Fender Stratlar Hakkında Bir Kaç Soru

Hocam ben imalat mühendisiyim. Kendim yazacağım programını falan, doğru malzemeyi bulursam kendi çalıştığım yerde tezgah boşaldığı zaman 1-2 tane yaparım diye düşünmüştüm. Ama malzeme iyi olsun ki uğraştığıma değsin dedim. Bilgiler için çok teşekkür ettim. 316L bolca işlediğimiz bir malzeme. Ama 904 leri şuana kadar işlememiştim. Onu bir araştırayım birim fiyatı nedir vs. Malzemenin tedariğinde sorun yaşayacağımı pek sanmıyorum. Ostim'deyim zaten:)
Eğer 2 delikli yapacaksan haberimiz olsun :)
 
Burada 904 en pahalısı normalde bundan tremolo bloğu falan yapmaz kimse zaten senin koşullarında çok da fark etmez lakin terle falan çok münasebeti olmaz tremolo bloklarının. Bunun içinde yine fazladan korozyon rezistansı amacı ile bakır var. Bakır genelde çeliklerde yaygın olarak kullanılan bir alaşım elementi değil olanlar da daha nadir ve pahalıca, SAE adlandırmasında da bakırın ayrı bir yeri yok. @CoolDoG bakır difüze edilmiş çelik alaşımı diyince şaşırmadım desem yalan olur. Bir el atsın da çıkalım işin içinden.

Şaşırma :) Fender, son dönemde millet pirince de rağbet etti diye tasarımını değiştirip paslanmaz çeliğe bir miktar bakır da katmaya başladı. SAE'de adı 17-4PH olsa gerek, çökeltme sertleşmesiyle sertleşen paslanmaz çelik kategorisinde oluyor kendisi. Mikro alaşımlı çeliklerle uzaktan akraba. Tabii asıl kullanım alanı ekstra yüksek tokluk ve akma mukavemeti; tremolo da çok gerek yok diye düşünmekteyim. İşlemesi de epey zor olacaktır. Fender cephesinde ne kadar bakır katılıyor ya da diğer oranlar nedir bilemiyorum. Muhtemelen kendileri bir oran belirlemişlerdir. Yoksa 17-4PH kullanım alanı türbin motorları gibi yüksek teknolojiler filan. Aslında bilimsel bir çalışma olsa xrd ve metalografi ile çözülmeyecek bir şey değil.

Bana sorarsanız çok gerek yok, kolay işlenme açısından düşük karbonlu bir paslanmaz çelik iyidir. Karbon oranı azaldıkça titreşim de artacaktır tabii, artık tremolo bloğu ne kadar katkıda bulunsun isterseniz, ona göre seçim yapabilirsiniz. :)
 
Geri
Üst