Yüksek gainde osilasyon/"su altı" etkisi problemi?

Kayıt yaparken gitar soundumda yaşadığım genel bir sıkıntı var. Yakın zamanda daha belirgin hale geldi.
Bir tür osilasyon/"su altı" etkisi geliyor yüksek gainde; sanki çok yapay bir tür chorus etkisi gibi de tarif edilebilir.

Link aşağıda. 0:04, 0:25 ve 0:30 civarında çok bariz sorun.

Sorun GT-1000 Core ile daha bariz duyulmaya başladığı için Roland fomuna da başlık açtım. Henüz dosyayı eklemediğim ve sadece sorunu tarif ettiğimde ilk halinde admin, "mikrofonik gitar manyetiği sorunu gibi duruyor, potting gerekir sorun oysa" filan demiş. Ama hiç aklıma yatmadı, gitardaki tipik DiMarzio-Seymour Duncan manyetikleri zaten bildiğim kadarıyla bu işleme tabi tutuluyor. (Hot Rails, Area 58).

Bu sorunu geçmişte başka cihazlar ile de yaşadığımı hatırlar gibiyim, zaten doğal bir preamfi ile de bir miktar duyulabilen bir etki. Ama şu ara fazla bariz hale gelmeye ve sorun yaratmaya başladı.
Sinyal yolu: Gitar - GT-1000 Core - Ses kartı.
Ses kartını devreden çıkarıp cihazı kulaklık ile dinlediğim zaman da duyuluyor etki.

Fikri-önerisi olan ?

ben bug değil feature olarak yaklaşıyorum böyle şeylere zaten gürültüde anlaşılmıyor bile ortalığa saldığım saçmalık içerisinde. mesajım olsun biri cevap verirse kültürlenirim.

hıyar gibi boş post atmış olmayayım, zamanla seymour duncan da mikrofonik olabiliyor wax potted olsa bile. tb-4 köprü manyetiğim hafiften mikrofonikti.

ben bug değil feature olarak yaklaşıyorum böyle şeylere zaten gürültüde anlaşılmıyor bile ortalığa saldığım saçmalık içerisinde. mesajım olsun biri cevap verirse kültürlenirim.

hıyar gibi boş post atmış olmayayım, zamanla seymour duncan da mikrofonik olabiliyor wax potted olsa bile. tb-4 köprü manyetiğim hafiften mikrofonikti.
Bence de cihaza bağlı bir bug değil sanki; dediğim gibi, analog preamfiler ile de bir miktar tecrübe etmişliğim var.
Anladığım kadarıyla da oldukça subjektif. Bahsettiğim forumdaki admin dosyalı halini dinleyince "ben sorun duymuyorum" demiş.
O mikrofonik meselesini öğrendiğim iyi oldu yalnız. Başka bir gitarla da test edeyim ben.

Son düzenleme:
Kesinlikle bug değil; dediğim gibi, analog preamfiler ile de bir miktar tecrübe etmişliğim var.
Anladığım kadarıyla da oldukça subjektif. Bahsettiğim forumdaki admin dosyalı halini dinleyince "ben sorun duymuyorum" demiş.
O mikrofonik meselesini öğrendiğim iyi oldu yalnız. Başka bir gitarla da test edeyim ben.
zamanla salıyor galiba coil eski bir manyetikti çünkü.

kaydı tek başına dinleyince evet bi dalgalanma var diyorsun, siz de şikayetçi olarak aha buram ağrıyor dediğiniz için. dikkat çekiyor. feature olabilmesi için ses frekans vs bunların uzmanı olmadığımdan ilk tepkim metronom saymak oldu tutuyor mu diye dalgalanma anı ritmle diye.

Güncelleme: Roland forumundan bir eleman, hafif bir "comb filtering" etkisi var dedi.
Hafif gecikmeli bir sinyal, normaliyle üst üste bindiğinde gözlenirmiş. Neden bir tür chorus etkisi gibi tarif ettiğimi de açıklıyor bu.
Ama subjektif; bazıları "bunda hiç bir şey yok" diyor🙂

Dediğiniz etkiyi soz söylemeseniz ben duymazdım. Ondan bağımsız, standart dışı bir mikrofonik manyetik durumu zaten yok.

Bir de ek bilgi: manyetiklerin mikrofonikligi zamanla mıknatısların zayıflaması ve/veya potlama için kullanılan mumun eriyerek veya kuruyarak (yaşadığınız yerin iklimine göre ikisi de olabilir) dökülmesi ve azalmasıyla değişebiliyor. Hatta bir malumat daha, pek çok kişinin "ağacı oturmuş gitar" diye yorumladıkları olay aslında bu.

Strat kılıklı bir gitar mi? Anahtar kelime stratitis olabilir. Manyetik yukseklikleriyle oynanabilir.
Evet. Strat kasa. Hiç aklıma gelmemişti; ama sebebin gitar olması çok mantıklı geliyor.
Neck ve bridge yüksek ve daha çok o pozisyonlarda çalıyorum.
Ama bunlar tipik single değil... Biraz aklım karıştı. Area 58 "stacked humbucker" diye geçiyor. Güya çok daha az "magnet pull" var.
Hot Rails zaten single görünümlü humbucker.
Gitar ve elektrik dendi mi hep tüylerim ürpermiştir zaten... Enstrümanın o boyutu beni hep darlıyor.
Seviyeleri biraz indirip deneyeceğim. Çok teşekkürler.

Olay yüksek ve alçaktan ziyade sweet spotu bulmak. Üç manyetigin birbirine göre doğru ayarlanması gerekiyor. Her aksam yarim saat kurcalasaniz azami bir haftada ideal ayara ulaşırsınız. Telin salinimindaki dengesizlik gozle de görülebilir bu arada.

Bir de headstock ağırlığını artırmak da çözüm oluyor diyorlar, Fenderin fat finger diye bir icadı var, ilginçtir takınca bir fark göremedim ama aylar sonra çıkarınca fark algıladım.

Yayli icracilarinin wolf tone dedigi şeye de bir göz atın isterseniz. Akustik de olsa cereyanli da olsa ugrastiriyor.

Son düzenleme:
Olay yüksek ve alçaktan ziyade sweet spotu bulmak. Üç manyetigin birbirine göre doğru ayarlanması gerekiyor. Her aksam yarim saat kurcalasaniz azami bir haftada ideal ayara ulaşırsınız. Telin salinimindaki dengesizlik gozle de görülebilir bu arada.

Bir de headstock ağırlığını artırmak da çözüm oluyor diyorlar, Fenderin fat finger diye bir icadı var, ilginçtir takınca bir fark göremedim ama aylar sonra çıkarınca fark algıladım.

Yayli icracilarinin wolf tone dedigi şeye de bir göz atın isterseniz. Akustik de olsa cereyanli da olsa ugrastiriyor.
"Fat finger" dedikleri, masa örtüsünü masanın kenarına sıkıştırma aparatı gibi bir şey resmen🙂 Geçenlerde kendime "fretwrap" yaptım evdeki sünger ve Velcro ile. Buna de bir şey uydurulup bakılabilir; Fender onu kesin dünyanın parasına satıyordur.
Peki, tel salınımı ayarlamak için bir prensip var mı ? Şöyle kabaca bir düşürdüm yükseklikleri, ama öyle ciddi bir fark duymadım sanki henüz.

Güncelleme: Ne yazık ki sorun tam olarak gitar kaynaklı değil imiş. Manyetikleri indirip test ettim; büyük bir fark olmadı. Ama daha önemlisi, Neural DSP ile kıyasladım. Neural DSP notayı daha doğal takip ediyor ve vibrato ile uzun nota tuttuğumda chorus gibi "osilasyon" haline girmiyor.
Bunu Roland kullanıcı forumuna da yazdım bu arada. Neural DSP kıyaslaması kısmına bayılacaklar muhtemelen🙂

Son düzenleme:
İkinci bir kayıt ekliyorum:

Burada ilk cümleyi Core ile çaldım. Si telinin 12. perdesine geldiğinde, nota resmen zıvanadan çıkıyor. 0:02 gibi başlayan nota.
Notayı değil de adeta doğuşkanını duyuyorum; hiç GÖVDE YOK notada. Derhal başlıyor "dalgalanmaya" ve sonra da ölüp gidiyor.
Aynı nota Neural DSP (Archetype Gojira) ile çatır çatır geliyor ve uzuyor. 0:07'de başlıyor nota.

İkinci bir kayıt ekliyorum:

Burada ilk cümleyi Core ile çaldım. Si telinin 12. perdesine geldiğinde, nota resmen zıvanadan çıkıyor. 0:02 gibi başlayan nota.
Notayı değil de adeta doğuşkanını duyuyorum; hiç GÖVDE YOK notada. Derhal başlıyor "dalgalanmaya" ve sonra da ölüp gidiyor.
Aynı nota Neural DSP (Archetype Gojira) ile çatır çatır geliyor ve uzuyor. 0:07'de başlıyor nota.

Core'da reverb efekti açık gibi. Digerinde yok gibi (cep telden dinliyorum). Kapatıp tekrar deneyin olacak mi bakalım yine? Ve telefondan iki ton da birbirine çok yakın hissediliyor, ikisinde de var gibi ama ikincisinde biraz daha az belirgin.

Ben dediğiniz osilasyon efektini çok kereler fark ediyorum, genelde yüksek gainli drive tonlarında oluyor. Ancak acikcasi bu kullandığım prosesorlerden mi, modellemeli amfiden mi, ses karti-yazilim ikilisinden mi geliyordu hiç merak etmedim ve bana kullandığım delay, reverb, comp vs efektlerden kaynaklanan ses renklendirmesinin bir parçası olarak düşündürüyordu. Hatta midi bol tonlarda daha bariz oluyor diye aklımda kalmış (uzun zamandır gitar calamiyorum, o yüzden böyle muğlak yaziyorum). Birkac güne vaktim olacak, o zaman ben de inceleyip yazayım, merak ettim 😊.

Core'da reverb efekti açık gibi. Digerinde yok gibi (cep telden dinliyorum). Kapatıp tekrar deneyin olacak mi bakalım yine? Ve telefondan iki ton da birbirine çok yakın hissediliyor, ikisinde de var gibi ama ikincisinde biraz daha az belirgin.

Ben dediğiniz osilasyon efektini çok kereler fark ediyorum, genelde yüksek gainli drive tonlarında oluyor. Ancak acikcasi bu kullandığım prosesorlerden mi, modellemeli amfiden mi, ses karti-yazilim ikilisinden mi geliyordu hiç merak etmedim ve bana kullandığım delay, reverb, comp vs efektlerden kaynaklanan ses renklendirmesinin bir parçası olarak düşündürüyordu. Hatta midi bol tonlarda daha bariz oluyor diye aklımda kalmış (uzun zamandır gitar calamiyorum, o yüzden böyle muğlak yaziyorum). Birkac güne vaktim olacak, o zaman ben de inceleyip yazayım, merak ettim 😊.
Merakla bekliyorum🙂
Kesinlikle reverbden değil, onu test ettim.
Sorun belli amfi modellemeleri ile daha belirgin. Dijital işleme ile ilgili bir süreç olduğunu düşünüyorum.
Core ile effects loop üzerinden analog distortion ile denedim. Gitti o etki🙂 Gelgelelim, analog distortion ile de o cilalı, "hi-fi" etkiyi kaybediyorsunuz🙂
Bir-iki amfi modelini tercih etmek lazım, bunu anladım.

Son düzenleme:
Bu arada, Roland foumunda bir kullanıcı da "X-modded" diye geçen amfilerin nota seperasyonunu iyileştirmek için sinyalin kirlenmesinden önce "crossover frequency splitting" denilen hadiseyi uyguladığını söylemiş. Eh, bu da tabii ki bahsettiğim tipte artefactlara yol açıyormuş.
X'li amfilere çok bulaşmayacağım bu durumda.

Bu arada, Roland foumunda bir kullanıcı da "X-modded" diye geçen amfilerin nota seperasyonunu iyileştirmek için sinyalin kirlenmesinden önce "crossover frequency splitting" denilen hadiseyi uyguladığını söylemiş. Eh, bu da tabii ki bahsettiğim tipte artefactlara yol açıyormuş.
X'li amfilere çok bulaşmayacağım bu durumda.
Kaydı DAW'a aktarıp dinledim, bahsettiğin 3 noktada baskın bölgesi 450 hz civarı oluşan mikrofonik şişme var. Bu duyduğumuz kaydı efektsiz olarak DI kuru sinyali olarak koyabilir misin soundcloud'a? Bir de öyle bakayım, ayrıca bir Amp Sim'den de geçireyim bakalım ne olacak? Neural DSP başka türlü duyurdu demişsin onu da aklımda tutarak bakayım. Ben demosunu kullandığımda programı tutmadım, efektleri güzel ama dinamik diğerleri gibi, neyse ayrı konu, dağıtmayayım.
Neural Dsp kıyaslamasını da dinledim, evet Si telinde dediğin gibi toplam sesden geriye harmonikler kalıyor gibi oluyor. Madem bir amp simde oluyor diğerinde olmuyor bir de DI olarak bakmak lazım. Ama en pahalı gitarlarda bile notalarda belli pozisyonlarda var bu sıkıntı, ana sesin sönüp zayıflamasını kastediyorum.

Son düzenleme:
Kaydı DAW'a aktarıp dinledim, bahsettiğin 3 noktada baskın bölgesi 450 hz civarı oluşan mikrofonik şişme var. Bu duyduğumuz kaydı efektsiz olarak DI kuru sinyali olarak koyabilir misin soundcloud'a? Bir de öyle bakayım, ayrıca bir Amp Sim'den de geçireyim bakalım ne olacak? Neural DSP başka türlü duyurdu demişsin onu da aklımda tutarak bakayım. Ben demosunu kullandığımda programı tutmadım, efektleri güzel ama dinamik diğerleri gibi, neyse ayrı konu, dağıtmayayım.
Gitarda bu bölgelerde hep bir şeyler olur aslında normaldir. Şu an daha az olması için yapılacakları araştırıyoruz tabi.
Neural DSP ile olan kısım için o dediğin kolay; plugin kapanacak sadece. O kısmı koyabilirim. Hatta yapayım hemen.

Bu 400-500 hz bölgesi hem gitarda hem diğer başka seslerde hep beladır, uğultuyu bir yere kadar EQ ile halletmekten başka çare de yok. Ama manyetiklerin zamanla saçmalaması gibi sorunlar varsa ki vardır bunu ayrı tutuyorum.
Core'a kıyasla DSP sinyale arayüzde göremediğin bir müdahele yapıyordur, mesela sinyali kompres edip derleyip topluyordur, o yüzden kusuru daha az veya hiç duymuyorsundur. Ama buna DI'ı dinleyerek karar vermem lazım, duyabilirsem.
Ayrıca gitarı akustik olarak dinleyince de böyle sönüp gitmeler duyulur, hatta honky ton da duyulur, senin osiloskop dediğin sesler masif gitarda bile kulağı gövdeye yaklaştırınca geliyor buram buram. Bazen burguları ve sapı da dinleyerk kontrol ediyorum, nereden geliyor bu acaip titreşim diye🙂

Son düzenleme:

Geri