Blues, Rock Ve Hard Rock Için Amfi Seçimi

Blues, Rock ve Hard Rock İçin Hangi Amfiyi Tercih Edersiniz.

  • Fender Blues Junior III

  • Vox AC15C1X

  • Peavey Classic 30


Sonuçlar sadece oy verildikten sonra görüntülenebilir.
Yukarıdaki 3 amfiyi de kullandım.
1) Blues Jr erken kırılıyor ve tek kanallı. Clean hadisesi için volume kısmak gerekli. Sahnede yeterince clean ton için volume açılamıyor. Mikrofonlamadan hiç işe yaramaz.

2) AC15C1X çok güzel bir alet. Kendine has bir tınısı var ki çok severim. Tele ile çok güzel anlaşırlar. Alnico Blue speaker çok iyi sound vermekte. Distribütördeki bütün Vox amfileri oturup karşılaştırdım. Bana göre en güzeli AC30C2X modeliydi. Fakat Alnico Blue speakerlar diğer speakerlar kadar uzun ömürlü değil ve bariz pahalılar. Ve Vox amfilerin lamba değişimi de bu 3 amfi arasındaki en zor olan model.

3) Peavey Classic 30 Blues JR'a göre 100-150$ daha pahalı fakat Blues Jr gibi erken kırılmıyor. Send-Return'e sahip (ki amfi drive'ı kullanırken delay pedalını loopta kullanmak bana göre şart). Ayrıca iki kanala sahip.

Oyum bu sebeplerden dolayı Classic 30'dan yana.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
Madem fikirlerimizi yazıyoruz ben de bir iki kelam edeyim o zaman :)
Aslında ben bu tarz cihazlardan pek anlamam, hiçbirini uzun uzadıya da kullanmadım. Fakat biraz deneme şansım oldu. Bu kısa tecrübeme dayanarak; Fender BJ hoş bir tonu olmasına rağmen biraz sıkıcı geldi bana ve sanki sadece Blues a yönelik gibi hissettim. AC15C1X i inanılmaz beğendim bence hem Blues hem de Rock için kullanılabilir. Peavey ise pek Blues değilde sanki daha çok Hard Rock tarzı için üretilmiş gibi geldi (drive katı çok sağlam bence). Zaten ankette bu 3 amfiyi yazmamın nedeni de bu düşüncelerim. Acaba ben doğru mu düşünmüşüm yanlış mı düşünmüşüm biraz da bunu anlamaya çalışıyorum.
 
Hocam ben de kendi fikrimi yazayım sizin yanınızda bize düşmez ama :) blues jr edindim bikaç hafta önce, pedallarla iyi anlaşan sıcak klasik bir tona sahip herkesin bildiği gibi. Onun dışında amfinin tek kanal olması ve cidden çok sade olması dışında pek bir sorun yok. Bence bu aralıktaki üç amfi de alındığında pişman edecek aletler değildir ama classic 30 aralarında en potansiyellisi gibi duruyor. Maalesef ben alırken ikinci eli yoktu ve sıfıra da gücüm yetmedi , son olarak söyleyeceğim sizin sahip olduğunuz ENGL amfinizden zaten drive olayını halledersiniz ama tatlı tatlı takılmak clean clean çalmak için bir jr sizi kesinlikle memnun eder :) saygılar.
 
Madem fikirlerimizi yazıyoruz ben de bir iki kelam edeyim o zaman :)
Aslında ben bu tarz cihazlardan pek anlamam, hiçbirini uzun uzadıya da kullanmadım. Fakat biraz deneme şansım oldu. Bu kısa tecrübeme dayanarak; Fender BJ hoş bir tonu olmasına rağmen biraz sıkıcı geldi bana ve sanki sadece Blues a yönelik gibi hissettim. AC15C1X i inanılmaz beğendim bence hem Blues hem de Rock için kullanılabilir. Peavey ise pek Blues değilde sanki daha çok Hard Rock tarzı için üretilmiş gibi geldi (drive katı çok sağlam bence). Zaten ankette bu 3 amfiyi yazmamın nedeni de bu düşüncelerim. Acaba ben doğru mu düşünmüşüm yanlış mı düşünmüşüm biraz da bunu anlamaya çalışıyorum.

Diğer amfileri de denedim ancak çok uzun süredir Blues Junior kullanıyorum. Avantajlarını Dezavantajlarını aşağıda sıralıyorum.
Avantajları
1- @mego1 'in bahsettiği erken kırılma hadisesi hoşuma gidiyor. Ben amfiyi mikrofonlatsam bile birerek hafif kırılması için uğraşıyorum. Sweet-spot dedikleri nokta bu aslında. Amfi cidden çok dolgun ve kararkterli bir ton ortaya çıkıyor. Ben genel olarak blues junior tonlarını bayağı seviyorum. Erken kırılma olayının gereğinden fazla erken olmaması içinde JJ Tesla lambalarını kullanıyorum. Bir tık daha kontrollü oluyorlar.
2- Bir elinizde gitar diğer elinizde amfiyle kısa mesafe yürüyebilecek kadar ufak bir amfi. Ki bu benim için çok önemli. Çünkü genelde gittiğim yerlere amfiyle gidiyorum.
3- Çok sağlam, hiç yarı yolda bırakmadı.
4- Hangi pedalı takarsanız takın, amfinin pedallarla anlaşması bence muazzam. Neredeyse her pedalın tam kapasitesini duyabiliyorsunuz.
5- Hiç bir durumda, stüdyo sahne ev volume sorunu yaşatmıyor. Düşük volume 'lerde de çok kaliteli, yükseklerde de.

Dezavantajları
1- Tek kanal. Öyle clean / od geçişi yapayım tek bir boost pedalıyla kurtarayım hadisesi yok ne yazık ki. Sweet spot da bırakıp kalan işi pedallarla halletmek durumunda kalıyorsunuz.
2- Reverb tonlarını beğenmiyorum. Bildiğim kadarıyla yaylı spring reverb var içerisinde. Tankı vs arkadan gözüküyor. Ama ben nedense beğenmiyorum. Bana göre tiz bir reverb. Hatta bu aralar yana yakıla reverb arayışım da bundan.
3- Fx loop yok. Line 6 DL 4 amfilerin direk inputuyla çalışması için zamanında üretilmiş bir pedal olduğu için delay olarak dl4 kullanıyorum. Dolayısıyla eksikliğini pek hissetmedim. Ama fx loop olsaydı tercih ederdim tabii ki.

Diğer amfileri bunu almadan önce denedim onlar hakkında da bir kaç not düşmek istiyorum.
Peavey Classic 30: Tank gibi çift kanal / fx loop harika görünen sesi süper bir amfi. Bana göre aşırı ağır. Sağa sola götüremeyeceğim kadar.
Vox Ac15: Bana kasası, kullanılan malzeme vs bayağı kalitesiz geldi, tonları da aşırı tiz. O kadar tiz ki 5 dk bile deneyemedim amfiyi. Strat ile anlaşamadı yani.
 
Bi sene kadar apartmada Peavey Classic 30 kullandim. Duydugum en guzel clean tonlardan birine sahipti. Keyifle kullandim. O aralar cok caz kafalarindaydim, widerange humbuckingli telemde neck pozisyonuna gecip ton potansini biraz kisinca ortaya sahane tonlar çıkıyordu. @mego1 'in de soyledigi gibi master volume olmadigi icin kolay kolay kirilmiyor. Tertemiz clean ton sevenler icin ideal. 2.kanali da vintage tinili dusuk gainli bi kanal. Neredeyse hic kullanmadim diyebilirim. Bana hitap etmeyen bir gain araligiydi.
Efekt loopu oldukça basarili. Boss ve TC Electronic efekt pedallariyla kullandim. Pek pedal sectigi söylenemez. Amfinin drive pedallariyla da arasi iyi. Ben harici drive pedali ile kullaniyordum.
Uzerinde Blue Marvel Speaker vardi. Amfinin kendi tonu ve hoparloruyle uyumu o kadar iyiydi ki benim icin, amfiyi bi sene boyunca flat ayarlarda kullandim. Aldigim drive pedallarinda eq ozelligi olmasina dikkat ettim. Kulaklik veya line out tarzi bir cikisi yok. Old school kafalarda bi amfi. Harici kabin baglayabileceginiz bi girisi vardi ama bu girise baglayinca da kendi hoparloru devre disi kalmiyordu.
Dezavantaj olarak soyleyebilecegim 3 sey, birincisi amfi cok agir. Belden rahatsiz olanlarin uzak durmasi gereken bir cihaz. Ikincisi amfinin volume'u 1.5 altina dusunce amfinin o karakteristik tonu yok oluyor malesef. 2- 2.5 arasi apartman dairesi icin ideal. 3 ustu mustakil evler/ses yalitimli odalar, daha da ustu sahne icin artik :D cok guclu bi amfiydi valla , ne yalan soyliyim.
Ucuncusu ise stand-by olmaması. Kimisi onemset kimisi onemsemez ama benim icin onemli bi hadise. Calarken kafasina esince gitar degistirenler icin gerekli bi durum.

Dip Not: Ben sifir olarak 2013-2014 arasi bi zamanda almistim. Lambalarin altinda sunger vardi, okudugum bi forumda lambalarin daha cabuk isinip amfinin asil performansina daha cabuk ulasmasina yaradigi yazilmisti. Dogru soylemisler. Amfi actiktan sonra cabuk kendine geliyordu. Eski modellerinde olmayan bi özellik sanirim bu.

Unutmadan; cok guzel bi spring reverbu vardi ama pek sevdigim bi reverb tarzi degildi, ondan cok kullanmadim. Spring sevenlerin hosuna gider diye tahmin ediyorum. Ve fs kutudan cikmiyor. 2 yollu bi fs alip kanal kontrolü ve reverb acip kapama olarak kullanmak mumkun. 2.kanali ve reverbi kullanmadigim icin ihtiyac duymadim hic.


Eski hocamda BJ 1 vardi. Yanina bile yaklasamaz bence Peavey'in. Hatta kendisi bana Peavey onermisti. Ondan karşılaştırma geregi duymuyorum pek.

Vox'a da antipatim buyuk.

Sanirim cevabimi acik ettim :D

Edit : Yalniz BJ'yi direkt gommusu. Fanlari kızacak :D
 
Son düzenleme:
Bu arada Peavey'in fiyatını bilmiyorum ama Fender Blues Deluxe ya da Hot Rod Deluxe'le aynı civarlardaysa Hiç düşünmeden Fender derim. 6L6 sever olarak tabii. Gerisi zevk renk.
 
Geri
Üst