- Konu Sahibi Konu Sahibi
Haklısınız. Zaten bıçakla dalayım demem bile bu işlere ne kadar acemi olduğumun kanıtı 🙂 scrap olarak kullanacağım ağaç bile önemli. Maple ile yaklaşık sertliği vermesi lazım. Parça yapıştırma konusunda ise internette bulduğum bir görsel, bu fikiri elettirdi bana. Tam olarak uyan bir headstock çizimi yapılmış vaziyette idi görselde zaten paylaştım yukardqki postlardan birinde. Malesef diyarbakırda luthierler genelde cümbüş ustası oluyorlar. Pek güvenemiyorum. Ama hakikaten falçata ve çakı gibi malzemelerle oyulamaz mı?bıçakla törpüyle zor olur yahu bu iş.. ille de deneyecekseniz mutlaka önce başka bir parça üzerinde antreman yapın.. scrap üzerinde aldığınız sonuçtan memnun kalmadan da gitara girişmeyin.. ben olsam traşlama kısmı için şablon ve freze kullanırdım.. freehand işler cidden ustalık ister, kazma sapı yapmaya da benzemez.. elle ya da makineyle zımparalasanız bile hs'un üstüyle yanı arasındaki 90ı muhtemelen bozarsınız.. ya basit bir jig ya da disc sander gibi bişeyle yapmalı ki ince oyuklara da girilmez ikincisiyle.. konveks kısımlarda işi kolaylaştırır ama..
ve nut'a yakın kısmı doldurmayı planlıyorsanız (dolgu yapmayı yani) o kısımdan bence tamamen vazgeçin, parça yapıştırmadıkça düzgün, baktıkça "ben nettim" demeyeceğiniz ve mukavemetli bir sonuç çıkmaz ortaya fikrimce..
parça yapıştırmanız da zor zira işkencenin tutacağı düz bir satıh yok karşıda.. ve öncesinde tüm verniğin kalkması ve iki parçanın mükemmel uyacak şekilde hazırlanması lazım..
yine de özetin özeti:
- bu işin undo tuşu yok
- mutlaka önce scrap
ya da bir luthiere..