Zaman Var Mıdır, Yok Mudur?

bu sorunsalın yanıtı ancak bir asır sonra bulunabilir bence.kim bilir ,insanoğlu o zaman beyninin bir kısmını daha kullanmayı öğrenebilmiş olur belki...evrim diyorum......tabii ki zaman var.eğer olmasaydı evrim olmazdı.ama burada adlandırma da önemli bir rol oynuyor. zaman zaman dediğimiz şey ne..akıp giden bir şey var evet..ama bu zaman mı...yoksa zaman ,bizi içine alan evren mi
,mekan mı...dediğim gibi, bu sorunun yanıtı ancak bir asır sonra verilir...diyorruuuz ve topu torunlara atıyoruz...
 
Zaman insanlar tarafından yaratılan bir kavramdır.Nedeni ise; hiçbir insan nezaman biteceği belli olmayan bir bekleyiş içine girmez...Aslında bu zaman kavramını getiren diğer bir şey insanların bir ömrünün olmasıdır.İnsanlar zaman kavramını yaratıp ömürleri boyunca yapmak istediklerini programlı bir hale getirmiş olabilirler...:)
 
1-İnsan yaptığı ve başardığı işlerle zamanını kendi yaratır.
2-Evet zaman vardır.Hatta bu zaman çoğu insana yetmez yapmak istediklerini yapamaz.
3-Hayır yoktur ancak bizler zamanı sadece hayatımızı kolaylıştırmak için varmış gibi kabul ederiz.
işte ben bu üç düşünce arasında sürekli gidip geliyorum aslında bana göre üç düşüncede doğru fakat bazı zamanlarda bazıları işime gelmiyor sanırım.ben bu işin içinden çıkamadım çıkan varsa banada anlatsın ne neydir bende doğruyu bulim ama çok zor hatta imkansız bence bu sorunun cevabı...!
 
her şey sürekli bir değişim içinde.ama olumlu ama olumsuz yönde.gerek olaylar,gerek olgular,gerek mekanlar,gerekse de kişiler sürekli evrim halindeler.bence bu değişim ve evrim sürecinin adı zaman..değişim-hareket ve zaman yani..hareket varsa ki var bence,zaman da vardır.
 
Zaman çok çelişkili bir kavram.
Mesela,
Yaşadığımız olaylarla bağlantılı olarak hayatımızı dönemlere ayırdığımızda son senelerimizi daha detaylı dönemlere ayırırız. Uzun yıllar sonra bütün bu detayları genelleyerek gençlik dönemi diye adlandıracağız.

Bugün, 1 gün sonra dün olacak, yarın bugün olacak.
Dolayısıyla bu zaman kavramını biz yaratıyoruz.
 
eskiden güneş hareketi için zaman deniyordu.şimdi ise buna temellendirilmiş mekanik harekete deniyor..ama işin şaşırtıcı yanı , bu mekanik hareket ile doğa olaylarının ciddi bir kesişim noktası var...
 
Arkadaşlar bence ışık hızına hiç bir zaman ulaşamayacağız... İnsanların ışık hızına ulaşmaları demek bir lambayı açıp kapamak demek,nasıl ki bir lambayı hızlıca açıp kapadığımızda görünüp kayboluyorsa ışınlanmaya çalışan nesnede atomoğlu atomlarına ayrılacaktır:)
 
neverlasting demiş ki:
LaVey demiş ki:
bence cok sacam bi iş yaaa ne o oyle ısıkhızından daha hızlı olunsaydı kım yapacak oyle bir aleti? onu yapsınlar ondan sonra dusunsunler o işi zamn vardır kardes neden doguyorosun buyyorsun vede oluyorsun onu acıklasınlar ozman doganın kanunu diyeceksin zaman vardır yaaa dedigim gibi işlk once ısık hızınıoı gecebilecek bi makina yapılsın ondan sonra bıu teporiye ınanırım
+100........


gerçekleri ıspatlamak için pratige dökmek gerekmez. bilim bunun için vardır, paratige dökülemese de teoride ıspatlanabilen herşey bilimsel olarak doğrudur.
 
elbett war dırr yok sa saat boşuna nie işliooo ama sonu war mı dersenn warrrr elbett son bulcakk ama canlılar içinn........
 
Senin vücudunda, rutin hareketlerin ve senin gözlemleyemediğin niceleri için organik bir saat var, evet.

Bunun anlam verdiği şey zaten zaman, yoksa ne senin hergün baktığın saat var ne de geçip giden yıllar...
 
Zaman nedir?
Zaman bence fizikle metafiziğin kesiştiği noktada oluşan ve bu iki dünyaya paralen seyreden bir öğedir.

Materyalistlerin düşünmekten kaçınıp, düşünmeye gücünün yetmediği noktalarda saçma bulduğu şeydir zaman.

Bence diğerlerinin aksine bu konunun açılması çok mantıklı bi karardı. Tebrik ederim. Ben de küçüklüğümden beri sonsuzluğu düşünürdüm. Ancak sonsuzluğu insan zekası hiçbir şekilde kafasında tamamen çözemez.

Bunun dinimizce (İslam) çözümleri mevcuttur ama bu konulara girersem yaptığım şey ne kadar dürüstçe olursa olsun dine cephe almış kimselerin silahları onlar bu konuyu kafalarında düşünmeden hazır bir biçimde direk bana doğrulacak. Bunu biliyorum.

Bu yüzden orta yoldan bence zaman yoktur. Hep sıfırdı zaman. Hiçbirşekilde de ilerlemedi. Sadece aynı noktada olaylar bir güç (Yaratan) tarafından gerçekleştirildi. Bizler bunların gerçekleşme sürelerini bölerek hayatımızda uygulamaya çalıştık. Aynı şekilde evrenin genişlemesi ve eğilim hareketleri sonucunda cisim hareketleri hızlandı. Ben bunu şu şekilde nitelendiriyorum. Bir arabada giderken virajı dönünce, araba ne kadar eğim yaparsa siz o kadar hızlı savrulursunuz. Araba virajı dönerken teker sürtünmesinden dolayı arabada farkedilmeyebilecek bir yavaşlama oluşabilir.

Başka bir örnek olarak Gel-git olayı verilebilir. Ay ne kadar yakınsa deniz o kadar kabarıyor.

Ben buna benzetiyorum olayı. Çekim kuvvetlerine bağlı olarak sadece cisimlerin hareketlerinin hızları değişir. Zaman değişmez. Ancak etkilenen biz olduğumuz için bunun farkında olmayız çünkü hızlar aynı oranda artacaktır.

Benim düşüncem bu.

Aynı zamanda sonsuzluk zaman değildir. Dikkatli düşününce sonsuzluk ve zaman çelişkidir. Zaman varsa sonsuzluk düşünemeyiz. Ancak yaratan dışında hiçbirşey varolmadığı anda bile sonsuzluk vardır. O an yaşanmıştır. Burdan Tanrı'nın varolduğu fikri rahatça ortaya çıkabilir. Çünkü yöneten olmasaydı herşey her an varolmuş olması gerekirdi. Bu da evrendeki değişmeleri açıklayamazdı.
 
Perfectionist demiş ki:
Işık hızına ulaşıldı aslında. CERN deki 42km yarıçapındaki parçacık hızlandırıcıda pozitronlar ve elektronlar inanılmaz hızlarda çarpıştırılıyor. Evrenin ilk zamanlarını anlamak için vs...
ya bunu ben de duymuştum ama bir kesinliği var mı?yani bir şekilde açıklanmış mı?açıklanmışsa nasıl?bu konuda daha fazla bilgin varsa buraya yazarsan sevinirim...
 
arkadaslar zaman bir insan uydurmacasidir. bunu bizim gun dedigimiz 24 saatlik dilimde gunesi gormemiz ve gormememiz olarak ayiriyorsak kutupta bunu bu sekilde kimse ayiramaz. bunun zamanla ne ilgisi var demeyin insan gun yani 24 saati uydurmussa zamanida uydurmus demektir. yani insan omru ortalama 60 yil ve bi kelebege gore belkide 1 saniye bi gun. ve oda aslinda 60 yasina kadar yasiyo kendisine gore. tabi bunlar boyle demiyorum sadece olabilicek seyler diyorum. ayrica isik hizina ulasilicaktir elbet ulasilmista olabilir ama ondan once insan oglunun dusunmesi gereken seyler var.. daha kapkacin haksizliklarin cozulemedigi bi dunyada isik hizina ulasilsa nolur ulasilmasa nolur. insanlar bazen hayati cok umursuyo.. en azindan bu dunyayi. herkes kendi icin yasar torunlarini dusunuceksen o hayat senin degildir baskasinindir. torununda torununu dusunur hickimse kendi icin yasamaz. bosverin bunlari yasiyoruz? mutluyuz? o zaman sorun yok usul usul olmeyi beklemek ve kendini huriyelerle avutmak gereksiz..
 
Geri
Üst