Hangi pedalı&prosesörü alsam? Yeni başlayanlar için tavsiye başlığı

Hocam cahilliğimi bağışla bir şey soracağım. Lambalı amfi nedir? Lambası kırılabilirmi? Elektriklemi çalışır? Sıradan amfiden farkı nedir?

Estafrullah ne cahilliği...
Tranzistörlü ve lambalı amfilerin en büyük farkı fazla gerilimi "kırpma" sırasında ortaya çıkar. Bu teknik detayı istersen daha da anlatabilirim.

http://en.wikipedia.org/wiki/Valve_amplifier
Detay için şöyle bir başlık var.

Çok kabaca anlatmak gerekirse.
Tranzistörlü , lambalı olmak üzere iki tip gitar amfisi var diyebiliriz çok kabaca... Lambalı amfiler preamp katında gitarından çıkan sinyali (12ax7, 12au7 vs..) tipi lambalar ile şekillendirir. Power amp katında ise şekillenen çıkış sinyali (6v6, 6l6, el84 vs..) gibi lambalarla güçlendirilerek amfinin speaker'ına gönderilir.
Avantajları: Esnek "kırpma" oranları sayesinde olabilecek en doğal tonlar, "şişme" derdi (BİLDİĞİM KADARIYLA) yok, tam tersine açık kaldıkça güzelleşiyor.
Dezavantajı: Çok ağır, taşıması güç. Lamba masrafı (çalıma bağlı olarak değişen)

Tranzistörlü amfide ise;
Adından da anlaşılacağı gibi tranzistörler ile tonlar şekillendirilir ve çıkış gücü arttırılarak speaker 'lara gönderilir.
Avantajları: Lamba masrafı yok, genelde daha hafif, daha stabil
Dezavantajları: Lambalara göre tonlar daha mekanik (keskin kırpma yönteminden dolayı), uzun süreli çalındığında "şişme" denilen sıkıntı, çalarken tuşeyi lambalı bir amfiye göre çok daha az yansıtması

Sorularına gelirsek:
Lambalı amfi nedir?
Yukarıda açıkladım bunu zaten...
Lambası kırılabilirmi?
Taşırken vs kırılabilir. Lambalar soğukken hareket ettirmek gerekmektedir. Kırılmasından daha çok ömürlerinin bitmesi derttir. Lambaların temini ve değiştirmesi gayet kolaydır.
Elektriklemi çalışır?
Evet.
 
Hocam uzun uzun anlatmışsın çok çok teşekkür ediyorum :) Ama seninde dediğin gibi biraz masraflı ve uğraş verici bir iş. Normal amfilere bakmak en mantıklısı sanırım benim durumumda.
 
Hocam uzun uzun anlatmışsın çok çok teşekkür ediyorum :) Ama seninde dediğin gibi biraz masraflı ve uğraş verici bir iş. Normal amfilere bakmak en mantıklısı sanırım benim durumumda.

Rica ederim dostum.
Nasıl istersen; çalıma bağlı olarak 2,3 yılda bir lamba siparişi verip onu değiştirirsin. Tercih meselesi tabiki.
Tranzistörlü bir amfi alıp amfine göre analog birşeyler almak da boston amfiye analog setup kurmaktan çok daha mantıklı ve ilerdede işini görecek bir fikir.
Daha dün izlediğim bir programda çok eski bir Laney tranzistörlü amfiye Mesa V-Twin bağlanmış cayır cayır tonlar alınıyordu.
 
Line 6 POD X3 Live Guitar Multi Effects Pedal,


Zoom G7.1ut Tube Guitar Multi-Effects Pedal,


Line 6 POD XT Live,


Boss GT-10 Guitar Multi-Effects Pedal.



Arkadaşlar benim aradığım güzel sololar atabileceğim, sağlam distortion elde edebileceğim bir prosesör.
Kullanımı kolay ve özellikleri çok olmalı.
Özellikle distortion tonları iyi olsun.
Ve amfim kötü bir amfi, amfi açığını kapatsın.
Siz hangisini önerirsiniz?
 
Ben line 6 pod xt live ile x3 live kullanmış biri olarak tercihim x3 live olacaktır.Diğerlerini kullanmadığım için bir şey söylemem yersiz olacaktır.
 
x3 al rahat et zoom g lerde expression pedal sıkıntılı biraz üzülürsün bide x3 un dengi değil xt ile g7 hiç aralarında kalma gt10 ve x3 tamamen senin tercihine kalmış ,x3 refah sağlar ama xt de sağlar aslında sen xt al hacı hiç gerek yok bi dunya ıvıra zıvıra
 
Ve amfim kötü bir amfi, amfi açığını kapatsın.

Guzel tavsiyeler var ama bu cumle cok onemli. Daha once 15 watt'lik Boston amfin oldugunu soylemistin yanilmiyorsam. AxeFx de alsan o amfiden alacagin cikti sinirli olacaktir.
Sana tavsiyem Zoom G3 gibi yeni nesil ve ucuz bir MultiFx bakman (ABD fiyati 200$), sonra da kalan butun parani Tech21 PE60 veya onun ayarinda bir keyboard amfisi icin biriktirmen.

Yada bunlara girme, Blackstar HT-5 + DS1 bulmaya calis.
 
Arkadaşlar yorumlarınız için çok teşekkür ediyorum. Bu pedallardan birini almayı düşünüyorum ama. Dediğim gibi çok araştırdım. Ama bunların arasında kaldım.
 
Bende x3 live kullanan biri olarak pod tavsiye ederim. Tekrar prosesör almayı düşünsem yine pod bakardım ve vox ları da bir incelerdim. Denemedim ama metnini çok duyuyorum.
 
Boss pedalların dijital ses verdiği söylenir hep, HP laptopların aşırı ısınması gibi bir şehir efsanesidir bence bu. Boss Gt-10 u ilk aldığımda evet ben de aynı kanıdaydım ama biraz ayarlarını kurcalayacaksın önce, sonra direct input yerine Fx returnden girebileceğin bir amfin olacak ki speaker en az 12" olmalı, bu hacimle biraz da sesi açınca gerçekten güzel tonlar alabilirsin gt-10 dan, çok da transparan bir prosesör, Jackson dk2m ve fender american stratım arasında gayet tonal farklar yaratabiliyor. Dünyanın en iyi prosesörünü bile alsan o hacimli sesi bi yerden çıkarman gerekli, bu ayrıntıyı atlama lütfen !
 
pod x3 live ve vox tone le kullandım.
Drive sağlam istiyorsan ve kullanımı çok kolay olsun, drive ve diğer tone değişim fonksiyonu tek düğmeyle değiştirmek istiyorsan vox tonelab,
çok fazla efekt istiyorsan, fonksiyonel olsun, drive zayıf olsada diyorsan pod x3 live tavsiye ederim.

Ben vox'u çok beğeniyorum. Özelikle denemeni tavsiye ederim.
 
Sağolun yorumlar için fakat ben akıl değil öneri istiyorum arkadaşlar, bende biliyorum bir telecasterden Alexi Laiho tonu alamayacağımı, bir boston amfiden line 6 tonu alamayacağımı. Bu arada bir çok kişinin vox tonelab önerdiğini fark ettim. Ne gibi özellikleri var?
 
vox modellerinde lamba bulunmakta. biraz daha sıcak tonlar demek bu. ama sadece clean, crunch ve overdrive gibi seslerde fark eder. distortion, hi gain tonlarininin bayaği başarisiz olduğunu duymuştum. aralarindan hangisi diyorsan gt 10 derim.
 
Bluescasterın dediği gibi Vox Tonelab distortion ve hi gain tonlarında gerçekten yetersiz ve sıkıntı yaratan bi prosesör. Ogün Sanlısoyun gitaristi Aytek abinin prosesörü X3 Livedı sanırım. Evinde denedim ve dinledim, gerçekten harika ötesi. Özellikle onca fonksiyonuna rağmen kullanım kolaylığı harika. Distortion ve clean tonları mükemmel. Bende Vox Tonelab var ve kesinlikle değiştirmek isterdim X3 Live ile.
 
Geri
Üst