düzinelerce gitar alip satmis birisi olarak ve bunlarin arasinda en cok fenderle alakamin oldugunu belirterek bu yil hadisesinin bir klise olmadigini cok rahat iddia edebilirim fakatolaya genelleme yaparak bakmak lazim , kesin ve net olmak her zaman is görmeyen bir yaklasim. yani 1993 bir strat 2005 üretiminden her sartta daha iyidir demek sacmadir , cünkü ayni ay üretilmis gitarlari bile calin , aralarinda farklilik görebilirsiniz , bazen cok minimal , bazen asiri farkliliklar olabilir daha gecen ay 2005 bir usa fender vardi elimde, alet daha calinmamis, gören asik olur o denli , ama asiri tiz ve köseli tonlari vardi ve buna karsin düsük bir sustain e sahipti . 83 yapimi vardi ondan önce , cok muazzam fender gibi fenderdi , stratin hakkini veren bir aletti ama yine de fetis boyutunda bakildiginda beni tatmin etmiyordu , elimde yillardir tuttugum bir 93 silver serie squier var mesela , 150 euroya münichten gecerken denemeden almistim, alet bu güne kadar rastladigim en iyi stratlardan biri dersem yalan olmaz , 1500 euroya satmam yani , yine cok sisirilen plus serisi var mesela , zamaninda düz strat fiyatina satiliyordu bu forumda , hatta en son elimdeki pluslardan birini ilhan yabantas a digerini de sercan a satmistim yanlis hatirlamiyorsam. ilhan abiye sattigim cok kral bir aletti , kimden aldigimi hatirlamiyorum ama kirmizi plus , sercana verdigim o kadar da iyi degildi ,ikisi de 93 yapimi olmasina ragmen. hatta bir ara siyah bir 95 vardi elimde , agaci kavakti sanirim , normal strattan az daha hafifti , öyle cok iddiali olmayan bir squierla esdeger kalitedeydi , vasatti yani , 70 ler stratlari seklen cok güzel olmasina karsin iclerinden cogu sanki cam agacindan gibi dandik tonlari olan aletlerdir , 2010 ve sonrasi hakkinda hicbir fikrim yok , ama genelleme yapacak olursak , makul fiyatlarda olan gitarlari iyiden kötüye 80 ler sonra cok kararsiz olmakla beraber icinde cok iyi gitarlar da olan 90 lar ve 70 ler olarak siralarsak yanlis bir siralama olmaz. elime 2005 , 2002 ve bir de 2015 fenderler gecti , bunlarin arasinda 2002 olan iyi , 2005 olan bekledigimden birhayli kötüydü , 2015 i hic calmadan direk arkadasa verdim ,gitardan hayli memnun ama 2005 sansima mi o kadar kötü gitar cikti bilmiyorum , o yüzden son yillarin fenderleri hakkinda pek ahkam kesmek istemem. tabi bu siralama yukarida belirttigim gibi sadece genellemeden ibaret , 2000 model bir lonestar , en iyi diye bahsettigim 80 lerin en custom gitarini bile dövebilir. 70 lere rezil derken iclerinden yine 4 tane denemistim , 4 ü de cok kötü gitarlardi , fakat yine aralarinda cok efsane gitarlar oldugunu söyleyenler var. ama 80 lerdeki gitarlar pek bir iyidir , 90 larin ilk yarisi da oldukca güzel , 95 sonrasi icin cok kötü yorum yapilmis ama n7 serili bir gitar vardi ki o da gayet baba bir fenderdi ,tonu yuvarlak, bol sustain li , midleri gayet dolgun bir aletti. poplar mi degil mi hicbir insan evladi umursamazdi yani o gitari alip eline calsa. bu is zevk meselesi oldugu kadar da sans meselesi , iyisine denk gelmek icin secmek lazim , fakat secerken yaninizda baska gitar yoksa , o an o denediginiz yerdeki amfinin ayarlarina ortamin kosullarina , hatta o günki moralinize göre bile gitar size cok güzel gelebilir. cok kral amerikan strat abi der eve gelir baska gitarlarla kiyaslarsiniz hayal kirikligina ugrayabilirsiniz. agac bu , ayni agactan bile kesseler ayni tonlar gelmiyor malesef, standardi hic oturmamis bir hadise , hatta isin fetisizm boyutuna girerseniz , fabrikandan cikan 10 tane ayni model manyetigi deneyin , 10 u da farkli ton verir. insan gibi birsey bu hadise. tavsiyem tonuna güvendiginiz bir gitari alin yaniniza yeni gitar denemeye giderken , yan yana kiyaslayin.
saygilar.