Tel Tansiyonu

Hiç böyle bir başlık açmak istemezdim ama dün arkadaşımın Cort M600'ünü kullandım.Teller inanılmaz yumuşak, tansiyon mis gibi, bendler falan çok tatlı. Kafam basmadı, acaba stratın köprü yayları mı çekiyor dedim, köprüyü sabitledim, yaylar boşa çıktı, gerilim aynı.

Acaba sorun tel yüksekliğinde mi, çünkü biraz yüksek aksiyonla çalıyorum. Endonezyalının yaptığı gitar afallattı yeminle, bi anlatın şu işin aslını, gözünüzü seveyim..

Endonezya ile falan bir alakası yok🙂 Strat formatında sapın skalası (tellerin üst eşikten köprüye kadar olan uzunluğu) 25,5 inch gibson formatında 24,75 inch
Scale length kısaldıkça tel tansiyonu düşer, kabaca strat'daki 09luk set ile gibson formatında 010luk setin tansiyonu nerdeyse aynı gibi gelir

O yüzdendir ki les paul formatındaki gitarlara minimum 010luk set takalım da teller don lastiği gibi olmasın, aletten tam performans alalım gibi bir genel kanı vardır🙂 ama kural değil tabi örneğin billy gibbons 07 set kullanır veya nur içinde yatsın SRV strat'a 13'lük takıp o bendleri yapabilen bir abimiz (tabi bu adamlar insan değil🙂)

Son düzenleme:
yeni konu açmayayım diye buraya yazıyorum;

tel değiştirmeyi denemeyi ve drop akortlarda kullanmayı sevdiğim için şu siteden genelde her tel değişikliği veya radikal akort değişikliğinde kontrol ederim. hiç araştırmamıştım, tutturmam gereken ortalama bi taniyon lbs aralığı var mı? tabii ki bu iş kişisel kimisi yüksek tansiyona alışır devam eder kimisi düşük tansiyonda kullanır vs amaa sap sağlığı için bunun belli bir üst baremi ve alt baremi var mı? bu arada gitarım 26.5 scale ve genelde 10-52 ila 12-52 kullanıyorum.

referans noktası vermek gerekirse de 10-52 telde c drop akort düzeninde 107 lbs tansiyon oluyor :d

tabii ki bu iş kişisel kimisi yüksek tansiyona alışır devam eder kimisi düşük tansiyonda kullanır vs amaa sap sağlığı için bunun belli bir üst baremi ve alt baremi var mı?
- Gitar bolt-on konstrüksiyon ise, civata bağlantısının ne kadar "iyi" olduğu (yani civataların dişlerinin sapı ne derece tuttuğu) bir üst sınır koyar.
- Floyd rose köprüler ekstrem gerilimlere gelemeyebilir. Risk almaya gelmez. Köprünün dayandığı 2 adet civata, yüksek yükte köprünün dayandığı noktalardan kırılabilir.

bu arada gitarım 26.5 scale ve genelde 10-52 ila 12-52 kullanıyorum.
Ben bariton tel takılı (.012 - .016 - .022 - .038 - .052 - .068) 24.75" (ltd ec-256) skala gitarı çoğunlukla E♭ standartta kullanıyorum, ama bazen E standarta çekiyorum ve o zaman gösterdiğin siteye göre toplam yük 185.4 lbs oluyor. Tailpiece'i tutan civataların yuvalarının gitar gövdesinden çıkmasından korkuyorum ne yalan söyliyim. Bir gün böyle bir şey olursa sapı öne doğru çeken kuvvet kalmayacağından anormal gergin truss rod'dan dolayı sap anında çatlar.

SRV .013 - .015 - .019 - .028 - .038 - .058 kullanıyormuş E♭ standart'ta. 134.4 lbs yapıyor.

Yine çok be hocam naptın, o skala farkı da ciddi tansiyon farkı yapmaz o kadar, ilk mesajdaki ciddi tansiyon farkından ziyade kişiye gelen değişiklik bence tel yüksekliği sap profili radius vb şeylerden hissedilmiştir. Öyle muazzam tansiyon farkı hissine kesinlikle katılmıyorum.

25.5 ile 24.75 arasında çok büyük bir fark oluşmadığına katılıyorum (başlığı açan arkadaşın olayında da, iki gitar muhtemelen aynı kalınlıkta sete sahip değil. Başlığı açan arkadaşın 25.5 gitarında Cort LP'dekinden daha kalın tel seti var muhtemelen).

Ben sadece arkadaşın lafındaki küçük mantık hatasını belirtmek istedim. Tansiyonun anormal olmasından bahsederken ters yöndeki bir faktörü (küçük skala) denkleme sokmak sakil durdu.

FR'da köprüyü tutan yaylar bir nebze sönümleme yapar gibime geliyor, bomba gibi patlama durumu olmaz sanki.

Ama tune-o-matic'te, tailpiece yerinden çıkarsa ince teller parmak uçurabilir.

- Gitar bolt-on konstrüksiyon ise, civata bağlantısının ne kadar "iyi" olduğu (yani civataların dişlerinin sapı ne derece tuttuğu) bir üst sınır koyar.
- Floyd rose köprüler ekstrem gerilimlere gelemeyebilir. Risk almaya gelmez. Köprünün dayandığı 2 adet civata, yüksek yükte köprünün dayandığı noktalardan kırılabilir.

Ben bariton tel takılı (.012 - .016 - .022 - .038 - .052 - .068) 24.75" (ltd ec-256) skala gitarı çoğunlukla E♭ standartta kullanıyorum, ama bazen E standarta çekiyorum ve o zaman gösterdiğin siteye göre toplam yük 185.4 lbs oluyor. Tailpiece'i tutan civataların yuvalarının gitar gövdesinden çıkmasından korkuyorum ne yalan söyliyim. Bir gün böyle bir şey olursa sapı öne doğru çeken kuvvet kalmayacağından anormal gergin truss rod'dan dolayı sap anında çatlar.

SRV .013 - .015 - .019 - .028 - .038 - .058 kullanıyormuş E♭ standart'ta. 134.4 lbs yapıyor.
ben aslında bu fiziğe şöyle anlam veremiyorum, default bi gitar 25.5 skala e standart 0-42 telde 97.3 lbs gösteriyor, benim 26.5 skala gitarımda 10-52 telde c drop akort düzenimde ise 107 lbs gösteriyor ancak parmakların hissettiği gerilim ilk gitarda çok daha fazla. yani tam aksine fiziki direnç 107 lbs gösterirken teller bana daha az davranıyor gayet düşük tansiyonlu şekilde çalıyorum tuşemi yumuşatmama da faydası oldu hatta. ben buna anlam veremedim.

22.2 - 24 - 24.75 ve 25.5 skalada gitarlarım var. Bahsettiğin çelişkiyi ben de yaşadım ve epey kafa yordum bu duruma.

Aynı tel setini takıp aynı akort düzenini kullandığım 22.2 (Ibanez mikro) ve 24 (Mustang) arasında, özellikle üst perdelerde, tel sertliği bakımından fark sıfıra yakın. Oysaki 22.2 deki tansiyon daha az, yani penalarken telde hissettiğim direnç daha az olmalı. Yaptığım karşılaştırmalı testler sonucunda şuna vardım:

Parmaklarımızla hissettiğimiz gerilim, iki faktörden oluşuyor. Tansiyonun yanında, 1 faktör daha var. O da telin tınlayan kısmının boyu. Aynı tansiyona sahip ama farklı boyda 2 tel olsun. Kısa olanda pena daha büyük direnç ile karşılaşıyor. Aynı paralelde şu örneği verebilirim: bir telin fretlenmemiş halindeki penalama direnci ile, sallıyorum 12. perdeden fretlenmiş halindeki direnç aynı değil. 12'de fretliyken tel daha sert geliyor penalama eline.

Geri