gitarda boya, ağaç vs öne çıkarılması tamamen pazarlama stratejisi. işçilik dışında custom shop ile standart arasında ne fark var? aynı şey amfilerde de var. örneğin marshall class a amfi diye bir model çıkardı yakın zamanda. amfinin devre tipinin class a olması ile a sınıf kalite imajını bir araya getirip çok yüksek fiyata sattılar.
doğruyu söylemek gerekirse ağaç, boya, köprü,sap vs benim de çok ilgimi çeken, hep iyisi nitrosu, gotohu vs olsun diye düşündüğüm faktörler. bunlar iyi olursa daha iyi bir enstrümana sahip olma hissi pozitif etkiliyor beni.
bununla beraber kimin neye inandığından çok ben gördüğüme ve deneye inanırım.
ağaç ve boya fenomeninin çalışması için o manyetiğin teller dışında birçok titreşime de duyarlı olması lazım. boya etkisini ayırt edecek manyetiğin gitar teli dışında baskın olan diğer sesleri (çevresel sesler) de alması gerekir.
yani kimseye inanmayın demiyorum ama fizik kuralı sesi alan, veren ve mesafe dışındaki etkenlerin etkisinin yok denecek kadar az olduğunu söyler.
keşke amerikalı kadar deney yapabilecek bir düzenek olsa da biz de yapabilsek.
bu ağaç ve boya etkisi akustik çalgılarda tamamen doğru işler. orada işi yapan ağaç ve nasıl işlendiği.