Dostum muhtemelen sorunsuz kapına kadar ulaşır, ama oldu ki gümrükle ilgili bir sorun yaşadın, seni istanbul'a çağırmazlar, bulunduğun bölgede gümrük işlerinden sorumlu ptt mutlaka vardır. örneğin ben samsun'dayım ve gümrükle ilgili bir işlem için beni teslimata çağıracakları yer samsun'dur, istanbul samsun'a bu konuda devir yapar, devlet kurumu da olsalar unutmayalım ki görevleri insanlara hizmet etmektir. vatandaşa hizmet sunmak yerine zorluk çıkarıp işkence etmeye çalışamazlar. sen yeterki yasaklı ürünler listesine girmiş cep telefonu, kozmetik ve kimyasal ürünler gibi nesneleri sipariş etme. yoksa elektroniklerde çok sorun çıkarmıyorlar.
teslimatta gümrük memuru ile muhatap olursan da studyo, kayıt falan gibi cümleler kurma lütfen. kafa karıştırıcı şeyler yerine, kısa ve bu işlerden hiç anlamayan insanların bile algılayabileceği ifadeler kullanın, gitarımı buna bağlayıp evde çalıyorum gibi mesela. öbür türlü radyo-tv istasyonlarda kullanılan bir ürün mü bu, trt'den sinyal uygunluğu bandrolü almalısın gibi cümleler duyabilirsin. sebebi de haberleşme sistemlerine etki etme riski, müzik seti, oto teyp tarzı ürünlerde sorun çıkarırlar ki trt bu konuda bi nebze haklı elbette...