Hangi amfiyi alsam? Yeni başlayanlar için tavsiye başlığı

Apollon'un dediklerine tamamen katiliyorum, ha dist pedali durumu soyle durumlarda olabilir, belli basli karakterde bir ton ariyorsunuzdur ornegin stoner/sludge turevlerindeki gibi fuzz'a batirilmis tonlar, o zaman bir fuzz pedali kullanirsiniz, ya da 90'lar oldschool swedish death calacagim diyorsunuz, o zaman bir Boss HM-2, falan fistan diye gider. Ama genel yaklasimda, ozellikle high gain modern metal turevlerinde tonlar icin overdrive pedallarini booster olarak kullanmak cok daha mantikli oluyor, gain yetersizligiyle alakasizdir bu, tightness ve hafifcene bir compression saglamasi icin, yoksa 5150'yi boostlamazdim ben, napayim alette gain'i 4'ten fazla acinca overkill oluyor resmen.
 
Evet sonunda kararımı verdim beni baya bi götürecek bir lambalı alacağım , ama konu hakkında pek bilgim yok öncelikle aparmanda oturuyorum vede elimde ibanez rg 1570 prestige var aslında kabin+kafa olanlar hoşuma gidiyor ama apartman için olmaz diyorlar marka model önerilerinizi bekliyorum fiyat 1000-1500 şimdiden teşekkürler . Şu anki amfimde line 30w alacağım amfinin ömürlük olmasa bile beni baya bi götürmesini istiyorum .
 
Merhaba, ben tonal 1w kafa ve tonal 2x12 kabin kullanıyorum apartman dairesinde, hatta kızım uyurken dahi açabiliyorum ton kaybı olmadan. Bar, konser vs dışında ev için düşünüyorsanız tavsiye ederim. Ancak yaklaşık 3000 tl civarı maliyeti var.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
 
Apartman için olmazsa olmaz lambalı amfi bence Vox AC4, 4watt 2 watt ve 1 wattlık seçenekleri var. Kafa kabinlisi 12 inç kabinli satılıyor, kombosu 10 inç. Hem de 12 inçlik kabinli olan 16 ohm çıkışlı kabini var: yani istersen odayı çınlatır, istersen yan odada uyuyanı uyandırmadan lambayı tam faaliyetle kullanarak gitar çalabilirsin. Türkiye'de satışı var.
 
Eğer amfinin kendi preamfi tonu ile çalmak istiyorsan amfinin karakterine de dikkat etmelisin. Senin elindeki bütçe ve çaldığın şeyler açısından Blackstar'ın düşük watt amfilerine bakabilirsin. Pek çok amfi opsiyonu var, ama her amfi senin kafandaki tonu vermeyebilir. İlle de lambalı olsun diye tutturup gain düzeyinden veya karakteristiğinden memnun olmayacağın bir amfi alma. Amfinin "lambalı" olması tek başına bu özellikleri karşılamaya yetmez, bunu unutma.

Aslında kafa-kabin veya kombo olmasından daha önemli olan şey amfinin watt değeri. Eskiden kafa kabin amfiler pek de öyle küçük watt değerleri ile üretilmezdi. Şimdi durum öyle değil tabi, en azından bazı markalarda.

Son olarak da, forumda benim de başkalarının da önceden söylediği bir şeyi tekrar edeyim: "Lambalı amfi en iyisidir" gibi saplantılar ile tüketim çılgınlığına kapılmamak lazım; özellikle de senin gibi yolun başında olan arkadaşlar için söylüyorum... Çalışında mucizevi bir değişiklik olmasını bekleme, hatta daha "kötü" olmasına ve zorlanmaya hazır ol. Dijital bir amfiye kıyasla lambalı bir amfiyi kontrol etmek daha zor olduğu gibi, dijital amfilere kıyasla klasik lambalı amfilerden düşük volümde yüksek gain almak da daha zordur. Bu nedenle bir "boost" pedalına ihtiyaç olabilir.

Ben senin yerinde olsam, bu işe AMT vs gibi bir lambalı bir pedal preamfi ile başlardım. Ancak, amfinin return jakı olması ve preamfisini bypass edip poweramfiye girebilmen gerekir. Bilmiyorum senin amfinin bu seçeneği var mı ama...
 
HT1-RH-4-8-cab1.jpg
 
Ben de gönül rahatlığıyla lambalı amplifikatör tavsiye etmiştim. Ancak nedense pek bir maddi sınırın olmadığını düşündüğümden bu tavsiyede bulunmuştum. İlk lambalı amplifikatörümü almadan önce de 5-6 tane solid state'im olmuştu.. Bizim zamanımızda çok pahalıydı tabii, lambalı amplifikatör alternatif bile olamıyordu. :)

Neyse, mütevazi bir lambalı amplifikatörü halen tavsiye ediyorum. Evde kullanım için bence Blackstar HT1R (1 watt) veya HT5R (5 watt) fazlasıyla yeterli. Do-Re müzik getirebilirse tabii.. Ancak: Barrios'a ek olarak, lambalı amplifikatörlerin, transistörlülere göre daha az güvenilir olduklarını da, kullanım şekline göre de arada sırada bozulan lambaları değiştirmeni (senede 1-2 taneyi geçmez herhalde..) gerektireceğini de eklemem lazım.

Tüketim çılgınlığına bence de kapılma, özellikle o rengarenk pedallara dikkat. Bir bakıyorsun 7-8 tane pedalın birikmiş oluyor. :) Değer kaybını azaltmak için de bence pedalda güvenilir arkadaşlarla ikinci el alışverişinden çok şaşmamak lazım.

Barrios'un çözümü de gayet mantıklı, ancak sanıyorum senin amplifikatörde effect loop yok..
 
Blackstar ht-1 önerdim arkadaşa bende ama, benimde merak ettiğim bir şey var.Kafa 1 watt lambalı kabinde ise 50 watt speaker var.

Şimdi bu sistemden ne kadar ses çıkıyor? 1 watt mı (tabii transistörde karşılığı farklı 1in) 50 watt mı?
 
Atalay dediğiniz vox gerçekten çok hoş ve abartı olmadığı düşünüyorum fiyat aralığımada uygun ama anlamadığım birşey var watt yüksek mi olması lazım lambalıda ben blackstar ht1 ve vox arasında kaldım ?
 
Apartmanda 1 watt bile seni idare eder, hiç kasma:) Benim evimde de 2 wattlık bir amfi var. 1-5 watt arası seçenekler gayet iyidir derim.

Blackstar ve Vox arasında kalmandan yine dediklerimi çok da dinlemediğini/araştırmadığını anlıyorum. İki amfi arasında (muhtemelen) gece ve gündüz kadar fark var. Ben söz konusu VOX'u çalmadım, ama genel olarak VOX dendiğinde akla gelen tını vintage karakterdedir. Zaten bu amfide 1960'ların AC4'ü temel alınıyormuş. VOX'tan senin sevdiğin tonları alabilmen için (80'ler Whitesnake, Satriani...) amfiyi boostlaman, hatta belki de clean kanala elindeki Metal Muff'ı girip ana gain kaynağın olarak onu kullanman gerekir diye tahmin ediyorum. Blackstar ise (pedalını kullandım, bu tecrübemden, demolardan ve diğer kullanıcılardan duyduklarımdan fikir yürüterek söylüyorum) gayet yüksek gainli bir karaktere sahip. Seninle benzer şeyler dinleyip çalan biri olarak kişisel tercihimi sorarsan, VOX'un tonları kesinlikle seni açmaz.Benim tercih edeceğim amfi değil. Blues-rock çerçevesinde çalanlar için daha iyi bir tercih olabilir. Amfinin internet üzerinden dinlediğim demoları da bu fikrimi doğruluyor.

Her iki amfinin de youtube üzerinden epey bir demosu bulunabilir. Onları bir kontrol et.
Tümüyle kişisel bir diğer tercih üzerinden bir başka tavsiyem de, en az 10 inç kolonu olan bir kabin veya kombo amfi alman olur.
 
benim özel msg dan ve de barrios abinin söyledikleri gibi vox amfiler genelde vintage tonlu amfilerdir. demiştin ya hani clapton tonları da hoşuma gidiyor ama white snake, satriani. clapton okey ama satriani v.s. olayları vox larda yalan olur.. ille de vox dersen voxların vt serileri var ancak full lambalı değil hybrid amfiler.. üzerinde hazır presentlar ve günümüzde simge olmuş çeşitli amfilerin simulatörleri var.. yani her yola gelir ancak hem istediğin gibi full lambalı değil, hem de modellemeli amfiler kafanı karıştırabilir..

yine barrios un dediği gibi blackstar amfi alman seni daha tatmin edecektir. markanın karizmasına kapılıp vox alırsın ancak elde ettiğin ton cam gibi güzel cleanler, çıtır çıtır mid ağırlıklı overdrive lardan öte geçmez. vox zaten genelde mid ağırlıklı bir amfidir. Yani bir vox amfiyi bol gainli bir sisteme boost etmen, black star veyahult daha hiGain model amfileri vintage bir sisteme dönüştürmenden daha zordur..

vallahi wat olayına gelince 1-5 arası watlarla evde güzel performans alabilirsin ancak sahne de ne kadar verim alırsın bilemem.. amfini mikrofonlarsın falan filan ama burada da kabin seçeneğin öne çıkıyor..
 
ancak ana fikrimi soracak olursan elindeki ekipmanlar biraz araştırıp amfinin üzerine düşersen seni en az 2-3 sene daha idare edebilecek güzel ekipmanlar.. bu süre zarfında hem amfi pedal bilgini genişletir, hem de gitarda yol kat edersin. zaten ondan sonra kafandaki şeyler daha netleşeceği için ve de amfiler üzerine araştirma tecrübelerin olacağı için ben böyle bir şey istiyorum bu yüzden x amfiyi almalıyım diyebilirsin.. buradaki tavsiyelerin hepsi insanların kendi zevklerine göre türemiş tavsiyelerdir çünkü. herkes seninle aynı düşünmeyebilir ve bir tavsiyeye alıp uyacağın amfi seni hayal kırıklığına uğratabilir.
 
Bluecaster ve barrios;


Arkadaşlar bende Peavey bandit 112 transtube 80 watt amerikan var.

Biliyorsunuz şu sıralar daha çalmayı adam akıllı becermeden herkeste bir lambalı amfi arayışı başlıyor.(bende dahil)

Benim peaveyi de herkes çok met ediyor transistörlü amfilerin en iyilerinden gibi gibi..

Fakat bende lambalı bir amfi denemek istiyorum.Buna da tüketim çılgınlığı deniyor sanırım :)

Aklımda ht1 kafa kabin yada h5 kafa kabin veya combo var.

ht1 combo istemiyorum çok ufak :)

Ne dersiniz? Peaveyden sonra tatmin eder mi?
 
öncelikle senin de amfin gayet yerinde ve iş görür, kuvvetli bir amfi.. ancak ht5 aradıklarının fazlasını verir diye düşünüyorum. çünkü hem lambalı hem higain bir amfi olduğu için aradıklarının fazlasını bulman hiç te zor değil. seni keser diye düşünüyorum. yani ht1 i direkt ele ama ht5 eline geçince peavey i rahat unuturrur. ;)
 
Anladım hocam peki combo ve kafa kabin olarak satılıyor.. kafa kabinin artısı nedir? taşınabilirlik dışında..

Birde ht-5 evde lambaları kırılacak şekilde ses alabilir miyiz güzel? kısık seste nasıldır yani?
 
vallahi tam bilmiyorum lambaları evde kırabilirmisin diye. eğer arkada max, min wat çıkış knob u varsa kırabilirsin.. bu arada combo amfi ve kafa+kabin amfilerin arasında tonal olarak fark olmamakla beraber kafa kabinleri çeşitli kabinlerle kombin etme şansın mevcut.
 
Pentaxian, elindeki amfi gerçekten de çok sevilen bir amfi. Biraz çalmışlığım var vaktiyle, bangır bangır çalmaya gelen, solid state bir amfi için gücü adamı şaşırtan bir cihaz olarak hatırlıyorum:)

Benim sana da tavsiyem aynı olur ki; bir tane lambalı preamfi pedal ile başla, (dünya kadar seçenek var, ama benim tercihim AMTler...) onlarla bir şansını dene. Elindeki gayet güzel bir amfi, lambalı bir preamfi ile uyumlu çalışır diye düşünüyorum. Herhalde effects loop-return jakı da mevcuttu Bandit üzerinde ? Bu tip kombinasyonlar all tube amfi diyarlarına açılmadan önce denenmeli bence. Daha az sorunsuz olur, poweramfi lambalarının derdi ile uğraşmaya gerek yok filan... Ama bence Blackstar'dan da memnun kalırsın. Ton karakteristiği olarak Peavey'i aratmaz diye düşünüyorum.
 
bluescaster teşekkür ederim bilgi için..

barrios amfiler hakkında pek bilgim yok sadece preamp poweramp ın ne olduklarını biliyorum.

preamp tonun oluştuğu karakterini kazandığı bölüm. Power ise sesin yükselten kısım diye biliyorum. Preamp alıp bandite girsem lambalı amfi hissiyatı oluşuyor mu?

e loop var evet
 
Geri
Üst