Hangi amfiyi alsam? Yeni başlayanlar için tavsiye başlığı

hi gain istiyorsan blackstar a yönel kolay ton da verir seni zorlamaz ama mid gain olsun ben ondan hi gain ton çıkartırım dersen jet city,kustom,laney,peavey classic modellerine bakmanda fayda var

benim sana önerim jet city picovalve 5w+jet city 1x12 kabin

picovalve hakkında biraz bilgi vereyim 1x6l6 var bu da yüksek clean headroom demek 2x12ax7 var ve gerçek 5w bir amfi hatta küçük bir mod ile 35 watt bile olabiliyor
modsuz içinde 2w seçeneği de var amfinin tasarımı da butik ve çok pahalı amfiler üreten thd firmasına aittir.

Pico-Stack-490W.jpg
 
Anladım hocam peki combo ve kafa kabin olarak satılıyor.. kafa kabinin artısı nedir? taşınabilirlik dışında..

Birde ht-5 evde lambaları kırılacak şekilde ses alabilir miyiz güzel? kısık seste nasıldır yani?

Bende HT5C var. Mustakil evde basement'te caldigim halde sesi ikinci kanalda 5in uzerine getirdigimi hatirlamiyorum. Eger apartmanda falan yasiyorsan bence unut sesi acmayi.:)
Imzamda elimdeki ekipmanlar var ve en cok kullandigim sey RP1000 -> Roland CM30, yada RockSmith kablosu -> (Reaper + bedava plug-in) 'ler. Simulasyonlarla tuse anlasilmaz, ille de lamba olacak vs falan diyenlere pek inanma acikcasi, simulasyonlarin algoritmalari cok iyi artik. Crunch tonu ayarladiginda gitarin sesini kisinca clean, sert vurunca gain alabiliyorsun. Her vurusa ayni ses cikmiyor.

Bu demek degil ki HT5 evde ise yaramaz. Iyi bir booster'la sesi cok acmasan bile cok guzel sesler alirsin. Ama diyecegim o ki once evine bir yerden odunc falan bulup almayi dusundugun amfiyi getirmeye calis, komsular kapiya gelmeden sesi ne kadar acabilecegini ve ne ses alabilecegini gor. Digerlerinin de dedigi gibi lambali amfi alinca birden daha iyi gitarist olmayacaksin.

Eger bir grupta caliyorsan/calacaksan HT5C yetmez buyuk ihtimalle mikrofon kullanmayacaksan. 5W ev icin cok, grup icin az.

Ben simdi HT5 alacak olsam kafa + kabin alirdim. Birini satip yenilemek daha kolay olur.

Ama en onemli nokta, benim soylediklerime de inanma, cok disari, almayi dusundugun butun amfileri kendi gitarinla cal, NetMusicians'ta veya benzeri yerlerdeki kayitlari dinle, sonra kararini ver.
 
peki ilerde dışarda konser vereceğim zaman idare eder mi 1-5 watt arası olan amfiler kafa kabin

konserin capina bagli evimde arkadaslarima konser veririm dersen 1-5 w lambali yeter artar bile :)
saka bi yana :)
eger ileride kucuk clublarda vs calicam dersen kafadan 50 w amp e ihtiyacin var
benim tavsiyem peavey valveking 112 tube amp
hem ucuz hem cok kaliteli amerikan mali mukemmel bir amp
 
Aşağıda bulduğum bir tartışmada buna değinilmiş.

http://www.mylespaul.com/forums/squawk-box/130159-hybrid-amps-vs-blackstar-ht-series.html

Buradaki eleman (JakeM) Blackstar'da solid state bileşenlerin "clipping" de rol oynamadığını, bu sürecin lambalar ile ve daha çok da preamfi lambaları ile gerçekleştiğini söylemiş. Hal böyle olunca da bu amfi hibrid değil demiş:) Yani "solid state bileşen bulunması tek başına hibrid demeye yetmez" demeye getirmiş.

Sonra Blackstar mühendisinin ağzından şu açıklama var:

"The HT-5 preamplifier is based on the HT-Dual pedal. As is the case in the
HT-Dual, we use solid-state circuits to provide "pre-gain" before the ECC83
valve. The diodes are part of this "pre-gain circuit" and are used to limit
the signal level being driven into the valve and hence maintain the correct
operating conditions for the valve in this application.

Most importantly, the valve is the last amplification (and clipping) device
in the signal chain and the overall gain structure is designed such that the
compression and harmonics you hear are generated solely from the valve
itself

Elektronikten anlayan arkadaşların bu ifadeler konusundaki yorumlarını duymak isterim. Ben elektronikten anlamam, o yüzden sadece okuduğumu söylüyorum, yorum yapmayacağım.
 
Aşağıda bulduğum bir tartışmada buna değinilmiş.
"The HT-5 preamplifier is based on the HT-Dual pedal. As is the case in the
HT-Dual, we use solid-state circuits to provide "pre-gain" before the ECC83
valve. The diodes are part of this "pre-gain circuit" and are used to limit
the signal level being driven into the valve and hence maintain the correct
operating conditions for the valve in this application.

Diyotlar nasıl limitliyormuş sinyal seviyelerini? Diyotların şemadaki IC3a opampında negatif feedbackte sinyal seviyelerini limitlemesi zaten diode clipping oluyor. Mühendis cevap verirken yan çizmiş. "Hayır diode clipping kullanmıyoruz" diye birşey de söylememiş zaten cevabında.

Phase inverter push-pull amfilerde ise power lambalarına giden sinyali biri in-phase diğeri out-of-phase olarak ikiye bölen kısımdır. Burada herhangi bir kompresyon veya müzisyenin anladığı anlamda gain zaten yok. Ama PI lambaları da, lambaların kompresyonu lineer olmadığı için sinyalin genel yapısını etkileyen lambalardan. Bu amfide normalde lambalılarda kullanılanın aksine SS bir phase inverter kullanılmış.

SS bileşen olması amfinin hybrid olduğu anlamına gelmez tabi ki, ama bu amfide drive kanalında lambalardan önce bir SS clipping stage'i var. Geleneksel anlamda preamp'ı lambalı powerampi SS, ya da tam tersi gibi olan bir "hybrid" olmadığı doğru. Daha çok amfinin önüne bir booster pedalı koyulmuş gibi bir hybrid. Sonuçta SS bir gain stage'i var içinde.
 
Teşekkür ederim. Evet, aşağı yukarı doğru anlamışım. Mühendisin yanıtında ben de bir miktar kıvırtma sezmiştim.

Dİğer taraftan, ben Blackstar pedalımdan aldığım soundddan da memnunum ve bu açıklama neden pedalın drive soundunu sevdiğimi de açıklıyor; çünkü ben de preamfinin önünde bir OD veya booster kulanmayı seviyorum normalde. Blackstarın pedalı ile buna gerek duymuyorum :)
 
Zaten neredeyse tüm gruplar-virtüözler vs. preamptan önce clean boost pedalı kullanıyor. Kullanmayanlar da yok değil tabi.
Tubescreamer tarzı Clean boost pedallarının temel işlevi highpass filter olmasının yanında ek bir SS kompresyon-clipping stage olmaları.
Hatta ibanez bir ara "kendinden TS'li" bir amfi çıkartmıştı yanılmıyorsam.

Zaten genelde içinde diode clipping yapılmayan lambalıların gain seviyeleri SS amfilerle metal çalmaya alışmış gitaristlere düşük gelir. Mesalar 5150'ler ıvır zıvır falan diyoruz ama SS amfilerdeki transient tepkilerini yakalamak için gaini açınca çamur olur ton. TS tarzı pedalların meziyeti orada ortaya çıkıyor.
 
Yer değişikliği dolayısıyla apartman daireme getirtmek zorunda kaldığım 100w all-tube half-stack ve sonrasında 2x12 100w all-tube combo tecrübemden sonra bu kadar kuvvetli amfileri eve sokmayı hayal edemiyorum. Ama eskiden piyasada şu an olduğu kadar ev kullanımı için çok çeşitli alternatifler olduğunu hiç hatırlamıyorum. Şahsen ev kullanımı için ilelebet kullanmayı planladığım lambalı bir amfi alacak olsam maksimum 15W'lık butik modeller içinde seçim yapmaya çalışırdım. 1x12 speakerlı kabinden ses alacaksam da kafa kabin değil combo modelleri değerlendirmeye alırdım (kompakt olması açısından).
 
Evimde full lambalı 120w hi-gain Bugera 333 ve 2x12 v30 kabin olmasına rağmen yan odadakinin bile asla duyamayacağı bir seste çalabiliyorum. Üzerinde hem kanal volume'ü hem de master volume bulunmakta. İnanın hiç bir ton kaybı yok. Amfiyi %50 volume seviyesinde de çalıştırdım %1 seviyesinde de. Fark yok denilecek kadar az. Zamanında 2x12 Carvin Legacy vardı evimde. Neredeyse sıfır ton kaybı ile inanılmaz derecede düşük ses seviyesinde çalıştırabiliyordum. Ben anlamıyorum bu ev için 1-5w dan şaşmayın cümlelerini. Denemeden, kullanmadan yorum yapanları da anlamıyorum. Hem konser mi oldu ? al götür 120w head'i. Misler gibi öttür.
 
Şahsen bahsettiğim amfilerden biri MA100C, biri JVM410H half-stack. MA100C için diyorum, üzerinde sadece bir volume var, ve üzerindeki dahili boost'a basılmadan overdrive dışında bir ton almak imkansız (pedalım yoktu). Boost'a basılınca amfinin volume 0'da olsa dahi oldukça yüksek ses veriyor ki akşam ve sabah çalmak apartman ortamında imkansız. JVM'de ise tam bahsettiğiniz şekilde kısık seste bile mükemmel tonlar çekebiliyordum ama aynı verimi daha düşük watt'lı ve ucuz bir amfiden almayı yeğlerim şu an olsa. JVM'i satma nedenim o aralar yurt dışına gitme olayım vardı, fakat dediğim gibi şahsen evde daha az yer kaplayan kompakt, aynı kaliteli soundu daha uyguna alabilmemi sağlayacak (düşük watt olduğu için) ve attenuator masrafı yapmama gerek kalmayan (gerçi kullanmıyordum) bir alet daha çok mantıklı geliyor. Yine de kişinin kullanım şartları ile alakalı bir durum, benim sahne olayım yok mesela, kendi halimde takılıyorum.
 
Bugera 333xl kullandım, düşük seste de dinamikler iyi ama sesi açıp karşısına geçip hareket eden havanın göğsüne göğsüne çarptığını, palm mute'ların giydiğin şeyleri onyattığını hissedince daha bir güzel oluyor.
Şu an çalıştığımız stüdyoda JDM serisi bir marshall kullanıyorum, AVT'lerden kat kat iyi bu konuda, yine de sese yüklenince sanki hoparlörden küçük parçalar kopup kulağınızı deliyormuş gibi oluyor.
Aynı işi modeli ne olursa olsun SS'lerde yaptığın zaman sound çoktan ne çaldığını anlayamayacağın kadar yüksek bir mid çorbası haline gelmiş oluyor zaten.
 
Geri
Üst