Victor Hugo

içerik biçim herşey güzel ama romantik bir yazar olması kötü. yani romanlarında hep taraf tutma var. kendine bir kahraman seçip onu öyle bir canlandıryor ki o kahraman ne yaparsa yapsın-gerek iyi gerek kötü- siz hep onun tarafını tutuyosunuz.
 
ilk aşkımı yaşarken okumuştum "nişanlıya mektuplar"ı.
ve eziyetli bir evlilik öncesi yaşadığımı zannederken...
duygularımı ve sabrımı gördüm kitapta.
derken bir kaç kitabını daha okudum.
sefilleri lisede geniş özet şeklinde okumuştum ama; ne daha önce okumuş olmam ne de cilt halimdeki kitapları sevmem sefillerin 5 cildini okumama engel olabildi.
velhasılkelam; beğeniyorum duygularını, anlatım tarzını...
 
bir çok yazarda olduğu gibi viktor hugo'da da taraf tutma var, hemde çok bariz bi şekilde.
ama ben yine de seviyorum.
 
Romantik akımın oluşumunda, Frs. İhtilali sonrası Avrupa’da meydana gelen özgürlükçü/milliyetçi akımın etkisi büyük. Romantik düşünce önce Almanya, sonra Fransa, ardından da diğer ülkelerde etkili olur.
Bu akımın en önemli temsilcilerinden biri Hugo’dur. Yazarlık sıfatını, bu günden bakıldığında, edebiyatçılığından evvel tiyatro ve tiyatro kuramıyla olan ilgisinden alır.
Romantik dramda melodram formu kullanır. Melodram, devrim dönemlerinden sonra sıkça başvurulan bir formdur.
Olaylar genelde sağlam gerekçeleri olmadan raslantılarla, müthiş bir hızla gelişir. Her şey aksiyon içindir. Çünkü; bu akımın favori olduğu çağ, derdini bir an evvel anlatıp milleti gaza getirme çağıdır. Fransız ihtilali ardından tiyatro/edebiyat; derinlikli mesajlara, izleyicinin/okuyucunun kavrayamayacağı konulara girmez. Mesaj kısaca/çarpıcı biçimde verilir. Anlatılmak istenen çabucak anlatılır.
Esrar yaratmak ve ilgi çekmek amacıyla; toplumsal-sınıfsal olarak uzak insanlar yada uzak bir zamandan söz edilir. Ve hiçbir şey göründüğü gibi değildir. İnsan ilişkileri yada mekanda tekinsizlik yaratılır, raslantılara ve sürprizlere yer verilir.
Her şey karşıtıyla sunulur: İyi-kötü, güzel-çirkin… Ndeni belirsiz saf kötülük ve meleksi saflığın yan birlikteliği muhakkak vardır. Zıtlık, ifade edilenin kolayca anlaşılması amacı için kullanılır.
İzleyici/okuyucunun dikkatini çekmek, onu etkilemek amacıyla heyecan uyandıran, vurucu, büyük sahneler yazılır. Olaylar, mümkün olan en şiddetli haliyle ifade edilir.

Romantiklerde kuram ve yapıt iç içedir. Üretilen her eser, hem uygulama hem de kuramdır. Örneğin Hugo, Hernani eserinde; kendisinden evvelki belirleyici klasik akımın kurallarına uymaz. Tragedyaları hayata yakındır; acının ağırbaşlılığına aykırı olduğu düşünülen birçok kelimeyi kullanır. Trajik olanı, komik ve uygunsuz olanla birlikte verir.

Türk edebiyatında da N. Kemal, Hugo’ya hayranlık duyar, ondan beslenir.

Günümüzde pembe dizi mantığı da, Romantizm’in deforme olmuş halidir.
 

Geri
Üst