Türkiye'deki Gitar Ustaları & Luthierler

Bahsettiğin şey perdelerin özellikle 1. ve 2. telin bastığı yerlerin ezilmesi ise, bunun çözümü komple yeni perde taktırmak. Tesviye yapılır ama o ezilme kaynaklıda olmaz, perdeler çakılırken 1 perde diğerlerine göre yüksek kalmıştır mesela, orada ağacın budağına gelmiştir falan, böyle istisna durumlarda 1 perdeyi yanındakilerle aynı seviyeye getirmek için yapılır tesviye. (Bu arada, doğrusu "tesviye").

Bahsettiğin şey perdelerin özellikle 1. ve 2. telin bastığı yerlerin ezilmesi ise, bunun çözümü komple yeni perde taktırmak. Tesviye yapılır ama o ezilme kaynaklıda olmaz, perdeler çakılırken 1 perde diğerlerine göre yüksek kalmıştır mesela, orada ağacın budağına gelmiştir falan, böyle istisna durumlarda 1 perdeyi yanındakilerle aynı seviyeye getirmek için yapılır tesviye. (Bu arada, doğrusu "tesviye").
Fret tesviyesi nedir, neden gereklidir bilmeden, olayı anlamadan böyle şeyler yazmaya devam ettikçe komik duruma düşüyorsun. Uyardık da gerçi ama bilgiç bilgiç yazmaya devam et bakalım, daha neler çıkacak 🙂

SEViM KOŞ

Screenshot_20250228-180343_Chrome.webp

Ha öyle mi? Doğrudur o zaman.
Ben de katkı yapayım şu yazdığınızı her luthie çıktı alıp atölyesinin bir köşesine asmalı.

Güzel kardeşim, bilmiyorsam yanlış biliyorsam düzelt beni, öğreneyim. Yanlışımı düzeltmeye kapalı biri değilim.
Benim bildiğim Tesviyenin genel mantığı Radius u bozmadan,klavyeden eşit uzaklıkda olacak şekilde yüksek olanları traşlayarak alçaltmak. Perdenin yüksekliğine ve büyüklüğüne göre belli bir yerden sonra daha fazla traşlayamıyorlar.
O zaman da sizinde dediğiniz gibi komple değiştirmek en sağlıklısı olur diye biliyorum.
Bana göre teller yeterince yüksek ise hep çalınabiliyor 😁

Konu 'Gitarda "tesviye" Nedir?' Gitarda "tesviye" Nedir? tesviye üzerine merak edenler,daha kapsamlı bilgi edinmek isteyenler üstte linkini bıraktığım başlıkta Fatih Yılmaz'ın detaylı açıklamalarından faydalanabilirler.Ayrıyeten tesviye dediğimiz işlem istisnai durumlardan öte çalım tarzımıza göre dahi farklılıklar barındırabilir.Ritm ağırlıklı çalan birisiyle üst perdelerde solo çalan birinin aşındırdığı perdeler aynı olmayacaktır.Genel olarak gitarlarda homojen bir fret erimesi pek görülmediğinden(5 ile 7'inci perdeler normal kullanımda genelde ilk ve son perdelere göre daha çok aşınacaktır.) tesviye ile perdeler arasındaki farkı eşitleyerek öncesine nazaran daha rahat bir çalım performansı elde etmek amaçlanır.Çok sık çalan insanlar bazen yılda,iki yılda bir tesviye yaptırabiliyorlar.Tabii kalıcı ve daha uzun vadeli çözüm olarak genelde çelik fret yoluna gidilebiliyor.

Diyelimki 7-17 arası 1. ve 2. telin (ince tellerde temas yüzeyi azaldığı için 1 ve 2'nin bastığı perdelerin ezilmesi çok daha yaygın bir durum) bastığı noktaları iyice ezilmiş bir gitarım var. Sapın iç bükeyliği, saddle yüksekliği, ne kadar kusursuz ayarlasam da, perdelerdeki bozulmadan kaynaklı dızlamadan kurtulamıyorum. 7'deki dızlamadan kurtulmam için 8'den almam lazım. E bu sefer 8 daha da çok dızlayacak, 9'dan almam lazım, böyle böyle, 17'ye kadar bu şekilde gitmem gerekir. Ve deneye deneye, zaman alan bir eylem. Teli gevşet, tele hasar vermeden telin altından eğeyi sok biraz törpüle, tekrar teli akortuna getir kontrol et, dızlama devam ediyosa teli gevşet tekrar dene, sonra diğer perdeye sonra diğer perdeye... 20 tane noktayı bu şekilde deneye deneye adım adım gidecek. Tesviye dediğiniz buysa hiç mantıklı değil. Yeni perde çakmak kadar zamanını alır adamın.

Aldığım sıfıra yakın bir LTD'de 12. perdede dızlama vardı. 12 mi diğerlerine göre düşük, 13 mü diğerlerine göre yüksek kontrol ettim. 13 yüksek çıktı. 13'ün 1 ve 2 noktasını biraz törpüledim sorun çözüldü. Tesviye denilen şey bu tip münferit kusurları düzeltmektir benim bildiğim.

Ben perdeleri bir miktar ezilmiş gitarda tel kalınlaştırıp bir müddet öyle kullanıyorum, kalın tel perde kusurlarını bir nebze iyi tolere ediyor, sonrasında artık daha fazla kalınlaştıramayacağım seviyeye gelince komple perde değiştirtiyorum.

Geri