Gitar yapimi hakkinda

manyetik_porecesi demiş ki:
Ayrıca ansiklopedi araştırmakla ya da luthier'lerin hayatlarını bilmekle ahkam kesiyorsun da noluyo? Ben Mark Knopfler'ın hayatını en ince ayrıntısına kadar bilsem onun gibi çalabilcek miyim? O kadar bildiğini söylüyorsun ama çok güvenerek yazdığın şeyler yanlış bilgi dolu. O daha hızlı kuruyan, fabrikasyon gitarlarda kullanılan boya nitroselüloz değil polyester dir nitroselüloz tam tersine yıllarca kurumaya devam eder ve uygulaması da zahmetli olduğu için ancak çok kaliteli bazı gitar markaları tarafından kullanılır. (örn: PRS) Avukatlığını yaptığın luthier'ine sor bakalım bu kadar genel bir bilgiyi neden yanlış aktarmış sana.

Son olarak da lütfen üslubuna dikkat et, burda kendi gitarlarını yapmaya emeği geçen bu kadar insana saygı göster. Herkes sendeki geniş ansiklopedik bilgi dağarcığına sahip olmayabilir ama bu sana onların yaptıkları işi kötüleme hakkını vermez.
şimdi dostum demişsinki bi luthier le müzisyen araştırması yapmak arasında fark var sen bi luthierde uslup, akım, idol, bu gibi bir cok faktoru hatta bi enstrumana neler kattıgını gorebilirsin dokunup dijital ortamda kagıda dokulebilir sonuçlar elde edebilirsin ama bir gitaristde bunu yakalayamazsın (mark knofler benimde coksevdigim bir gitarist). abi ben bu cila işlerini standart ölculerde yani kafam basmadıgı için luthier lere soruyorum ve asıl senin yalanın ortaya cıkıyor ve soylenen şu: polyester fabrikasyonda cok az kullanılır cunku esneme katsayısı cok duşuk ve cogunlukla bizim baglama yapımcıları kullanır komik olma sen bi fabrikada heleki enstuman fabrikasında polyester kullanmanın nasıl sonuçlar dogurabilecegini biliyormusun. dendi bana polyester 2 komponentli bir ust yuzey işleme aracıdır polyestere sertleştirmek için kobalt veya celkot denilen sıvı katılır bu katılan 2. komponent sadece kuruma suresini deiştirir katmazsan hiç kurumaz cok katarsan patlae bunu silacılara sorabilirsin ben studyo destanın oldugu binanın girişindeki cilacıdan ögrendim bunu ayrıca en üst katındada fatih abinin atolyesi var inanmazsan git ona sor. yaln dediğin şeyler nedense senin araştırmadığın konular olarak ortaya cıkıyor üslubu sertleştirmeyelim. bu gibi konularda tartışma hep araştırmamaktan geliyor ve ben araştırıyorum nitroselülozik boya cok kullanılıyor ve özellklede uzak doguda sadece prs değil yani. dostum birde demişsinki emek harcayan adamlara saygı goster bende senden ilk yazdıgım yazıya verilen cevabı bir daha iyice okumanuı isterim ozaman kimin saygısızlık ettiğini anlarsın ben üsluba uslup ile cevap vermeyi tercih ederim dostum, havalar atarak değil.
saygılar j.guarnieri
 
Ya CNC ile ne alıp veremediniz var anlamadım. Ustalar freze kullanıyor cnc de bilgisayar kontrollu freze. Sizin ustalar, istediği kadar uğraşsın kaliteli bir cnc gibi tam ölçülerde ve toleranslarda kesemezler.Genelde şekiller kontur olduğu için konvansiyonel freze ile yapmak çok zor. Kullanılan çakı aynı, kesme devri, ilerleme aynı ağaca verecekse vereceği zarar aynı hatta bilgisayarda doğru çizdiyseniz, usta dalar eli kadar bilgisayar kaymaz.Ağaç zarar görürse görürse kesim sırasındaki ısıdan zarar görür onuda önlemenin yolları var. Asıl anladığım kadarıyla bu işte ağaçın nasıl kesilmesi gerektiğini bilmek lazım gerisi makinada zaten.
 
yanlış kelimesini yalan olarak algılayıp karşısındakini yalancılıkla itham etmekte sanırım gene hazımsızlıgın vermiş olduğu bir zaaf. ondan sonrada üsluba üslupla cevap verme edebiyatları fln...
 
sevgili "ertu",
ben bu yazılanları okuduktan sonra gitar yapma işini bırakmaya karar verdim.tavsiyem sen de bir an önce bırak,acele et aman yakalanırsın bu işin cezası büyüktür sanırım,baksana; kendi başına "bilir kişilere sormadan" gitar yapıyorum diyenleri içeri atıyorlarmış.
ya da ikinci seçenek bilir kişiye danış,izin al devam et.seçim senin,hem yakında seçimler de var rica edelim yüksek seçim kuruluna bunu da oylasın "halkımız".belki aklanırız.

sevgili "cigi" arkadaşım;
imzandan da anlaşıldığı üzere çok iyi derecede yabancı dil biliyorsun.hem bunu kullanarak internet üzerinden yaptığın araştırmaları,hem de tanıdığın ustalardan edindiğin bilgileri bu başlık altında bizlerle paylaşırsan çok seviniriz.böylece ben de "harul hurul ağaca girişmekten" vazgeçerim.ayrıca sana ağaçları gönderirim şu benim kafamın basmadığı,senin uzmanca açıkladığın testleri uygular "bundan gitar yapabilirsin" iznini verir bana geri yollarsın.
hem bilgi paylaşılır,hem ben de bir şeyler öğrenirim.
ne dersin?anlaştık mı?yoksa hala bize kızgın mısın?

kusura bakma da "sevgili cigi", bizim yanlışlarımızı düzeltmekle kendi sorunlarını aşabileceğini sanmıyorum.

bir şeyler yapmanın dünyada sayısız yolu vardır elbet.ben de bir öğretmen olarak elbette bir işin uzmanı,eğitilmişi tarafından yapılmasının en doğrusu olduğunu kabul ediyorum, sanırım herkes de buna katılır; Fatih Usta olsun,Arif Usta (19 Mayıs Ünv. Okutmanı,müzik aletleri yapımcısı) olsun,Erkan Usta olsun, .....ve daha isimlerini bilmediğim sayısız üstad, olsun da olsun.keşke senin de dediğin gibi birileri bizleri yabancı gitar firmalarına para akıtmaktan kurtarsa.

herkese sevgiler arkadaşlar.
ha bu arada kim ne biliyorsa, tavsiye ediyorsa gerçekten de paylaşalım.
(bu arada yazdıklarımızı anlayamayanlar varsa tercümesini malum yabancı bir dile bir zahmet çevirir iyi bilen birileri;dilekleriyle)
 
katilinek demiş ki:
Ya CNC ile ne alıp veremediniz var anlamadım. Ustalar freze kullanıyor cnc de bilgisayar kontrollu freze. Sizin ustalar, istediği kadar uğraşsın kaliteli bir cnc gibi tam ölçülerde ve toleranslarda kesemezler.Genelde şekiller kontur olduğu için konvansiyonel freze ile yapmak çok zor. Kullanılan çakı aynı, kesme devri, ilerleme aynı ağaca verecekse vereceği zarar aynı hatta bilgisayarda doğru çizdiyseniz, usta dalar eli kadar bilgisayar kaymaz.Ağaç zarar görürse görürse kesim sırasındaki ısıdan zarar görür onuda önlemenin yolları var. Asıl anladığım kadarıyla bu işte ağaçın nasıl kesilmesi gerektiğini bilmek lazım gerisi makinada zaten.

cnc muhabbeti geçiyor diye söyledim eğer hazli hazırda herhangi 1 makina ile kesilebilecek strat proje si varsa bilgisayar ortamında vs vs oda olur
 
:) dediğin gibi vaziyet o safhaya kadar geldi abi. ama ne bırakıcaz, hatta inadına devam, yakında yeni proJEM i sunucam merak etmeyin, bu arada eren kardeş internetten bazı gitar modellerinin planlarını 2 boyutlu dxf formatlarında bulabilmen mümkün, bunlar biyere kadar işine yarar. ama eger bunları cnc tezgahta işlemeyi düşünüyosan yanılıyosun, bir çoğu hatalı çizimlerdir, takım yollarını üretemezsin (çizimler arasındaki kopukluklardan dolayı) bu çizimleri kullanılabilir hale getirmen çok zamanını alacaktır üstelik 2 boyulutlu olduğundan dolayı yüzey takım yollarınıda üretemezssin, bunları katı modelleme programlarıyla ayrıca şekillendirmen gerekir. benim bu şekilde yaptığım bi kaç model var ama hiç strat modeli yok malesef. istersen bana mail adresini gonder dosyaları sana yollarım...
 
Sevgili cigi, insanların senin aktardığın bilgilerdeki yanlışları düzeltmesi seni yalancılıkla suçlamak değildir, aksine senin o insanları yalancılıkla suçlaman düpedüz ayıptır. Çok araştırma yapmış olabilirsin ama boya konusunda yanılıyorsun ısrarla üstelediğin için ben de sana şunu söylemek istiyorum: fender'in sitesine, squier'ın sitesine bak kullanılan boyalar hep ya polyester ya da polyurethane boyalar. Yalnızca daha "high-end" vintage reissue gitarlar nitroselüloz boyayla boyanmış. (onlar da polyester tabanın üzerine ince bir katman nitroselüloz boya atılan gitarlar) Sonra da Gibson'un ve PRS'in sitelerine bak kullanılan boyaların nitroselüloz olduğunu göreceksin. Bu konuyu yabancı forumlarda da araştırabilirsin mesela reranch'in sitesinde veya belki Janmoreye veya DrB gibi bilirkişiler bu başlığı görüp bu bilgiyi doğrulayabilir. Ya da en basitinden eroxdoza bu konuya açıklık getirebilir.

Polyester daha çabuk kurur, daha kolay uygulanır ve zor zarar görür, uzun süre yeniliğini korur o yüzden gitarların büyük çoğunluğuna ve arabalara polyester cila atılır. Nitroselüloz ise genelde vintage veya custom gitarlarda bulunur. Bu konuyu lütfen Fatih usta veya cilacılar dışında kaynaklardan da araştır.

Özel mesajındaki tavsiye sonucu fatih ustaya gideceğim zaten yaptıklarını görüp duyduğumda gidip bir bakmak istedim ama bir türlü nasip olmadı. Saygılar.
 
http://www.prsguitars.com/csc/faq.html

2. What kind of finish does PRS use?

We finish our instruments with a polyester basecoat and acrylic urethane topcoat. We feel acrylic urethane looks and feels the closest to the old nitro-cellulose finishes but without the finish checking.

polyester poliüretandan çok daha kalın ve plastikimsidir. ikisini karıştırmayın.

nitroselüloz aşırı yanıcı ve solumanın süper zararlı olduğu için her yerde yapılamadığını, ayrıca çok ince katlar halinde atıldığı için işçiliğinin çok pahallı olduğunu düşünürseniz uzakdoğuda çam ağacından yapılan gitara uygulanmadığını da bileceksiniz.
 
Yeni PRS'leri kastediyor heralde çünkü sık sık çaldığım 90 küsür model PRS nitroselüloz boyalı onu biliyorum. Yine de, çam ağaçlarına uygun bir boya olmadığı da teyit edildi zaten...
 
ertu abi su ke nin bitmis halini bi dinleyebilirsek cok guzel olur,acaip merak ediorum gercekten =) bu arada bahsettiginiz cnc makineleri hangi tur isletmelerde bulunuyor daha dogrusu gerek uretim alani nedir ,kusura bakma bilmedigimden oturu soruyorum bu soruyu??
 
Ne demek kardeş, Talaşlı imalat sektöründe kullanılıyor bu makinalar, yani demir,çelik,aluminyum,titanyum gibi malzemeleri işleyebilirsiniz. ağacı hayli hayli işlersiniz. bizim kullandıgımız standar 3 eksenli tezgah. yani x ve y eksenlerinde hareket ederken aynı zamanda z eksenindede işleme yapabiliyor. yani eğimli yüzeylerin işlenmesi bu şekilde oluyor. gitar yapımında daha fonksiyonel tezgahlara zaten gerek yok. bunların bide 5 eksenli olanları var. Tabi uzayda 5 . eksen diye bi boyut yok ama simültane işleme yapabilen makinalarda böyle tabir ediliyor. you tube dan 5 axis cnc diye taratıp neler yapılabildiği hakkında fikir sahibi olabilirsin.
 
Erdemciğim ve sevgili Ertu,

Üzülerek görüyorum ki sağdan soldan kulaktan dolma bilgileriyle arkadaşlarla iddialaşarak diğerlerini de yanıltan ve sizin yaptığınız güzel çalışmalara dil uzatanlar var.

Değerli arkadaşlar. Erdem hoca (eroxdoza) bu işlere yıllarını vermiş aynı zamanda Türkiye müzik çevrelerinde müzisyenliği ile de bilinen çok değerli bir üstadımızdır. Ertu ise kendisiyle burada tanıştığım, oldukça yetenekli bir insan, enstrüman yapımcılığı konusunda daha az tecrübeli fakat yenilikçi, araştırmacı bir arkadaşımız. Bu yaratıcı insanların ve aramızdaki şimdilik tanımadığımız diğerlerinin çalışmalarını destekleyen dostlara kendi adıma ben de teşekkür etmek istiyorum. Bu tür çamur atmaları pek fazla kafamıza takmadan icraatlara devam edelim isterseniz.

Ben bu ay bitirmek üzere olduğum strat tipi gitarımın bu akşam çektiğim fotoğraflarını paylaşmak istiyorum sizinle.

Bu gitar için iki ayrı sap hazırlamıştım. İkisi için de çok değerli olan ve neredeyse 20 yıldır bir depoda kurumaya terkedilmiş ceviz ağaçları kullandım. Ağaçları Erdem (eroxdoza) ile birlikte onun bir tanıdığından şans eseri temin etmiştik. Ağaçların biri ak diğeri ise esmer ceviz. Bu fotoğrafta ilk çalışma olan ak ceviz görünüyor, sonradan projem için esmer olanı tercih ettim.

gitar4.jpg




Bu fotoğrafta esmer ceviz sap gövdeye iliştirilmiş. Sap üzerinde akçaağaç (maple) tuşe kulandım. Koyu renk cevizle hoş bir kontrast oluşturdu. Henüz kulak yuvaları ve perde dotları yok. ( Fotoğraf az ışıkta gece çekimi olduğundan sarımtrak görünüyor )

gitar3.jpg



Son halinde ise kulak oyukları ve perde noktaları yapıldı. Geriye perdelerin çakılması ve cila işlemleri kalıyor. Gövde ise istediğim tonu sağlaması açısından iki parça ağaçtan oluşuyor yine. Alt kısım maun (ingilizcesi : mahogany) Üst ise yine akçaağaç (İng : Mapple) Gövdeye ise bej solid boya uygulaması ve cila yapacağım. Zamanım olursa ve sipariş ettiğim donanım parçaları yurt dışından gelirse kısa süre sonra bitirip fotoğrafını yine buraya eklerim.

gitar1.jpg
 
'Arsel' çalışmaların çok güzel,fotolardanda cok şık gözüküyor.umarim istediğin gibi bi gitar olur aynı zamanda tonuda tabiki.samsuna gelidiğimde sizi ziyaret etmek isterim açıkçası.
iyi çalışmalar...
 
Geri
Üst