trussrod ayarı

• Konuyu açan Konuyu açan kai
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

kai

asdasda
schecter reaper 6 kullanıyorum.
sap ayarı yapmaya çalışıyorum ancak üst 2 tel hep cızlama yapıyor. nasıl bir yol izlemeliyim.

- Öncelikle hangi fretlerde var bu durum? Boydan boya mı? Belli noktalarda mı?
- Sap ayarından önce köprü ve üst eşik durumunu / yüksekliğini kontrol etmiş miydiniz?

Öncelikle hangi fretlerde var bu durum? Boydan boya mı? Belli noktalarda mı?
Bu soru güzel. Eğer sap ayarı tamsa yöntem olarak fret rocker yoksa kredi kartı vb ölçüde bir şeyi hep 3 frede denk gelecek şekilde koyup oynatıp dengesiz olan fret tespit edilebilir. Video fikir verebilir.

Diğer konu köprü yüksekliğidir. Ona da bakmak gerekir. Belki sorun sapta olmayabilir.

Şöyle, üst 3 telde oluyor genelde. Sapı çok komkav yapmak istemiyorum teller alçak olsun istiyorum.
Şimdi üst 3 telde çoğu perdede var. Hepsinde var diyebilirim. 12. Perdelerde vardı sapı gererek düzeldi. İlk perdelerde var hep cızlama.
Biraz yükselttim en üst teli cızlama biraz kesildi ama trussrod konusunda net değilim. Trusstodun tamam olduğunu nasıl anlayabilitim ki ona göre yükseklik ayarı yapabileyim.
İntetnettr 1 ve 12 ye basın 7 de bıp sesi varsa tamamdır deniyot ama halen cızlama var . Çözemedim bir türlü

strat tipi gitarlarda çok az içbükey uygun kabul ediliyor 1 12 veya 1 17 fretlere basınca ortada kalan frete dokunmadan kalması yeterli, bazıları biraz daha yüksek bırakabiliyor, trusrod ile bunu sağladıysan ve hala cızlama varsa fret seviyelendirme gerekiyordur büyük ihtimalle, sapın gövdeye açısı, sapın burulma yapıp yapmadığı, eşik ve köprü yükseklikleri gibi şeylere bakılarak ilerlemek lazım. Yani çok değişkenli bir yapı, ilginiz ve zamanınız varsa yz veya diğer kaynaklardan öğrenerek birkaç küçük aletle yaparsınız.

Sap ayarı için görmeden hissetmeden tahmini birşey söylemek zor. Sap ayarı fazla kurcalanmayı sevmiyor, bilen biri için basit ve kısa bir iş. Eğer çok fazla döndürmüşseniz yanlış yoldasınız.

Fazla kurcalamadınız diyelim, sapın gövdeyle birleştiği frete ve 1. perdeye basın. Standart olarak hafif bir bump hissi olmalı e tellerinde. Teknik olarak 0.25mm civarı. Sentil çakısı var ucuz onunla kontrol edebilirsiniz. Yapışık yada çok yüksek olmamalı. Bu şekilde sapı köprüden ve üst eşikten bağımsız ölçersiniz.

Sap tamamsa köprüden tel yüksekliği ayarlarsınız. Cızlama üst eşikten de olabilir, cızlayan tellerin bulunduğu üst eşiklere kurşun kalemle çizik atıp oturmasını sağlayabilirsiniz. Sonra entonasyon vs yapabilirsiniz.

Kim uğraşacak bu ne biçim işmiş diyorsanız fazla kurcalamadan yakınlarda bir luthiere götürebilirsiniz.

strat tipi gitarlarda çok az içbükey uygun kabul ediliyor 1 12 veya 1 17 fretlere basınca ortada kalan frete dokunmadan kalması yeterli, bazıları biraz daha yüksek bırakabiliyor, trusrod ile bunu sağladıysan ve hala cızlama varsa fret seviyelendirme gerekiyordur büyük ihtimalle, sapın gövdeye açısı, sapın burulma yapıp yapmadığı, eşik ve köprü yükseklikleri gibi şeylere bakılarak ilerlemek lazım. Yani çok değişkenli bir yapı, ilginiz ve zamanınız varsa yz veya diğer kaynaklardan öğrenerek birkaç küçük aletle yaparsınız.
Anladım .
Dediğiniz vızlamaya zaten baktım ama halrn cızlama yaptığı için nr yapcağımı bilemedim. Telleri yükseltsem çok yüksek oluyor.

Üst teller fazla salınım yaptığı için cızlama da yapabilir. Kaç numara tel ve hangi akort düzenini kullanıyorsunuz? Tel yüksekliğiniz 12. Perdede kaç mm?

Üst teller fazla salınım yaptığı için cızlama da yapabilir. Kaç numara tel ve hangi akort düzenini kullanıyorsunuz? Tel yüksekliğiniz 12. Perdede kaç mm?
10 46.
3mm perdeden itibaren.
17766114014287594437959947215399.webp

trusrod ile bunu sağladıysan ve hala cızlama varsa fret seviyelendirme gerekiyordur büyük ihtimalle
Yanlış bilgi.

Olay münferit perdelerden kaynaklansa idi, bölgesel (= tekil olmayan) dızlama olmazdı.

@kai Kabaca şöyle diyebilirim, 15-22 arasında dızlama yok ama ilk perdelerde dızlama varsa sap yeterli içbükeylikte değil demektir. Sapı salmak, yani anahtarı saatin tersi yönde çevirmek gerekir.

Başka bir ihtimal de, kullandığın tel kalınlığına kıyasla çok düşük akort kullanıyosundur. Bu 10-46 teller neye akortlu?

Yanlış bilgi.

Olay münferit perdelerden kaynaklansa idi, bölgesel (= tekil olmayan) dızlama olmazdı.

@kai Kabaca şöyle diyebilirim, 15-22 arasında dızlama yok ama ilk perdelerde dızlama varsa sap yeterli içbükeylikte değil demektir. Sapı salmak, yani anahtarı saatin tersi yönde çevirmek gerekir.

Başka bir ihtimal de, kullandığın tel kalınlığına kıyasla çok düşük akort kullanıyosundur. Bu 10-46 teller neye akortlu?
Normal mi akor düzeni

Geri