanlar hızlanmayı hep sol elin yavaş kalması gibi düşünür. Lightning fingers diye egzersizler kovalar. Ama aslında picking tekniği anlaşılırsa çok rahat bir şekilde hızlanılabilir demek istedim. Tek telde 200 bpmde 16'lık alterne vuruşu pick slanting bilmeden kolayca yapamıyorsunuz. Hatta tel geçmek çok daha zor ve dediğiniz gibi senkron olamıyorsunuz. Bende bu senkron bozukluğu ve hızlanamamak tamamen saçma sapan bir picking tekniğimin olmasından kaynaklıymış.