Diyelimki 7-17 arası 1. ve 2. telin (ince tellerde temas yüzeyi azaldığı için 1 ve 2'nin bastığı perdelerin ezilmesi çok daha yaygın bir durum) bastığı noktaları iyice ezilmiş bir gitarım var. Sapın iç bükeyliği, saddle yüksekliği, ne kadar kusursuz ayarlasam da, perdelerdeki bozulmadan kaynaklı dızlamadan kurtulamıyorum. 7'deki dızlamadan kurtulmam için 8'den almam lazım. E bu sefer 8 daha da çok dızlayacak, 9'dan almam lazım, böyle böyle, 17'ye kadar bu şekilde gitmem gerekir. Ve deneye deneye, zaman alan bir eylem. Teli gevşet, tele hasar vermeden telin altından eğeyi sok biraz törpüle, tekrar teli akortuna getir kontrol et, dızlama devam ediyosa teli gevşet tekrar dene, sonra diğer perdeye sonra diğer perdeye... 20 tane noktayı bu şekilde deneye deneye adım adım gidecek. Tesviye dediğiniz buysa hiç mantıklı değil. Yeni perde çakmak kadar zamanını alır adamın.
Aldığım sıfıra yakın bir LTD'de 12. perdede dızlama vardı. 12 mi diğerlerine göre düşük, 13 mü diğerlerine göre yüksek kontrol ettim. 13 yüksek çıktı. 13'ün 1 ve 2 noktasını biraz törpüledim sorun çözüldü. Tesviye denilen şey bu tip münferit kusurları düzeltmektir benim bildiğim.
Ben perdeleri bir miktar ezilmiş gitarda tel kalınlaştırıp bir müddet öyle kullanıyorum, kalın tel perde kusurlarını bir nebze iyi tolere ediyor, sonrasında artık daha fazla kalınlaştıramayacağım seviyeye gelince komple perde değiştirtiyorum.