vücut geliştirme

Addendum

Şu sıralar, 3 kredilik bir beden eğitimi dersi almaktayım ve esas yaptığımız şey ağırlık çalışmak. Profesyonel çalıştırıcı olan hocamızın bize verdiği program çok garip, fakat işe yaramıyor demek mümkün değil. Şu anda, vücut bölgesine maksimum 4 set ayırmış ve hal böyle olunca kullandığım ağırlıkları iki katına çıkartmış bulunmaktayım ve ilginç sonuçları oluyor diyebilirim. Bu şekilde pek çok egzersizde her iki haftada bir ağırlık attırmayı başardım. An itibariyle çok ilginç rakamlar görmekteyim denebilir (160 pound/72 kilo sırt egzersizlerimden birisinde görüp şaşırdığım rakam... standart bench press'i ise bu hafta içerisinde 115 pound/52 küsür kiloya çıkartacağım.... dersten önce bench press'in sadece 85 pound/38 kilo olduğu düşünülürse bu programın işe yaraması lazım)

Bu kısmı tartışmalı fakat anladığım kadarıya tamamen vücut geliştirici olmadıkça vücut bölgesi (göğüs, kol, vs.) başına 9 set gayet yeterli bir miktar. Hal böyle olunca 18 set ile rahatça yarım saatte bitirilen programlar bulmak mümkün (misal bir göğüs ve tricep gününü bu sürede bitirebilirim). Bir de bir hareketi tek set yapmanın aslında daha etkili olabileceği, set sayısı arttıkça sonraki setler düşünülerek daha az zorlandığını gördüm. E hal böyle olunca...

...bakalım sene sonunda, her Cuma yaptığımız aerobik çalışmalarla birlikte ne gibi sonuçlar göreceğim.
 
selam arkadaşlar. ben çok küçük yaşlarda bu spora başladim. 17-18 yaşimdayken en parlak dönemlerimdi 4 yıl boyunca jergün araliksiz spor sonucu (41 cm kol. 113cm göğüs çevresi 56 cm bacak. vs ) belli bi yere gelmiştim . sonra 5 - 6 yıl kadar bi ara verdim . şimdi tekrar başladim..

öncelikle spor yaparken ne istediğimizi bilmek gerekiyor arkadaşlar. şöyleki;
- hacim kazanmak mi
-kilo vermekmi
bu sporun olayi ağırlık kaldirmaktir kadirabildiğinizin en ağiri çalişabildiğinizin en ağiri. öncelikle şundan bahsedeyim geçen sayfada bi arkadaş demişki ( actarus) işte günde 1 öğün yemek ye tamm yeter o demiş. bakin arkadaşlar vücut geliştirme sporu zengin işidir öle günde 1 öğünle olcak işte değil. ( vücutcu ata sözü :D fakir adam simit yer koşar zengin adam et yer body yapar)
şimdi bi kaç kısa kısa bilgi paylaşmak istiyorum sizlerle .
olayin temeline inmek lazim bazi şeyleri neden yaptiğimizi öğrenmek için. şimdi normal bir insan vücudunda neden kaslar hergün yürümesine evde dolanmasina yemek yerken kollarini kullanmasina rağmen terminatör gibi kaslar yoktur ?
çnkü üzerinde bulundurduğu az miktarda kas onun günlük aktivitesine yeterlidir ve beyin kaslara emir verir " abi bu büyüklük yeter fazlasi çok enerji harcamak zorunda birakacak bizi " der. kaslarda büyüme gereği duymaz.

ancak spora başladinz diyelim normalde 1 kaşiğın ağırlığı nedir _ 50-60 gr .. bunu kaldirmak için kollarda mesela 30 tane miyofibril (Miyofibriller kas dokuda bulunan ve kas dokunun en önemli özelliği olan kasıp gevşemeyi sağlayan protein iplikçiklerdir) kasiliyor olsun ama bir masayi çekmek için mesela 10 tane miyofibril kasilir ama 100 kiloluk bir torbayi çekmek için belki 1000 tane lazimdir ancak sizde 900 tane vardir sadece işte bu sirada kas gücünüz buna yetmez ve çekemezsiniz .. eğerki hergün kaldirmakta zorlandiğiniz ağırlıklari kaldirrsaniz beyin derki "abi biz günlük kullanimda bunlari kaldirmak zorundayiz enerji lazim BOL YEMEK YE ( önüne geleni yemiyeceksin tabiki onuda en sonda anlatacağim ) aldiğin proteinleri direk kaslara yolla yeni miyofibriller üretilsin zarar görenler düzeltilsin" der beyin.
sonra sen bunu yaptiktan sonra eve gidip en az 8 en fazla 10 saat uyursun ve gece boyu vücudunda tamir olaylari döner zedelenen kas hücreleri yenilenir aralarinda açilan boşluklar doldurulur PROTEİNLERle ve sende ohaa kas yapmaya başladim dersin.

ben şu anda protein diyeti yapmaktayim eğerki bulk dönemine ihtiyaciniz yoksa ortalama yağli bi adamsaniz protein diyeti + apikobal + calsium sandoz ile 2 haftada yüksek derecede yağ yakimi sağlayabilirsiniz. (apikobal ve kalsiyum sandoz vitamin zaten .. sadece protein yiyeceğinden vitaminsiz kalma diye)

ancak eğerki siz günde 1 öğün yerseniz şu inşaatlarda gördüğünüz acaaaaaip kuvvetli ancak dişardan bakildiğinda bir ameleden başka bişey olmadan kişilerin kaslarina sahip olursunuz. eğerki günde 1 öğünle herkes deli gibi vücut sahibi olsaydi ameleler dediğim gibi her yıl mr olimpia olurdu..
lütfen biraz mantik..
 
ayrıca;
şundan bahsedecektim unuttum..
araştirmalara göre ortalama 1 kilo yağ bir voleybol topu büyüklügünde hacim kaplarsa 1 kilo kas 1 baseball topu büyüklüğünde hacim kaplamaktadir. yani ayni ebatta kas ve yağ farkli kütlelere sahiptir.. bu şu demektir ilk mesajmda bahsettiğim - hacim kazanmakmi yoksa kilo vermekmi olayinin açiklamasidir.
derdiniz sadece kilo vermekse gidin koşun ( cardio egzersizleri sadece enerji hatrcatir.. hacim yapmaz kas yapmaz koşmak için hafif olmak gerekir..) cardio grubu hacim küçültür eğerki body yapacaksaniz isinmak için kesinlikle cardio kullanmayin.. boşa enerji harcatmaktan başka bi işe yaramaz. eminimki şu anda birileri çikip yok efendim sen isinmadanmi yapiyorsun bu hareketleri diyecektir.. ancak isinmak için o günkü listenizde hangi kas grubunu çalişacaksaniz o gruba yönelik normalde 20 kilo ile çalişiyorsaniz 5 kilo ile ayni hareketi 1-2 set yapmak isnmaniza yeterli olacaktir.. koşarak hoplayip ziplayarak limitlil enerjinizi boşa harcamayin yani .:D

bunlar benim uyguladiğim ve %100 sonuc veren yöntemler çaliştiğim kişiler zaten gençler vücut şampiyonasina hazırlanan kişiler. ancak sonucta herkes kendi istediği gibi yapar.. iyi günler.
 
Selam,

Önce şunu ayırmakta fayda var...
veya hedef belirlemek gerek...
Vücuçu olmak, zinde-fit olmak...

vücutçu olmak için hayatınızın büyük kısmını bu yönde yaşarsınız ve maliyeti artar...yani ek besinler, supplement, salon, hoca, steroid, b kompleksi, vitamin hapları...liste uzayıp gider...

Zinde kalmak çok zor değildir ve masraf yoktur.
evinize 12,5 kg 'luk iki dumbell fazlasıyla işinizi görür...
Ön hazırlık 5-6 kg ağırlık, kardio, koşu fiziksel hazırlıktan sonra belli rutine bağlayarak...
formunuzu, sağlığınızı, hatta çevreci bir insan olup çıkabilirsiniz...

infradark_lead_guitarss yazdığı teknik konulara katılıyorum.
kaslarınızı büyütürseniz motor hacmini büyütmüş olursunuz ve vücut bu yakıtı temin etmek için tüm yağ bölgelerine saldırır...
Bana göre burada hedef olması gereken birikmiş yağlardır...
Yani kası büyütmek için protein aliğim, daha çok yemek olmamalı...

Birde ne kadar zamanda hedefe ulaşmak istediğiniz...
eğer kısa zamanda kas yapmaksa vücutçu, düşüncesiyle hareket etmek olur...
Ancak bunu sağlık için, abartılı bir vücut değilde normal bir vücut ve doğal bir süreçte yapmak istiyorsanız zindelik olur...

Beni biraz rahatsız eden konu amele vücudu denmesi...
Van halen, John Fruciante, Zack Wylde(tabi 80 lerdeki halleri) Bruce Lee gibi vücutlarını yetersiz görmek ve alt seviye insan yaklaşımını pek doğru bulmuyorum...

görüşmek üzere
 
eğer nihai hedef kas kütlesini arttırmak ise ilk etapta minimum 5 maksimum 12 tekrarlı bench press, squat, dead lift ve barfiks hareketleri ziyadesiyle yeterli olur diye düşünmekteyim
 
gunsnroses demiş ki:
eğer nihai hedef kas kütlesini arttırmak ise ilk etapta minimum 5 maksimum 12 tekrarlı bench press, squat, dead lift ve barfiks hareketleri ziyadesiyle yeterli olur diye düşünmekteyim

Profesyonel bir vücutçudan (zamanında Mr. New York seçilmiş olan) aldığım tavsiye: kat-i suretle bench press yapılmaması. Aynı işi dumbell'lerle yaparak çok daha az tehlikeli ve çok daha yararlı bir egzersiz elde edilebilir - zira, düşünürsek, hakikaten göğüs çalıştırması gereken bench press hareketin yarısından sonra omuz ve tricep'e yükleniyor.

Bir de, neden 'başlangıç' listesinde hiç omuz, sırt, kol egzersizi yok? Barfiks omuz çalıştırıyor, kesinlikle, ama daha çok bicep ve kanat çalıştırmaya yönelik bir hareket - ve ikisinde de izolasyon egzersizi değil. Bench press genel göğüs, squat üst bacak, dead lift bel ve barfiks zaten bileşke (Compound) bir egzersiz.

Hedefe göre evet bir tekrar sayısı geyiği döner nice zamandır. Aldığım çoğu tavsiye şu:

Deli gibi kütle, saf genişleme: 4 ila 6
Kütle artı definisyon: 8 ila 15
Sadece dayanıklılık (Endurance): 15-25.

Ki 8 ila 15 tekrarın çok yararını gördüm:)
 
Yeni başlayanların öncelikle ana kas gruplarına öncelik verek, programlı şekile spor yapmaları, daha sonra diğer kasları da çalıştıracak hareketlere geçmeleri çok faydalı olur. Sonra, süper set dediğimiz kombine kas grup çalışmalarına geçmek iyidir ( örnek: bisepsten sonra hemen aralıksız trsepse geçmek süper set oluyor, yani kasın kullanıldığı yönün tersine çalışan kası hemen arkasından çeliştırmek oluyor.)
 
Yalnız, çalışmalar ilerlediçe bazı kasları çalıştırırken, farklı kasların da bir o kadar çalıştığını göreceksiniz: örnek: omuz ve göğüs yanlarını çalıştırırken (deltoid ve trapezler) önkolların da çalışması normaldir, işte bu durumda programınızın sonunda önkolları ekstradan çalıştıracak dumbeller kullanın ki önkollar hazır çalışırken tam programa girsinler.

Bu tip egzersizler ve ağırlık çalışmalarında illa ki bilen birileri etrafınızda olmalıdır. Kendi kendinize icatlar çıkartıp sakat kalmayın, acısı çekilmez, bazen de geri dönülmez hatalara sepep olursunuz.
 
nedense bench press 'e herkes çok meraklı...
göğüs kaslarına "çubuk yay" kullanın...
Yaklaşık 10 kilo kadar direnç sağlar...
internete 2 çift yaylı olanlarıda varmış...
yanlız burada önemli nokta şu...
kollarınızı dik ve yere paralel olmalı...çubuğu tam karşınızda tutmalısınız...bu şekilde kıvırmalısınız...
tutuş yerlerini dahada daraltığınızda direnç dahada artıyor...
birde son olarak bu germe yaylarıyla karıştırmayın...
son söz olarak göğüs kasınız olmuyorsa plastik cerrahiye...ordanda iyi bir psikoloğa...
neyse sabah sabah ne çok geveledik
 
Selam arkadaşlar 4 senedir ciddi olarak vücutgeliştirmeyle ilgileniyorum. Türkiye O.Y.C 4. lügüm var. sizlere buradan bu sporla ilgili yardım edebilirim. sorularınıza bildiğim kadar cevap verebilirim. amacım sizlere bu sporu sevdirmek.
 
Hoşgeldin nationalsocialist

Vücut geliştirme gerçekten zor bir spor, bu yüzden beni aşıyor; ancak vücut geliştirmenin dumbell bölümü ile ilgili bazı sorular sormak isterim izninle. Bu arada tam bir amatör olduğumu belirtmek isterim.

1. dumbell ile hafif koşu yaparken (dakikada 150 adım gibi) kaç kg'lık dumbell kullanılmalı? (ben 1kg ya da 2 kg kullanıyorum) Doğru mu yapıyorum?

2. 10 dakikalık hafif ağırlıklı (2 kg) bir dumbell seti için hangi dumbell hareketlerini tavsiye edersin? Ben sırasıyla şu seriyi yapıyorum (her hareket 10 tekrar), sıralama doğru mudur?
standing rows right - standing rows left
lateral raise - upright rows
shoulder press
front raise - rear raise
bicep curls
tricep kickback right - tricep kickback left
con. bicep curl right - con. bicep curl left
tricep extension
Palms-In Shoulder Press - Palms-In Alternated Shoulder Press
Push Press
Crouched Rear Deltoid Row

3. Ayrıca başlangıçta ısınmak için ne tavsiye edersin?

Cevap için şimdiden teşekkür ederim.
 
nationalsocialist öncelikle hoşgeldiniz ve başlık için teşekkür ederim.

8 kg Dumbell kullanıyorum, daha önce Body yaptım ama oralarda 4 kg kaldırtıyorlardı en fazla, 8 kg' ın ısınmalarda, hareketlerde 3 set kullanılması sizce uygun mu? Yoksa daha küçük ve daha sık çalışmak mı doğru?

Teşekkürler emeğinize.
 
commander demiş ki:
Hoşgeldin nationalsocialist

Vücut geliştirme gerçekten zor bir spor, bu yüzden beni aşıyor; ancak vücut geliştirmenin dumbell bölümü ile ilgili bazı sorular sormak isterim izninle. Bu arada tam bir amatör olduğumu belirtmek isterim.

1. dumbell ile hafif koşu yaparken (dakikada 150 adım gibi) kaç kg'lık dumbell kullanılmalı? (ben 1kg ya da 2 kg kullanıyorum) Doğru mu yapıyorum?

2. 10 dakikalık hafif ağırlıklı (2 kg) bir dumbell seti için hangi dumbell hareketlerini tavsiye edersin? Ben sırasıyla şu seriyi yapıyorum (her hareket 10 tekrar), sıralama doğru mudur?
standing rows right - standing rows left
lateral raise - upright rows
shoulder press
front raise - rear raise
bicep curls
tricep kickback right - tricep kickback left
con. bicep curl right - con. bicep curl left
tricep extension
Palms-In Shoulder Press - Palms-In Alternated Shoulder Press
Push Press
Crouched Rear Deltoid Row

3. Ayrıca başlangıçta ısınmak için ne tavsiye edersin?

Cevap için şimdiden teşekkür ederim.
merhaba. koşarken 2 kg lik bir dumbell genel kuvvetinizi arttırmak için size faydalı olur.
öncelikle dumbelle çalışma hareketleriniz yeterli. fakat sağlıklı bir erkek olduğunu düşünerek bu hareketleri en az 6 kg lik bir dumbell ile yapmanı sana tavsiye ederim. ayrıca ısınmak için 4 x 15 set-tekrar olarak şınav çekebilir - squat yapabilirsin. tabiki dumbelle çalışmaları koşudan sonra yapmanı tavsiye ederim. beslenmeniz de protein ağırlıklı olmalı. et süt yumurtada protein vardır.
 
semizotu25 demiş ki:
nationalsocialist öncelikle hoşgeldiniz ve başlık için teşekkür ederim.

8 kg Dumbell kullanıyorum, daha önce Body yaptım ama oralarda 4 kg kaldırtıyorlardı en fazla, 8 kg' ın ısınmalarda, hareketlerde 3 set kullanılması sizce uygun mu? Yoksa daha küçük ve daha sık çalışmak mı doğru?

Teşekkürler emeğinize.
8 kg lik dumbell sizin için ideal fakat. öncelikle hafif ısınmanız lazım. bu bi koşu bir şınav bir squat bir barfix olabilir.
örneğin biceps çalışacaksanız biraz barfix çekin. ve ardından 3 set 8 tekrar dan bicepsinizi çalıştırın. son tekrarlarda gücünüz hala varsa set sayısını 6 ya kadar çıkarabilirsiniz.
 
nationalsocialist demiş ki:
semizotu25 demiş ki:
nationalsocialist öncelikle hoşgeldiniz ve başlık için teşekkür ederim.

8 kg Dumbell kullanıyorum, daha önce Body yaptım ama oralarda 4 kg kaldırtıyorlardı en fazla, 8 kg' ın ısınmalarda, hareketlerde 3 set kullanılması sizce uygun mu? Yoksa daha küçük ve daha sık çalışmak mı doğru?

Teşekkürler emeğinize.
8 kg lik dumbell sizin için ideal fakat. öncelikle hafif ısınmanız lazım. bu bi koşu bir şınav bir squat bir barfix olabilir.
örneğin biceps çalışacaksanız biraz barfix çekin. ve ardından 3 set 8 tekrar dan bicepsinizi çalıştırın. son tekrarlarda gücünüz hala varsa set sayısını 6 ya kadar çıkarabilirsiniz.

Cevap için öncelikle teşekkürler, Lateral için ideal midir peki fazla gelip zorlamayalım? :)
 
Valla son zamanda beslenme yönüne de eğilmeye başladım denebilir - vücuduma soktuğum yiyeceğin ne içerdiği hakkında bilgi sahibi oldukça (ya da besin değeri) biraz daha dikkatli yemeye başladım. Yediğim miktar azıcık arttı, çünkü ara öğün ve egzersiz sonrası öğünleri mevcut (marul, ton balığı, bir adet domates misal).

Fakat genelde iyi bir gelişme yaşıyorum denebilir.

Cuma günleri, arkadaş gazıyla sonunda kardiyo yapmaya başladım ve kondüsyon olarak bayağı iyi olduğumu keşfettim - aylarca oturduktan sonra çıkıp 45 dakika koşabilmiş olmak beni açıkçası bayağı mutlu etti diyebilirim. :LOL:

Burayı "Kount'un Fitness Günlüğü"ne çevirdiğim için kusura bakmayın demekle beraber, demem odur ki, bakın arkadaşlar. Ayrılıkmış, aşk acısıymış, can sıkıntısıymış, stresmiş, yok öfkeymiş vesaireymiş - en güzel ilacı spordur. Ne olursa olsun. Benim için bu ağırlık çalışmaktır, senin için tenis olur, öbürü için squash.... her halükarda, spor hayatınızdaki pek çok derdin ilacıdır.

Neden mi? Çok basit, bir kere adrenalin ve endorfin salgılıyorsunuz deli gibi. Harap vücudu onarmanız için gerekmesini bırakın, zaten endorfin denen hormon efsanevi bir şey, ve sizi rahatlatıyor.

Diğeri ise, beyin asla çalışmayı bırakmıyor, ama siz vücudu zorlarken başka bir şeye konstantre olamadığı için arkaplanda çalışıyor. Ve vücut rahatlayınca birden kafanın da boşaldığını hissetmek resmen paha biçilemez.
 
Geri
Üst