Tonmaisterlığa ilk adım

Merhabalar, 5 yıldır elektro gitar çalıyorum. son 6-7 aydır 2 grubumda aktif olarak farklı yerlerde ayda birkaç kez olmak üzere sahne almaya başladım. Kadıköydeki birçok mekanda sahne aldım. Evde uzun zamandır bütün enstrümanlarını kendim kaydettiğim demolara kendi çapımda mix yapıyorum, bunlarla uğraşmak hoşuma gidiyor. Bütün efektlere, mix terimlerine hakimim. Sahne aldıkça tonmaisterlığın ilgimi çektiğini daha çok fark ettim. Bu alanda kendimi nasıl geliştirebilirim ve sektöre nasıl adım atabilirim, nasıl bir yol izlemeliyim önerileriniz var mı?

Merhaba, hep böyle bir soru beklemiş anlatmak için can atmışımdır. Alaylı olarak başlayıp kendini geliştirmeye devam eden 10 yıla yakın sektör tecrübesi olan bir sesçiyim. Öncelikle bu disiplinlerarası gerçek bir meslek. Başlangıçta okul da okusan alaylı da olsan öğrenmek için kendinden feragat etmen gereken bir yol.

Kendi izlediğim yol planı; müzisyenlikten roadieliğe başlamıştım. Ve çalıştığım sanatçı ile konser için gittiğimiz bir mekanın prodüksiyon ekibi asistan aradıklarını onlarla çalışmak isteyip istemediğimi sordular ve ertesi gün işe başladım. Bir arkadaşım daha başlamak istiyordu ve kendi kazandığım günlüğün yarısını ona vererek bu işe birlikte devam ettik. O şimdi ülkenin önde gelen sanatçılarıyla birlikte çalışan bir ışıkçı ben ise bir sesçi :') O paraya çalışılır mı vs sorularına şimdiden cevabım; bu işi hakkıyla yapmak ve olabildiğince hızlı öğrenmek istiyordum. Bana o gün sorsanız aylarca bedavaya da yapardım bu işi ki bana bizimle çalışmak ister misin diye sorulmasa o gün ben onlara sizinle çalışabilir miyim diye soracaktım.

Bu işe gece kulüpleri, konser mekanlarında asistan olarak başlayarak kablo çekip getir götür yaparak başlayabilirsin. Benim gibi.

Teknik firmalarda asistan olarak başlayabilirsin ama iş yükü konser mekanlarına göre çok daha yoğun. Doğru orantılı olarak öğreneceğin şeyler çok daha fazla, kazanacağın para genelde daha fazla ama işleyiş daha yavaş. Teknik firmada öğrenmen gereken şey çok daha fazla olacak.

Özel eğitim kurumları var. Galatasaray ITM, IZMA, Bahçeşehir Uni IDEA.
Üniversitelerin Müzik Teknolojileri bölümleri var.

Gelgelelim benim düşüncem nedir ve bence en hızlı nasıl ilerlersin?
Ben konser mekanında başladım, bir süre sonrada bu asistanlıktan öncesinde roadielik yaptığım sanatçıya artık bir roadie olmadığımı sesçi olduğumu söyledim ve turnelerinde sesçi olarak devam ettim. Şanslıydım ki yaptığım sesi de beğenmişlerdi.. Bu sanatçıyla sesçi olduğum görülünce birkaç sanatçıyla daha turlamaya başladım. Zaman ilerledikçe denk gelen bir üniversitenin sürekli eğitim merkezinden aldığım 3 aylık Temel Müz. Tek. eğitimi, sektörün standardı haline gelmiş öncü markalardan aldığım 3-5 günlük eğitimler/seminerler/sertifika programları ile sürekli kendimi geliştirmeye devam ettim. Zamanla daha büyük sanatçılarla yurtdışı turnesi, yurtdışında festivalde sabit monitör/foh sesçiliği, teknik firmalarda teknisyenlik, sistem tasarımı, plasman (kablo çekmenin havalı adı) sesle ilgili ne iş geldiyse yaptım ve aynı şekilde de devam ediyorum.

En hızlı ilerlemenin yolu bence mümkünse büyük bir konser mekanında asistan olarak başlamak. Resmen kendini ateşe atmış oluyorsun çünkü bir anda gerçek bir konser prodüksiyonun içerisindesin sudan çıkmış balık gibisin ama en hızlı böyle öğreniliyor. Teknik firmada sadece case itmek ve getir götür yapmakla başlatırlar. Konser mekanında 1 yılın sonunda mixerin başına geçebileceksen; teknik firmada bunu 2 yıla itiyorlar. Ama teknik firmada çalışmak da çok büyük bir artı. Konser mekanında da teknik firmada da öğreneceğin şeyleri ne özel eğitim kurumlarında 1-2 yılda ne de üniversitede 4 yılda öğrenemeyeceksin kim ne derse desin bu bir gerçek. Üniversite ya da eğitim gereksiz mi? Hayır. Ama bu işi zaten yapıyor olarak gidince orada öğrendiğin şeylerin bir değeri olmaya başlıyor. Önce okula gideyim sonra sektöre gireyim dersen okuldan sonra tekrar aynı asistanlık süreçlerini yaşayacaksın. Bir mekanda ya da teknik firmada çalışırken bütün kaos senaryolarını birebir görecek yaşayacaksın hatta o sorunu senin çözmen gerekecek ama okulda bu senaryoları birebir yaşaman mümkün değil. Biri anlatılsa öbürü kalacak.. Çok uzun yazdım belki kendi ilerleyişimi dikte ediyor gibi oldu ama benim ilerleyişim bu şekildeydi, sektördeki arkadaşlarıma bakınca da en sağlam temelli ilerleme şekli bu şekilde. Umarım işine yarar. Yolun açık olsun. Sektöre şimdiden hoşgeldin. DM'den bana ulaş.

Geri