Kanalı bilmiyordum baktım ama yine ilgili videoyu göremedim. Gitar için konuşacak olursam 24 perdeli bir gitarın varsa kullanabileceğin 4 oktav var. Farklı tellerde aynı licki en az 3-4 yerde çalabilirsin. Çoğunlukla tekrar ediyor yani klavye. O kadar kalabalık görüntüsü aldatmaca...
Eğer bir oktav içerisindeki seslerin birbiri ile olan ilişkilerini iyi anlayıp duyarsan(major iki minör 2 aralık, 4lü aralık, major 3 minör 3lü aralık.... gibi), yarım ve tam nota farkını duyabilirsen, zaten klavye birden gözünde küçülmeye başlıyor. Şarkının hangi tonda olduğunu duyup senin için o tonu çalabileceğin rahat bölgeye gelirsin gerisi kolay.
Aralıkları öğrenmek içinse bunu şarkıyla kodlayabilirsin. Daha dün annemizin ilk giriş 5li aralık, İstiklal marşı girişi 4lü aralık, iyi ki doğdun melodisi major 2 aralık.... gibi gibi.
Daha sonra şarkının minör mü major mü olduğuna bakarsın. Dizileri bilirsen harita çıkmış oluyor karşına zaten. Sonrası yardırmaca.
Akorlarda da hemen hemen benzer durum vardır. Kök sesi algılayıp üzerine minör ya da majör kurarsın. Hangi dizi ise zaten alacağı akorlar da dizinin içindeki ses olur.
Mümkün hale getirme kısmı bu kadar. Bunu çok çok hızlı yapabiliyorsa bu da pratik gerektirir.
En basitinden televizyon izlerken eline gitar alıp reklam müziklerini dizi müziklerini çalmaya çalışabilirsin. Eğlenceli oluyor. Kulağı da geliştirir.