twitch'den yayın yapmak

• Konuyu açan Konuyu açan prod
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

maksat konu konuyu açarmış. can sıkıntısı işte.. ayrı başlığa geçirdim haklısın hocam.

Son düzenleme:
Screen Shot 2025-11-16 at 17.55.59.webp

Söyleyeceklerimi lütfen eleştiri ya da kötüleme gibi algılamayın. Sadece twitch ya da "yayıncılık" meselesi için günün birinde araştıranlar olursa ya da tüm bu mevzularda bir sıkıntı olduğunu düşünenler olursa diye de yazmak istedim.

Yani bu konuda deneyenlerin ya da deneyeceklerin hevesini kaçırmak istemem.

Uzun bir süredir online jam seansları, canlı performanslarla uğraşıyorum. Bunları video stream haline getirip bir nevi canlı online performans şeklinde yayınlar yapmak için araştırmalar yaptım. Bunla uğraşan ya da dünyanı çeşitli yerlerinde mekanlardan yayın yapan insanlar ile arada çalışmalar yapıyoruz ama bunu düzenli bir akışa çevirmek için gerçekten twitch alemini alt üst ettim diyebilirim 🙂

Gördüğüm sonuç maalesef bu "yayıncılık" olayının sadece chat ile etkileşimden ibaret olduğudur. Kimsenin bundan öte bir beklentisi yok. Bunun bir sektör ya da insanların eğlenmeye gelip takılıp zaman öldürmesi işine dönmesine bir lafım yok. O apayrı bir dünya, gidip kafede oturmak gibi. Tüketim odaklı bir hadise.

Yani "yayıncılık" ile yaratıcılık ya da bunların bir online performans gösterilerine dönmesi olayı pek imkanlı durmuyor. Aslında olmaması için hiçbir sebep yok. Belli bir doygunluktan sonra insanların bu tarz bir arayışlara gireceğini umuyorum, yani çok iyimser bir umut olabilir. Böyle bir talep yoksa buna uygun platformlar da olmaz.

Tabii bu kendi kendini besleyen bir sürece dönüyor. Bir yerden sonra platformlar tüketim alışkanlıklarını ve neye ihtiyacımız olduğunu dayatıyor. Bunların hepsinin temelden hatalı olduğuna eminim.

Özetle eğlence sektörü, sadece tüketim odaklı bir girişim yapmak bana sanatın ruhuna uymuyor gibi geliyor. Hadi çok genelleştirmeyeyim, sadece twitch özelinde böyle bir "talep" olmadığını görüyorum.
please teach us hodja. jamsradyo'ya bakıyorum şu anda...

yalnız bu konsept çok iyi. bu projeyi geliştirmek lazım. 🙌 @Rock Tribe ben tam olarak böyle birşey arıyordum aslına bakarsanız. anladığım kadarıyla şimdi gugıl'dan bakınca biraz bir takım platformlar olduğunu yeni (!) öğreniyorum. haha. oha. yes brah 😛

olay almış yürümüş yahu. resmen bilmiyordum.

Son düzenleme:
the8bitdrummer
bu arada mesela bu dango düz benim aklımdaki gibi twitch yayın yapıyomuş. demin denk geldim tesadüfen

yalnız bu konsept çok iyi. bu projeyi geliştirmek lazım. 🙌 @Rock Tribe ben tam olarak böyle birşey arıyordum aslına bakarsanız. anladığım kadarıyla şimdi gugıl'dan bakınca biraz bir takım platformlar olduğunu yeni (!) öğreniyorum. haha. oha. yes brah 😛

olay almış yürümüş yahu. resmen bilmiyordum.

Kendim uğraşıyorum diye demiyorum, yani benim tarzımda da olmak zorunda değil. Genel konsept olarak içine kendi tarzınızı müziğinizi koyup bunları online şekilde yayınlayabileceğiniz bir imkan.

NINJAM bu ses iletim protokolünün genel adı. Reaper içinde hazır gelen reaNINJAM eklentisi ya da harici olarak JamTaba ile bağlanıp çalabiliyorsunuz. JamTaba artık yeni mac'lerde çalışmıyor maalesef.

Teknik olarak ayarlar zor değil, biraz vst falan bilen herkes kolaylıkla ayarları yapıp bağlanabilir. Reaperda bir kanal'a bu fx'i çağırıyorsunuz, bu kanalın altına eklediğiniz kanalları sub track olarak eklemek için sol alttaki + butonuna basıyorsunuz ve bu şekilde eklediğini her kanaldaki sesi NINJAM'a yollamış oluyorsunuz.

İçerik meselesi o kadar kolay açıklanabilir değil çünkü odalar herkese açık ve genelde kaotik, o yüzden belli tarz ya da belli insanlarla çalmak için biraz olayın içine girmek gerekiyor ya da oda listesinde en alttaki get a room diye komikli yazdıkları odada kendi özel odanızı kolayca açıp arkadaşlarınızı çağırıp bağlanabilirsiniz.

Takılanlarla birlikte çalayım, dünyadan seslere ulaşayım derseniz biraz zahmetli... Çünkü çalarken manyağın biri gelip saçma sapan müziği bozan işler yapabilir. Bu her zaman oluyor, bunu engelleyecek bir yönetim mekanizması yok.

Bir de burada yapılan müzikte şarkı trafiği çalamazsınız, her çalan birbirini belirlenen aralıklar üzerinden geride duyuyor, bu şekilde herkes metronomla çalabiliyor yoksa düşük gecikme olan diğer metotlar dahil hiçbir şekilde internet üzerinden davullarla senkronize çalmanız mümkün değil. 10ms civarında gecikme ile çalanlar olduğunu biliyorum ama 300km civarındaki insanlarlaydı sanırım (yani mesafeyi tam doğru hatırlamıyor olabilirim işte kabaca belli mesafedeki insanlarla gecikme hissedilebilir olmadan çalabilirsiniz).

Bunlar haricinde, şarkı çalayım cover yapayım derdiniz yoksa, içinizden geldiği şekilde karşıdakini dinleyip ona göre müziği değiştirme mekanizmasını kullanıyorsanız zaten bu sistem çalışıyor çünkü zaten karşıdakini bir ölçü dinleyip ona uygun çaldıktan sonra çaldığınız karşı tarafa ulaşıyor.

Bunu twitch yayınlarına da çevirdik, başka arkadaşlarla kolektif bir YouTube kanal denemesi de oldu. Ekşi Sözlük'ten ilgilenler oluyor mesela, geçen birkaç kişi geldi çaldı. Daha önce resim yapan bir vokal de gelmişti. Onunla olan denemeler hala twitch kanalımda duruyor ama hiçbiri aktif değil.

Daha önceki yazdığımda söylediğim gibi twitch'de böyle bir talep yok. Ortaklaşa o an üretilen yaratım faaliyeti kimsenin umrunda değil.

Belki zamanla chatte takılanlar böyle bütünlüklü bir yaratım aktivitesi içinde olmak isterler ve chat ile müzik birlikte akabilir ama işte insanlar henüz böyle bir şey olabileceğinin bile farkında değil, nasıl talep etsinler ki? Belki farkında olan varsa bile uğraşmak istemez bilemiyorum.

Ha tabii böyle bir şey eğlence sektörü gibi olsaydı zaten yine başımıza belayı alırdık, gizli saklı kalması bir taraftan o bağlamda iyi ama bunca insanın bu kadar imkanı kullanarak pasif şekilde eğlendiğini düşündüğü yayınlardan, yaratımın içinde bir nevi online terapi/ayin gibi işlere geçiş mümkün.

Tabii kafayı yiyip ciddi ciddi bir tarikata dönmemek lazım, aklımıza mukayyet olalım 🙂

Bazılarına anlatınca öyle tepki gösterdiler, o yüzden son cümleyi gülerek yazdım. Sonuç olarak güzel bir imkan, kendi projelerinizde de kullanabilirsiniz. Detayları yukarda açıkladım. Uğraşmak isteyen olursa her daim destek modundayım.

peki burdaki belli bi takım set back'leri kabul ettik. bunun haricinde sıralı "offline" olarak bir collaboration projesi yapılan ortamlar da vardır mutlaka diye düşünüyorum.. var mı acep?

yani uzaktan işbirliği tarzı daha public bir ortam olsa hoş olur. fiver cart curt var ama daha open source birşeyden bahsediyorum herhalde anlatabildim

peki burdaki belli bi takım set back'leri kabul ettik. bunun haricinde sıralı "offline" olarak bir collaboration projesi yapılan ortamlar da vardır mutlaka diye düşünüyorum.. var mı acep?

O apayrı bir olay. Offline olarak bir şarkı yapmak gibiyse var, evet:
Kompoz - Music Collaboration Platform (vpn ile çalışıyor ve üye olunmuyor şu an bilemiyorum ne işe yarar ama ekliyorum)

Kendi profilinizi paylaşmak şeklinde olan daha bilindik birçok site var. Adını tam hatırlayamadım ama bandlab falandı sanırım.

senin gdrive'ı gördüm mesela. -- kategorize edilmiş bir gdrive forum'u gibi bişey olsa - yazılı cevap yerine bir önceki kayda bir diğerinin ekleyeceği enstrümanı ile cevap vereceği bir ortam... ordan bir rep sistemi ile akış olgunlaşsa ve final product ortaya çıksa

O apayrı bir olay. Offline olarak bir şarkı yapmak gibiyse var, evet:
Kompoz - Music Collaboration Platform (vpn ile çalışıyor ve üye olunmuyor şu an bilemiyorum ne işe yarar ama ekliyorum)

Kendi profilinizi paylaşmak şeklinde olan daha bilindik birçok site var. Adını tam hatırlayamadım ama bandlab falandı sanırım.
hmmm

senin gdrive'ı gördüm mesela. -- kategorize edilmiş bir gdrive forum'u gibi bişey olsa - yazılı cevap yerine bir önceki kayda bir diğerinin ekleyeceği enstrümanı ile cevap vereceği bir ortam... ordan bir rep sistemi ile akış olgunlaşsa ve final product ortaya çıksa

Tam olarak wikiloops'u tarif ediyorsun, o aynen bu şekilde çalışıyor. Bir ona bak derim ama offline benim çok ilgimi çekmiyor çünkü o an ortaklaşa senkronize olan ritim ile birleşen müzik hali bana iyi geliyor. Offline iş daha ciddi bir proje gibi.

Geri