Hangi elektro gitarı alsam? Yeni başlayanlar için tavsiye başlığı

Sg modellerin klavye yapıları özensiz, ağaçları vasatsa tonları da cılız oluyor. Bu açıdan gerçek SG tonunu en azından bir Gibson SG Standart veya iyi ağaç kullanılmış bir Special Faded'an alırsın ancak. Epiphone SG'ler tamam iyi ama çoğunun tonu cılız (bence).

Ben hiç LTD kullanmadım, bu açıdan ne desem boş. Ama SG kasaların yanında ince LP kasalar da (ton ve klavye yapıları hitap ediyorsa) listeye alınabilecek bir tarz olarak düşünülebilir.

Örneğin; Cort'un bu tip hafif ve çok ta kalın olmayan gövdeli Custom bir LP'ünü Stage Müzik'te görmüştüm. Amfiye bağlamaya zaman bulamadım ama, hem hafif, hem akustiği iyi, hem de çalım olarak bana çok rahat geldi. Fiyat olarak ta 1.400 lira istemişlerdi sanırım. Ayrıca Vintage diye bir marka var, LP ve SG'leri bayağı iyi. Fiyatları da sanırım 1.000 1.200 civarı Penna ve Stage Müzik'te.

PRS'leri de bir incele bu arada. Güzel fiyatlara güzel performans veren modelleri var. Hem LP'ümsü, hem de bazı Gibsonlardaki gibi double cutaway modelleri de ilgini çekebilir.

Tabii bu tavsiyelerim İstanbul'da oturuyorsan, veya oturduğun şehirde bu marka ve modelleri deneyerek alma imkanın varsa geçerli. Hani gaza gelip netten falan denemeden getirtip te sövme sonra bize :D

Estağfurullah ne sövmesi yaaa. Tecrübeleriniz çok değerli benim için.
 
Estağfurullah ne sövmesi yaaa. Tecrübeleriniz çok değerli benim için.

İşin "sövme" kısmı espri tabii :) Ama bizim müzik hastalığımızın da önemli yanlarından birisinin de, ilacımızı bizzat denemeden almama zorunluluğumuz olduğunu da es geçmemek gerek. Herkesin alışkanlıkları farklı, birimize uyan diğerimize ters gelebiliyor sonuçta. Hayatta elimde SG olmadan LP alacağımı düşünmezdim. Ama deneyerek, emin olarak alınca, elimde SG olmadığı halde bir de değil, iki tane LP kasa gitar sahibi oluverdim. Sen de bir bakarsın, deneyince almam dediğin Schecter ile gönül bağı kuruvermişsin.
 
Adam alternatif rock diyor siz schecter ltd,charvel öneriyorsunuz.İlginç.Alternatif rock ve heavy metal olayları hayli farklı tarzlar.Bir gitar alıp iki tarzı da karşılayabilecek bir gitar bulabileceğini de düşünmüyorum.Hele ki Alternatif için single ve pasif manyetikli bir gitar öneririm.Heavy için de arkadaşların dediği gibi ltd,charvel,schecter.Ama aktif manyetik olayı acayip yapay geliyor bana.Ki zaten alnico 5 pasif manyetikler bile bazen ağır kaçabiliyor alternatif rock a göre.O yüzden aktif manyetiğe bulaşmanı hiç önermiyorum.Uzun lafın kısası ikisinden birine yönelik bir gitar alman kanısındayım.
 
Son düzenleme:
Adam alternatif rock diyor siz schecter ltd,charvel öneriyorsunuz.İlginç.Alternatif rock ve heavy metal olayları hayli farklı tarzlar.Bir gitar alıp iki tarzı da karşılayabilecek bir gitar bulabileceğini de düşünmüyorum.Hele ki Alternatif için single ve pasif manyetikli bir gitar öneririm.Heavy için de arkadaşların dediği gibi ltd,charvel,schecter.Ama aktif manyetik olayı acayip yapay geliyor bana.Ki zaten alnico 5 pasif manyetikler bile bazen ağır kaçabiliyor alternatif rock a göre.O yüzden aktif manyetiğe bulaşmanı hiç önermiyorum.Uzun lafın kısası ikisinden birine yönelik bir gitar alman kanısındayım.

Bence "Tek bir tarza yönelik gitar al, çalmak istediğin diğer tarzı-tarzları boşver" demek yanlış bir tavsiye biçimi. İnsanlar tek bir tarza saplanmak zorunda değil, herşeyi çalmak zorunda olmadığı gibi.

Aslına bakarsan pek çok SG ve LP modeli iki tarzı da karşılar. Kaldı ki konuyu açan arkadaş "alternatif rock heavy metal tarzlara gidebilecek" yani versatil bir gitar aradığını belirtmiş, sadece alternatife gidebilecek değil. Demek sana göre versatil denilen gitarlar ayvayı yemiş gibi bir sonuca bağlamak istemiyorum. Lakin bu tip güzel gitarlar mevcut. Bir bakacak olursak, cleanleri gayet güzel aktif manyetikli gitarlar da var piyasada. Beri yanda metal de aktif manyetikle yapılacak diye bir şart yok. Single veya P90 tarzı manyetikler alternatif için gayet güzeldir ama, Di Marzio'nun heavy metale kadar çıkabilen güzel single manyetikleri var.

Alnico V manyetikler konusunda haksız sayılmazsın. High midleri de kullanıdığı ağaca göre cırtlak bile kaçabilir (Örneğin Gibson 498t'nin bazı ağaç kalitesi şüpheli Gibson ve Epiphonelardaki performansı gibi) Ama high midlerin (en azından kağıt üstünde, ben denemedim şahsen, lakin deneyenler memnun) daha dengeli geldiği Seymour Duncanlar var.

Kısacası, ortada "zevkler ve renkler" denilen ciddi bir mesele ve ciddi sayıda da seçenek varken kısıtlı düşünmemek, kısıtlayıcı tavsiye vermemek gerek. İşin bir de amfi boyutu var ki arkadaş o konuya neyse ki girmemiş şimdilik.
 
her yola gelen bir alet istiyorsan bunu öneririm. iki kişiye aldırdım gayet memnunlar.

http://www.muzikenstrumani.com/Ibanez-RG3XXV-LB-Elektro-Gitar_15042.html#0
Önerdiğin gitar gayet güzel . Biliyorum. Ama sabit köprülü olsun istiyorum. Sustain, akort sağlamlığı ve bir teli gerdiğimde ve ya gevşettiğimde diğerleriyle uğraşmak istemiyorum. Akort yapmak ve ya tel değiştirmek için ekstradan aletler kullanmak ta istemiyorum.
 
Genel olarak classic rock, hard rock, belki biraz da blues a yakın bir ses arıyorum ve 1300 TL ye kadar bir bütçe ayarlamaya çalışıyorum. aklımdaki modeller şöyle:

Epiphone Les Paul Custom (Kore de olabilir)
PRS SE Custom 22 veya 24
LTD EC-400(Kore) veya EC-401

Aklıma takılan sorular:

Epi veya LTD için kore olması çok şeyi değiştirirmi yoksa çin fabrikaları da aynı ürünü yapabiliyormu?
LTD deki Seymour Duncan SH-4 ve 59' ikilisi Les Paul e ne kadar yakın tonlar verir?
Eğer Seymour Duncanlar bu konuda başarılıysa bir PRS SE Custom 22 alıp buna SH4 ve 59' ikilisini takmak mantıklı seçim olurmu?

Kısacası tüm ihtimaller toplamda yaklaşık olarak aynı fiyata denk geliyor hangisi en mantıklı seçim olur sizce?
 
LP tonları için bahsettiğin Ltd'den bekletin olmasın. Çünkü Ltd ince gövdelidir. Epi custom ile Ltd ec401 bambaşka gitarlar. Ltd rahat calima yönelik sert gitardir. Thummy cut ve ince gövde - sap yapilidir. Epi custom zaten Gibson alamayan aklına ilk gelecek modeldir.
 
İlanlara bir göz at derim sıfır gibi Cort KX Custom'lar var bir dene. ;) Manyetikleri de Seymour Duncan JB - '59 Custom hoşuna gidecek rock/blues aralığında tonlar üretebiliyor...
 
Bunlardan en yakını elbette Epiphone olur. Şöyle Alnico II manyetik destekli bir Epiphone Custom diyesim var ama, alırken iyi bir denemen gerek. Kore, Çin farketmiyor. Adamlar fabrikayı yıllar önce Çin'e taşıdı zaten. Hatta (model alakasız ama gözümle gördüğüm için bu örnek yerinde olur sanırım) Kore SG G400'lerin çoğunun gövdesi üç parça iken, gördüğüm Çinler hep tek parça gövde idi. Bu ayrıntıya takılma bence. İyi bir Epi Custom'a denk gelirsen al. Ama büyük ihtimalle dediğim gibi bir manyetik takviyesi gerekebilir.

Başka alternatif var mı dersen, İstanbul'da isen, bir de Vintage diye bir marka var. Çok hoş LP ve SG'ler üretiyorlar, sıfır fiyatları da bin lira civarı idi yanlış hatırlamıyorsam. Bir ara İstanbul'da Stage Müzik'te vardı. Penna'ya da geldi en son. Denk gelirsen onlara da bir göz at. Yine İstanbul'da isen Stage Müzik'te custom bir Cort LP var 1400 papele. Tabii bunlar elimle çaldığım, bizzat tecrübe ettiğim gitarlar değil. Onu da ekleyeyim. Bu yüzden denemeden girişme, aman diyeyim!
 
PRS'te Les Paul tonu arıyorsanıız, SE 245 daha doğru bir tercih olur. Alnico V manyetikleri de gayet güzel. Değiştirmeye gerek yok. İlla bir şeyler yapmak isterseniz üstündeki potları atıp daha kolay dönen bir şeyler takar, treble bleed ve üst manyetiğe de coil split yaptırırsınız.

SE 245 türü bir gitar olan Fredrik Akesson Signature'ım var. Standart 245'ten farklı olarak entonasyon ayarlı köprüsü ve abanoz klavyesi mevcut. Sapı kalınca ve jumbo fretli.. Deneyiniz. Tavsiye ederim.
 
Öncelikle herkese teşekkür ederim ilginizden dolayı. Yorumlar kafamda bir takım şeylerin belirmesine yardımcı oldu. Yorumlara baktığımda Epiphone un bir adım önde olmasının yanında genel kanı denenmesi yönünde. Bende bu tavsiyeye uyacağım. Muhtemelen iyi bir Epi aradığım şey için en ideal seçim olacak fakat JB-59' dizilimi ve PRS e de ayrı ayrı şans vermek istiyorum. Diğer bahsedilen modelleri de fırsat bulursam denemek isterim. Parayı denkleştirme süreci içinde bunun için bolca vaktim olacak gibi görünüyor :D
 
Geri
Üst