Türkiyede Ithal Olarak Satılan Enstrumanların Kar Marjları Ve Alternatifler Hakkında..

F

Funkyou

Evet, buradan devam etsek, sahte gitar boğulmasın, bence insanları kazıklamaya çalışanlar ifşa edilmeli..

Arkadaşlar ben, fenderden gibsondan sıkıldım, gerçekten.. Aşırı yüksek kar marjları var.. Satan dükkanlarda kendince haklı, adam ayda 5000 TL kira verecek, eleman çalıştıracak ki asgari ücretle çalışan bir kişinin maliyeti 2000 TL civarı, peşin para yatıracak o gitarlara, 1 sene satamayacak, duruma göre koyuyor karını..Devlette asıl vergi alması gereken yerlerden alamadığı için halka yükleniyor.. Fiyatlarda tavan yapıyor..

Güncel örnek; Benzinin bu kadar pahalı olmasının yegane sebebi, ulaşım işinden toplanamayan ( Taksiler, dolmuşlar, otobüs firmaları, nakliye firmaları vs vs vs ) vergilerin dolaylı yoldan herkes den tahsil edilmesi gibi, gitar gibi lüks tüketim mallarında da alamadığı vergileri almaya çalışıyor..

Benim gördüğüm, herkesin isyanı aslında fiyatların yüksek oluşuna..

Ben, şu anda forumdan bir arkadaşıma özel bir tele sipraişi vereceğim, elindeki iş bitince..

Bundan sonrada gibson, fender pek düşünmüyorum açıkçası.. Ha çalarım, fiyatı uygun gelir, sesi hoşuma gider ayrı..

Ama bu durumu belirleyen Türk Halkı, Türk müzisyenleri.. Eğer herkes yerli lüthiyerlere yönelirse inanıyorum, o markalar Türkiyeden belkide dünyadan silinecek..

Ben bu güne kadar Amerikalıların, el işinde, hassas işlerde, Türklerden daha iyi olduğunu pek görmedim, Bence şans tanınırsa bizim lüthiyerlerimizde dünya çapında kendilerini göstereceklerdir..

Sürekli olarak Kore ye giden birisi olarak söyleyebilirimki, onlarda bizden ileride değil el yapımı işlerde emin olun..
 
Başlığa hareket getireyim. Arkadaşlar Türkiyede gitar satışı yapan 3 markanın Amerika satış fiyatlarıyla karşılaştırmasını sunuyorum. Ben kendimce 3 model beğendim, bu mağazalar farklı modelde farklı fiyatlar uyguluyor olabilirler. Amacım Amerikada 900$ civarında fiyatlı gitarların Türkiyede kaça satıldığıydı. Türk firmaların kar oranlarını siz yorumlayın.

Dore Müzik PRS SE 24th Custom24
http://www.musiciansfriend.com/guitars/prs-se-custom-24-electric-guitar/h70029 Amerikada 680$ satılıyor yani 1217tl
http://www.do-re.com.tr/urundetay.asp?id=2680&prs-se-25th-anniversary-custom-24-vintage-yellow-e türkiyede 685 $ yani 1226TL

Zuhal Müzik Jackson RR3
http://www.musiciansfriend.com/guitars/jackson-rr3-rhoads-electric-guitar Amerikada 900$ satılıyor yani 1611 TL
http://www.muzikenstrumani.com/JACK...O-GiTAR-2913000585-Kilif-Hediyeli_4694.html#0 Türkiyede 900€ satılıyor yani 2080TL

Pera Müzik Ltd KH 602
Ltd kh-602
http://www.musiciansfriend.com/guitars/esp-ltd-kh-602-kirk-hammett-signature-series-guitar amerikada 900$ satılıyor yani 1611TL
http://www.peramusical.com/?urun-29-LTD-KH-602-Kirk-Hammett-Signature.html Türkiyede 1250 € satılıyor yani 2750 TL

Senkop Müzik Amerikan Fender Strat
http://www.musiciansfriend.com/guitars/fender-american-standard-stratocaster-electric-guitar 999$ 1788tl
http://www.senkop.com.tr/urun/3020/fender-usa-standard-stratocaster.htm 1336€ Türkiyede 3086TL satıyor.

Sorum şu;
*** Bunların hepsi aynı koşullarda gitarları ithal ediyorlar. aynı gümrük vergisi, aynı kdv ama neden bu fiyat farkı doğuyor.
*** Bilinçli tüketici olarak, seçimlerimizde daha az kar eden firmalarımı seçmeliyiz.
Not: Hiçbir müzik firmasıyla ticari bağlantım yok. Amatör gitar sevdalısıyım. Uygun fiyatlı gitar satın almak istiyorum.
 
Tam olarak çekmek istediğim yere geldi konu. Fiyatları kafalarına göre belirliyolar. Ibanez DE7 dört yıl önce 95 TLyken, 2 yıl önce 200 Tlye çıkmıştı, milletvekili maaşından fazla zam gelmiş nerdeyse, hiç bi ekonomik hareketle açıklanamaz bu, pedalın ne işe yaradığını öğrenip, "ulan ben enayi miyim, çakayım delayse kafama göre bi fiyata, artık o yolunu bulur" demişler.

Hatta şimdi baktım daha da bi artmış fiyatı. Bu pedalın Zuhal Müzik'e gelişi taş çatlasa 70 TL, yazıktır.
http://www.muzikenstrumani.com/ibanez-DE-7-Delay-Echo-Compact-Pedal_2200.html#0

Amerika fiyatı 60 Dolar civarıydı, siz hesap edin...
 
Beyler.. Distribütörlerin "hangi fiyatlardan" ürün aldıklarını bilmiyorsunuz.. Örneğin PRS, Türkiye'yi alım gücü düşük, gelişen, rekabetçi pazar vb. olarak gördüğünden, Do-Re'ye ürünü, musiciansfriend'e verdiğinden daha ucuza veriyor olabilir.

Marj hesabı yapacaksanız dikkat.. Alış fiyatlarını bilimiyorsunuz. Her ülkeye aynı fiyattan satıldığını varsaymayın..
 
DE7 örneği verdim yukarda, aynı şekilde 1000 küsür TLye Ibanez K7 almıştık yine Zuhal Müzik'ten üç dört yıl önce, o dönem de Amerika fiyatı şimdiki gibi 800 - 900 Dolar civarıydı Amerika'da, Türkiye fiyatına bi bakın şimdi uçmuş ki ne uçmuş, Korn son on senede gitarın değerini katlatacak ne yapmış, benim haberim yok. :)
 
Bu da benden:

Jackson SL1 Siyah
Thomann.de: http://www.thomann.de/de/jackson_sl1_soloist_blk.htm 2159€
Tune-l.com: http://www.tune-l.com/Jackson-USA-SL1-Soloist-Black_5575.html 2198€

LTD KH-602
Thomann.de: http://www.thomann.de/de/esp_ltd_kh602bk_egitarre.htm 1099€
Pera Müzik: http://www.peramusical.com/?urun-29-LTD-KH-602-Kirk-Hammett-Signature.html 1250€

PRS SE Custom 24
Thomann.de: http://www.thomann.de/de/prs_se_custom_24_orange_trem.htm 745€
Do-Re: http://www.do-re.com.tr/urundetay.asp?id=2680&prs-se-25th-anniversary-custom-24-vintage-yellow-e 533€ (%30 indirim var, indirim olmasaydı 689€'ya satılacaktı)

Pera o kadar da pahalıya satmıyormuş Avrupa'ya göre aslında. PRS ise tamamen ilginç şekilde, Avrupa ülkelerinin tamamından çok daha ucuza, hatta Amerika fiyatının altına satılıyor. Jacksonlar ise Avrupa ile aynı fiyat.
 
Öncelikle bu başlığı Tünel esnafından korumak gerekir.
Göreceksiniz çok yanıltıcı bilgiler ve cevaplar gelecektir.

Bu da benden:
Pera o kadar da pahalıya satmıyormuş Avrupa'ya göre aslında.

Bir üretici malını satmak ister ve herkese eşit fiyat politikası sergiler. LTD gitar Korede üretilir. Bir fiyat listesi çıkarır tüm dünya bu liste üzerinden çeşitli indirimlerle satar.

Ltd Amerika'ya verdiği fiyat, Avrupa'dan daha pahalı olamaz. Sen gidersin Amerika'dan gitarı çekersin. Böyle birşey hiçbir üründe yok. %5 geçmeyen özel iskontolar olabilir. Amerika'da Avrupa'da çok büyük pazar. Hatta Avrupa nüfus oranını düşünürseniz Amerika'dan çok daha büyük.


Obican Pera yanlısı cevaplar yazmış.
Amerikan vatandaşı 900$, Avrupalı 1418$, Türk vatandaşı 1613$ ödüyor.
Amerikan vatandasına göre Avrupalı %57, Türk vatandaşı %79 fazla para ödüyor. Aynı ürüne.
Biz buna karşıyız. Ticarette ürünü istediğin yerden alırsın. Bizde dışarıdan ürün getiriyoruz. Benim sektörümün burası ile alakası yok. Hatta koreden getiriyoruz. Cevremizdeki ülkelerede satıyoruz. Adamlar her yere aynı fiyata satıyor. ESP Avrupa'ya farklı, Amerika'ya farklı, Japonya'ya farklı, Asya'ya farklı satmıyor. Sen taşıma ve vergilerini karşılayarak alıyorsun. Aynı ülkeden PRS üretim yapıyor, belkide LTD'nin fabrikasındandır, belkide Cort'un eski fabrikasıdır. Dore Amerikayla aynı fiyata satabiliyorsa Pera'da satar ama yüksek kar etmek varken neden ucuza satalım diyorlar olamazlar mı?
 
Bi de şöyle bi durum var, Euro Dolardan daha değerli para birimi olarak, özellikle İngiltere'de fiyatlar uçmuş gibi geliyo, hatta Türkiye fiyatını ikiye katlıyo gibi görünüyo nerdeyse ama gelirleri ona endeksli olduğundan orda yaşayan biri için o fiyatlar alınabilir seviyede oluyo, buna Harmony-Central yorumlarında sıklıkla rastlıyorum. Böyle bi çıkarım üç ülke arasında yapılamıyo malesef, çan eğrisi engeli var arada.
 
Do-Re Müzik'in fiyat politikasını pek bilmiyorum ama Cort'larda yıllardır durum bariz, Avrupa'dan Amerika'dan bariz bi şekilde ucuza alabiliyoruz, Meksika Fender'ler Türkiye'de ikinci el olarak 1000 TLyken Z-Custom'lar 550 TLye alıcı bulmuyo... Çelişki mi, burdan yakalım. :)
 
Bi de şöyle bi durum var, Euro Dolardan daha değerli para birimi olarak, özellikle İngiltere'de fiyatlar uçmuş gibi geliyo, hatta Türkiye fiyatını ikiye katlıyo gibi görünüyo nerdeyse ama gelirleri ona endeksli olduğundan orda yaşayan biri için o fiyatlar alınabilir seviyede oluyo, buna Harmony-Central yorumlarında sıklıkla rastlıyorum. Böyle bi çıkarım üç ülke arasında yapılamıyo malesef, çan eğrisi engeli var arada.

Hocam zaten firmalar alım güçlerine göre fiyatlandırma yapsa, avrupa 1000€ askeri ücret, Türkiyede 300€. Demek ki biz 3te 1 fiyatına satılmalı. Böyle bir mantık olmaz. Fabrika malı üretir. Ben bu gitarı 200$ ürettim. 100$ kar ederim. Sende $ taşıma vergi vemasraflarını harcarsın, 200$ sen kar et der ve satar. Zaten fabrikalar toptancıların satış politikasını belirler. Dünya listesi 1200$ olucak der. Ben gitarı sana 400$ mal edicem. Liste üstünden %30 iskonto yaparsın. 840$ satarsın.

Kimse kimseyi kandırmasın, vergiydi, taşımadandı, şundandı, bundandı diye.
amerika ile aranda 1000tl fark olamaz.
 
Alt limit konusunda bi şey yapılamaz belki bununla ilgili ama üst limitler para biriminin değeriyle alakalı olabilir, malum arada sadece gitar yok ki, vergisi, kargosu, çalışan ücretleri... Bunlar ülkenin para birimiyle hesaplanıyo.
 
Bir müzik aleti getirmenin vergisi veya gümrük ödemesi oranları nelerdir?

Hocam, sürekli yurtdışından makine parçası getirttiğimiz için bu konuda sana çok net bilgiler vereceğim, yalnız bu bilgiler toptan değil tek bir adet, yani e bay den aldım geliyor yolda tarzı aletler için..

Şimdi kargo çok önemli, eğer U.S.P.S seçmezsen, yani U.S.A deki özel kargo şirketlerinden seçersen hepsinin, TR de anlaşmalı olduğu özel kargo firmaları var.. Mal gümrüğe takıldığı anda yandın demektir..

Zira bu amcalar malı alır kendi depolarına koyar ( Havaalanında ) anında sana 300-400 TL arası bir fatura çıkartır.. Bu parayı ödemeden alamazsın malını.. Ayrıca havaalanı gümrükçüleri bu işin ayıptır söylemesi o.spusudur, yani kandıramazsın adamları, hele es keza düşük bedel gösterdiysen, iyice tav olurlar sana ( cezai olarak çok sıkıntılı ve ağır cezalara sahip olunan bir durum olsada yüksek meblağlar ($1000000 gibi)içermediği sürece kaçakçılık muamelesi yapılan kimse olmamış..) işkence gibi oyalarlar seni..( Bunları söyleyen, satın aldığımız plastik enjeksiyon makinelerinin gümrük işlemlerini yapan gümrükçümüz..) Bu 300-400 Tl ödedikten sonra lüks ürünlerde %20 vergi varmış..

Neyse hocam U.S.P.S. direk PTT ile anlaşmalı bunu seçtiğin anda bu 300-400 TL den anında kurtuluyorsun, hava alanına gitmiyor, adresine en yakın ptt dağıtım kısmına geliyor ( Büyük şubelerden birine ) oraya gidiyorsun aslanlar gibi %20 vergi ödüyorsun sadece ve mal ını alıp gidiyorsun..

Çalıştığım şirket bayi değil, yani ürün getirip satmıyor, fabrika makine alıp üretimde kullanıyoruz.. Fakat ticaret kısmında vergiler nasıl oluyor en son kısmı bilmiyorum.. Gümrükçümüzde ticari çalışmıyormuş, çok sıkıntılar olabiliyor, baş ağrısı çok oluyor dedi..

Akşam eşim gelsin, ona bir soracağım ( Eşim dış ticaretçi, fakat onlar sadece baharat alıp satıyor..) daha detaylı bilgi bulduğumda paylaşırım..
 
Öncelikle bu başlığı Tünel esnafından korumak gerekir.
Göreceksiniz çok yanıltıcı bilgiler ve cevaplar gelecektir.



Bir üretici malını satmak ister ve herkese eşit fiyat politikası sergiler. LTD gitar Korede üretilir. Bir fiyat listesi çıkarır tüm dünya bu liste üzerinden çeşitli indirimlerle satar.

Ltd Amerika'ya verdiği fiyat, Avrupa'dan daha pahalı olamaz. Sen gidersin Amerika'dan gitarı çekersin. Böyle birşey hiçbir üründe yok. %5 geçmeyen özel iskontolar olabilir. Amerika'da Avrupa'da çok büyük pazar. Hatta Avrupa nüfus oranını düşünürseniz Amerika'dan çok daha büyük.


Obican Pera yanlısı cevaplar yazmış.
Amerikan vatandaşı 900$, Avrupalı 1418$, Türk vatandaşı 1613$ ödüyor.
Amerikan vatandasına göre Avrupalı %57, Türk vatandaşı %79 fazla para ödüyor. Aynı ürüne.
Biz buna karşıyız. Ticarette ürünü istediğin yerden alırsın. Bizde dışarıdan ürün getiriyoruz. Benim sektörümün burası ile alakası yok. Hatta koreden getiriyoruz. Cevremizdeki ülkelerede satıyoruz. Adamlar her yere aynı fiyata satıyor. ESP Avrupa'ya farklı, Amerika'ya farklı, Japonya'ya farklı, Asya'ya farklı satmıyor. Sen taşıma ve vergilerini karşılayarak alıyorsun. Aynı ülkeden PRS üretim yapıyor, belkide LTD'nin fabrikasındandır, belkide Cort'un eski fabrikasıdır. Dore Amerikayla aynı fiyata satabiliyorsa Pera'da satar ama yüksek kar etmek varken neden ucuza satalım diyorlar olamazlar mı?

Obican'a bok atıyorsun ama, sende sürekli DoRe linki veriyorsun fiyatlar çok iyi diye. Komedi...
 
Geri
Üst