selam
@barrios, ben de aynı durumdayım, Ekim ayından bu yana şan dersleri alıyorum, kendimce deneyimlerimi aktarayım. Ders aldığım hocam operacı, şan tekniğini öğretiyor. Sürekli kullandığı terim olan, sesi öne almayı öğretiyor, damağında doğru yerden sesi yansıtmayı, nefesi doğru kullanmayı öğretiyor ve şunu ekliyor: "Ses işi tamamen spor salonuna gidip kas yapmakla aynı mantıktadır, antrenman yaptıkça güçlenir ve güçlü kalır". Rock vokali namına bir şey katmıyor bana ancak benim o kısımdan önce sesi doğru kullanmayı, nefes desteğini, vibratoyu, ajiliteyi öğrenmem gerekiyor o nedenle sabırla çalışmaya devam ediyorum.
İlginç ve seninle paralel bir nokta, ben de kendi sesimi beğenmiyorum ve neden beğenmediğim konusuna epeyce kafa yordum. Sanırım gitara yeni başlayan birinin duygu aktarımı yapmayı becerememesi ile aynı sebepten beğenmiyorum. False Chord kullanımı, vibrato, sesi tam olarak parlatamamak, ağzın içinde doğru noktayı bulamamak ve nefes desteğini unutmak gibi etkenleri olduğunu düşünüyorum. Hocam her seferinde bana şunu söylüyor; "irdeleyip çözmek istemen güzel ama bu zaman alacak, fazla irdelersen moral bozarsın". Haliyle bu da beni düşünmeye itiyor, sanırım yıllarca müzik ile uğraştıktan sonra insanda paralel bir iş yaptığın algısı oluşuyor ve hızlı ilerleyebilme hevesi oluşuyor. Sabretmekten başka bir yolu yok gibi görünüyor.
Ben de rock vokaline yakışır sertlikte "rasp" veya "grit" diye anlatılan o hırıltıları vs. işin içine katabilmek istiyorum bu arada ve internetten ara ara bakınıyorum videolara ama gerçekten işi bilen hoca olmadan o tarafta ilerlemek zor zanaat. Ama şu da bi gerçek, rock vokali yapıp ders veren birinin de "scream" ve "brutal" dışında ekstradan süreci değiştirebilecek, hızlandırabilecek veya süper farklı bir noktaya taşıyabilecek bir katkısı olacağını sanmıyorum açıkçası.
Bir de şöyle bi durum yaşadım, bi ara 1-2 şarkıyı götürdüm hocama ve ben bunu söyleyemiyorum yardım et bana dedim. Hoca direk bu şarkı senin sesine uygun değil bunu söyleme dedi. Öyle bir moralim bozuldu ve yüzüme yansıdı ki hoca 2-3 dakika sonra dönüp bana "sen bu durumu kişisel aldın ve bütün moralin çöktü, bunu kişisel alma, keman ile keman şarkısı çalarsın, gitar ile gitar şarkısı, senin de sesinin uygun olduğu ve olmadığı parçalar her zaman karşına çıkacak" dedi. Üstüne epeyce düşündüm ve ses tamamen kişiye has bir değer olduğundan yapılan yorumların kişisel algılanması da çok mümkün ve hassas bir durum
🙂
Konuyu bağlamam gerekirse, 2 ay şan dersinden sonra grupla sahne aldım ve gelen yorum şuydu: "yıllardır sahnene geliyoruz, şimdiye kadar dinlediğimiz en iyi vokal sendin, keşke daha önce başlasaydın". Hatırlatma: ben hala kendi sesimi beğenmiyorum. Demek ki benim beğenmem şart değilmiş, insanlar beğeniyormuş
🙂 belki senin için de durum böyle olabilir, seni forumdan az çok tanıdığım için biraz yaptığın işi iyi yapma ve hakkını verme isteğin var, idealist bir bakış açın var, tahminimce de o nedenle kendine yakıştıramama gibi bir hissin var. Bence öyle düşünme abi, ses tonu herkesin şahsına münhasır bir renk. Sen sahneye çıkınca kimse senden James Hetfield veya Adele gibi şarkı söylemeni beklemeyecek, insanlar Tolga'yı dinlemeye gelecekler, senin için, sen değerli olduğun için gelecekler. Olaya böyle bakarsan daha keyifli olur.
Son olarak tüm bu yanıtın yanında soruyu da yanıtlamış olayım: İzgi Gültekin, hem performans yapıyor hem ders veriyor, şu an için Türkiye'de en ulaşılabilir vokal koçu kendisi gibi görünüyor
🙂