gümrük mevzuatı ile ilgili tüm sorularınızı sorabilirsiniz

Bayram ve yılbaşı hediyelerine gümrük avantajı
Şükrü Kızılot / Hürriyet / 15.12.2007

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=7871592&yazarid=82

ŞEKER ve Kurban Bayramı ile yılbaşı döneminde, yurtdışından yakın akraba ve dostlarınızın gönderdiği hediyelere, gümrük vergisi yönünden "özel bir muafiyet" uygulandığını biliyor musunuz?

Bu muafiyet, yalnızca posta ile gelen hediyelerde değil, yolcu beraberinde gelen bazı hediyelik eşyalarda da var.

POSTAYLA GELEN

Posta ya da hızlı kargo taşımacılığı yoluyla, yurtdışından gönderilen hediyelerle ilgili muafiyetin uygulanabilmesi için;

1- Hediyelerin, bayram ya da yılbaşı öncesi veya sonrası, bir ay içinde gönderilmiş olması,

2- Gerçek kıymetinin 300 Euro'yu aşmamış olması,

koşulu, birlikte aranıyor.

Ayrıca, bu eşyaların, ticari özellik taşımayan, şahsi, ailevi veya hediyelik eşya niteliğinde olması ve karşılığında, alıcı tarafından herhangi bir ödeme yapılmamış olması gerekiyor.

Eşyanın birden fazla kalemden oluşması durumunda, toplam değerin 300 Euro'yu aşmamış olması koşulu aranıyor.

İki ya da daha fazla kalemden oluşan hediyelik eşyanın, toplam değerinin 300 Euro'yu aşması durumunda, toplam değerin 300 Euro'luk kısmına, muafiyet uygulanıyor.

YOLCU BERABERİ HEDİYE

Yolcular, yurtdışından gelirken, beraberlerinde bazı hediyelik eşya getirebilirler.

Yolcu beraberinde gelen hediyelik eşyanın, gümrük muafiyetinden yararlanabilmesi için;

1- Getirilen hediyenin, her bir yolcu için değerinin 300 Euro'yu (15 yaşından küçük yolcular için 145 Euro'yu) aşmaması,

2- Ticari bir özellik taşımaması ve kişinin şahsına ve ailesinin kullanımına mahsus hediye olması,

durumunda, söz konusu eşyalar, gümrük muafiyetinden yararlandırılıyor.

VERGİLERİ ÖDEMEK

1- 300 Euro'luk muafiyet hakkı saklı kalmak koşulu ile, yabancı bir ülkeden posta veya hızlı kargo ile gönderilen ya da 18 ve daha yukarı yaştaki yolcuların beraberinde veya kendilerinden iki ay önceki ya da altı ay sonraki süreler içinde gelen,

2- Ticari bir miktar ve özellik taşımayan,

3- Her bir sevkiyat ya da yolcu başına değeri 1.500 Euro'yu aşmayan eşyadan,

eşyanın değeri üzerinden, yüzde 10 vergi alınarak, ithaline izin veriliyor.

İthal edilen eşyanın değerinin 1.500 Euro'yu aşması durumunda, bu eşyanın vergileri, İthalat Rejimi Kararı ile belirlenen oranlara göre, tahakkuk ve tahsil ediliyor.

DİÐER DÖNEMLER

Bayram ve yılbaşı dönemi dışında, yurt dışından gelen hediyelerle ilgili olarak, 100 Euro'luk bir sınır var. Değeri 100 Euro'nun altındaki hediyelere, yılın 12 ayı boyunca, gümrük muafiyeti uygulanıyor.

Hemen belirtelim, 300 ve 100 Euro'nun altında olsa da alkol ve alkollü ürünler ile tütün ve tütün ürünleri için muafiyet uygulanmıyor. Ayrıca, gümrük muafiyeti ile ilgili avantajdan yararlanabilmek için, hediyenin yurtdışındaki bir kişi tarafından, size gönderilmesi gerekiyor. Başka bir anlatımla, yurtdışına çıktığınızda, kendi kendinize gümrüksüz hediye gönderemiyorsunuz (Bkz. Gümrük Vergilerinden Muafiyet ve İstisna Tanınacak Haller Hakkında Karar, Md.32 ve 34. Kararın tam metnine www.yaklasim.com adresinden ulaşabilirsiniz).

Yurt dışından hediyelik eşyanın gönderildiği ülkeye gelince... Bu yönden herhangi bir sınırlama söz konusu değil.
 
1500 € kadar ve ticari olmayan mal için %10 vergi diyor ve bunun da 300 € muaf oluyor yani 1200 € üzerine vergi biniyor, bunun üzerindeki rakam da, direk ticari mal ithalatına giriyor.
 
Selamlar arkadaşlar,

www.internationalcheckout.com - International Checkout isimli site hakkında bilgisi olan var mıdır?

Aranızda alışverişlerini bu site vasıtasıyla yapmış olan var mıdır?

Sitede der ki, istediğiniz ürünü dilediğiniz mağazadan alıyoruz, kendi depomuzda inceliyoruz, gideceği yere ve nakliyeye göre tekrar uygun paketliyoruz vs. vs.

Sonra diyor ki -
Duties and Taxes

You are responsible for applicable duties and taxes in the destination country. Yani, ülkenizdeki gümrük ve vergilerden siz sorumlusunuz.

Fakat ekliyor:
You may choose to pre-pay your Duties and Taxes upon checkout. Yani, ürünü satın alırken gümrük ve vergilerinizi önceden/peşinen ödemeyi de seçebilirsiniz.

Sonra da diyor ki:
If your shipment is rejected by you because of customs clearance charges or gets returned to us due to restrictions your country has in place regarding the importation of the goods you purchased with our assistance, you will be held liable for return shipment and all other fees incurred by us that are associated with that return.

Şimdi bu siteden deneme mahiyetiyle Fender 65 Twin Reverb Amplifier hesaplattım ve der ki:

Ürün fiyatı: 1150 USD (Mağaza fiyatı)
Standart teslimat: 1150 USD + 241,52 USD = 1391,52 USD

Hızlı teslimat: 1150 USD + 282,08 USD = 1432,08 USD

Gümrük ve vergiler peşinen ödenmek suretiyle hızlı teslimat: 1150 USD + 728,75 USD = 1878,75 USD

Kapıya teslim diyorlar...

Bilgisi olan varsa ve yardımcı olursa sevinirim.

Saygılar
 
Yılbaşında gümrüğe gelen 2 parça eşyam vardı (BBE 882i ve GCX) yaklaşık fatura bedelleri (kargo dahil) 700$'a yakındı vede yine yaklaşık 260YTL gümrük ödedim. Ama gümrük ödeme işi öle uzun birşey değil yaklaşık 15dk da halledip alıyorsunuz ürününüzü. %18 KDV kestiler %4 gümrük, 25 YTL ona, 3krş buna ... 260 YTL etti yani...
Şimdi bi power amp'ım var gümrükte, dün gelmiş. Bu gün fırsat bulursam gidip almaya çalışacağım 2. elini 900$'a aldım bakalım ne ödeyeceğiz
Bu arada posta işleme merkezine giderken banka dekontunuzu da yanınıza alın ... kutu içinden çıkan fatura ile birbirini tutması lazım, tutmazsa fiyat araştırması yapıyorlarmış .... bana henüz yapmadılar ... vergilerini ödeyen bir vatandaşım :)

ama 728$ bana abartı geldi
 
alamadım :(
2. el olduğu için Dış Ticaret Müsteşarlığından, İthal Rejim Kararının 7. Maddesi'ne göre (7. Madde: Eski, kullanılmış, yenileştirilmiş, kusurlu(defolu) ve yatık (zamanla dayanıklılığını yitirmiş) malların ithali izne tabidir.) izin alınması gerekiyormuş.
2 senedir hiçbir gerekçeye göstermeksizin herkesin müracatını reddediyorlarmış, yani bu madde demek ki bir anlam taşımıyor, göstermelik.
Yurtdışından 2. el bardak dahi almaya çalışmayın, eğer illaki alacaksanız üstünde çizik olmasın, orjinal kutusunda olsun falan filan ...
 
Arkadaşlar Ebay vasıtasıyla ebay dükkanlarının birinden jackson dk2m alacağım, fiyatı 630dolar kargosu upsle 150dolar, adama bu gitarı bolt on olduğu için söküp öyle gönderip gönderemeyeceğini sorduğumda evet yapabilrim böylece kargosu 55 dolar olur dedi.
-Sizce bu aleti ben nasıl almalıyım? Ne önerirsiniz bana, düzgün bir şekilde evime ulaşması için?
-Gitarı tek parça ve faturalı olarak mı gönderteyim? yoksa bu şekilde 2 parça bir karton kutuda ve uygun evrakla mı göndereyim? anladığım kadarıyla ikinci el mal sokmak yasak bu durumda en uygunu faturasıyla beraber kolisiyle göndertmek midir?
-Okuduklarımdan anladığım kadarıyla ebayden alınan gitarlarda 300euronun altında fatura kesilirse sorun olmuyormuş yada vergisini ödeyip alabiliyormuşuz? Bu yol mu tercih edilmeli?
-Tahmini ne kadar vergi öderim? uspsle göndersem hediye falan yazdırıp sorun olmama ihtimali varmıdır?
Kısaca ne yapmalıyım? :?
 
oraceous:
Dün gümrükteydim, oradaki yetkili kişi bir kaç istisna dışında (araba, belli imalat makinaları vs..) yurtdışından ikinci el bir şey getiremiyorsunuz dedi. Ancak zâti eşya olursa buna izin veriliyor.

shnicx:
Bence izlemen gereken en uygun yol gitarı bölmeniz, satıcıdan sana bir hediye gibi geliyormuş gibi göstermeniz, fatura eğer €300 aşıyor ise (shipping+insurance dahil) faturayı pakete dahil etmemeniz ve mümkünse USPS ( United States Postal Service, Amerikan PTT'si :) ) ile göndertmeniz.
Satıcıya uygun bir dille bizim memlekette vergilerin çok yüksek olduğunu, gümrükte habire problem çıktığını eğer bunları yapmazsa gitar parası kadar daha ödeyeceğini söylersiniz.
Eğer bunlara rağmen gitarın gümrüğe takılırsa %18 KDV + Gümrük Vergisi ( gitar için sanıyorum %3.2'ydi tam hatırlamıyorum ) + harç ardiye zımbırtı parası falan toplamda %30-35 civarı vergi verirsiniz.

Not : Söylediklerim bir tavsiye mahiyetindedir. Aksi durumda mesuliyet kabul edemem.
 
Mr. Mojo genel hatlarıyla açıklayıcı bilgiyi vermiş shnicx.

USPS kullan,Declaration kısmınada 300-400 $ gibi bi fiyat yazdır+Gift olarak yollasın(yanlız bu durumda göndericinin "Şahıs" olması gerek "şirket" olmaz

2. el görünmüyordur umarım gitar,zira sıkıntı yaratır.

A.
 
arkadaşlar benim babam işiği gereği sürekli yurt dışına gidip geliyor..(amerika vs.) buralara gittiğinde burdan 600 700 dolarlık bi gitarı kendine alıyor gibi alsa yanında uçakla getircek iş dönüşü.. bunun için ne kadar masraf ödememiz gerekir ? yada bunun için para alıyolar mı?
 
müzisyen değil ama o şekilde girmesi mümkün mü acaba.. benim için çok önemli.. eğer gitarın parası dışında fazladan yüklü bi para vermeden yanında getirmesi mümkünse çok iyi olur.. cevaplarınızı bekliyorum...
 
soogar demiş ki:
müzisyen değil ama o şekilde girmesi mümkün mü acaba.. benim için çok önemli.. eğer gitarın parası dışında fazladan yüklü bi para vermeden yanında getirmesi mümkünse çok iyi olur.. cevaplarınızı bekliyorum...

evet öyle girerse bir problem çıkarmıyorlar
 
Arkadaşlar bu konuyu google da arama yaparken buldum.Sorum müzik aletleri ile ilgili değil ama gümrükle ilgili bir başlık olunca bilen insanlara danışmak istedim.Çinden toplu olarak tshirt sipariş etmeyi düşünüyorum.Paketin değeri 108 dolar ve içinde 10 tane tshirt var.EMS diye bi kargo firması ile gelicekmiş.Gümrükten ek ödeme yapmadan sorunsuz olarak geçer mi?Eğer gönderen firmayla konuşup miktarı 100 doların altı diye gösterirlerse bir sorun olur mu?
 
Gümrük mevzuatı bir maldan iki üzeri adet getirmenin vergiye (ithalat/gümrüktü sanırım) tabi olduğunu yazıyor. Tabi bu memurun inisiyatifine de kalmış.
 
arkadaslar ben bir jackson sl-1 getirtmeyi planliyorum. birkac sitede 1800 dolara buldum. shipping e 200 dolar desek. benim buna toplamda nekadar vergi vermem gerekir tahminen. yada vergisini vercem desem bile gitarı alamamam gibi bi durum olabilirmi. birde bu gift olayına kafam takıldı bunda bi fiyat sınırı felan varmı. amerikada bikac arkadasim war onlardan birine yollatsam onlarda bana kargoyla yollayip ustume hediyedir felan yazsalar gumrukte bana boyle hediye olmaz sen bize gine para verecen derlermi. ve hangi yontem daha garantili. gumrukte para vermekten cok cekinmiyorum tabi bana 1000ytl vergi cıkartmazlarsa.
 
acumenis demiş ki:
arkadaslar ben bir jackson sl-1 getirtmeyi planliyorum. birkac sitede 1800 dolara buldum. shipping e 200 dolar desek. benim buna toplamda nekadar vergi vermem gerekir tahminen. yada vergisini vercem desem bile gitarı alamamam gibi bi durum olabilirmi. birde bu gift olayına kafam takıldı bunda bi fiyat sınırı felan varmı. amerikada bikac arkadasim war onlardan birine yollatsam onlarda bana kargoyla yollayip ustume hediyedir felan yazsalar gumrukte bana boyle hediye olmaz sen bize gine para verecen derlermi. ve hangi yontem daha garantili. gumrukte para vermekten cok cekinmiyorum tabi bana 1000ytl vergi cıkartmazlarsa.

ABD'de arkadaşın varsa mutlaka onunla göndert. Gitarı arkadaşına göndert, o ayrı paket yapsın (mümkünse iki parça; sap gövde ayrı) üzerine de gitarın değerini <€300 göstersin. Bir de mümkünse USPS ile göndersin.
En mantıklı yol bu.
 
yau bu international checkout sitesinden bulduğum http://www.guitartrader.com/ adlı sitede bazı ürünlerin fiyatı gerçekten çok ucuz vergisiyle kargosuyla falan bunları ordan alsak ne kadara patlar acaba girip bir bakın isterseniz.
110% Price Guarantee GuitarTrader.com guarantees low prices on everything we carry. If you should see a lower price from another authorized U.S. dealer on an identical item, even if it's an "advertised special," we'll not only meet that price, we'll beat it by 10% of the difference to thank you for bringing it to our attention (both before and after the sale).
 
Geri
Üst