c'ye düşürdüğün gitarı tekrar e'ye çekemezsin yen, tel seti almadanHep c-d kullanmam moonlight sonato 3rd movement falan için Ede de çalıyorum üst teller kalın olursa e standartta da rahat ederim galiba salınımdan Vs ötürü
c'ye düşürdüğün gitarı tekrar e'ye çekemezsin yen, tel seti almadanHep c-d kullanmam moonlight sonato 3rd movement falan için Ede de çalıyorum üst teller kalın olursa e standartta da rahat ederim galiba salınımdan Vs ötürü
abi bu tam doğru değil. Yani matematiksel olarak doğru ama buna göre hesap kitap yapıp birkaç kere deneme yapmıştım. Buradan hareketle e standartta 9 ya da 10 numarayı baz alarak tansiyon hesabı yaparsanız muhtemelen düşük akort için aldığınız kalın tel seti bir tık sert gelecek. Kalınlığın artması sadece tansiyonu artırmıyor, salınımı da azaltıyor, penanın tele vuraraken kat ettiği yolu da değiştiriyor bunlardan dolayı böyle bir fark oluyor diye tahmin ediyorum.Şuradan hesap yapmak en mantıklısı.
String Tension Calculator
rodrigocfd.github.io
Kullanılan ve memnun olunan tellerde ve akortta (mesela 9-42 E standart) nasıl bir tansiyon olduğuna bakıp bunu düşük akortlar ve değişik tellerle kıyaslayabilirsiniz.
Şimdi baktım, C standartta alt taraf 12-16-20 olursa E standarttaki 9 numaradan sert, 10 numaradan yumuşak oluyor. Tam benlik bir tansiyon. Üst taraf artık zevk meselesi.
Yeni tel seti alırım da yani sizce 10 60 10 52 10 54 bi tel üst telde yüksek tansiyon seven alt teli standart seven bir kişi için uygun mu gitara zarar verir mic'ye düşürdüğün gitarı tekrar e'ye çekemezsin yen, tel seti almadan
Doğrudur, bu sayıları yol gösterici olarak kullanmak lazım. Zaten tel setlerinde çok fazla esneklik olmadığı için birebir aynı tansiyon da yakalanmıyor. En güzel örneği 9 numara set ile 10 numara setlerdeki B teli farklılığı. 9 numarada telde B teli haddinden fazla gevşek. Yine başka bir konuda daha önce de bahsettiğim gibi farklı gitarlarda skala ölçüsü aynı olsa bile köprü tasarımı, eşik kilitsiz ise tellerin eşikten sonra aldığı yol vs değişkenler de var.abi bu tam doğru değil. Yani matematiksel olarak doğru ama buna göre hesap kitap yapıp birkaç kere deneme yapmıştım. Buradan hareketle e standartta 9 ya da 10 numarayı baz alarak tansiyon hesabı yaparsanız muhtemelen düşük akort için aldığınız kalın tel seti bir tık sert gelecek. Kalınlığın artması sadece tansiyonu artırmıyor, salınımı da azaltıyor, penanın tele vuraraken kat ettiği yolu da değiştiriyor bunlardan dolayı böyle bir fark oluyor diye tahmin ediyorum.
56 veya 60 numara teli E'ye çekersen ya tel kopar -ki o tel zor kopar ya da sapı tabiri caizse eline alma durumu olur zamanla.Hep c-d kullanmam moonlight sonato 3rd movement falan için Ede de çalıyorum üst teller kalın olursa e standartta da rahat ederim galiba salınımdan Vs ötürü
Gitara zarar falan vermez sıkıntı yapma. Gitara zarar vermen için 12-60 telleri E standart akorta kadar falan çekmen lazım, bunu da yapmazsın herhalde. C standartın üstüne çıkartma 12-60 tel kullanırsan.Yeni tel seti alırım da yani sizce 10 60 10 52 10 54 bi tel üst telde yüksek tansiyon seven alt teli standart seven bir kişi için uygun mu gitara zarar verir mi
Bu arada gerçekten herkes yardımcı olmaya çalıştı çok teşekkür ederim sizleri de yordum kusura bakmayın
ne olmuş ki bu gitara . sıkıntısı neŞu gitarı 5 no alyanla "açarsanız" hemen alıp hediye ediyorum.
![]()
Greg Fessler gitarın truss rod'una kördüğüm atmış. Muzip bir abimizdir, arada yapar böyle şeyler.ne olmuş ki bu gitara . sıkıntısı ne
Greg Fessler gitarın truss rod'una kördüğüm atmış. Muzip bir abimizdir, arada yapar böyle şeyler.
Bu gitar vintage yapım olduğu için ayar yeri klavyenin sonunda, yıldız tornavida ile yapılabilir. Bunun dışında zaten Amerikan yapımı gitarlarda metrik ölçü ile yapılan alyanlar uymaz. 1/8" veya 3/16" olurlar genelde.Pipo alyan falanla mı açılıyor bu arada