LUTHİER GÜVENSİZLİĞİ Luthier maceralarım vol2

İlk olaylı luthier maceramdan sanırsam bi 8-9 ay geçti. Anlattıklarımı okuyanlar az çok biliyordur. Evet gelelim bu seferki absürtlüklere.
Gitarımın manyetiklerinde bir problem oldu. Bridge manyetik cılız ses veriyor. Neck ile arasında uçurum volume farkı var. Bridge manyetikteyken ayarladığım volumde sıkıntısız çalabiliyorum ama aynı volume ayarında neck manyetiğe aldığımda ufak bir deprem oluyor ses birden 2 katı oluyor.
Neyse gel gelelim pickguardı çıkardım devreye vs baktım bir sıkıntı yok. Tuttum luthier yolunu. Tüneldeki rıfat türen abiye gittim. Her neyse anlattım ettim beraber bir daha şaşırdık. Olası sorunları olası çözümleri konuştuk. Planları yaptık. Buraya kadar harika.
Plan şu manyetik eğer değişmesi gerekiyorsa değişilecek.

Ben de çıkıp bir gezindim kıvılcıma ,zuhale uğradım manyetiklere baktım ne var ne yok ne alırım. Bi yandan sahibindene bakıyorum uygun bir şey var mı diye. Derken uygun bir ilan buldum kadıköyde ‘aycan karadaş’ var. Açılmamış uygun bir dimarzio buldum.

Plan tamam. Gitarı bırakıyorum tamir ücreti soruyorum-önceki maceradan ağzım yandıktan sonra luthieri üfleyerek…- her neyse yine de rakam fahiş geliyor ama ertesi gün sahne var şansımı tepeyim… Ya yaptırcam ya da yaptırcam. 800 tl ücret ile anlaşıyoruz. Plan şu manyetik arızalıysa yapabiliyorsa yapacak yoksa manyetik değişilecek.
~~~~İlk absürtlük geliyor.~~~~
Gittiğim yer aynı zamanda mağaza da olduğu için. Manyetiği ondan almıyorum diye ufak bir tepki geliyor. Bu arada istediğim manyetiğin onda da olduğundan bihaberim. Ücreti soruyorum 4100 civarı bir fiyat söylüyor. 3200e açılmamış bulduğumu söyleyince nasıl olabilir neresi oluyor nasıl düşük fiyata satabiliyor diye dıştan düşünmeye başlıyor abimiz. Yine de sağolsun en sonunda anlayışlı karşılıyor.
~~~~~2. ve büyük absürtlük~~~~
Bikaç saat sonra manyetiği alıp bırakmaya götürdüğümde gitarımın gövdesi ve sapını ayrı bir vaziyette görüyorum.
Tekrar ediyorum yazıyla da olsa. Gitarımın manyetiğinde bir sıkıntı var. Ve gitarın sapı sökülü vaziyette masada yatıyor.
Yüzümde beliren anlamsız bakışlarım ve ses tonumdaki hesap sorar ciddi bir tavırla sapı neden söktüğünü soruyorum. 10 saniye cevap yok. Ya da o an görelilik mevzusundan dolayı gerçek zamanda 2 saniye de geçmiş olabilir. Sessizlikten sonra gelen cevap ‘telleri sökmemek için’ diyor. Teli saddledan allen anahtarıyla sökmemek için sapı sökmüş evet. Abimiz zor yolu tercih etmiş.
Sapı sökmeden de yapabileceğini söylüyorum daha sonra. (Evet ordan bakınca rokacıya roka satıyor gibi görünebilirim ama motorun emme subabında sıkıntı varsa şanzımanın sökülmesinin anlamsız olduğunu herkes biliyordur herhalde).
Ve karşı cevap olarak ‘neden telaşlandın ki sap sökülebilen birşey’ cümlesini alıyorum. Tabi o anda içimden akıyor yine düşünceler, ayaklarım kopsaydı da getirmeseydim senii canım gitarım diye ağıtlarım başlıyor kendi yolumu yordamımı geçmişimi bir güzel silkeliyorum. Neyse bırakıp çıkıyorum. Bikaç saate alıp gidiyorum. Sıkıntısız..

Bu da muhtemelen luthierlere olan savaşımı dışa taşıyan 2. saçma olayım. Ve muhtemelen bu sefer son luthier maceram. (Fret değişiminde belki giderim:)))

Amacım da kimseyi kötülemek değil. Hakkında bir sürü iyi yorum olan bir yere yazılanlara güvenip gidiyorum. Aynı iyi yorumları ben çok deneyimleyemiyorum. Bu yüzden gitmek isteyen olursa benim deneyimimi de umarım görür.

Gözünüz gibi baktığınız gitarı tamirciye emanet ediyorsunuz. Belki gitarı almak için 3 günde 1500 km yol katetmiş olabilirsiniz veya 6 7 ay borcunu ödemiş olabilirsiniz. Yanınızdan ayırmamak için 30 kilo öteberiyle taşımış olabilirsiniz.
Berber çıraklarının sırf deneyim kazansın diye tanımadık kişilerin kafasını japon askerlerin kafasına benzetmesi gibi bir durum bu.

Verilen cevaplar da insanı salak yerine koymaktan başka birşey değil.

Emme subabına ulaşmak için silindir kapağını sökmek yerine şanzımandan başlayıp tüm motoru dağıtıyorsun gibi bi durum. Niye telaşlandım ki şanzıman sökülebilen birşey 😀
 
Bolt on bir gitarda telleri sökmemek için sapı çıkarmakta nasıl bir sakınca olabilir diye düşünüyorum. Bence abuk bir durum yok, her yiğidin farklı yoğurt yiyişi denebilir. Genel ayarları bozmadan etliye sütlüye karışmadan en kolay yolu bu, saddledan sökse tel eski ayarını tutmasa, sıkıştırırken bir sorun olsa luthiere kalacak, köprü saddleım yalama oldu, senden sonra telim koptu, ayarlarım bozuldu çalımım etkileniyor şikayetlerindense rahat bir yöntem. Özellikle böyle bir şeyden rahatsız olunuyorsa luthiere baştan söylenebilirse daha sağlıklı olur. Önceki esnaf pazarlığı olayına girmiyorum çok çirkin bir durum kendi hizmetini lekelemek gibi bir şey müşteriyi böyle huzursuz etmek, bir de sanatçı kaprisiyle esnaflık yapıyorlar.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Genel ayarları bozmadan etliye sütlüye karışmadan en kolay yolu bu, saddledan sökse tel eski ayarını tutmasa, sıkıştırırken bir sorun olsa luthiere kalacak, köprü saddleım yalama oldu, senden sonra telim koptu, ayarlarım bozuldu çalımım etkileniyor şikayetlerindense rahat bir yöntem. Özellikle böyle bir şeyden rahatsız olunuyorsa luthiere baştan söylenebilirse daha sağlıklı olur.
Altı üstü tel ya sonuçta, aklımın ucundan bile geçmedi sapla uğraşacağı.
 
olt on bir gitarda telleri sökmemek için sapı çıkarmakta nasıl bir sakınca olabilir diye düşünüyorum
teknik olarak belki yok ama hadsizlik, saygısızlık... doktora gitsem tedavi ettiği şey dışında ya şunu da yapıverdik dese tecavüz edilmiş gibi hissetmez mi insan...ya da ustaya tesisat işi verirsin fayansları komple kırar abi zaten rengi solmuştu demesi gibi, lan sana ne mk belki ben soluk seviyorum...
ya baştan söylesin desin ki ağa sapı da sökebilirim uygun mu sana ya da ellemesin...
bir işin doğrusu doğru yapılırsa doğrudur, bitince yaa bişi olmadı ki yaa yavşaklığına çok kızarım
 
Luthier işi doktor gibi, araba servisi ustası gibi. Nasıl her doktor insana güven veya konfor hissettirmez , araba tamircisi veya başka bir teknik işteki usta memnun etmeyebilirse, luthier de öyle.
Doğru olanı, güven vereni buldun mu onunla devam edeceksin. Biliyor olacaksın ki seni kaziklamayacak, olmayan sorunlar çıkarmayacak, işini düzgün yapacak. Çok acil durum olmadı mı da başkasına gitmeyeceksin.
Ben sağlam bir tane buldum, tüm gitarlarimi ona götürüyorum. Sağolsun işini de çok düzgün yapıyor, manyetik de değiştirttim bir sürü iş de yaptırdım, her seferinde de memnun kaldım. Adam önce kontrol ediyor gitarı, daha önce konuştuğumuz sorunlara bakıyor, ekstra bir sorun var mı yok mu onu da kontrol ediyor ve varsa birşey beni telefonla bilgilendiriyor, şu şu işlemler gerekli ve şu kadar tutuyor, yapalım mı diye de soruyor. Böylece ne bana işlem ve fiyat bakımından bir sürpriz çıkıyor ne de luthiere yapacağı işlemleri sonradan neden böyle yaptın, niye bu kadar pahalı oldu... gibi sorularla karşılaşmıyor. Sonuçta çift taraflı memnuniyet
 
Heyşeyine gözüm gibi baktığım gitarın gerekmedikçe sapının sökülmesini asla istemem. Elektronikten hiç anlamama rağmen geçen sene gitarın manyetiğini değiştirmek istedim. Oturdum bolca video izledim araştırdım. Lehim makinası aldım kendim yaptım. Lutiherlik bir durum olursada heraldi iş bitene kadar başında beklerdim.
Neyseki sonrasında sorun olmamış sizin.
 
Size takım tel maliyeti çıkarmak istemediği için yapmış olabilir, sap sök-tak sonrası ayarlamak için zaman ve emek gerekecek onu üzerine aldıysa ne ala, yok takıp öylece teslim etmeyi düşündüyse çok yazık.

(Ayrıca şu LUTHIER teriminin aşındırılmasından hoşlanmıyorum, luthier ahşap işleyip enstruman imal eden kişiye deniyor, gitar bakımı yapana luthier demeyelim. Ben gitarların her şeyini söküp takıp ayarlayabilirim ama benim gibilere luthier demek luthierlere büyük saygısızlık.)
 
teknik olarak belki yok ama hadsizlik, saygısızlık... doktora gitsem tedavi ettiği şey dışında ya şunu da yapıverdik dese tecavüz edilmiş gibi hissetmez mi insan...ya da ustaya tesisat işi verirsin fayansları komple kırar abi zaten rengi solmuştu demesi gibi, lan sana ne mk belki ben soluk seviyorum...
ya baştan söylesin desin ki ağa sapı da sökebilirim uygun mu sana ya da ellemesin...
bir işin doğrusu doğru yapılırsa doğrudur, bitince yaa bişi olmadı ki yaa yavşaklığına çok kızarım
Gitarın sapının sökülmesi ile ilgili gitara zarar verecek bir durum var mı bilmiyorum ama benim bildiğim kadarıyla sıkarken tork gücüne dikkat ettikçe bir sorun olma ihtimali yok. Buradaki örnnekte ekstra işlemden ziyade luthier saddle vidası yerine sap vidası sökerek gitarın ayarlarına zarar vermehtimali olmayan daha pratik ve profesyonel yolu seçmiş diye düşünüyorum. Bununla ilgili gitar bakımı yapan bir arkadaşın başına gelen bir olayı paylaşmak isterim.


Gitarların bakımı sırasında neck altına konan yastık stand gibi stewmac marka bir aparatı kullanıyor arkadaş, gitarını bakıma veren biri aparatı görüp bu aparatın gitarın neck yapısına zarar vermesinden korktuğunu söyleyip gitarını alıyor. Sonrasında bu hassasiyetle herkese standa koyarak mı yapayım yoksa yatay bez üzerine mi diye sormaya başlıyor. Soruyu duyan müşteriler bunun kararına göre gitarına zarar verme ihtimali olduğunu düşünerek tedirgin oluyorlar ve bir süre sonra gitarında sorun yaşayan olursa acaba bununla mı ilgili oldu diye sorular almaya başlıyor. Gitarım artık daha çok akord kaçırıyor gibi geliyor stand yüzünden mi? Gitarımın sesi değişti standla mı ilgili gibi. Yani aslında verilen hizmetin kalitesi şüpheye düşmüş oluyor uzman tarafından yapılan işlemin kararsızlığından dolayı. Hizmet verilen işe müşteri ne ladar dahil edilirse memnuniyet oranı seçeneklerle ve uzmanlığın sorgulanmasıyla birlikte azalıyor.
 
Son düzenleme:
Gitarın sapının sökülmesi veya herhangi bir vida ile birleştirilmiş aksamının sökülmesinde bir gariplik veya hata yok arkadaşlar, bu kadar rahatsız olmanıza veya hassas olmanıza gerek de yok. Böyle düşünüyorsanız sizin ve karşınızdakinin huzuru için zaten gitarınızı ustaya götürmeyin, kendiniz müdahale edin evde en güzeli.

Tamam hepimizin gitarı, arabası, amfisi kıymetli ama bir mala da haddinden fazla kıymet vermemek lazım, sonra siz ona değil o size sahip olmuş oluyor biraz. :)
 
Bu sadece gitar değil arkadaşlar malina değer verebilir insanlar ve hizmet alırkende en temiz şekilde kendisine sorularak yapılmasını isteyebilir. Bu temizlikte hizmet almak için işi veya süreci kendisi öğrenmek zorunda değil. Ne yazık ki çoğu luthierimiz çok yetenekli ama çok dikkatsiz. Gitarını teslim edince kimse geri aldığında çizikle karşılaşmak istemez ( Bunu takmayanlarda olabilir istisna ). Arkadaşın yerinde olsam tepki verirmiydim hayır benim için farketmezdi ancak böyle düşündüğüm için onu anlayamacağım anlamına gelmez tepkisinden bence haklı hizmet alıyor parasını veriyor o hasasiyet ve temizlikte hizmet verilmesi gerekli.
 
Bi takim tel takaydin, sokulmese bile genel olarak bosa alinan tellerin kondisyonlari pek hayirli olmuyor zaten.

Soruyu duyan müşteriler bunun kararına göre gitarına zarar verme ihtimali olduğunu düşünerek tedirgin oluyorlar ve bir süre sonra gitarında sorun yaşayan olursa acaba bununla mı ilgili oldu diye sorular almaya başlıyor. Gitarım artık daha çok akord kaçırıyor gibi geliyor stand yüzünden mi? Gitarımın sesi değişti standla mı ilgili gib

Millet deli ya...
 
Gitarın sapının sökülmesi veya herhangi bir vida ile birleştirilmiş aksamının sökülmesinde bir gariplik veya hata yok arkadaşlar, bu kadar rahatsız olmanıza veya hassas olmanıza gerek de yok. Böyle düşünüyorsanız sizin ve karşınızdakinin huzuru için zaten gitarınızı ustaya götürmeyin, kendiniz müdahale edin evde en güzeli.

Tamam hepimizin gitarı, arabası, amfisi kıymetli ama bir mala da haddinden fazla kıymet vermemek lazım, sonra siz ona değil o size sahip olmuş oluyor biraz. :)
işte bunu diyorum.. o benim vereceğim karar... malın kölesi olabilirim, obzesif kompulsif olabilirim, sadece malı kıymetli endişeli olabilirim, arıza bir tip olabilirim, heyecanlı acemi olabilirim... hiçbiri değil ama bana sormadan ukalalık yapmasın beklentisinde olabilirim... dediklerin doğru ama sap sökmek de her gün sıkıldıkça yapılan bir aktivite değil ... sökerek yapmam dese hayır zor yoldan yp illa diye ısrar edersem tamam o zaman kendimi de sorgulayayım ama kabul etmiyorum, aman sorun değil diye geçiştiremez o kişi, usta, luthiere, tesisatçı her ne dersen...
 
Ya haklı veya haksız olayına çok girmek istemiyorum. O da haklıdır ben de haklıyımdır zaten. Herkes haklıdır. Hepimiz haklıyız. Ama baştan bilsem bunu muhtemelen içim daha rahat olur. Veya en kötü teli sök derim. Veya belki orayı tercih etmem. Zaten rıfat abi yapacağı her şeyi tek tek söylüyor böyle olur şöyle olur bunu yaparız öyle yapmayız vs vs. E o kadar şeyi söyleyip sapı sökeceğini de söylerdi herhalde. Ama söylemedi. Gitarı öyle görünce bi anlık afalladım.
Evet sökülebilen bir parça. Ama sonuçta biri ahşap diğeri de onun içine giren metal bi vida. Zaten sökülebilen birşey bir şey olmaz diyip her ay söktak yaparsam muhtemelen ahşapta iyi bir aşınma meydana gelir. Vida ahşapta bıraktığı aynı izi her zaman takip etmiyor.
Kaldı ki bunun uygun torku hangisi o konu da var. Üstte de yazıldığı gibi evet ben de bu konuda kıl bi insanım. Çevremde de hep gitar ödünç verilebilen ve emanet edilebilen kişi oldum. Çünkü hassasiyetimi biliyorlar. Gitar başkasının da olsa veya çok dandik bile olsa sırf ağaçtan olduğu için bir saygım var. Sadece mal varlığı olarak göremiyorum. Sanırım gitar fetişi oluyor bu. Obsesif kompulsif major manik gitarist depresiyonu da olabilir.

Dediğim gibi sorun yaşamadım. Eğer benim gibi bu konuda stresi olan varsa forumdaki bir çok pembe iyi yorumun yanında bunu da görüp gerçek bir ortalama değerlendirmeye sahip olmalı. Çünkü çoğu enstrümanist genel bakım yaptırıyor işte sap ayarıdır entonasyondur klavyeye limon yağı gövdeye polish enseye tokat qöute parmak vs sonra aa çok memnun kaldım diyor ondan. Bunda zaten çok bir ustalık gerekmiyor. İşçilik bunlarla anlaşılmaz zaten.

Elektro gitar yapan luthierler de var. İşi asıl bilen insanlar onlar diye düşünüyorum. Ben niye gitmedim oraya peki..? İşte salaklık…
 
Ya haklı veya haksız olayına çok girmek istemiyorum. O da haklıdır ben de haklıyımdır zaten. Herkes haklıdır. Hepimiz haklıyız. Ama baştan bilsem bunu muhtemelen içim daha rahat olur. Veya en kötü teli sök derim. Veya belki orayı tercih etmem. Zaten rıfat abi yapacağı her şeyi tek tek söylüyor böyle olur şöyle olur bunu yaparız öyle yapmayız vs vs. E o kadar şeyi söyleyip sapı sökeceğini de söylerdi herhalde. Ama söylemedi. Gitarı öyle görünce bi anlık afalladım.
Evet sökülebilen bir parça. Ama sonuçta biri ahşap diğeri de onun içine giren metal bi vida. Zaten sökülebilen birşey bir şey olmaz diyip her ay söktak yaparsam muhtemelen ahşapta iyi bir aşınma meydana gelir. Vida ahşapta bıraktığı aynı izi her zaman takip etmiyor.
Kaldı ki bunun uygun torku hangisi o konu da var. Üstte de yazıldığı gibi evet ben de bu konuda kıl bi insanım. Çevremde de hep gitar ödünç verilebilen ve emanet edilebilen kişi oldum. Çünkü hassasiyetimi biliyorlar. Gitar başkasının da olsa veya çok dandik bile olsa sırf ağaçtan olduğu için bir saygım var. Sadece mal varlığı olarak göremiyorum. Sanırım gitar fetişi oluyor bu. Obsesif kompulsif major manik gitarist depresiyonu da olabilir.

Dediğim gibi sorun yaşamadım. Eğer benim gibi bu konuda stresi olan varsa forumdaki bir çok pembe iyi yorumun yanında bunu da görüp gerçek bir ortalama değerlendirmeye sahip olmalı. Çünkü çoğu enstrümanist genel bakım yaptırıyor işte sap ayarıdır entonasyondur klavyeye limon yağı gövdeye polish enseye tokat qöute parmak vs sonra aa çok memnun kaldım diyor ondan. Bunda zaten çok bir ustalık gerekmiyor. İşçilik bunlarla anlaşılmaz zaten.

Elektro gitar yapan luthierler de var. İşi asıl bilen insanlar onlar diye düşünüyorum. Ben niye gitmedim oraya peki..? İşte salaklık…
Ben bunlar yüzünden sırf bursadan kadıköye abi guitars bilge abi ye götürdüm gitarı 4 saatte belki daha kısa sürede bile olabilir ölçtü biçti kemik eşik yaptı , kötü yapılan tesviye yi düzeltti, manyetik değişiminde yapılan dandik lehime ayar çekti, Harika bir aksiyon yaptı gitara. Zaten kendisinin yaptığı gitarlar müthiş.
 
Geri
Üst