Röportajlar Nem Röportajı

Nem grubundan Hakan'la yaptığım ve merak edilen tüm sorulara cevap bulabileceğiniz samimi (!) bir röportaj. Nem ile ilgili aklınızda soru işaretleri kalmasını istemiyor ve Nem'i daha yakından tanımak istiyorsanız buyrun röportaja...

Merhaba Hakan, debut albümünüz Güneşte Yalnız ile biz buradayız dediniz. Albüm debut olunca klasiğe kaçan ama sorulası ilk soru grubun geçmişi oluyor ne yazık ki. Soruyu klasiklikten bir parça kurtarmak adına şöyle soracağım: Güneşte Yalnız albümüne kadar geçen sürede Nem'in müzikal atakları neler oldu? Demolar, konserler vs. vs.

nem: Grup 2003 yılında kurulduktan sonra grubun ne yapabileceğini görmek için hazırladığımız cd aynı zamanda bizim demomuz oldu ve bu bir yıl kadar bir süre aldı. Sonrasında EMI Müzik Türkiye ile anlaştık ve albüm kayıdı için Marşandiz Stüdyolarına girdik. Bu süre içerisinde ve albüm çıkış tarihine kadar hiçbir konser vermedik.

Güneşte Yalnız sakin, dinlendirici ve yer yer kullanılan sözcük oyunlarıyla da düşündürücü bir albüm. Dinleyicisini zamanla oluşturacağını düşünüyorum. Merak ettiğim; albümü elinize aldığınızda şurada şu eksik veya şurada şu fazla olmuş dediğiniz oldu mu? Kısacası ne kadar tatmin etti sizi?

nem: Hazırladığımız demo çıkardığımız albümün çok net bir maketiydi. Bu yüzden albümde olabilecek eksik ya da fazlalıkları görme şansını daha önceden elde ettik. Dolayısıyla stüdyodan çıktığımızda herkesin yüzü gülüyordu ve hayal ettiğimiz soundu da yakalamıştık. Dinleyici kitlesine gelince biz de sizin gibi düşünüyorduk ama hayal ettiğimizden daha kısa süre içerisinde bizi tatmin edecek ve devamlılığımızı sağlayacak dinleyici kitlesine ulaştık.

Sanatın tüm dalları bence bir mastürbasyondur. Sanatçının aldığı haz ve sonrasını düşünmediği eserler kalıcı olur. Güneşte Yalnız sence kalıcı ve yıllar sonra dahi aranacak bir albüm olacak mı?

nem:Buna Nem olarak inanıyoruz, her albümden sonra kitleyi genişletmek için ilk albümdeki tarzdan biraz ödün verilir eğer ilk albümde elde edilen kitle hayal kırıklığına uğratılmaz ve bu tuzağa düşülmezse sanatçının aldığı haz ve sonrasını düşünmediği eserler de kalıcı olur.

Caz ve Rock iyi bir sound ile sunuluyor albümde ama ne yazık ki dinleyicilerin bir kısmı kadar, rock yazdığını sanan bazı yazarlarda albümü kapağından sound'una ColdPlay taklidi olarak yorumluyor. Ortada bir benzerlik var ama ben bunu taklit olarak yorumlamıyorum. Hatta şu an adını anımsayamadığım bir gazete ekinde 'Artık bizimde bir ColdPlay'ımız var!' benzeri bir başlık atılmış ve albüm kapaklarını yan yana getirerek benzerlikler irdelenmişti. Esinlenmelerden rahatsız olmayan biri olarak, benzerlik olarak gösterilen öğeleri önemsemedim. Merak ettiğim bu durum sizi nasıl etkiliyor?

nem: Bu sound da bildiğiniz gibi onlarca grup vardır ve Nem’de bunlardan biridir. Nem müziğinde sessizliği, piyanoyu, caz öğelerini ve sadeliği dilediği gibi ön planda tuttuğundan grubun bu konuda hiçbir manevi rahatsızlığı yoktur.

Bu yorumlara karşın içiniz rahat bir şekilde 'Nem ColdPlay seven bir grup!' diyebilir misiniz? Eğer diyorsanız severek dinlediğiniz diğer gruplar ve sanatçılar kim?

nem: Elbette severiz… Brian Eno, Pink Floyd, RadioHead,John Lennon,
U2, Richard Ashcroft da diğer dinlediklerimizden bazılarıdır.

Hakan, albümün tüm sözlerini sen yazdığın için sözel anlamda ki sorularımı sana yöneltmek istiyorum. Albümün geneli göz önünde bulundurulunca içe dönük bir hesaplaşmanın güdüldüğü, evren ve özellikle güneş temasının çevresinde dönen konsept bir albüm Güneşte Yalnız. Sözleri yazarken konsept bir albüm hedefin var mıydı yoksa bu sonradan ortaya çıkan bir özellik mi oldu?

nem: Aslında hedeflenen bir konsept vardı ama bu daha çok sound anlamındaydı. Sözler ve müzik birleşmeye başladığında gördüğümüz şey aslında varmak istediğimiz noktaydı ve böylece dediğiniz gibi bir konsept şeklini almış oldu.

Sürreal bir anlatımla işlenmiş şarkıların düzenlemelerinde çok emek var. Uzun süredir sıkıldığım nakarat olayını da oldukça sade tutmanız en azından sözel olarak nakaratları değiştirmeniz beni çok etkiledi. Düzenlemelerde belirli bir isim öne çıktı mı? Bildiğim kadarıyla düzenlemeleriniz ortak çalışma ama...

nem: Gruptaki herkes birbirine doğru cevaplar verip, doğru köşeleri tuttukları için şarkıların nefes alıp verişini ya da merkezinin neresi olacağını kolayca hisseder. Grubun bu anlamda böyle bir anahtarı var diyebiliriz.

Azımsanmayacak konser ataklarınız oldu. Albüm sonrasında konserleriniz ne oranda arttı? Türkiye genelinde bir turne düşünceniz var mı? Bağlı bulunduğunuz şirkette bir çok rock grubu var ve bu düşünülünce zor bir turne olmayacak gibi gözüküyor.

nem: Albümün çıkışı ile birlikte konser teklifleri gelmeye başladı. Bu bize keyif vermekle beraber turne düşüncemiz elbette var. Bağlı bulunduğumuz şirketteki sanatçı zenginliğini de göz önünde bulundurursak bizce de güzel turneler olacağı kesin. Ancak yapımcı şirketimizin marketing stratejisiyle parelel ilerlemek durumunda olduğundan tekliflerin çok olmasına rağmen bu grupların insiyatifinde olamayabilir.

Konserler demişken, albümün neredeyse tamamında kullanılan piyano var. Konserlerde piyano olayı sizi zorluyor mu?

nem: Biz sound’umuzu aynı şekilde en küçüğünden en büyüğüne her yere taşımaya özen gösteriyoruz. Elbetteki piyano teknik açıdan zor görülebilir ama bizim için bir problem şu ana kadar olmadı.

Sahnede oturarak şarkı söylediğin için görsel olarak ekstra sahne şovuna ihtiyacınız oluyor sanırım. Bu açığı nasıl kapatıyorsunuz?

nem: Elbette piyano oturularak çalınan bir enstruman ancak Hakan konserlerde sadece piyano değil gitar da çaldığından şov, sahne planı ve duruşu sürekli değişiyor.

9/10 şarkılık albümlere iyice alıştığımız bir dönemde 12 şarkı ile albüm hazırladınız. Sanırım şarkı seçimleri sizi zorladı, bu 12 şarkı kaç şarkı arasından seçildi?

nem: Aslında tam olarak böyle olmadı, çok şarkı arasından seçme durumunda kalmadık çünkü her yaptığımız şarkı için çok düşündük ve emin olarak arkamızda bıraktık.

Albümün grafik tasarımında ne derece müdahaleniz oldu?

nem: Tasarım ile ilgili fikirler gruba aittir, grafik aşaması da Batuhan Özer.

Güneşte Yalnız albümü özetleyen bir şarkı olduğu için mi, albüme ismini verdi? Nitekim çok daha başarılı ve dikkate değer çalışmalar var albümde...

nem: Albümdeki şarkılara aldığımız tepkilerde şimdiye kadar odağa oturan bir şarkı olmadı ama dediğiniz gibi ‘’güneşte yalnız’’ belki de albümü özetleyen bir şarkı, birkaç alternatif vardı stüdyoda içimizden geçen şarkı bu oldu.

Genelde pek yapmam ama Nem albümünde sevdiğim şarkıları söylemek istiyorum. Bu şarkıların bazıları sözel, bazıları müzikal ve bazıları da düzenleme açısından dikkatimi çekti: Melekler Düşerken, Nükleer Kış, Kuş Evi, Yarım Kalan Hayaller Yaşındayız, Sarıldım Kendime ve Hakettim mi... Sizin albümdeki favorileriniz hangileri? Mutlaka özel olan çalışmalar vardır!

nem: Bu şimdiye kadar hiçbir röportajda cevaplayamadığımız bir sorudur çünkü bu şarkılar çalarken ya da dinlerken sürekli yer değiştirip kendilerini kafamızda yenilerler.

Emi ile iletişiminiz nasıl oldu. Sizin için yapılan promosyonlardan memnun kaldınız mı?

nem: Bu albümün demosunu sadece Hakan Kurşun dinledi ve EMI ile anlaşma imzaladık. Bu albümün bütün aşamalarında Hakan Kurşun mutlaka vardır, Nalan Demirci başta olmak üzere tüm EMI çalışanlarının bizim için çok özen gösterdiklerini ve çok özel olduklarını söyleyebiliriz.

Site okuyucularımızın sorularına geçmeden önce ki son sorum: Albümlü bir grup olarak Ankara'da yaşamak aynı zamanda medyadan da uzak kalmanız anlamında. İstanbul'a yerleşmeyi düşünüyor musunuz?

nem: Demonun oluşum aşaması Hakan ve Kıvanç’ın İstanbul’da yaşamasına rağmen Ankara’da geçti, grup şu an İstanbul’da yaşıyor.

www.turkrock.com kullanıcılarının soruları:

telecaster_pi : Neden grubun adını Nem koydunuz? İsim hikayenizi anlatır mısınız?

nem: Gruplar genelde kurulur isimleri konur ve müzik yapmaya başlarlar. Biz isim için biraz beklemeyi uygun gördük. Ardımızda bıraktığımız şarkılara bizce en uygun ismi koyduk. En belirgin özelliğinin minimalist ve müziğimizdeki gibi anlaşılır olmasına dikkat ettik.

RunRabbitRun: Albümün prodüktörlüğünü Hakan Kurşun yapmış. Hakan Kurşun'la olan diyalogunuzu ve albüme etkisini anlatır mısınız?

nem: Hakan Kurşun’un en büyük etkisi stüdyo aşamasında oldu. Müziğimizi, ne yapmak istediğimizi anlamış olması ve inanması bizim için bir şanstı. Dolayısıyla her şeyin çok daha kolay bizim istediğimiz sonuca varmasına sebep oldu.

morvedelisi: Gitar tonlarınızda Post Rock etkisi hissettim. Gitaristlerinizin etkilendiği Post Rock grupları kimler?

nem: Aslında bu yelpazeyi çok da sınırlamayalım ama gitaristlerimizin en çok dinlediği ve etkilendiği isimler Pink Floyd, John Lennon, Radiohead.

nazgul: Aslında pek tarzım değil ama söylemeden geçemeyeceğim ki; insanı etkileyen ve bambaşka duygulara sürükleyen şarkılarınız var. Siz şarkılarınızı çalarken neler hissediyorsunuz?

nem: Öncelikle teşekkürler. Şarkılarımızı çalarken hissettiklerimizi yazıya dökebilmemiz gerçekten pek mümkün değil ama bizim için şarkıların hayata geçtiği ve yaşadığı tek yer sahne olduğu için onların en özel anlar olduğunu söyleyebiliz.

pan666: Ben sizi Starsailor'a benzetiyorum. Bu benzetmem hakkında neler düşünüyorsunuz?

nem: Evet, Starsailor bu sound’a ortak olan bir çok gruptan biridir. Biz de bu soundu buraya taşıyan bir grup olduğumuz için bu çok doğaldır.

m_o_o_r : Genel olarak albümü beğendim ama sözlerde sanki bir zorlama var gibi, sizce?

nem: Herhangi bir konuda, bir yargıya varıldıysa, konunun kaynağından onay beklemek ne derecede doğru olabilir bilmiyoruz ama yanıtlayalım; bizce öyle değil.

sebonet: İyi bir şeyler çıktığı zaman aralarına alıp itip kakmaya bayılan insanların ülkesinde, daha iyi şeyler yapmak için ne gibi planlarınız var?

nem: Öncelikle bu yaklaşımınız için teşekkürler. Biz yaptığımız şeyden çok büyük keyif aldık, şu an da yaşadıklarımızdan da çok büyük keyif alıyoruz ve şartlar ne olursa olsun yaptığımız şeyin, elimizden tutup bizi götüreceği yerden de çok büyük keyif alacağımızdan da hiç şüphemiz yok.

sebonet: Kendini gerçekten star sanan birinin, kendi isminden kopya çektiğinizi iddia ettiği bir ortamda, bu kadar cahilce yapılan saldırılara nasıl alışacaksınız?

nem: Nem, iç dünyası huzurlu bir gruptur ve manevi bir rahatsızlığı bu tip konularda olmaz, kısaca kurşun geçirmez J .

Röportaj için teşekkür ederim Hakan. Son sözler Nem'in...

nem: Herkese teşekkürler!

Mahir Bora Kayıhan
Tarih: 28.05.2006
 
Geri
Üst