Öncelikle hayırlı olsun. Performansını çok merak ettiğim bir kart.Merhaba değerli arkadaşlar. Bugün zen go ses kartı aldım ama aklımda yazılım ile ilgili sorular var. Ses kalitesi olarak beğendiğim bir kart ama sürücü ile ilgili kafamda soru işaretleri var. Aramızda kullanan veya yorumlayacak olan var mı bu ses kartını? Yardım ederseniz sevinirim.
Scarlett 2i2 ile arasında net bir fark duyulması güzel; özellikle de enstrüman çalan biri olmadığınızı düşünürsek. Çünkü ben 1. kuşak Scarlett satıp başka bir cihaza geçtim ve pişman oldum; çünkü Scarlett en azından stabil çalışan bir karttı. Sesin kalitesi kadar, stabil çalışan bir kart olması da çok önemli. Amazondaki olumsuz yorumlar da bu yüzden zaten.Konu başlığını düzenledim hocam. Teşekkür ederim. Ben sadece şiir, seslendirme vb. konular için aldım. Malesef enstruman çalamıyorum. Ses kalitesinin güzelliği nacizane kulağımın duyduğu ile alakalı. Yani sayısal değerler barındırmıyor. Bir ay önce fosucrite 2i2 aldım, ses olarak beni tatmin etmedi. Almışken iyi bir şey almak istedim en azından 3-5 sene sorun yaşamayacağım bir şey olsun istedim. Ancak bu kartı kullanan kimselerle irtibat kuramadım. Eğer aramızda varsa yorumlarsa sevinirim. Şöyle ki uzun araştırmalar sonucu sıkıldığım için almaya karar verdim biraz da. Umarım pişman olmam ve sürücülerle alakalı sorun yaşayan arkadaşlar umarım gelmiş ise güncelleme, sorun yaşamıyorlardır. Bunu çok temenni ediyorum.
Alpan, şayet sen de merak ediyorsan bu gerçekten merak konusu bir mesele demektir🙂Bu markayı çok merak ediyorum. İleride UAD'la mı devam edeyim yoksa Antelop'a mı geçeyim diye, kafamın içinde yapışkan kağıtta not duruyor. Uzun süre de duracak gibi çünkü şöyle proje başında test yapma imkanı bulmak lazım. Körlemeden saplama nasıl olacak bilmiyorum.
Enstruman kaydı yapmak, mix yapmak gibi gerçek hayat testleriyle ne farklar çıkacak görebilsek keşke. Mesela, UAD'ı (eski silver), bir yıl aradan sonra yazılım güncellemsi yaptım, maalesef bir veya belki iki plugin daha az açmaya izin veriyor artık. Bunlar hep tecrübe ve iğne deliğindeki deve gibi şeyler ama ona göre ayarlıyoruz her şeyi.
Doğrudan bu kartlar değil ama şuna bir bak, Ola Englund giriş seviyesi kartların iyilerinden bir tanesi ile üst seviye kartları karşılaştırmış. Kart özelinde değişiklikler farklı olacaktır tabii (buradaki giriş seviyesi kart seninkinden daha kaliteli) ama en üst seviyede dediğin gibi duygusal tartışmalar olsa da sana net fikir verecektir vidyo. Audient iD serisinin ama MkI'leri pek iyi değil ayrıca, Mk2 ile toplayıp giriş seviyesinin üstlerine taşıdılar kendilerini.
Detaylı değerlendirme için teşekkürler, elinize sağlık.Yukarıda bahsettiğim gibi UAD ve Antelope " all in one " ses kartları aynı kulvardaki cihazlar olduğu için bunları birbiriyle kıyaslamak en akılcı yolu oluşturuyor.
Benim UAD vs Antelope analizim ( gözlemlerim , aynı anda hem UAD hem de Antelope kullananların ifadeleri ve okuduklarım çerçevesinde ) ana hatları ile kısaca şu şekilde :
1-) UAD ve Antelope arasındaki birinci temel fark UAD'ın "plug-in" , Antelope'un "hardware based FPGA FX" kullanması. Malum bu iki teknoloji farklı teknolojiler. Her iki markayı da kullananlar ; FPGA FX'leri UAD plug-in'lerine göre biraz daha realistik buluyorlar.
2-) UAD'da olmayıp da Antelope'da bulunan bir özellik ; FPGA teknolojisi üzerine inşa edilmiş olan mikrofon simülasyonları konusu. Antelope'un bu amaca yönelik olarak çıkardığı bir kondenser veya dinamik mikrofonu aldığınız zaman ; müzik tarihinin ikonik mikrofonlarından oluşan ve orjinaline makul seviyede yakın performansa sahip bir mikrofon dolabına sahip olabiliyorsunuz. Yani onbinlerce dolarlık bir yatırımı çok daha küçük bir paraya gerçekleştirebiliyorsunuz. Bu konu sınırlı bütçeli stüdyolar ( ve home stüdyolar ) için önemli bir özellik bence.
3-) Antelope FX konusunda UAD kadar eli sıkı davranmıyor. Her cihazın yanında azımsanmayacak sayıdaki FX'i free olarak veriyor. Ücretli FX'leri konusunda da sık sık kampanyalar yapıyor.
4-) Her iki firmanın konvertör ve micpre kullanım politikaları farklı bir şekilde tezahür etmiş vaziyette. UAD örneğin tüm ApolloX serisi cihazlarında aynı konvertör ve micpre'leri kullanırken , Antelope cihazlarının modellerine göre kullandığı micpre ve konvertörlerde farklılaştırmalar yapıyor. Örneğin konvertörde ; üst düzey modellere doğru gidildikçe konvertör kalitesi mutedil bir şekilde artıyor. Ancak sahip olduğu konvertör teknolojisi birikimi oldukça fazla olduğu için ; en alt düzey kartlarındaki konvertör kalitesi bile kendi segmentindeki kartların konvertör kalitesinden bence daha yukarıda bir seviyede.
5-) UAD Antelope'a göre sound karakteri olarak daha renkli bir kart. Bir kere UAD'ın konvertörleri geleneksel olarak zaten renkli yapıda. Bunun üzerine Unison'u ilave ettiğiniz ( ki kullanıcılarının büyük bölümü Unison'u kullanmayı tercih ediyor ) ve de plug-in açtığınız zaman sound ciddi anlamda renkleniyor. Malum bu durum çoğu zaman bir dezavantaj oluşturabiliyor. Nitekim sırf bu yüzden mesela batı dünyasındaki klasik müzik kayıtlarında kolay kolay UAD'ı göremezsiniz. Antelope da sonuç olarak renkli bir kart ancak renk dozajı bence UAD'ın altında kalıyor.
Bu listedeki maddeleri daha da artırmam mümkün ama meseleyi daha fazla uzatmadan yıllardır söylediğim bir konuyu son not olarak düşmek istiyorum. Malum olduğu üzere bu Forum ağırlıklı olarak gitarist arkadaşlarımızın bulunduğu bir forum. Bu satırları okuyan , bu işi ciddiye alan ve amatör olmasına rağmen profesyonelce düşünen gitarist arkadaşlar , eğer bir gün Antelope ürün gamındaki bir ses kartını kullanmayı düşünecek olursalar ; benim onlara naçizane tavsiyem , eğer imkanları müsait ise , Zen Tour modelini tercih etmeleri yönünde olur. Çünkü gerek spec'leri , gerek giriş-çıkış imkanları ve çeşitleri ile cihaz gitaristlere yönelik optimum kart bence.
Kur konusu son dönemde fiyatları maalesef bu noktalara çekti. Ancak piyasaya baktığımız zaman tüm markaların bu kalibredeki cihazları benzeri fiyat seviyelerinde.Detaylı değerlendirme için teşekkürler, elinize sağlık.
Antelope Zen Tour'un fiyatı, bırakın buradaki ev kullanıcılarını, standart stüdyo sahiplerini bile iki kere düşündürecek cinsten ne yazık ki. O paraya olağanüstü işlemci gücü - hafızası olan bir PC toplanabilir. Yanına koyacağınız orta düzey bir kartla da pek çok iş yapabilirsiniz. Bilmiyorum ben mi yanlış düşünüyorum, ama o fiyat aralığında o kadar fazla opsiyon olur ki, sadece bir karta bu parayı gömmek gerçekten anlamısz olur gibi geliyor. Sizin "imkanları müsait ise" dediğinizin farkındayım, ancak ben de bunun çok zayıf bir olasılık olduğunu anlatmaya çalışıyorum🙂
O fiyat aralığında bence sadece hayatını bu işten kazananların (ses mühendisi/prodüktör...) ve belki bazı "tuzu kuru" arkadaşların ilgilenebileceği bir cihaz.
Antelope Audio Zen Tour Thunderbolt ve USB Ses Kartı
Antelope Audio Zen Tour Thunderbolt ve USB Ses Kartıwww.infomusicshop.com
1-) UAD ve Antelope arasındaki birinci temel fark UAD'ın "plug-in" , Antelope'un "hardware based FPGA FX" kullanması. Malum bu iki teknoloji farklı teknolojiler. Her iki markayı da kullananlar ; FPGA FX'leri UAD plug-in'lerine göre biraz daha realistik buluyorlar.
2-) UAD'da olmayıp da Antelope'da bulunan bir özellik ; FPGA teknolojisi üzerine inşa edilmiş olan mikrofon simülasyonları konusu. Antelope'un bu amaca yönelik olarak çıkardığı bir kondenser veya dinamik mikrofonu aldığınız zaman ; müzik tarihinin ikonik mikrofonlarından oluşan ve orjinaline makul seviyede yakın performansa sahip bir mikrofon dolabına sahip olabiliyorsunuz. Yani onbinlerce dolarlık bir yatırımı çok daha küçük bir paraya gerçekleştirebiliyorsunuz. Bu konu sınırlı bütçeli stüdyolar ( ve home stüdyolar ) için önemli bir özellik bence.
Efektler, kayıtta Unison'a değil de Fx insert slotlarına eklenirse zaten analog modellemelerin renk etkisi kayda girmez, kaldı ki sonradan playback/miks sırasında eklenebilir ve bu daha doğru bir yöntem olur. Ayrıca bu renklilik de kıyaslanması gereken bir şey. İnce bir test ile kıyaslamak ile duymak güzel olur. Zaten analog modellemer zaten kendine has rengi versin diye var.5-) UAD Antelope'a göre sound karakteri olarak daha renkli bir kart. Bir kere UAD'ın konvertörleri geleneksel olarak zaten renkli yapıda. Bunun üzerine Unison'u ilave ettiğiniz ( ki kullanıcılarının büyük bölümü Unison'u kullanmayı tercih ediyor ) ve de plug-in açtığınız zaman sound ciddi anlamda renkleniyor. Malum bu durum çoğu zaman bir dezavantaj oluşturabiliyor. Nitekim sırf bu yüzden mesela batı dünyasındaki klasik müzik kayıtlarında kolay kolay UAD'ı göremezsiniz. Antelope da sonuç olarak renkli bir kart ancak renk dozajı bence UAD'ın altında kalıyor.