Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Hep c-d kullanmam moonlight sonato 3rd movement falan için Ede de çalıyorum üst teller kalın olursa e standartta da rahat ederim galiba salınımdan Vs ötürü
Kullanılan ve memnun olunan tellerde ve akortta (mesela 9-42 E standart) nasıl bir tansiyon olduğuna bakıp bunu düşük akortlar ve değişik tellerle kıyaslayabilirsiniz.
Şimdi baktım, C standartta alt taraf 12-16-20 olursa E standarttaki 9 numaradan sert, 10 numaradan yumuşak oluyor. Tam benlik bir tansiyon. Üst taraf artık zevk meselesi.
abi bu tam doğru değil. Yani matematiksel olarak doğru ama buna göre hesap kitap yapıp birkaç kere deneme yapmıştım. Buradan hareketle e standartta 9 ya da 10 numarayı baz alarak tansiyon hesabı yaparsanız muhtemelen düşük akort için aldığınız kalın tel seti bir tık sert gelecek. Kalınlığın artması sadece tansiyonu artırmıyor, salınımı da azaltıyor, penanın tele vuraraken kat ettiği yolu da değiştiriyor bunlardan dolayı böyle bir fark oluyor diye tahmin ediyorum.
Yeni tel seti alırım da yani sizce 10 60 10 52 10 54 bi tel üst telde yüksek tansiyon seven alt teli standart seven bir kişi için uygun mu gitara zarar verir mi
Bu arada gerçekten herkes yardımcı olmaya çalıştı çok teşekkür ederim sizleri de yordum kusura bakmayın
abi bu tam doğru değil. Yani matematiksel olarak doğru ama buna göre hesap kitap yapıp birkaç kere deneme yapmıştım. Buradan hareketle e standartta 9 ya da 10 numarayı baz alarak tansiyon hesabı yaparsanız muhtemelen düşük akort için aldığınız kalın tel seti bir tık sert gelecek. Kalınlığın artması sadece tansiyonu artırmıyor, salınımı da azaltıyor, penanın tele vuraraken kat ettiği yolu da değiştiriyor bunlardan dolayı böyle bir fark oluyor diye tahmin ediyorum.
Doğrudur, bu sayıları yol gösterici olarak kullanmak lazım. Zaten tel setlerinde çok fazla esneklik olmadığı için birebir aynı tansiyon da yakalanmıyor. En güzel örneği 9 numara set ile 10 numara setlerdeki B teli farklılığı. 9 numarada telde B teli haddinden fazla gevşek. Yine başka bir konuda daha önce de bahsettiğim gibi farklı gitarlarda skala ölçüsü aynı olsa bile köprü tasarımı, eşik kilitsiz ise tellerin eşikten sonra aldığı yol vs değişkenler de var.
Hep c-d kullanmam moonlight sonato 3rd movement falan için Ede de çalıyorum üst teller kalın olursa e standartta da rahat ederim galiba salınımdan Vs ötürü
Yeni tel seti alırım da yani sizce 10 60 10 52 10 54 bi tel üst telde yüksek tansiyon seven alt teli standart seven bir kişi için uygun mu gitara zarar verir mi
Bu arada gerçekten herkes yardımcı olmaya çalıştı çok teşekkür ederim sizleri de yordum kusura bakmayın
Gitara zarar falan vermez sıkıntı yapma. Gitara zarar vermen için 12-60 telleri E standart akorta kadar falan çekmen lazım, bunu da yapmazsın herhalde. C standartın üstüne çıkartma 12-60 tel kullanırsan.
Daha net konuşacağım çünkü benim de bolca denediğim bir nokta C standart akort. E standart akortta 10-46 tel kullanıyormuşsun, C standart akort için sana 11-56 tel lazım. Bu kadar basit. 11-56'dan daha ince olursa gevşek gelir teller.
12-60 gibi bir seti C standartta kullanırsan da kalın gelme ihtimali çok yüksek, çalman bayağı zor olur. Denedim çünkü ondan biliyorum. C standart diye almıştım B standarta düşürmek zorunda kaldım çünkü solo atılmıyordu gitarda. Ha yok sen eğer bende 10-60 tel var diyorsan o da olur, rahat solo çalarsın ama üst tellerde riff çalmak zor olur çünkü 10-60 setin üst 3 teli 12-60 setin üst 3 teliyle aynı. Benim önerim C standart için 11-56. D standart için 10-48 ya da 10-52 kafana göre.
Bu gitar vintage yapım olduğu için ayar yeri klavyenin sonunda, yıldız tornavida ile yapılabilir. Bunun dışında zaten Amerikan yapımı gitarlarda metrik ölçü ile yapılan alyanlar uymaz. 1/8" veya 3/16" olurlar genelde.
Pipo olanlari hariç, en az 5 farklı alyan ölçüsünde truss rod ucu olan gitarlarim oldu. Hatta bazıları o kadar kalın alyan ister ki en son tercih olarak o alyanı ele alırsın.