Novacorda Guitars - Istanbul

Tartışmaya katılmadan bir iki ufak şey söylemek istiyorum.

Birincisi... Bence doğru yapıyorsunuz Novacorda bey. Kendinize has gitarlar yapıyorsunuz. İlgi çekici işler. Türkiye'den daha çok ilgi görüp, daha da büyük işler yapacaksınız diye düşünüyorum. Size başarılar bu konuda. Her şey gönlünüzce olsun inşallah.

İkincisi... Butik bir gitarın yapımı çok uzun sürüyor. Çok fazla emek ve zaman veriyor luthierler bu işe. Hele kaliteli ve ürettiği ürünün her bir detayına özen gösteren luthierler daha da fazla vakit harcıyorlar. Bu yüzden büyük fabrikalarda, çok fazla işçinin emeğinin bir araya gelerek üretilen gitarlar ve bu gitarlara istenen ücretleri bir tutmamak lazım. Amerika'da bir luthier'in istediğinden daha fazla istenmesi normal eğer böyle bir şey varsa ülkemizde. Adam kendi ülkesinin şartlarına göre gitarın aksamını alıyor. Bizde ise kullanılan köprüsü, fretler, akord burgusu ve hatta boya ve cilasına kadar yurt dışından getiriliyor. Eğer özel yapım bir gitara 5-6-7 bin civarı isteniliyorsa bence oldukça mantıklı rakamlar. Fender Stratların Standard modelleri o fiyatlara satılıyor. Les Paul'lere hiç girmiyorum, araba alıyor insanlar o fiyatlara.

Bizim iyi işler yapan luthierlerimiz bence Amerika'ya gidebiliyorlarsa orada pazar yapmalılar diye düşünüyordum. Türkiye'nin siyasi iklimi ve müzik piyasasının hali ortada. Hayırlısı uğurlusu olsun tüm giden luthier arkadaşlarımıza, umarım çok çok başarılı olurlar.
 

@lokomoko

Simdi eve geldim de rahat rahat ilgilecegim konuyla.

1985 de Paul R. Smith Warren Esanu isminde bir yatirimcidan 500.000 Dolar yardim alip da Annapolis’deki fabrikayi acmasaydi bugün herhangi bir kücük yapimcidan farki olmayacakti. Yaz bir kenara bunu, eksik kalmasin o bilgin. Carlos da endorser olana kadar 4 gitar almistir ondan, o da ayri. 1976 - 1985 arasinda Paul ayda 2.000 dolar fiyatlarinda bir iki gitar satabilmistir, bununla da gecinebilmistir.

.
Sende istesene o zaman birader sanada birisi çıkıp 500.000 $ versin. :) Bak yine paraya getirmişsin konuyu. Prs e o parayı verdiler çünkü tasarımı, işçiliği, mühendisliği vardı. Sende yok ki. Sana kimse ömrünün sonuna kadar öyle bir para vermeyecek :)

Öncelikle yazıma başlamadan önce senden özür diliyorum tam evine gelmişsin benim gibi kendini bilmeze haddini bildirmişsin insanlar yazdıklarını beğenmiş falan şimdi adam yeniden yazıp duruyor. Afedersin.


Son mesajında o kadar çok ruh tan bahsetmişsinki ben okurken rahatsız oldum. Sanırım bilinçaltında gitarlarının ruhsuz olduğu var. Oysaki ben gitarlarına değil sana dedim ruhsuz diye. Ruh tan kastımda içinde çalışma aşkıyla çalışmamaktı. Ve bu şu anda global olarak sadece sende değil bütün mesleklerde böyle. Adam doktor oluyor sadece para için. İnsanları iyileştirmek onu mutlu etmiyor, devlet hastanesine gidiyor yada gitmiyor asistanını yolluyor muayenehanesinde darphaneyi çalıştırıyor. Hastanede hastalara bağırıp çağırıyor muayenehanede gülücükler saçıyor. Tek amacı bir an önce klişeleşmiş tedaviyi uygulayıp 500 TL muayene ücretini aldıktan sonra sıradakine geçmek. E niye doktor oldun ? Bu işin ruhuna aykırı değil mi yaptıkların. amacın son model arabalara binmekse, para harcamaksa durmadan böyle kutsal bir meslek seçmeseydin.

Hah işte sanada ruhsuz derken bunu kastettim. Müzisiyen kapına kadar geliyor ( bunuda sen söylüyorsun en sevdiğim müşterim diye.. ) isteklerini anlatıyor 1500 TL ye mal edeceğin gitara 11500 TL fiyat çekip gönderiyorsun. Giderkende iş bulup çalışacağım diyor. Türkiyede bulunabilecek bir iş 18-19 yaşında bir insan için en iyi ihtimal ayda 1400 TL asgari ücret. Sen utanmıyorsun o çocuğa o rakamı söylerken ama birisi çıkıp sana bu yüzden ruhsuz sun dediğinde ağzına geleni söyleyebiliyorsun. Yada başka bir sebep varmış gibi çekip uzatıyorsun, hedef şaştırıyorsun falan filan.. Güzel valla Türkiye sonuçta burası buradakiler gideceğin Avrupadakiler gibi değil tabi. Hakaret edebilirsin. :) Hakkın var. Bu arada Erhan Suludere yi tanımam ama o da bir müzisyeni sırf para için geri çeviriyorsa, 1 birime ürettiğini 10 birim fiyat çekiyorsa oda senin gibi ruhsuz bence.

10 yıldır bu işteyim demişsin ama önemli olan şey kaç yıldır yaptığın değil neyi ne kadar ürettiğin. Bilmiyorum bak bu konuda bir şey diyemem bizde gidiyoruz luthierlere soruyoruz bir luthier normal çalışsa durmadan yani siparişi olsa ayda kaç gitar üretir diye 4 - 5 diyorlar. bu durumda 10 yıl 120 ay yaklaşık 480 - 600 adet arası gitar üretmişsindir diye düşünüyorum. Yok ya cidden ne düşünüyorum biliyormusun taş çatlasın 50 adet gitar üretmişsindir ama burada 10 yıllık luthierim diye ahkam kesiyorsun. İşe bu gün başlayan birisi bir kaç yılda senin 10 yılda aldığın yolu alır. Ya neyse bunlara fazla girmeyelim senin problemlerine gelelim.

Ya sen şunu baştan yazsan ben sana hiç bir şey yazmazdım ki..


@lokomoko

Yer degistirmemiz de burada satislarimizin cok yüksek olmamasindan degil. Alman vatandasiyiz, zaten 3 yilligina geldik cocuklarim burayi görsün diye. Sana hesap mi verecegim niye tasiniyorum diye?

Sorun sende kardesim. Benim ne yapip ne yapamayacagimi tahayyül etmek senin imkanlarin sinirinda degil ki. Hayal kirikligina ugramis müzisyenler lafi da ne demek?

Nasil ezik bir konusma tarzi bu yahu? Cocuk mu var karsinda? Al diye yalvarip almadin diye küfür mü ettim sana da böyle konusuyorsun? Terbiyesizlik resmen.

Ne is yapiyorsun, kac yasindasin vesaire bilmiyorum ama sana siddetli tavsiyem langur lungur yazmadan bir düsün, karsinda insan var.

.Ama sen böyle yazmadın ki.. Böyle yazdın;


Sagolasin, tesekkür ederim.

Memlekette iyi usta var ama ilgili müsteri az. Bu kadar da acik söyledim bakin.

Kizgin, dargin da degilim, ilgilenip de siparis vermeyen adamlar da hakli. 2500 Euro gibi bir miktari ben tekrar satis degeri olan bir markaya veririm diyor, ne yapsin. Zaten yüksek degerli gitarlar Istanbul'da belli bir camia icerisinde el degistiriyor sürekli, onu ögrendim ben buraya geldikten sonra.

Avukat, doktor, CEO var parasi olan müsteri grubunda, onlarin derdi baska. O calmak icin almiyor, göstermek icin aliyor, dolayisi ile benim veya Erdem'in yaptigi gitarlar onlar icin enteresan degil. Müzik ile ekmek kazanmaya calisan kac adam 4.500 ile 8.000 euro arasinda Custom Shop alabilir ki? Adam var Akbili zor dolduruyor yahu!

Konu uzun, bosverelim.

Umarim herkes diledigi gitara kavusur ;)


E nasıl perhiz nasıl lahana turşusu. Ben senin yer değiştirmenden falan umurumda değil ki. Benim umurumda olan, yazma gereği hissettiğim konu giderken bize çamur atman. Neye çamur atman Memlekette iyi usta var ama müşteri yok. İşte ben buna karşı sen yanlışsın hata sende diyorum. 1 e mal ettiğine 10 birim fiyat koyarsan biriside çıkıp sana utanman yok mu der ? Kızma yav. Empati yap. Sen adamdan 5 ay boyunca para harcamadan çalışmasını biriktirdiği bütün parayı getirip senin gitarına yatırmasını istiyorsun. Karşılığında müzikal anlamda sx marka bir strata 1000 TL lik modifiye yapılarak çıkabilecek soundu veriyorsun. Sonrada müşteri ne istediğin bilmiyor diyorsun. İşte ben buna karşı yazdım. Yoksa git istediğin yere git. Bana ne.. ama giderken çamur atma. Müşteri ne istediğini bilmiyor deme, biliyor. Luthier ne istediğinin farkında değil. Rakam belirlerken utanması yok, sıkılması yok, Tr den 200 TL ye ağaç alıp işleyip 11500 TL fiyat koyuyor. Ama marketten yumurtayı alırken 1 TL ödüyor 1 euro değil, makarna alırken 2 TL ödüyor 2 euro değil. Ne güzel sen karşındakinden iste ama adam çıkıpta sana sorunca yada fikrini söyleyince ben sanatçıyım. Yapsana gittiğin Almanyada dediğin kadarsan. 1500 euroya mal ettiğin gitara koy bakalım 11500 euro fiyat. Oradaki adamda sana aynısını diyecek utanman yok mu bu nasıl fiyatlandırma diye. Ama ona diyemeyeceksin bana söylediklerini, haklısın diyeceksin zaten orada da 11500 eurodan satılığa gitar çıkartabilecek bir cesaretin olduğunu sanmıyorum. İş Türkiyede olunca farklılaşıyor tabi.. Bizler oradaki gibi insan değiliz. Vur kırbacı al lokmayı önünden. Buradaki hayat şartı bu birader. Güle güle. Ama giderkende nolur kimseye çamur atma. Ha gidersin Almanyaya dediğin gibi 11500 euro fiyat çekersin gitarlarına satılır ben senden özür dilerim. Ama biliyorum ki olmayacak. :)

Bunun dışında çok anlamsız şey yazmışsın. Ben ana düşüncemi yukarıdaki paragrafta anlattım. Gerisi hikaye. İyi yolculuklar.

Bu arada ben adam 3,5 kg lp yapıyor derken kullandığı ağacın kalitesini kastetmiştim. Yani hafif, hafif olmasının getirisi su yollarının fazla olması bunun getirisi de rezonans. Ben 1,5 kg gitar yaptım lafı çok amatörce. Gövdeyi inceltirsin yaparsın.. :)

Neyse cidden çok amatörce yazdıkların sadece bana cevap vermek ve aklınca haddimi bildirmek için yazmışsın. Sen benim söylediğimi anladın sanırım. Tekrar iyi yolculuklar...

Not: Mesaj replikant tarafından hakaret içerildiği için silinmiş. Sanırım ilk paragrafı kastediyor haklıdır belki kendi haddimi aşmışımdır. Ama nedense bunu gören yönetici karşı tarafın kullandığı ezik gibi kelimeleri bana hakaret olarak görmüyor bir uygulamada bulunulmuyor. Ben gerekirse 10 tane farklı acc da alıp bu mesajı yapıştırmaya devam ederim. Hakaret olan bir şey şu andaki mesajda göremiyorum. Eğer amaç gerçekten hakaretse diğer arkadaşında adil bir ortamda uyarı almasını ve mesajının editlenmesini bekliyorum. Ve hala daha hakaret içerdiği düşünülen kısımlar varsa belirtilsin düzelteyim.
 
Son düzenleme:
Peki arkadaslar, hersey normale döndügüne göre biz devam edelim.

Haftaya bu bitiyor gibi:

23595817_1622213687838814_9172039592755331072_n.jpg

23507971_2025595620992802_1765483157840199680_n.jpg

23421380_295534717627792_3602029792293027840_n.jpg
 
Muhabbeti sonuna kadar okumaya yüreğim yetmedi... Henüz Novacorda marka bir gitar denemedim ama Custom Shop diye adlandırılan ürünlerin, fabrikadaki yüzlerce kişinin gitar başına harcadığı üretim saati ve bir kişinin gerçekten Custom Shop felsefesi ile tek başına harcadığı üretim saati karşılaştırılırsa mantıklı oranla bu gitarların fiyatlarının 2k Euro değil 30-40k Eurolarda dolaşması lazım. Dolar ve Euro'ya bakacak olur isek fiyatı nasıl düşürmek lazım yani (bu gitarlarda kullanılan hardwarelardan tut harcanan malzemeler, yurtdışından siparişler, kargolar, ödenen vergiler) Luthierler kendi cebinden mi düşsün ? Karşılaştırmaya gelirsek bundan yıllar önce 1 Euro, 2 TL'ye eşitti o zaman fiyat çok uygun oluyor değil mi ? Görüldüğü üzere maalesef döviz kurlarını Türkiye Luthierler Bakanlığı belirlemiyor. Birine el yapımı gitar yaptırma amacınız kendinize has ömürlük bir enstruman edinmek mi yoksa gitar işini daha ucuza getirmek mi ? Daha ucuza gitar alma düşüncesiyle bakan arkadaşlar var ise olayı çok çok yanlış anlamış, onlar ünlü fabrikalardan almaya devam etsinler. Sonuç olarak seri üretim olup Custom Shop adı altında üretilen gitarların fiyatları bile 3,5-5k Euro bandında dolanıyorken bir gitara tek başına aylar harcayan bir insanın, 1,5-2k Euro fiyat biçmesi saçma geliyorsa bazı şeyleri bilmiyorsunuz demektir.
 
Yahu amma duygu sömürüsü yaptın @lokomoko

Çocuğun 5 ay çalışıp para biriktirip o parayı vermesini bekleyen falan yok. Çocuk kendi gelmiş. Parası yoksa custom gitar yaptırmayı düşünmeyecek bir zahmet. Bütçesine göre gitar bakacak. Kimse hayır kurumu değil. Bu gibi durumlarda malzeme parasının yanında size özel ayrılan zamana da para ödersiniz. Ama bizim şark kurnazı toplumumuz bunu asla anlayamaz. Kişiye ait zaman maliyet değildir bize göre. Onun isteklerini dinlediği öneri verdiği sonra belki revizyon yapmak için geçen zamanlara falan da para verirsin aslında. Yok veremiyorsan seri üretim gitarlardan kendine uygununu alırsın. Hiç ağlanıp sızlanmaya gerek yok. Belki arkadaş bu gibi durumlardan bıkmıştır bu ülkede ve haklıdır eğer böyleyse.
 
Ya keşke dediğiniz gibi olsa her şey. sonuçta şunu düşünmüyorsunuz bende o luthier kadar kazanıyormuyum ? ayda 550 euro geçecek elinize, 4 yıllık fakülte bitirmişseniz. piyasada durum böyle yada böyle anlaşılmıyor ama şöyle desem. Sabah uyandınız evinizden çıktınız markete girdiniz 1 paket sigara 12 euro oradan çıktınız gazete aldınız 1 euro simit aldınız 1,5 euro yanına peynir 1 euro olsa o zamanda abi bu gazete neliklerle çıkıyor o haberciler ne şartlarda geceli gündüzlü çalışıyor haberiniz var mı diyormusunuz ? Yahu sadece sigorta ve yol yemek parasına boğaz tokluğuna çalışan gazeteciler var sadece mesleklerini sevdikleri için..

Yani siz şimdi luthierin emeği emekte diğer çalışanların değil mi demek istiyorsunuz ? hayatınızda hiç tarlada çalıştınız mı ?orada yapılan işi gördünüz mü ?

Burası Türkiye dövizle konuşamazsın dışarıdan gelen bir şey yok varsa tabiki rakam farklı olur ama bu forumu yeni sayılacak bir zaman diliminde takip eden ben bile Akustik wood u öğrendim, başka bir forumda insanlar gitar yapıyor ve maliyetleri gitarların 1000 - 1500 TL yi geçmiyor. Yukarıda bahsi geçen satış gitarlarda finish boyasını oto boyacıları 50 TL ye atıyor, inlay işçiliği desen yok, binding yok hani bahsettiğiniz gibi böyle görsel açıdan ekstra gösterecek bir şey göremiyorum. Ki şu da çok komik harcanan özel zamanlar falan filan gitarın 20 - 30 k euro olması lazım demissiniz. Ya hiç paza kazanmadınız ya matematiğiniz yok 30k euro napıyor bilmiyorsunuz. Fender masterbuilt ler bile en fazla 8 - 9 k $ larda.

Zaten hepimiz dediğiniz gibi yapıyoruz, standart gitarlardan seçip modifiye ediyor buna karşılık 1500 - 2000 TL ye yeterli soundlarda enstrümanımız oluyor en azından çevremdeki arkadaşlarım da böyle.

Ama asıl sıkıntı luthierin çıkıp müşteri ne istediğini bilmiyor demesi. Biz ne istediğimizi biliyoruz ama luthierler görsel açıdan standart üretimlerden çok farkı olmayan gitarlar için hak ettiğinden fazla para istiyorlar. Türkiyede. Bizim kazanabildiğimiz bu napalım banka mı soyalım ? Yada sana özel olduğu ve marka değeri ( bak bizdeki luthierlerin marka değeride yok, Tom Andersonun var ama, Vigier in var ne bileyim Rittenhouse nin var.. ) olmayan bir ürüne 2500 euromu ödeyelim yemeden içmeden çalışıp ? Bu yüzden yaptığı gitarlar satmıyor diye yada sipariş alamıyor diye kimse çıkıp müzisyen ne istediğini bilmiyor demesin. Herkes kendi hakkının peşindeyse o zaman her durumda karşı tarafada hakkını verecek. vermiyorsada sadece benim hakkım demek olmaz. simidi 1 - 1,5 TL arasından satın alacakken kimse buğdayı üreten ne kazanır, fırıncı ne kazanır acaba adamların emekleri demiyor değil mi ? Bu simidin hakkı 10 TL diyen yok. O zaman gitarda da yok. ve tekrar edeyim zaten luthierlerden gitar yaptırmıyoruz bu fiyatlar yüzünden düşünmüyoruzda bizim istediğimiz müzik yapmak eğlenmek.

dahada fazla yazmayacağım sizin görüşlerinizi değiştiremem ama işin acı tarafı bunlara yazan sizin madem böyle savunuyorsunuz hangi ekipmanlarınız var acaba ? Kaç para ödediniz ? Neden luthierden gitar yaptırmıyorsunuz ? sorularının yanıtlarını veremiyor olmanız. Lütfen bunu kendinize sorun ve sakın kendinizi kandırmak için o kadar param olsa veririm demeyin. O kadar paranız olsa inan vermezsiniz.
 
Ben benim baltalamam gerek olduğunu sanmıyorum. düşüncelerimi yazdım düzgün argümanla aksini düşünene bir şey yazmayı düşünmem ama hakkı 30 - 40k demek için 30 - 40 k ya gitar alıyor olmak lazım diğer türlüsüde '' asılsız '' herhangi bir gerçeğe dayanmayan , şişirme reklam olmuyor mu ? yada algıyı yönlendirmek ?
 
Son düzenleme:
Sagolasin, tesekkür ederim.

Memlekette iyi usta var ama ilgili müsteri az. Bu kadar da acik söyledim bakin.

Kizgin, dargin da degilim, ilgilenip de siparis vermeyen adamlar da hakli. 2500 Euro gibi bir miktari ben tekrar satis degeri olan bir markaya veririm diyor, ne yapsin. Zaten yüksek degerli gitarlar Istanbul'da belli bir camia icerisinde el degistiriyor sürekli, onu ögrendim ben buraya geldikten sonra.

Avukat, doktor, CEO var parasi olan müsteri grubunda, onlarin derdi baska. O calmak icin almiyor, göstermek icin aliyor, dolayisi ile benim veya Erdem'in yaptigi gitarlar onlar icin enteresan degil. Müzik ile ekmek kazanmaya calisan kac adam 4.500 ile 8.000 euro arasinda Custom Shop alabilir ki? Adam var Akbili zor dolduruyor yahu!

Konu uzun, bosverelim.

Umarim herkes diledigi gitara kavusur ;)
 
Yani gerçekten aslında kimseyi kırıp üzmiyimde diyorum ama sonra Türkiye şartlarında nasılsa bu rakamlar isteniyor susma diyip veriyorum kendime kamçıyı. Tasarımlarda mesela çok orjinal değil. senelerdir olan şeyler yada onlardan esinlenerek yapılmış şeyler.. Mesela;

https://www.thomann.de/gb/gretsch_billy_bo_g6199.htm

Bakıyorsun gitara bütün gitar double binding, logo gerçek sedef işleme falan filan. Almanyada asgari ücret 1450 euro gitar 2800 euro.

yada

abstract-cadillac

Ama bu gitarlara bakıyorsun hem fiyat soruyorsun 2500 $ diyorlar, asgari ücret 1600 $ adamın ülkesinde, hem fazladan binding vs si var hemde hazır gitar. Git çal dene beğenmezsen alma hazır gitar yaptırdım aldım elime beğenmedim. sonuç ? artık tonunu sevmediğin ve satamayacağın bir gitarın var.

Ne bileyim korkmuyorum artık bu ülkede susa susa bu hale geldik. Adam kendi ülkesinde asgari ücretin iki katına satarken bizdekiler 10 katını istiyor yetmiyor bize hakaret ediyor giderken söyleyincede ben sanatçıyım. Neyse abilerim başınızı ağrıtmıyım. Herkese iyi forumlar belkide ben yanlış düşünüyorum.
 
Yani gerçekten aslında kimseyi kırıp üzmiyimde diyorum ama sonra Türkiye şartlarında nasılsa bu rakamlar isteniyor susma diyip veriyorum kendime kamçıyı. Tasarımlarda mesela çok orjinal değil. senelerdir olan şeyler yada onlardan esinlenerek yapılmış şeyler.. Mesela;

https://www.thomann.de/gb/gretsch_billy_bo_g6199.htm

Bakıyorsun gitara bütün gitar double binding, logo gerçek sedef işleme falan filan. Almanyada asgari ücret 1450 euro gitar 2800 euro.

yada

abstract-cadillac

Ama bu gitarlara bakıyorsun hem fiyat soruyorsun 2500 $ diyorlar, asgari ücret 1600 $ adamın ülkesinde, hem fazladan binding vs si var hemde hazır gitar. Git çal dene beğenmezsen alma hazır gitar yaptırdım aldım elime beğenmedim. sonuç ? artık tonunu sevmediğin ve satamayacağın bir gitarın var.

Ne bileyim korkmuyorum artık bu ülkede susa susa bu hale geldik. Adam kendi ülkesinde asgari ücretin iki katına satarken bizdekiler 10 katını istiyor yetmiyor bize hakaret ediyor giderken söyleyincede ben sanatçıyım. Neyse abilerim başınızı ağrıtmıyım. Herkese iyi forumlar belkide ben yanlış düşünüyorum.
Size ne? İsteyen istediği fiyata istediği gitarı alır, bunu danışacağı kurul siz misiniz? Allah'ım ne saçma bi tartışma dönüyor günlerdir.

Dostum eyvallah herkes özgür iradesiyle düşünüp başkasının alanını kısıtlamadığı sürece dile getirebilir ancak; iki gündür burada yazıp-çizdiğin şeylerin hiçbir değeri yok birçok kişi için. En başta da ben ve sevgili @Novacorda Guitars. Yanlış anlama fakat yani, bunları tartışmanın ne gereği var hala anlamış değilim. Madem fiyatlara yakınıyorsunuz o zaman hükümete yakının, Euro 4.5 TL.
 
O zaman neden bu kadar rahatsız oluyorsun ? Burası tartışma formu değil mi ? Bu forumda abartı ilanlar başlığı yok mu ? Aynı şekilde bir luthierin açtığı bir başlıkta elle tutulur argümanlarla bir şeyi tartışmak yasak mı ?

Bak ben tekrar söylüyorum yurtdışındaki bir forumda açsak ya bu gitarların resimlerini koyup 11.500 euro fiyatlı ilanlar yada böyle bir sayfa.

Benim iki gündür yazdıklarımın bir çok kişi için değerinin olmadığını nereden biliyorsunuz ? Sizin için değeri yoktur kabul ederim. Anket mi yaptınız ?

Ki ben tartışmıyorum Türkiyede müzisyenler gitardan anlamıyor ne istediklerini bilmiyor denildi elle tutulan argümanlarla yazıyorum. Örnek de veriyorum.

Birde euro için neden hükümete kızayım o hükümeti bir şekilde kabul eden biz değilmiyiz ?

Al dahada yazıcam bütün bunlarda montaj toplumu zihniyetinde olmamızdan kaynaklanıyor. Luthiere soruyorsun inlayler shark şeklinde olsa ben inlay işi yapmam diyor, logoyu sedef işlesen bende o yok diyor, binding hiç anlamam diyor. ama fiyatlandırırken öyle demiyor. gitar istediğim gibi çıkmazsa diyorsun sen anlamazsın gitardan ben anlarım istediğin gibi olmasada paramı alırım diyor. Sen değişik bir tasarım yapıyorsun ben o tasarımdan benzer bir gitar çalmadan nasıl bileyim kafamdaki ton çıkacak mı ? Ben bunları yazınca mı suçlu oluyorum.

Yada çok uçuk rakamlar söylüyor. inlay diyorsun ekstra 300 $ diyor ( TL de söylemiyorlar rakamları sanki bakkal dövizle çalışıyor, hepimizin maaşları dövizle sanki. ) yahu Amerikada adam o fiyata inlay işçiliği yapmıyor sedef burada ne kadar ki ne kadar sedef kullanacaksın vs.

Türkiyeden TL ile ağacı alıp işlerken aynı rakamı dövize çeviriyor. İşte montaj toplumu bu, giriyor e baye yazıyor köprü şu kadar bilmemne bu kadar vergisi kargosu şudur. Ya sen tasarlasana köprüyü burada gitsene küçük çaplı sanayiye bulsana adam yaptırsana o zaman. 200 $ lık köprü gelsin 200 TL ye. Biz böyle her alanda montaj toplumu olmuşuz birde söyleyince satıcıların fanatikleri tarafından susturulmuşuz. futbol gibi. Futbolcu senede milyonlarca lira kazanıyor asgari ücretli taraftar birbirini dövüyor futbolcunun umurunda değil. Fanatikler takımını savunuyor.

Sen luthierim de zanaatın, el işçiliğinin gerekliliklerini barındırma sonra birisi bir şey derse hakaret et ezik de vs.

Ben yazıcam ya varsa farklı bir bir argümanda özür diliycem ben yanlış düşünmüşüm diyicem hem kendimi geliştiricem hemde daha çok öğrenicem pekiştiricem susmıycam neden susayım ?

Al bak luthierler böyle fiyatlandırıyor işlerini sana böyle bir liste sunuyor yurtdışında;

Guitars - Abstract Guitars and Basses - Price List - Ed Roman Guitars

böyle bütün detayları el yapımı işlenen bir gitarı orada ki luthier asgari ücreti 1600 $ civarlarındayken 2500 $ a ekstra inlay binding vs istemezsen yapabiliyorken sana böyle bir fiyat listesi hazırlamışken ben neden ülkemde aynı hizmeti alamıyorum ? Bunun karşılığında suç neden bende ?

Bu siteyide yeni buldum bu gitar tasarımlarını Bill Gibbons ın tasarımlarına benzettiğimden onlara bakarken.

al bak buradaki gitar tasarımlarınada gitarların kapak ağaçlarınada kullanılan ağaç kalitesine de bak. Hadi açsanıza bir yabancı forumda bu gitarların resimlerini koyup 11500 $ dan ilan. Orada susturamazsınız ama hakkını arayan eleştiren insanları, yazarsın orada da senin dediklerin kimsenin umurunda değil diye bizimki gibi susan olmaz bütün forum sakinleri üşüşür başına birden.

Biz Türkiyede hakkımızı aramayı unutmuşuz ondan bunlar fanatiklik derecesinde bağlanıyoruz sorgulamadan. sonra euro yüksek hükümeti suçla, kendimi suçlarım bu sebepten neden onları suçlayayım.
 
Burda anlaşılmayan konu; bir set manyetik, köprü, burgu, elektronik vs. ve fretlerin fiyatı zaten ortalama 1500 TL oluyor. Sizin yolladığınız gitarların hepsi telefon üretilir gibi üretiliyor yani işin bir fabrikasyon olduğunu, endüstriyel tip üretim olduğunu bilmeniz lazım. Onlar 100.000 köprü alıyor acaba ne kadar ucuza geliyor bu parçalar diğer yandan bir kısmı ise hazır almayı bırakın belli fabrikalara ürettiriyorlar. Luthier tek başına 10-20'li siparişler veriyor ve bu yetkili distribitörden yani markanın kendisinden de değil. Boyanın ücretinin nerden geldiği ne olduğunu çok düşünmeye gerek yok, diyelim 800 lira opsiyon olsun ki dışardaki boya opsiyonları çok daha yüksek fiyatlarda... Hala sedef işleme diyorsunuz, hala Fender Custom Shop diyorsunuz, hala para kazanmaktan bahsediyorsunuz... Sizin konuştuğunuz konuların daha çok ekonomi ve siyaset ile ilgisi var.(Döviz kurları yükseldikçe ülkedeki alım gücü düşer ama Türkiye'de maaş oranları kurlar ile orantılı olmadığın için daha da malum.) İşi hiç profesyonel açıdan düşünmüyorsunuz. Mercedes-Benz, BMW hatta Porsche gibi günlük bilinen en lüks otomobillerin fiyatları, üstelik daha teknolojik ve daha gelişmiş olmalarıına rağmen bile bir Rolls Royce'un yanında az kalıyor, acaba neden ? Rolls Royce'un diğer Alman devleri gibi deri fabrikası yok, şusu yok busu yok ve adamlar ahşap işi için bile ayrı bir yer ayarlıyor. biri günde 100 araba üretiyorken diğeri yılda 100 araba üretiyor. RR, ahşabı ayrı yaptırıyor, deriyi ayrı yerden alıyor, şemsiyesine kadar en iyi yerden seçiyor bunun sonucu ne tabi ki yüksek fiyatlar.(RR, bunu yaparken de BMW'nin altında yapıyor. Yani Charvel, Fender, Jackson gibi aynı fabrikada 324983 kişi üretmiyor.) Ama gelgelelim MB, BMW, Porsche'nin çok çok daha fazla opsiyonu ve teknolojisi var. Bunu almak zorunda mısınız ? Değilsiniz ? Gidip Peugeot, Fiat, VW, Skoda vs. alırsınız kimse de bir şey demez. RR, fabrikayı herkes alamıyor diye kapatsın mı ?
 
Boyadan cikmak üzere olan gitarlar:

Pasha - kavak kök, afrika maunu gövde


Tele tarzi, tek parca redwood kapak, tek parca hollow disbudak gövde


Sultan, tek parca kizilagac gövde, 1,4kg, ssaten inci pigment boyali, parlak


Bu arada merak eden arkadaslar icin söyleyelim ki yanlis anlasma olmasin. Fiyatlarim 1.100 Euro'dan basliyor. Standart modellerde en fazla 2.000 Euro, o da Barbaros Bass icin. Ortalama 1.500-1.700 Euro arasindayim.

2.500 Euro fiyat verilmis bir gitar var, dogrudur. 5 telli, 12den sonrasi fretless, tekparca kizilagac gövde, kök kapak, tusede 20x6cm boyutlarinda sedef kakmali bir bas gitar icin.

Bence cekinmeyin arayin arkadaslar. ;)
 
Boyadan cikmak üzere olan gitarlar:

Pasha - kavak kök, afrika maunu gövde


Tele tarzi, tek parca redwood kapak, tek parca hollow disbudak gövde


Sultan, tek parca kizilagac gövde, 1,4kg, ssaten inci pigment boyali, parlak


Bu arada merak eden arkadaslar icin söyleyelim ki yanlis anlasma olmasin. Fiyatlarim 1.100 Euro'dan basliyor. Standart modellerde en fazla 2.000 Euro, o da Barbaros Bass icin. Ortalama 1.500-1.700 Euro arasindayim.

2.500 Euro fiyat verilmis bir gitar var, dogrudur. 5 telli, 12den sonrasi fretless, tekparca kizilagac gövde, kök kapak, tusede 20x6cm boyutlarinda sedef kakmali bir bas gitar icin.

Bence cekinmeyin arayin arkadaslar. ;)


Ayna gibi olmuş ellere sağlık.
 
Geri
Üst