B
Bezgin Bekir
Arkadaşlar çoğumuz vintage meraklısıyız, gitarları görüp hakkında yorumlar yapalım istiyorum. Elinde vintage gitarı olan arkadaşlar bu başlık altında gitarlarını sergiler ise çok memnum olurum
Vintage gitarlar genel olarak ALLAH değildir, öncelikle buradan başlayalım. Vintage gitar (Fender için konuşuyorum) dediğimiz olaydaki ağaç kuruma olayınada çok takılmıyorum şahsen, gözünüzde bu kadar büyütmeyin. Keza ozamanda çok kötü gitarlar yapılabiliyordu. Bunu sık sıkta arkadaş muhappetlerinde konuşuruz ve genel olarak bu fikirde birleşiriz, bu söylediklerimi her iki tarafıda deneyen birisi olarak konuşuyorum ki şimdi üretilen custom shop modellere yönelmenizi tavsiye ederim. Vintage gitar sorundur, onun sorunlarıyla uğraşmaktan zevk alıyor olmalısınız, entonasyon düzelmez, akord tutmaz, albüm kaydı gibi planlarınız varsa canınızdan bezdirir vs... İşkence !! Ya çok temiz, yıllardan beri çok az kullanılmış bir tane denk getireceksiniz yada hiç bulaşmayacaksınız. Bu seçimde işin içine mutlak bir tecrübe girmekteki ince eleyip sık dokumalısınız, yoksa pişman olursunuz, tekrar söylüyorum o gitar sizi canınızdan bezdirir eğer işi yanlızca koleksiyon amaçlı yapmıyorsanız 🙂
Bu bağlamda tamam fakat birde işin mojo kısmı var, görüntü ve hissiyat. Bu konuya karışamam kişisel zevktir ki bu yüzden şu an elimde tuttuğum vintage gitarlarım var, yoksa tonları bulunmaz, inanılmaz, dünyada tek olduğu için değil, koleksiyon ve hissiyat meselesi... Ama eğer işçilik vs. gibi sorunlardan konuşacaksak burada öznellikten çok nesnellik devreye giriyor. Şimdiki fender custom shop gitarlar çok daha tecrübeli ve solid body gitarlar adına çok daha bilgili insanlar tarafından üretiliyor. Sorunsuz ve milimetrik gitarlar genel olarak, uğraştırmazlar sizi ve peşinde koşmazsınız. Bana lütfen ağaç kuruluğundan falan bahsetmeyin yalvarıyorum 🙂 Vintage gitar koleksiyon işidir benim bakış açıma göre, yani tonları bulunmaz, şu an hiçbir gitardan çıkmayacak, özel gitarlar değillerdir, özel olmalarını sağlayan şey tonları değil koleksiyonluk değerleridir.
Yerin dibine sokmak değilde, ilk mesajımdada dediğim gibi en iyi ton en eski gitardan çıkar kafasını biraz olsun dağıtmaya çalışıyoruz, elbette içlerinde çok güzel olanları var fakat bu oran günümüzdeki ile eşdeğer değil. Günümüzde 100 custom shop fenderden bana göre 80 i iyi ise 100 vintage gitardan şu ana kalanlar arasında 30-40 tanesi kullanılabilir ve iyi durumda.
Road Worn olayıda ayrı bi dava zaten 🙂 Muhtemelen birgün otururlarken düşündüler biz bu elimizdeki çok çok kötü ağaçları çöpe atmadan yada çine, koreye yollamadan normal meksikalardan daha pahalıya nasıl satarız diye, sonra birisi bu fikri attı ortaya burguları,köprüyü falan vintage stil kullanalım, manyetikler yine tex mex meksika olsun, bide maliyeti sanıldığı gibi yüksek olmayan nitro yapıp iki eskitelim, sonra millete bu seriyi gitarın görüntüsü ve mojosu ile iki katına sürelim zaten ağaçtan çakmaz bunu alacak adamlar, hemde elimizdeki kötü ağaçları tam tersine zarar etmeden normalden daha fazla kar edelim 🙂 Olay bundan ibarettir, road wornlar tonal anlamda çöp gitarlardır, istisnasız hemde... öyle aradan güzeli çıkar belki diye ümitlenmeyin, çıkmaz 🙂