tecrüben yoksa değişir. tecrübeli kişileri teknik insanlar mülakata alır, teknik soru sorarlar.
eğer tecrübesizsen başvuruları elemek için fazladan birşeyler istemek gerekiyor. başvurular arasındaki en ilgi çekeni de seçerler. zaten teknik bilgisi olmayan ik uzmanına kalırsın, çoğu yerde not ortalaması ve üniversiteden başka birşey bilmeyecektir.
seçimi iyi yapmak zorunda oldukları, geri dönüş zor olduğu için bir kişiden garanti isterler. buna halk arasında torpil denir fakat torpil memuriyet gibi yetenek gerektirmeyen branşlarda olur. mühendislik gibi teknik konularda bu kişiye referans denir. ben de işyerinde yüzümü kara çıkaracak kişiye referans olmam. bugüne kadar yüzlerce kişiyle birebir çalışmışımdır, referans olacaklarımın sayısı belki 10'u geçmez.
öncelikle endüstri mühendisliği okuduğun için söylüyorum çünkü çok karşılaşılan bir konu, "ben hiç çalışmadım ama bizim bölüm/okul en iyisi, bana 4000 tl vereceksiniz, 1 ay sonra müdür olmalıyım" düşüncelerine girmeyin. mütevazi olun, fakat ne bildiğinizi bilin.
kendinizi geliştirmek için elinizden geleni yapın, fırsatları tepmeyin. sadece okul bitirmek tek amacınız olmamalı. yabancı diller, kariyer.net ilanarında en çok adı geçen programlar vs. hobiniz olsun, en azından kabaca öğrenin. kendisini zaten işte öğreniyorsunuz fakat yine de bir miktar bilmeniz bekleniyor.
varsa kulüplere, etkinliklere katılın.
x kuşağı yönetici devri kapanıyor, devir
y kuşağı yöneticilerin devri. y kuşakları da ne kadar süre işyerinde geçirip, ne kadar kazandıracağına değil, potansiyeline, ileride ne kadar işine yarayacağına bakar. etkinlikler, eğitimler, öğrenme isteği de potansiyelini geliştirmeye çalıştığının işaretidir.
ve en önemlisi, kendinizi geliştirmeyecekseniz uğraşmayın, kpssye hazırlanın, torpil bulun.