İlk önce şunu demeliyim, "film çok kötü", "film çok iyi" gibi kestirip atılmış yorumlar, benim için boş laftan ibaret. Bu önermeleri dayandıracak bir devam yazmassanızda öyle kalacak gibi. "Filmi beğenmedim, çünkü...", ya da "beğendim, ama..." şeklinde bir tavır bu forumda saygı görür diye düşünüyorum.
Benim izlediğim "en harika filmlerden" biriydi. Hatta bence Shayamalan'ını en iyi filmi. Bu adam bence, sinema tarihinde, "en iyi son yazan" adamlardan biri. Zaten bir insan, sonunu bildiği bir şeyi neden izlesinki ?
Sanırım filmi beğenmeyen arkadaşlar, filmin anlatmak istediğini tam olarak kavrayamamış olabilirler. Film korku, ya da gerilim filmi değil çünkü. Zaten Shayamalan hiç bir zaman korku filmi çekmedi. Bunu söyleyen bizzat kendisi.
Bir kaç arkadaşla beraber izledim, ve aralarında filmi anlamayanlar oldu. Özellikle filmdeki "zaman aralığı"na vurgu yapmak istiyorum. Asıl can alıcı nokta burası. Filmin başından itibaren, hangi zamanda geçtiğini kafanızda canlandırmazsanız, filmin sonunda "bu ne biçim film" deme ihtimaliniz o kadar artar. Ki Shayamalan, bu konu özellikle anlaşılır olsun diye, filmin giriş sahnesindeki "mezar taşına" dikkat çekiyor. Keşke böyle ucuz bir numara yapmasaydı diyorum, kendimce. Yani filmdeki en önemli konu bence "zaman" olgusu. Asıl vurucu nokta bu. Ama filmin anlatmak istediğinin bununla hiç alakası yok. O da ayrı bir mevzu.
Bir de senaryoda bence hiç boşluk yok. Filmde "bu nasıl olur" diyebileceğiniz hiç bir şey bırakılmamış. En ince ayrıntısına kadar düşünülmüş.
Bence harika bir film. Shayamalan, akıllara zarar bir adam.