Yüksek gainde osilasyon/"su altı" etkisi problemi?

Kaydı DAW'a aktarıp dinledim, bahsettiğin 3 noktada baskın bölgesi 450 hz civarı oluşan mikrofonik şişme var. Bu duyduğumuz kaydı efektsiz olarak DI kuru sinyali olarak koyabilir misin soundcloud'a? Bir de öyle bakayım, ayrıca bir Amp Sim'den de geçireyim bakalım ne olacak? Neural DSP başka türlü duyurdu demişsin onu da aklımda tutarak bakayım. Ben demosunu kullandığımda programı tutmadım, efektleri güzel ama dinamik diğerleri gibi, neyse ayrı konu, dağıtmayayım.
Neural Dsp kıyaslamasını da dinledim, evet Si telinde dediğin gibi toplam sesden geriye harmonikler kalıyor gibi oluyor. Madem bir amp simde oluyor diğerinde olmuyor bir de DI olarak bakmak lazım. Ama en pahalı gitarlarda bile notalarda belli pozisyonlarda var bu sıkıntı, ana sesin sönüp zayıflamasını kastediyorum.
Bu 400-500 hz bölgesi hem gitarda hem diğer başka seslerde hep beladır, uğultuyu bir yere kadar EQ ile halletmekten başka çare de yok. Ama manyetiklerin zamanla saçmalaması gibi sorunlar varsa ki vardır bunu ayrı tutuyorum.
Core'a kıyasla DSP sinyale arayüzde göremediğin bir müdahele yapıyordur, mesela sinyali kompres edip derleyip topluyordur, o yüzden kusuru daha az veya hiç duymuyorsundur. Ama buna DI'ı dinleyerek karar vermem lazım, duyabilirsem.
Ayrıca gitarı akustik olarak dinleyince de böyle sönüp gitmeler duyulur, hatta honky ton da duyulur, senin osiloskop dediğin sesler masif gitarda bile kulağı gövdeye yaklaştırınca geliyor buram buram. Bazen burguları ve sapı da dinleyerk kontrol ediyorum, nereden geliyor bu acaip titreşim diye🙂
Dosyaların hiç birini kaydetmemiş, render edip çıkmışım. İkinci dosya daha basit olduğu tekrar çaldım DI üzerinden hiç efekt vermeden.
Malum o son notada (12. perdedeki B) Core'un belli bir amfi modeli bayağı saçmalıyor. "Gövdesi kayıp" gibi duyuyorum notayı. Hem sap hem köprü manyetiğinde çaldım.

Kullanıcının biri (önceden belirttiğim dediğim üzere...) "X" isimli amfi modellemelerinde sinyalin farklı işlendiğini belirtmiş. Ben ham sinyalden ziyade Core'un proses şekli bozuyor diye düşünüyorum. Çünkü Core üzerinde de başka amfi modellemesi ile bu kadar rahatsız edici değil.

Eğer Reaper kullandıysan ve projeyi kaydetmeden çıktıysan, kuru sinyal Preferences'e girince soldan "Path" tabında dosyaların atıldığı yerde görünür.
Bu son yolladığında ilki daha bir sönüyor ikincisi iyi gidiyor, onu zaten duyuyorsundur ama bunlar iki ayrı çalım, tuşe etkisidir herhalde.

Eğer Reaper kullandıysan ve projeyi kaydetmeden çıktıysan, kuru sinyal Preferences'e girince soldan "Path" tabında dosyaların atıldığı yerde görünür.
Bu son yolladığında ilki daha bir sönüyor ikincisi iyi gidiyor, onu zaten duyuyorsundur ama bunlar iki ayrı çalım, tuşe etkisidir herhalde.
İkincisi köprü manyetiği, Hot Rails (single kılıklı çizgi humbucker). O da etkilidir muhtemelen.

Evet bir an kafam durdu, bariz aslında hum.
Amp Sim ile dinledim DI dosyasını, Single manyetik olanı sönümlenmeye evet daha hızlı giriyor ama Humbucker olanın sonunda hafif vibrato var, o biraz etki ediyor uzamasına. Abartılacak bir şey yok gibi aslında, tel eski olabilir mi diye aklıma geldi. Aynı telle çalıyorsun ama aynı tel farklı manyetikte farklı duyulabilir. Sonra üst düzey bir gitarsa çıkan sonuç bazı perdelerde göze biraz daha batabilir...
Çok kötü değil açıkçası ama daha iyi olmalı dersen, evet olabilir.
Dikkatlice tekrar dinledim Core, Dsp ve DI+S-Gear Mesa Sim ile. Core'da tüm sesde bir kutumsu efekt var, Dsp daha iyi ama 450 hz civarını ikisinde de boost ettiğimde uğulduyor. S-Gear'da o uğultu olmuyor da ses diğer ikisine göre başka şekilde bir tınıyla şişiyor. Bunu ilginç buldum doğrusu. Sustain de daha iyi geliyor S-gear'da. Pena sürtünmesiyle gelen harmonikler S-gear da daha belirgin, Dsp'de daha zayıf, Core'da sevimsiz ve tırmalıyor.
Yalnız bu Core'un sesin de bir Chorus efekti var gibi ilave olarak, bu kadar bariz olamaz gibi.

Son düzenleme:
Evet bir an kafam durdu, bariz aslında hum.
Amp Sim ile dinledim DI dosyasını, Single manyetik olanı sönümlenmeye evet daha hızlı giriyor ama Humbucker olanın sonunda hafif vibrato var, o biraz etki ediyor uzamasına. Abartılacak bir şey yok gibi aslında, tel eski olabilir mi diye aklıma geldi. Aynı telle çalıyorsun ama aynı tel farklı manyetikte farklı duyulabilir. Sonra üst düzey bir gitarsa çıkan sonuç bazı perdelerde göze biraz daha batabilir...
Çok kötü değil açıkçası ama daha iyi olmalı dersen, evet olabilir.
Dikkatlice tekrar dinledim Core, Dsp ve DI+S-Gear Mesa Sim ile. Core'da tüm sesde bir kutumsu efekt var, Dsp daha iyi ama 450 hz civarını ikisinde de boost ettiğimde uğulduyor. S-Gear'da o uğultu olmuyor da ses diğer ikisine göre başka şekilde bir tınıyla şişiyor. Bunu ilginç buldum doğrusu. Sustain de daha iyi geliyor S-gear'da. Pena sürtünmesiyle gelen harmonikler S-gear da daha belirgin, Dsp'de daha zayıf, Core'da sevimsiz ve tırmalıyor.
Yalnız bu Core'un sesin de bir Chorus efekti var gibi ilave olarak, bu kadar bariz olamaz gibi.
Teşekkürler Alpan.
Hah işte... O chorus etkisi beni delirten.
Nokta atışı yaptığın şeyler var🙂 Teller gerçekten eski, gitar Vigier Strat. Bazı perdelerde sıkıntı daha bariz.
Core'un özellikle bahsettiğim tipteki simülasyonunda bu çok abartılı. Roland forumunda "duymadım" filan diyen arkadaşlara az kalsın "yaş kaç ?" diyecektim. Yuh yani🙂
Ses resmen dalgalanıyor. Ortada kesinlikle açık Chorus efekti filan YOK bu arada.

Core ile kayıt almayı çok düşünmüyordum zaten; bence efektleri ve kompaktlığıyla çok pratik bir cihaz ve canlıda/stüdyoda çok iş görür, hele bir de yanına midi controller gelirse tadından yenmez hesabı. Amp simler de idare eder gibi, olmadı loop üzerine bir tane preamp/pedal gelir.

Gezegende ton konusundaki en "seçici" ("snob" demeyelim de ayıp olmasın...) gitaristlerden biri olan John Mayer, dijital simülatörlerin halen armoniklerle baş edemediğini söylüyordu ki, bahsettiği cihaz Axe II filandı sanırım.

Uzun lafın kısası, bu dijital amfi simülasyonu halen bir miktar su kaldırıyor. Ama çok yol alındığı da kesin. Mesela Core ile o MDP (multidimenaisonal cart curt...) amfi dedikleri şeylerden birini daha denedim. Gümbür gümbür distortion ile 4-5 tel akoru duyuruyor filan. O anlamda ciddi bir seperasyon var. Ama nedense abuk sabuk artefaktlar-sesler de giriyor işin içine.

Bu konuda Fractal neden halen rakipsiz, onu anladım: Adamların bütün amfi modellerinden İYİ ses çıkıyor. Adamlar orjinaline sadık modelleme yapmayı değil, düzgün ses çıkartmayı hedefliyor. Core üzerinde bir Marshall Plexi modellemesi var, evlere şenlik. Bir frekans cümbüşü var, afedersin içinde bir tek ben yokum🙂 Ulan ben o vintage amfinin gürültüsünü de duymak istesem, niye dijital modelleyici alayım ?? Ne desem bilemedim.

O Chorus efekti aslında faz yemesinden kaynaklı olabilir, simulasyonun içinde bir vesile ile oluyordur. Tabi yazılım işi beni aşar ama efekt var resmen.

Chorus efektinden başka 450 hz civarı kutu etkisi normaldir, sustainin çabuk sönüp harmoniklerin baskın çıkması da tel, fret, gitar sap-gövde uyumu, biraz manyetiklerin yüksekliğinden de eklersek ortaya karışık olarak kaynaklanan şeyler bildiğin üzere.

Benim ara ara test yaptığım bir projem var. Amp Sim'leri kompresörleri şunu bunu elime geçtikçe hemen teste sokuyorum. Sen de S-gear demosunu indirip Reaper'da bu iş için bir test projesi açarak denemeler yapabilirsin aslında. Demosu 15 gün filan gidiyordu yanlış hatırlamıyorsam.

S-Gear'da böyle Brutal distorşınlar yok ama önüne koyacağın gerçek veya software bir pedal ile güçlü distorşın alırsın. Bu yolladığın kaydı baz alarak söylüyorum yoksa başka tonlar var zaten.

Hatta S-Gear'ı beğenirsen daha da beğeneceğin yollardan bahsederim.

Zipli dosyada (resim yüklenmiyor nedense) Reaper'da nasıl akıcı bir şekilde efektler arasında A/B yapacağını gösterdim.

İki efektten birinin kutucuğunu işaretleyip ikisini birden seçmen lazım. Sonra Windows+CTRL+B kombinasyonu ile (windows için, mac'de cmd+ctrl+B) A/B geçişlerini yapabilirsin. Çalacak bölgeyi loop'a alırsan kolayca duyarsın değişimleri.

Dosyalar

• XX.zip
    XX.zip
    78.6 KB · Gösterim: 161
Son düzenleme:
O Chorus efekti aslında faz yemesinden kaynaklı olabilir, simulasyonun içinde bir vesile ile oluyordur. Tabi yazılım işi beni aşar ama efekt var resmen.

Chorus efektinden başka 450 hz civarı kutu etkisi normaldir, sustainin çabuk sönüp harmoniklerin baskın çıkması da tel, fret, gitar sap-gövde uyumu, biraz manyetiklerin yüksekliğinden de eklersek ortaya karışık olarak kaynaklanan şeyler bildiğin üzere.

Benim ara ara test yaptığım bir projem var. Amp Sim'leri kompresörleri şunu bunu elime geçtikçe hemen teste sokuyorum. Sen de S-gear demosunu indirip Reaper'da bu iş için bir test projesi açarak denemeler yapabilirsin aslında. Demosu 15 gün filan gidiyordu yanlış hatırlamıyorsam.

S-Gear'da böyle Brutal distorşınlar yok ama önüne koyacağın gerçek veya software bir pedal ile güçlü distorşın alırsın. Bu yolladığın kaydı baz alarak söylüyorum yoksa başka tonlar var zaten.

Hatta S-Gear'ı beğenirsen daha da beğeneceğin yollardan bahsederim.

Zipli dosyada (resim yüklenmiyor nedense) Reaper'da nasıl akıcı bir şekilde efektler arasında A/B yapacağını gösterdim.

İki efektten birinin kutucuğunu işaretleyip ikisini birden seçmen lazım. Sonra Windows+CTRL+B kombinasyonu ile (windows için, mac'de cmd+ctrl+B) A/B geçişlerini yapabilirsin. Çalacak bölgeyi loop'a alırsan kolayca duyarsın değişimleri.
Alpan, çok teşekkür ediyorum. Özel mesaj atacağım.

Geri