Buna şöyle de bakabiliriz, hangi program Türkiye'ye önem verip programı Türkçeleştirmek için bir yatırım yaptı ki biz gidip orjinalini satın alalım? Bohem seviyesinde olmayan atıyorum kendi halinde Sultangazi'de veya Fatih'de müzik yapmaya çalışan bir prodüktör neden Türkçe olmayan bir programa yatırım yapsın? Belki en baştan beri Türkçe olsa satışları yüksek olacaktı. Bahsettiğiniz beleşçi durum Türkiye'ye özgü değil, torrent olayı her yerde mevcut. Belçika'da Hollanda'da da binlerce kişi yasal olmayan cubase kullanıyor.
Yine bunun için de çok basit bir yöntem var, talep. Sonra firma yetkilileri iyi bir gün geçiriyorlarsa karşı bir talep istemezler ya da belirli bir satış sözü alırlar. Zaten son çıkan programların zar zor kırılması, hatta neredeyse hiç kırılamaması yüzünden Pro Tools'a 2.000, Cubase'e 1.700 TL para vermeyi (öğrenci değilseniz tabii bu fiyatlar) seve seve kabul edeceksiniz demektir.
Bende Bağcılar'da oturuyorum, şuan kendi halimde müzik yapıyorum ama orjinal Pro Tools kullanıyorum.
Neden yatırım yaptım?
*Bir kere emek hırsızlığı yapmıyorum -yaptığım işe ve bu işi yapanlara saygım var-.
*Kırekli program kullanan kişilerin indirirken virüs yeme olasılıkları var, hatalı versiyonları kullanıyorlar, hiç bir güncellemeden yararlanamıyorlar. Ama benim yolladığım rapora, taleplerime, geri dönüşlerime göre program güncelleniyor ve en az hata ile kullanıyorum. Ayrıca güvenli.
*Firmadan ve Türkiye distribütöründen her türlü destek alabiliyorum. Asıl olayımız da zaten kompresörün sıkıştırıcı olarak çevrilmesi değildi.
vs vs diye uzar gider bunlar. Demek ki olayımız dil bilgisi ve yaşadığımız yer de değil.
Beleşçilik olayının da Türkiye'ye özgü olduğunu söylemedim zaten, böyle bir iddiam olmadı. Avicii'nin bir videosunda kullandığı bir yazılımın kırekli olduğunu söyleyenler vardı. Yani beleşçilik dünyanın her yerinde olan bir şey.
Bu arada, söylediğiniz düşünceyi savunan insanlar için de beleş program var. Reaper. Hırsızlık yapmaz kimse en azından.
Dawların orijinal olarak alınması ile türkçe gelmesinin malesef hiçbir alakası yok. Rusyada ve çinde kopya kullanımı "yüzdesi" turkiyeden herzaman çok çok daha yüksek olmuştur. Hatta bu programların bizzat kırılıp dünyaya dağıldığı yerlerin başında rusya da gelir... Fakat rusyada steinberg sertifikal 2 adet dijital kayıt eğitimi dersanesi vardır...
Türkiye'de yok mu peki? Türkiye'de de var. Apple, Avid, Steinberg "eğitmen" sertifikalı onlarca insan var, bu kurumların sertifikalarını verebilecek düzeyde eğitim veren kurumlar da var.