10-46 Telde hangi akort dizilimlerini kullanabilirim?

hangisinde kullanmak istiyorsun?

düşürdükçe teller bollaşacak, salınım artacak, fretlere çarpacak, gerilim azaldığı için çalım hissi değişecek, aksiyon ve entonasyon hatta belki sap ayarlaman gerekecek vs vs... hazır cevap yok buna.. yapmak istediğin şeye göre belki daha kalın tel setine ya da karışık sete geçmen gerekecek
 
Sanırım nasıl bir gitarda uyguladığın da çok önemli. Mesela benim bir grgr121 ibanezim var, 9-42 telleri E standartta buzz olmadan çok yakın bir tel yüksekliğinde kullanıyorken, acımasızca C dropa kadar çeksem dahi ne sap atıyor, ne bir şey oluyor. Tabi ki bir tık belini doğrultuyor ama buzzing olmuyor inatla. solutide71'in dediği gibi gerilim azaldığı için çamaşır teline dönüyor. Spagetti string diyor yabancılar buna. Ama o halde bile ne ciddi bir buzz ne çalınamazlık yaşatmıyor.

O gitarım haricindeki neredeyse çoğu elimden geçen gitarda E standarttayken bile D ye droplasan hemen maması değişmiş ev kedisi gibi psikolojisi bozuluyor gitarın.

Forumda bolca paylaşılan Stringjoy Guitar String Tension Calculator sitesini gerilim kontrolü için kullanabilirsin.

Tecrübe ettiğim diğer bir konu ise her ne kadar ideal gerilim/kalınlık değeri olsa da herkesin sevdiği hissiyat arasında çok fark olabiliyor. A# drop gibi çok low bir tuningde 11-54 kullanıyorum, zayıf kalmasına rağmen keşke daha ince kibar olsa teller diye düşünüyorum.

Ne kadar masraflı olsa da kendini tanımak için en güzeli deneyerek öğrenmek oluyor sanırım
 
Geri
Üst