Gitarını Göster.. başlığını takip edenler görmüştür. Boston'dan bir adet Strat aldım ve elimde getirdim. Konu Thomann değil ama burada en çok sorulan sorulardan biri şu uçağa binme işi ... o yüzden paylaşayım.
Guitar Center online sipariş verdim ve Boston'da seçtiğim mağazaya teslim ettirdim. Fender deluxe case içinde geldi. Bu yeni nesil tank ambalajı gibi plastik case'lerden, deri çanta değil. Aletin içinden NASA teleskopu ya da drone'lu roketatar filan çıkacak sandım ama gitar case'miş. Eleman TSA-approved istersen uçağın arka kanadına bağla sürükle dedi. Hı hı dedim geçtim.Zira TSA-approved demek kilidi havayolu güvenlik personeli tarafından sen olmasan da universal anahtar ile açıp içine bakabilir demek kilit kırmadan. Yani taşıma ile ilgili bir sağlamlık garantisi değil. Bilginize.
Velhasıl ben yine de bir softcase aldım sürprizlere önlem olarak. Alana gittik, valizleri verirken gitarı softcase'e omzuma aldım ve boş case'i bagaja gönderdim. Normalde kabine alabilirdim - zaten Business uçuş ve kafaüstü dolaplarda yer bol ama açıkçası olur da case biraz irice, hani son anda aşağı alsak derlerse hava sıcak, hanım bekleyecek filan tadımız kaçmasın diye böyle yaptım. Gerek yokmuş ama öte yandan elde dev gibi case yerine omuzda gitarla dolaşmak da kolay oldu duty free'de filan.
Neyse sağ Salim indik İstanbul'a. Bu noktaya kadar soru soran tek kişi USA Gümrük Güvenlik oldu... eleman Les Paul sahibiymiş, Lynyrd Skynrd tribute filan çalıyorlarmış, geyiğin belini kırdık...ben çoraplarla yere basıp saatime kadar kutuya koyarken mavi üniformalı dayıyla rock konuşmak ilginç bir an oldu.
İstanbul'da valizleri aldık ama hard case yok... bekle bekle stres tavan... sonra bagaj boşaltım bitip de hala gelmeyince sorduk, meğerse uzun diye Oversize bagaj konveyörden dönmez diye hemen yan tarafa ayrı bir odaya indirmişler. Küçük bir nabız yükselmesinden sonra aldık ve kapıya yöneldik.
Bu noktada ikinci soru soran kişi geldi... yerli ve milli Gümrük Güvenlik... o ne kasa gibi dedi... anlattım gitarı burada kendi boş filan... çok saçma buldu ve sorgulamaya başladı... genç bir elemandı, dedim kardeş saçma gibi ama mal kıymetli, aç bak case'i gizlim yok dedim... tamam tamam hadi hoşgeldiniz dedi ve yürüdük.
Açıkçası bu işler biraz şans, biraz da tipe ve davranışa göre... yanımda hanım ve valizlerle tam turist tipliydik.. eleman genç, biz de güleryüzlü sohbet edince, açmadan geçtik ama açar bakar... kişisel enstrümanda sıkıntı yok yine geçerdim de 10 saat uçuşun üstüne bir tur daha x-ray sırası çekilmezdi 🙂
Olay budur.