Tel markası farkı

• Konuyu açan Konuyu açan fiest
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Normalde Elixir kullanıyodum fast fret ile ellerim çok terlediği için ama dün LA teli köprü kısmından koptu dicem ama kopmadı ince teli sarmalayan kalın tel dibinden çözüldü. Tel parası vermekten bıktım ucuz tel alsam bunlar gibi:

Herhangi bir fark yaratır mı çalım rahatlığı konusunda?

Orphee temudan sipariş verdim. Satacağım gitarlara takmak için ama paketi açtığında bile kullanılmış gibi duruyor karartılı vs orphee kullanmak için alınmaz diye düşünüyorum. 🙂

Çalım rahatlığı bakımından fark yaratmaz. Orphee çok iyi bir f/p tel. İyi ki zamanında temudan toptan almışım. Bu arada temu tamamen kapandı mı tr ye?

Normalde Elixir kullanıyodum fast fret ile ellerim çok terlediği için ama dün LA teli köprü kısmından koptu dicem ama kopmadı ince teli sarmalayan kalın tel dibinden çözüldü. Tel parası vermekten bıktım ucuz tel alsam bunlar gibi:

Herhangi bir fark yaratır mı çalım rahatlığı konusunda?
Düz daddario tercih etmen daha iyi olur. SX marka tel ayrıca fena değil dorede bulabilirsin.

25 takım bulunan dadario bulk setini 4bin liraya aldım bikac ay evvel amazondan. Ortalama 170 lira gibi bişeye denk geldi takım başına. Böyle fırsat kollayıp almak daha mantıklı farklı markalarda heyecan aramak yerine. Pitbull teller bana çok baslı ve cansız geliyor. Çok sönük hissettiriyor ton. Normalde de Ernie ball 9-46 ve 9-42 set 3packs 1200 lira ama 800 liraya kadar düştüğü oluyor amazonda. Hatta bir ara 6lı paket 1200 liraydi. Dadario ve Ernie ball harici hiçbir tel tam tatmin etmedi beni Kayganlık, konfor, entonasyon ve ton rengi olarak.

Orphee telleri sürekli kullanan biri olarak tecrübem şudur: Hem 0.09 hem de 0.10 setleri kullandım. 0.09'luk setin Mi teli, takarken daha sık kopuyor. Herhalde 10 paketlik bir 0.09 setin 6-7 paketi bu şekilde gitmiştir. 0.10'luk sette ise böyle bir sorun yok; bayağı dayanıklı ve iyi. Sarımlı teller fena değil ama sarımsız tellerde bildiğiniz volüm yok; ses neredeyse yarı yarıya düşüyor.

İkincisi; 0.09'luk setin Mi telinde, özellikle 15. perdeden sonra ses vermeyen "ölü" perdeler var. Evet, bildiğiniz hiç basmamış ve pena vurmamışsınız gibi... İstediğiniz kadar penalayın, ses yok. Üçüncüsü; her paketten çıkan tellerin kalınlıkları farklı, bunu birebir kumpasla ölçtüm. Dördüncüsü; tellerin tansiyonu da kararsız. Zaten paketten çıkarıp teli açarken "şaak" diye bir açılma olmuyor; ölü balık gibi desem yeridir.

Ne hikmetse 0.10'luk set bir aydır kararmadı ve parlaklığını kaybetmedi; 0.09'lukta da bu böyleydi. Kararma ve parlaklık kaybı yaşanmıyor. "Şimdi bu tel kimlere uygun?" derseniz; öğrencilere, bütçesi kısıtlı olanlara, "Evde egzersiz yaparken 1000 TL'lik telimi kopartmayayım," diyenlere veya "Çok gitarım var, tel masrafına yetişemiyorum ama gitarların telsiz durmasına da gönlüm razı değil," diyenler için ideal. Ki bende aynı mantıkla kullanıyorum. Ama "Sahneye çıkayım, kayıt yapayım," derseniz; ben sahneye çıktım ve bütün gece elimde gitarla debelene debelene sesimi duyurmaya çalıştım. Clean tonda bu faciayı anlatmaya zaten gerek duymuyorum. Kısacası; sahnede ve kayıtta kullanılmaz.

Son düzenleme:
Orphee ucuz ama çok da kötü değil sadece tansiyonu çok düşük. Bir de alt üçlünün alaşımı ne ise manyetik sesi güçlü iletmiyor, diğer marka tellere göre ses seviyesi çok düşük çıkıyor. Sarımlı teller biraz daha normal. Aslında böyle olmasından dolayı mellow/vintage bir tonu var bu da hoşuma gidiyor.

Geri