Detaya inersek; telin klavyeden uzaklığı, fret alasimi ve kütlesi, donanimin türü, boya kalınlığı, cila türü ve kalınlığı gibi tum faktörler birlikte etki ediyor.
bu söylenen akustik rezonansa sahip klasik, akustik gitar, keman gibi enstrümanlar için tamamen su götürmez gerçek.
- vasat bir gitarla iyi bir gitar arasında kaliteli malzeme seçimi çalınabiliriliği etkiler.
- iyi bir köprü ile kötü köprü sustain/ses uzamasını etkiler. gitarın tonunu değiştirmez.
- gitar sap ve gövde bağlantısı sustain/ses uzamasını etkiler. gitarın tonunu değiştirmez.
- jumbo fret ile vintage fret ya da iyi kötü fret seçimi çalınabilirliği etkiler, tonu değiştirmez.
- sapın kalın olması ince olması kullanım rahatlığını etkiler, tonu değiştirmez.
- sapın şu yada bu ağaçtan yapılması sizin kişisel zevkinizi aldığınız hazzı etkiler, tonu değiştirmez.
- 2 parça alder, tek parça alder, ya da laminasyon alder tonu etkilemez. çoğu zaman boyanın altında görmezsiniz bile. sadece tek parça yada 2 parça ağaçtan yapılmış gitar her ne hikmetse -pazarlama stratejisi, ve ekonomi (kalın ağaç daha pahalıdır, parça ağaç ucuz)- daha iyidir algısı var.
- daha birkaç yıl öncesine kadar markalar abanoz, maun gibi ağaçlar kullanarak yaptıkları gitarlar yerine ağaç bulamadıkları için pelesenk, değişik maun çeşitleri, hint gül ağacı, meksika gülü gibi bir sürü çeşit eklediler. çeşit olsun diye gül ağacı bulamadıklarında maple kavurması yaptılar. bu yapılan fender yada gibson gitarlardan kötü ses çıktığı anlamına mı geliyor? herhangi bir ağaç enstrüman yapımı için yeterli ise tonu etkilemez. hatta ağaç olmasına bile gerek yok.
bana hemen prs in yerliye çaldırdığı tuşe ağaçlarının videosunu gösteren arkadaş için yazıyorum;
siz gitarın tuşesine vurarak çalacak iseniz tonunuzu etkiler, gitar gibi yani pena ve manyetik kullanacaksanız tonu etkilemez.
tonu ne etkiler;
- manyetik seçimi, tuşesi sert olan bir gitarist daha farklı sesler çıkarabilir. bu yüzden başkası çaldığında ve sizden iyi çalıyor, tuşesi iyi ise gitarınızı tanıyamazsınız.
- manyetiklerin tele olan yükseklikleri, yaklaştırdıkça mikrofonik etkisi artar. çıkışı yüksek manyetikleriniz var ise tele çok yakın olur ise feedback yapmaya başlar.
- kullanılan elektronik devre seçimi, 250k,500k, tek volume/ ton, 2 volume/2 ton,
- elektronik devrede kullanılan kapasitör değerinin seçimi, burada seramik, drop, oil, modern bir sürü seçenek var. aslında değer olarak fark yok ise ton olarak da fark etmez. (elimde eski spraque oil kapasitörler var, ben bunları kullanıyorum. bir değişiklik olmadı)
- tel seçimi (tel direkt olarak vuruşunuzu bağlı olarak manyetiğe gönderilen sesi üretir.) manyetik seçimi, elektronik devre ve tel en önemli 3 faktördür.
- fakat en önemlisi tele nasıl vurduğunuz, sesi nasıl çıkardığınız tonunuzu etkiler.
işin içine manyetik girdiğinde denklem değişiyor.
örnek vere vere, göstere göstere de açıklasam;
'inanıyorum diyen' kişinin fikrini değiştirmek mümkün değil. zaten tüm gitar pazarı bu kişiler için var. alacaklar deneyecekler, para ödeyecekler. kısacası pazara inanacaklar.
bonus;